Grunde til salg
Vi har ofte både storparceller og parcelhusgrunde til salg i Roskilde Kommune. Se aktuelle udbud af grunde og hent materiale. Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev og få at vide, når der er nye grunde til salg.
Den boligsociale venteliste
Står du uden bolig og har sociale udfordringer, der gør, at du ikke selv kan løse din boligsituation? Så kan Roskilde Kommune måske hjælpe dig.
Boliger med lette adgangsforhold
En Bolig med lette adgangsforhold er en bolig, der ligger i stueplan eller i en bebyggelse med elevator. Boligen har ikke særlig indretning.
Lån til beboerindskud
Hvis du flytter i almen bolig, kan du søge om lån til beboerindskud.
Bofællesskaber
Roskilde Kommune er hjem for mange unikke og velfungerende bofællesskaber – store som små, nye som gamle – alle med hver deres særkende. Vi drømmer om stadig flere bofællesskaber, og vi har pladsen.
Søg boligstøtte
Boligstøtte er et skattefrit beløb, som du kan modtage som et tilskud til din husleje.
Læs hvad der gælder for dit hus og din grund. Fx hvad der er registreret i BBR, hvordan du henter matrikelkort eller ser gældende lokalplan og kommuneplan, hvilke regler gælder for hegn og beplantning eller bevaringsværdige boliger, klimatilpasning m.m.
Tjek og ret din BBR
BBR står for Bygnings- og Boligregistret. Registeret indeholder oplysninger om alle bygninger i Danmark fx boligareal og opførelsesår. Her kan du få info om, hvordan du tjekker din BBR og kan rette i din BBR samt mere info om lovliggørelse af bygninger.
Find lokalplaner og kommuneplan
Lokalplanen er den detaljerede plan for et bestemt område i en kommune. Kommuneplanen er kommunens overordnede plan for, hvordan kommunen skal udvikle sig og bruge sine arealer. Her kan du finde den lokalplan, der gælder for dig og se Kommuneplanen.
Find byggesag i byggesagsarkivet
I byggearkivet har du adgang til alle byggesager i Roskilde Kommune. Du kan også finde fx tegninger, kloaktegninger og dokumenter, der er anvendt til byggesager gennem årene. Byggearkivet indeholder både afsluttede og verserende byggesager.
Find digitale kort og geodataløsninger
Her har du forskellige muligheder for at finde de kort, du skal bruge. Fx luftfoto og matrikelkort for din ejendom - eller få overblik over hvilke regler, der gælder for ejendom eller generelle temaer for hele kommunen.
Hegn og beplantning
Læs om regler for fælleshegn mellem naboer, hegnssyn og regler for beplantning.
Biodiversitet: Det kan du selv gøre
Naturen i din have - her kan du få inspiration til at indrette en mere naturvenlig have med plads til en vildere natur.
Grundvand og drikkevand
Klimatilpasning: Det kan du selv gøre
Klimatilpasning behøver ikke at være en uoverstigelig opgave. Her finder du links til hjemmesider med inspiration og hjælp til hvad du selv kan gøre for at sikre dig selv og naboen.
Ansøgning om kystbeskyttelse i Roskilde Kommune
Hvis du vil etablere eller ændre kystbeskyttelse, skal du indhente tilladelse fra Roskilde Kommune først.
Bevaringsværdige bygninger
Læs om hvordan du undersøger om en bygning er bevaringsværdig - og i hvilken grad, og hvilke regler der så gælder. Og få viden om hvordan du vedligeholder bevaringsværdige bygninger.
Bevaringsværdige træer og beplantning
Læs om hvilke regler, der gælder hvis dit træ er bevaringsværdigt.
Grundejerforeninger
Her på siden kan du se de grundejerforeninger, vi har kendskab til i Roskilde Kommune. Du kan også opdatere din grundejerforenings kontaktoplysninger her.
Digelag i Roskilde Kommune
Bopælspligt - herunder korttidsudlejning
Byens boliger skal benyttes effektivt og må ikke stå tomme eller kun udnyttes delvist. Kontakt Roskilde Kommune, hvis der er en årsag til, at din bolig ikke er beboet.
Skatter og afgifter af fast ejendom
Ejer du en bolig, skal du betale ejendomsværdiskat og ejendomsskat. Det er ejendomsvurderingen, der bestemmer, hvor meget du skal betale. fra 2024 betaler du ejendomsskatterne over din forskudsskat.
Reduceret elafgift
Her kan du læse, om du er berettiget til reduceret elafgift.
Offentlige vandløb i Roskilde Kommune
Roskilde Kommune har omkring 127 km offentlige vandløb - ca. 17 km rørlagte vandløb og ca. 110 km åbne. På denne side kan du, via vandløbsregulativerne, finde information om hvordan kommunen vedligeholder vandløbene.
Hvad gælder for kystejendomme?
Ejendomme tæt ved kysten er ofte underlagt flere bestemmelser end øvrige bebyggelser. Her på siden er der samlet en række emner, som mange ejere af kystejendomme skal være opmærksomme på.
Læs her om procedure, tidsbestilling til forhåndsdialog og regler er for at bygge fx nyt hus, carport, renovere bolig, terrænregulere, bygge i landzone, lovliggøre byggeri mm. Læs om bebyggelsesprocent, byggesag i byggesagsarkivet og lokalplaner.
Bebyggelsesprocent - hvordan beregnes den?
Bebyggelsesprocenten fastsætter hvor stor en bygning må være i forhold til den grund der bygges på.
Sagsbehandlingstider
Her kan du få info om status på sagsbehandlingstiden for ansøgninger til byggetilladelser og ansøgninger, der kræver dispensation eller overskrider byggeretten.
Find byggesag i byggesagsarkivet
I byggearkivet har du adgang til alle byggesager i Roskilde Kommune. Du kan også finde fx tegninger, kloaktegninger og dokumenter, der er anvendt til byggesager gennem årene. Byggearkivet indeholder både afsluttede og verserende byggesager.
Forhåndsdialog ved opstart af byggeri
Har du planer om at bygge nyt, til eller om på din grund? Så kan du booke en forhåndsdialog med Byggesag, og få vejledning i de overordnede regler og principielle spørgsmål, som du bliver mødt af, når du vil bygge.
Tidsbestilling - telefonsamtale
Hvis du har et generelt spørgsmål, som du ikke kan finde svar på, her på hjemmesiden, har du mulighed for at booke tid til en kort telefonsamtale med en byggesagsbehandler.
Find lokalplaner og kommuneplan
Lokalplanen er den detaljerede plan for et bestemt område i en kommune. Kommuneplanen er kommunens overordnede plan for, hvordan kommunen skal udvikle sig og bruge sine arealer. Her kan du finde den lokalplan, der gælder for dig og se Kommuneplanen.
Sådan håndterer du dit byggeaffald
Har du byggeaffald, skal du være særligt opmærksom på at anmelde, sortere og aflevere det korrekt.
Byg og Miljø - Jeg vil bygge nyt hus eller bygge til mit hus
Når du skal bygge nyt hus eller bygge til, er der en række forberedelser og overvejelser, du skal gøre dig. Her på siden kan du læse om, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med ansøgningsprocessen og udførelsen af dit byggeri.
Jeg vil bygge carport, udhus, drivhus, overdækket terrasse mv.
Når du vil bygge småbygninger såsom garage, drivhus, skur, overdækket terrasse eller carport, skal du gøre dig nogle overvejelser og forberedelser. Her på siden kan du blive klogere på de regler, du skal overholde.
Jeg vil bygge om i lejlighed
Sammenlægning af lejligheder/nedlæggelse af lejlighed
Jeg vil rive ned/ renovere og isolere
Her kan du få et overblik over de regler, der gælder på området fx boliger, sommerhuse, bevaringsværdige bygninger og småbygninger, der ikke er bevaringsværdige.
Jeg vil bygge altan eller andet hævet opholdsarealer på min ejendom
Her kan du danne dig et overblik over nogle af de krav som du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at bygge følgende hævede opholdsarealer ved dit enfamiliehus eller sommerhus: • Altan • Tagterrasse • Hævede opholdsarealer, mere end 0,3 m over terræn
Altan, tagterrasse og kviste på etagebyggeri
Her kan du finde nyttig information, hvis du skal ændre eller bygge altan, tagterrasse eller kviste på etagebyggeri.
Hvis du vil bygge m.v. i landzone
Hvis du vil udstykke, opføre ny bebyggelse eller ændre anvendelsen af en bygning eller et stykke jord i landzone, skal du som udgangspunkt søge landzonetilladelse til dette.
Jeg vil sætte hegn eller plante hæk
Oftest skal du ikke søge om byggetilladelse for opsætning af hegn, men der er alligevel en række forhold, du skal være opmærksom på.
Jeg vil terrænregulere
At terrænregulere vil sige at grave eller påfylde jord for fx at udjævne en skråning på din grund. Her på siden kan du læse om, hvilke regler der gælder.
Jeg vil lovliggøre allerede opført byggeri
Det er din pligt som ejer af en ejendom at sikre, at dine bygninger er lovlige. Her kan du få et overblik over om dine bygninger er lovlige og hvordan du kan lovliggøre et byggeri.
Liberalt erhverv i egen bolig
Jeg er nabo til et byggeri
Læs, hvordan du skal forholde dig, når din nabo bygger.
Miljøhensyn ved byggeri og anlæg
Formålet er at begrænse væsentlige gener som støj, støv og vibrationer og forebygge risiko for forurening af jord og grundvand ved bygge- og anlægsaktiviteter
Gebyr for byggesagsbehandling
Ifølge byggeloven kan kommunen opkræve gebyr for behandling af byggesager. Det er Roskilde Byråd der i henhold til byggeloven har fastsat gebyrerne. Se her gebyrtakster for byggesagsbehandling af enfamiliehuse, rækkehuse og carporte mv.
Regler for elopvarmning i nye og eksisterende huse
Læs om hvilke regler der gælder for elopvarmning som hovedopvarmningskilde i nye og eksisterende hus
Skimmelsvamp i privat udlejningsbolig
Her kan du læse om, hvordan du skal forholde dig, hvis du opdager skimmelsvamp i din private udlejningsbolig.
Byggeri A-Å
Her kan du få et samlet overblik over oplysninger, der kan være relevante for dig, når du har et byggeprojekt.
BBR-registrering af kolonihaver
Læs hvordan du håndterer forurenet jord og jordflytninger, spildevand og overfladevand på din grund. Læs om hvilken varme du kan få til din ejendom, regler for oliefyr, regler for egen brønd samt få info om energirenovering mm.
Varmeforsyning
Her på siden kan du bliver klogere på, hvilken varme du kan få til din ejendom og læse om planerne for udbredelse af fjernvarme i kommunen.
Forurenet jord og jordflytninger
Hvad betyder det, hvis din grund er forurenet? Hvad kan du gøre for at undgå kontakt med forureningen? Hvornår du skal anmelde jordflytning - og skal du have taget prøver af jorden?
Spildevand, kloak, faskiner, nedsivningsanlæg m.v.
Her kan du finde information om Roskilde Kommunes spildevandshåndtering, samt ansøgningsskemaer for anlæg til overfladevand og spildevand.
Brønd og egen vandforsyningsboring
Læs om regler for egen brønd eller vandforsyningsboring, kontrol af drikkevandskvalitet og hvordan du sløjfer en brønd eller boring.
Jordvarmeanlæg
Her finder du information om jordvarmeanlæg samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at etablere et jordvarmeanlæg på din grund.
Oliefyr og olietanke (under 6000 liter)
Her kan du læse om regler for villaolietanke. Fx om lovpligtige forsikringer og udskiftning af anlæg efter en vis alder.
Energirenovering - få hjælp fra partnerskabet Grøn Puls
Hos Grøn Puls får du vejledning om energirenovering og tilskudsmuligheder, og du kan også få besøg af en energivejleder som gennemgår din ejendom.
Udskiftning eller nedlæggelse af ældre brændeovne og pejseindsatser
Har du en brændeovn fra
Skorstensfejning
Her på siden kan du se, hvilket skorstensfejerdistrikt du hører til, finde kontaktoplysninger på din skorstensfejer, samt hvordan du afmelder din skorsten.
Klimafonden
I Roskilde Kommune har klima og miljø en høj prioritering. Derfor støtter vi også med midler fra vores klimafond.
Klimatilpasning: Det kan du selv gøre
Klimatilpasning behøver ikke at være en uoverstigelig opgave. Her finder du links til hjemmesider med inspiration og hjælp til hvad du selv kan gøre for at sikre dig selv og naboen.
Fyr korrekt i din brændeovn
Ved at følge 4 gode råd kan du være med til at nedbringe udslippet af sundhedsskadelige partikler med op til 80%.
Sparetips
Vi skal alle spare på energien, så vi ikke kommer til at mangle den i løbet af vinteren. Her er nogle tips.
Læs hvordan du anmelder forureningsuheld, støj eller lugtgener, hvordan du anmelder rotter og vilde katte, hvilke regler der gælder for at holde høns og dyrehold, hvordan du bekæmper kæmpebjørneklo og få info om vild pastinak.
Anmeld rotter
Hvis du ser rotter eller tegn på rotter, skal du anmelde det. Du kan anmelde digitalt her på siden.
Anmeld vilde katte
Er du generet af vilde eller herreløse katte, kan du selv kontakte Kattens Værn, hvor du vil modtage vejledning og hjælp.
Råger
Vi regulerer rågerne med hjælp fra den lokale jagtforening, som i perioden fra 1 maj til 15 juni lægger utallige timer i marken for at imødekomme de henvendelser der kommer fra borgere, som er generet af rågekolonierne.
Regler for dyrehold
Har du et dyrehold, så kan du her læse om, hvilke regler du skal overholde.
Regler for at holde høns
Du må gerne holde høns i byzone, hvis det ikke giver væsentlige gener.
Anmeld lugt, støj eller forureningsuheld
Oplever du en væsentlig forurening, skal du kontakte Roskilde Kommune. Du kan klage over miljøgener fra dyrehold, lugt, støj m.m. fra både virksomheder og private.
Kæmpebjørneklo og vild pastinak
Her kan du læse om, hvordan du bekæmper kæmpebjørneklo, og hvordan du indberetter til kommunen, hvis du ser planten. Derudover kan du læse om vild pastinak.
Japansk pileurt
Japansk pileurt er de seneste år gået fra at være en prydplante i mange haver til at være på den sorte liste som en af de mest invasive plantearter i Danmark.
Fibernet
Det er ikke kommunen, der sørger for fibernet eller bredbånd. Det er private firmaer. Kommunen giver tilladelsen til, at firmaerne kan grave kabler ned - og der kan blive gravet flere gange af forskellige firmaer.