Biodiversitet: Det kan du selv gøre

Naturen i din have - her kan du få inspiration til at ”dyrke” eller indrette en mere naturvenlig have med plads til en vildere natur.

Normalt forbinder vi havedyrkning med at så dejlige grøntsager og flotte blomster, lave en masse lugning og så læne os tilbage i havestolen og nyde, hvor pænt det hele er. Den slags have har mange fordele, men her vil vi introducere dig til en anderledes måde at pleje din have på. 

Vi vil gerne give dig inspiration til at ”dyrke” – eller indrette – en mere naturvenlig have med plads til en vildere natur. For selv om det kan være lidt udfordrende, er det både vigtigt og sjovt at have en vildere natur i haven.

Hvorfor nu vildere haver?
En vildere have er godt for naturen, for naturen mangler simpelthen plads, hvor den kan folde sig ud. I en pænt luget have med lange lige rækker af salat og kartofler omgivet af en prægtig grøn græsplæne er der meget begrænset plads til de vilde planter og dyr, som der hidtil har været mange af i Danmark.

Ved hjælp af simple tiltag kan man ændre en smule på, hvordan vi indretter og plejer haven eller dele af den. Derved kan der opstå gode levemuligheder for mange af de vigtige vilde dyr og planter, der ellers er trængte i naturen.
En vildere have er også god for os mennesker. Du kan året rundt få mange sjove og hyggelige oplevelser, da flere insekter, dyr og fugle vil blive gæster i haven. Det tager dig væk fra skærm og travlhed for en stund.
Det er inspirerende og lærerigt, at kigge på en mejse på foderbrættet midt i vinterens kulde eller jage insekter med børnene på en varm sommerdag.

Et skridt ad gangen
Du kan starte i et hjørne af din have, i et par krukker eller en altankasse. Hvis du starter rigtigt, er det overaskende nemt at give rum til en lang række forskellige danske dyr og planter. Og måske bliver havearbejdet endda en smule lettere at passe.

Kilde: Viborg Kommune

Kontakt Veje og Grønne områder

Rådhusbuen 1
4000 Roskilde

Mandag - fredag 

9.00 - 14.00