Parkeringsregler i kommunen fremgår af skilte på de enkelte steder.
Vær opmærksom på, om du parkerer på et kommunalt område (blå skilte) eller en privat p-plads (sorte skilte).
Hvis der ikke er skrevet tidsbegrænsninger på skiltene, kan du parkere ubegrænset.
Inden for den indre ringvej i Roskilde by er der ca. 2.300 offentlige P-pladser, og der er næsten lige så mange private P-pladser, som er mere eller mindre offentligt tilgængelige.
Hovedparten af de offentligt tilgængelige pladser er fordelt på en række større parkeringsanlæg, som ligger rundt om Skomagergade og Algade, og der er også en del P-pladser til at parkere ved kantstenen.
I Roskildes bymidte er der en parkeringszone. I Jyllinge og Viby er der centrale parkeringspladser ved indkøbscentrene.
Læs om parkering
Hverdage: kl. 8 - 18
Lørdage: kl. 8 - 14
Øvrig tid: Ingen registrering og betaling.
Du skal ikke lægge en kvittering i forruden af bilen. P-vagterne kontrollerer ved hjælp af nummerpladen.
Nedenstående parkerings-apps kan benyttes på alle p-pladser med påkrævet betaling:
- EASYPARK
- PARKPARK
- PARKMAN
- PARKONE
- OK
Pris for parkering
1. time: 0 kr.
2. time: 0 kr.
3. time: 15 kr.
4. time: 15 kr.
5. time: 22 kr.
6. time: 22 kr.
7. time: 35 kr.
8. time: 35 kr.
Parkering hele dagen
Langs den indre ringgade "O1" og lige udenfor er der en række parkeringspladser, hvor man kan parkere hele dagen:
- Ny Østergade: 60 pladser
- Rådmandshaven: 140 pladser
- Sortebrødre Plads Parkeringshus dæk -1 til -4: 200 pladser
- Gustav Wieds Plads - Byvolden/Hedegade: 100 pladser
- Kong Magnus Vej: 50 pladser
- Vindeboder ved Havnen: 220 pladser
I Jyllinge og Viby er der centrale P-pladser ved indkøbscentrene.
Roskilde Kommune har særlige regler for parkering, ud over de regler, der er beskrevet i Færdselsloven.
De særlige regler gælder parkering på fortov, parkering med lastbil og parkering af påhængskøretøjer.
Parkeringsbekendtgørelse:
I medfør af færdselsloven § 92 stk. 1 pkt. 1, bestemmes der herved med samtykke fra Politidirektøren i Midt- og Vestsjællands Politi, supplerende bestemmelser om standsning og parkering på gade, vej, plads herunder parkeringsplads og lignende, hvad enten den er privat eller offentlig, der er åben for almindelig færdsel i Roskilde Kommune inden for de med byzonetavler (E 55 – Tættere bebygget område) afgrænsede områder:
§1
Biler med tilladt totalvægt over 3500 kg (lastbiler, busser og lignende), påhængskøretøjer (herunder campingvogne), motorredskaber og traktorer må ikke parkeres i tidsrummet kl. 19:00 – 07:00, medmindre en sådan parkering er tilladt på særligt afmærkede vejstrækninger eller pladser. Uden for de nævnte steder må påhængskøretøjer (herunder campingvogne) med tilladt totalvægt på højst 2000 kg dog parkeres i indtil 24 timer.
§2
Overtrædelse af denne bekendtgørelse kan i medfør af færdselsloven § 121 pålægges afgift.
§3
Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. november 2013.
Roskilde Byråds Teknik- og Miljøudvalg, den 22. august 2013.
Må jeg parkere med 2 hjul på fortovet?
Inden for tættere bebygget område – inden for byzone skilt - må man hverken standse eller parkere, helt eller delvist på: cykelsti, gangsti, yderrabat, midterrabat, helleanlæg og lignende.
Som udgangspunkt må man ikke parkere med 2 hjul på fortovet i Danmark. Men i Roskilde Kommune har vi besluttet, at det er tilladt – forudsat, at det ikke er farligt eller til ulempe for dem, der går på fortovet. Husk at efterlade plads til fodgængere med rollatorer, barnevogne eller lignende.
Bekendtgørelsen for Roskilde Kommune lyder helt præcist:
”Inden for tættere bebygget område kan et køretøj, hvis tilladte totalvægt ikke overstiger 3.500 kg., standses eller parkeres delvist på fortov i køretøjets længderetning med maksimalt halvdelen af køretøjet og højest 2 hjul, hvis det ikke er til fare eller ulempe for færdslen på fortovet”.
Bekendtgørelsen er udstedt på baggrund af færdselslovens § 92 stk. 1 jf. færdselslovens § 28 med samtykke fra Midt- Vestsjællands politi.
Denne regel gælder ikke for skillerabatter mellem fx vejbane og fortov.
Hvor må campingvogne og mindre påhængskøretøjer parkere?
Roskilde Kommune har ikke indrettet pladser til henstilling af campingvogne og mindre påhængskøretøjer.
Det er tilladt at parkere i 24 timer. Det er op til den enkelte ejer at finde lovlig plads til opbevaring i længere tid.
På Musicon er der 2 timers gratis parkering og herefter betaling i de centrale parkeringsanlæg.
For at forbedre miljøet og trafiksikkerheden i boligområderne i Roskildes Kommune er der indført parkeringsbegrænsninger for lastbiler og andre tunge køretøjer.
Hvilke køretøjer har begrænsede parkeringsmuligheder?
Store køretøjer med en totalvægt over 3500 kg (lastbiler, busser og lignende), samt anhængere.
Hvornår gælder begrænsningerne i byzone?
Fra kl. 19.00 til kl. 7.00 alle ugens dage. I denne periode må tunge køretøjer og anhængere kun parkeres på særligt afmærkede pladser.
Hvordan finder man parkeringsområderne?
Se listen og kortet, der viser hvor du finder pladser til parkering af din lastbil.
Ude på pladserne er der afmærket med særlig skiltning, som også viser i hvilke tidsrum du må parkerer.
Hvor kan du sætte din anhænger?
På pladsen på Hyrdehøj Vestvej er det muligt at afsætte din hænger i op til 24 timer.
Tvivlsspørgsmål kan rettes til Veje & Grønne Områder tlf. 46 31 30 00 eller Politiet tlf. 46 35 14 48
Der er ingen særlige regler gældende for Roskilde om motorcykelparkering.
Motorcykler må som udgangspunkt parkere, hvor bilerne parkerer, medmindre der skiltes med andet. Hvis der fx på indkørsel til en parkeringsplads under p-skiltet er enten symbol for personbil eller teksten "personbil", må man ikke parkere en motorcykel i p-båsene. På samme måde må biler ikke parkere i p-båse markeret til motorcykelparkering.
I Roskildes bymidte skal motorcykler registrere deres parkering på samme måde som biler.
Man må ikke parkere med hele motorcyklen på fortovet. Du kan læse nærmere herom i færdselslovens § 28 og 52.
Autocampere sidestilles med biler i færdselsloven, så man må parkere efter kommunens generelle regler. Det er derfor også tilladt at overnatte, hvis en almindelig bil må holde på stedet natten over.
Ved Roskilde Havn er der en p-plads. hvor vi i sommerperioden specielt henviser autocampere til at holde.
Handicapparkeringskort
Personer med nedsat funktionsevne og kort gangdistance kan få et handicapparkeringskort. Det giver mulighed for at parkere i længere tid og flere steder, end andre bilister må.
Hvis du har handicapkort gælder:
- Parkering i 1 time på pladser, hvor det er tilladt at parkere i 30 minutter. Husk P-skiven.
- Parkering gratis og ubegrænset på alle pladser. Det er ikke kun på pladser reserveret til handicappede. (Gælder dog ikke pladser med 30 minutters parkering, se ovenfor)
- I Roskildes bymidte skal man ikke registrere sig, det er tilstrækkeligt med synligt handicapkortet i forruden.
Parkeringskortet er personligt og udstedes til både børn og voksne med handicap.
Søg om parkeringskortet
For at få et parkeringskort for handicappede, skal du udfylde et ansøgningsskema som du finder på Danske Handicaporganisationers hjemmeside. I de fleste tilfælde skal din læge også være med til at udfylde det. Ansøgningsskemaet skal sendes med et foto til Danske Handicaporganisationer, som herefter afgør, om du kan få et parkeringskort.
Her er der handicapparkering i Roskilde bymidte

Roskilde Kommunes regulativ for motorkøretøjer i tomgang gælder på både private og offentlige veje og pladser i Roskilde Kommune. Regulativet betyder, at unødvendig tomgang i mere end ét minut er forbudt.
Reglerne skal øge trafikanternes bevidsthed om at forurene mindre og gavne miljøet og sundheden i de områder, hvor køretøjer ofte holder i tomgang, fx omkring tog- og busstationer, taxiholdepladser, parkeringspladser og af- og pålæsningsarealer.
Reglerne betyder, at motoren i et holdende motorkøretøj ikke må være i gang længere end højest nødvendigt og højst ét minut. Der er visse undtagelser i situationer, hvor motorkraften anses for nødvendig.
Tidsbegrænsningen gælder derfor ikke, når der er tale om udrykningskøretøjer eller når der holdes for rødt lys og i trafikkø samt i situationer, hvor der kræves motorkraft for at betjene udstyr i forbindelse med udførelse af en arbejdssituation.
Overtrædelse af regulativet kan straffes med bøde og sagerne behandles som politisager.
En skillerabat er fx det græsstykke, der er mellem kørebanen og en cykelsti. Altså en rabat, der adskiller to forskellige færdselstyper.
Det er vigtigt at du kender en skillerabat, for det er forbudt at parkere eller standse der, hvis du er inden for bygrænsen.
Faktisk har reglen været der siden 1. maj. Nu har der været tid til at vænne sig til de nye forhold, så kommunen tager fat med p-afgifter som næste skridt.
Forbuddet i skillerabatter – fx mellem fortov og kørebane - gælder både helt og delvist. Det betyder, at du heller ikke må parkere eller standse med et par hjul i skillerabatten.
Du slipper ikke galt afsted, hvis du holder helt på asfalten. Men dér kan selvfølgelig være andre forhold, der gør sig gældende. Det kan fx ligefrem være kørebanen du blokerer, der kan være parkeringsforbud eller parkering for tæt på et vejkryds.
Typisk ved fodboldkampe, koncerter og lignende, hvor der er mangel på parkeringspladser, så er der mange, der lige smider to hjul i rabatten. Det er blandt andet sådan nogle situationer, man har ønsket at dæmme op for med den landsdækkende regel.
Nogle bruger også skillerabatter til at parkere en trailer eller bil mere eller mindre hele tiden. Det er altså også slut nu.
Forbuddet gælder kun i byzoner. Uden for byerne må man stadig gerne parkere helt eller delvist i skillerabatten.
Forbuddet gælder kun skillerabatter. Du må stadig gerne standse eller parkere i en yderrabat, hvor der ikke er cykelsti eller fortov til højre for.
Du må også i Roskilde Kommune stadig parkere med 2 hjul på fortovet. Denne regel er ikke landsdækkende, men i Roskilde Kommune har vi besluttet, at det er tilladt – forudsat, at det ikke er farligt eller til ulempe for dem, der går på fortovet. Husk at efterlade plads til fodgængere med rollatorer, barnevogne eller lignende.
Men denne regel gælder altså ikke for skillerabatter.

Find p-pladser, handicap p-pladser og ladestandere
Indhold blokeret
Dette element kan ikke vises, da du ikke har givet accept til følgende typer af cookies:
Du kan ændre dine indstillinger ved at klikke på knappen herunder.
Læs om p-vagter og parkeringsafgifter (bøder)
Overtræder du de lokale parkeringsbestemmelser, kan politiet eller kommunen kræve en standsnings- eller parkeringsafgift. Opkrævningen bliver sendt til den, der er registreret som ejer af bilen.
Det koster minimum 510 kr. at parkere ulovligt, alt efter forseelse. Pensionister og studerende kan ikke få rabat.
Parkeringsafgiften skal betales senest ti dage efter, at du har modtaget den. Ellers vil sagen komme for fogedretten, og det koster yderligere.
På ”mit betalingsoverblik” her på hjemmesiden kan du anmode om en afdragsordning.
Hvis du mener, at parkeringsafgiften er forkert, kan du sende en klage til Borgerservice på Parkering@roskilde.dk.
Ja, hvis der er dokumentation for havariet.
Nej, det er ikke muligt at få reduceret beløbet, da der er tale om en kontrolafgift og ikke en bøde.
På ”mit betalingsoverblik” her på hjemmesiden kan du anmode om en afdragsordning.
Du skal sende girokortet samt en kopi af slutsedlen/kontrakten til Borgerservice, hvor salgsdato, købers navn og adresse klart fremgår. Så overføres afgiften til køber.
Hvis føreren af bilen ikke betaler p-afgiften, hæfter ejer. Ejer kan oplyse førerens identitet til Borgerservice og få sagen flyttet til vedkommende.
Kontakt evt. kommunens opkrævningsafdeling. opkraev@roskilde.dk Husk, en klage har ikke opsættende virkning.
Ja, hvis du ikke har fået medhold i din klage, og du ikke ønsker at prøve den ved fogedretten. Klagen har ikke opsættende virkning.
Formålet med reglerne i færdselsloven er især at undgå ulykker. Børn og andre svage trafikanter må ikke blive overset, fordi en parkeret bil spærrer for udsynet, derfor udskriver kommunen på-afgifter, hvis bilisten ikke er ved bilen.
Når bilen parkeres på fortovet, kan barnevogne og rollatorer være tvunget til at gå ud på kørebanen for at komme forbi, og det kan skabe en farlig situation.
Formålet med tidsbegrænsede P-zoner i bymidten og på havnen er at sikre parkeringspladser til byens handlende og turister.
30 minutters parkering er indført for at sikre udskiftning foran f.eks. børneinstitutioner, forretninger og lignende.
Standsningsforbud skal få trafikken til at glide og sikre oversigtsforhold, så vi undgår trafikpropper og ulykker. Standsningsforbud i busstoppesteder og busbaner har samme formål.
Parkeringsreglerne er også med til at skabe orden og æstetik i gadebilledet.
Roskilde Kommune tjener ikke ret meget på en p-afgift: Det koster minimum 510 kr. at parkere ulovligt, alt efter forseelse. Indtægterne fra p-afgifterne skal dække kommunens udgifter, som bl.a. er drift af P-automater, P-vagternes løn, løn til at behandle klagesager, uniformer, parkeringsudstyr, kontorhold, husleje, varme, strøm, telefoner og meget andet.
Kommunens egne P-vagter er fastlønnede og modtager ikke provision. Vi laver ikke statistik over, hvilke medarbejdere, der udskriver flest parkeringsafgifter, og der er ikke prestige ved at udstede mange afgifter.
Nej, p-vagterne er fast lønnede og får ingen provision.
P-vagterne er kommunens øjne, ører og hænder på veje og grønne områder.
- De rykker ud til borgernes anmeldelser om ulovlige parkeringer og efterladte biler.
- De holder øje med, at alt går rigtigt for sig. Opdager de noget mistænkeligt tager de kontakt til politiet.
- De anmelder ulovlige forhold til politiet.
- Alle P-vagter har været på kursus i førstehjælp, så de kan hjælpe ved uheld.
- De minder forældre om færdselsloven ved skolerne.
- De er til stede ved store events og hjælper med trafikafviklingen.
- De samarbejder med vejmyndigheden om skilte og afmærkning.
- De registrerer og anmelder fejl og mangler ved skiltning, vejafmærkning, byudstyr mv.
- De assisterer Torvemesteren ved torvedage
- Optræd altid som en god ambassadør for Roskilde Kommune.
- Der er lighed for loven. Derfor skal ens tilfælde behandles ens.
- Grundlaget for udstedelse af en P-afgift skal være i orden. Undersøg skiltning, afmærkning og køretøj. Overvej om der kan pålægges en afgift - overvej dernæst, om du selv ville finde det ok at få denne afgift.
- Dokumentation for P-afgiften skal være i orden. Alle væsentlige oplysninger skal fremgå af afgiften, og der tages fotos.
- Placering af afgiften skal være i orden. Afgiften skubbes op under viskeren.
- Hvis føreren eller en passager sidder i vognen eller ankommer, før afgiften er pålagt, oplyses den pågældende om overtrædelsen og opfordres til at fjerne køretøjet. Afgiften pålægges normalt ikke, hvis køretøjet umiddelbart fjernes.
- Hvis føreren eller en passager ankommer lige efter afgiften er pålagt, annulleres den ikke. Borgeren forklares proceduren for indsigelse, hvis afgiften ikke accepteres
- Vær opsøgende over for borgere, der er til stede ved et køretøj, som er hensat i strid med reglerne. Vær professionel og hjælpsom, og vejled.
- Vær høflig og venlig, brug altid et pænt sprog, lyt til borgeren, lad borgeren tale (ud) og undgå en diskussion. Vær kortfattet og bestemt (men stadig høflig), hvis situationen optrappes.
- Afbryd (stadig høfligt) kontakten med borgeren, hvis situationen er ved at komme ud af kontrol, eller hvis du bliver overfuset eller nedgjort. Henvis eventuelt borgeren til at kontakte Veje og Grønne Områder.
Kontakt
Handler det om p-afgifter, så kontakt:
Borgerservice, Roskilde Bibliotek
Dronning Margrethes Vej 14
4000 Roskilde
46 31 30 00 - mandag - fredag 9-14
Handler det om parkeringsregler mv., så kontakt:
Veje og Grønne områder
Rådhusbuen 1
4000 Roskilde
46 31 37 05 - mandag - fredag 9-14
veje@roskilde.dk