Børnehuset Knolden
I Børnehuset Knolden arbejder vi ud fra, at der skal være kvalitet i børnenes hverdag hele dagen.
Hvem er Børnehuset Knolden
Børnehuset Knolden er en aldersintegreret institution, med plads til 26 vuggestuebørn fordelt på 2 stuer og 48 børnehavebørn fordelt på 3 stuer, - 2 alders blandede og 1 storbørns-gruppe. Vi har madordning og sølvmærke i økologi.
Børnehuset Knolden er beliggende i Himmelev tæt på mosen, fodbold baner og lokale legepladser.
Udeliv
Vi er nysgerrige på naturen og følger børnenes initiativer i udelivet. Både børn og voksne fordyber sig i science og undersøgelser på legepladsen, hvor vi blandt andet leder efter krible-krable dyr, graver i jorden og sanser i regnbuehusene.
Naturen, legepladsen og sansehaven bruges som ekstra læringsrum med tilpassede miljøer til både vuggestue og børnehave. Vi er ude i al slags vejr og bruger naturens elementer til at styrke krop, sanser, motorik og fantasi. Vi mærker kulde og varme, kaster blade op i luften, ligge på ryggen og ser på skyerne, eksperimentere med mudder, vand og vind.
To gange om året, i uge 21 og 37, er vi i skoven i samarbejde med Boserup Naturskole og naturvejleder Laila Gdowski. Her oplever børnene fællesskab på tværs af alder, fordybelse i naturen og aktiviteter som shelters og leg i skovbunden.
Knoldens traditioner
Traditioner er en vigtig og stor del af vores værdisæt i børnehuset knolden. De skaber genkendelighed og samhørighed mellem børn, forældre og os som dagtilbud – og er med til at styrke fællesskabet og skabe minder.
Vi invitere til bedsteforældredag, sommerfest og julefest, men har også hyggelige stunder som fælles påskemorgenmad med forældrene, halloween kaffe og ”spis på din stue” aftner.
Indretning tilpasset børns udvikling og interesser
I Børnehuset Knolden arbejder vi ud fra et ressourceorienteret børnesyn, hvor vi ser potentialer og kompetencer i hvert enkelt barn. Derfor tilpasser vi både ude- og indemiljøer til børnenes udviklingstrin og interesser.
Vi skaber tydelige og inspirerende læringsmiljøer, hvor børnene let kan gå i gang med leg. Indretningen og legetøj udskiftes løbende, så de passer til børnenes behov og nysgerrighed.
Vi følger børnenes spor og ser verden fra deres perspektiv. Ved at arbejde i mindre grupper skaber vi ro og nærvær, og vi sikrer støtte og guidning – hvad enten det er i garderoben, hvor de øver selvhjulpenhed, eller i legen hvor de sociale fællesskaber er i fokus.
Samarbejde med lokalmiljøet
Både i vuggestuen og børnehaven prioritere vi ture ud af huset, og inddrager nærmiljøet aktivt. Turene styrker børnegruppen og giver plads til fordybelse og leg i mindre grupper hjemme i huset.
Vi ønsker at præsentere børnene for lokalområdet, og benytter os blandt andet af vores bibliotek, samarbejde med Argo, hører musik om sommeren, og besøger både Roskilde museum og vikingeskibsmuset.
Vi tager afsæt i sprogtrappen
I Knolden arbejder vi med Sprogtrappen, som et pædagogisk redskab til at understøtte og følge børns udvikling. Vi udarbejder øvebaner med afsæt i både det enkelte barn og børnegruppen som helhed.
Sprogtrappen, - udviklet af Pia Thomsen, - tager afsæt i et bredt sprogsyn, hvor leg, relationer og kognition er centrale elementer.
Med afsæt i vores ressourceorienteret børnesyn bruger vi Sprogtrappen til at observere og støtte børnene på deres vej til næste udviklingstrin i tæt samspil med forældre og medarbejdere.
Samarbejdet med forældrene
I Knolden prioriterer vi forældresamarbejdet højt. Et trygt og tillidsfuldt samarbejde skabes gennem løbende dialog, - både i hverdagen og ved årlige samtaler.
Vi anerkender, at forældre er eksperter på deres eget barn, mens vi har indsigt i barnets liv og trivsel i fællesskabet.
Knolden har et engageret forældrekontaktudvalg (FKU) med forældre og medarbejdere fra både vuggestue og børnehave. Udvalget drøfter emner som legetøjsdag, daglig kommunikation og bidrager til fællesskabet gennem frivilligt arbejde og dialog med ledelsen.
Overgang fra vuggestue til børnehave
Overgangen til børnehaven sker i små grupper og planlægges systematisk. Vi ved, at denne overgang kan vække både glæde og usikkerhed, og vi tilrettelægger derfor forløbet så barnet får trygge erfaringer med det nye miljø.
Overgangen begynder ca. to måneder før, med korte besøg, som gradvist udvides til deltagelse i hverdagens aktiviteter.
Vi afholder overgangssamtale med forældre og pædagoger fra både vuggestue og børnehave. Samtalen tager udgangspunkt i barnets trivsel, udvikling og sproglige niveau via sprogtrappen – alt sammen med afsæt i vores ressourceorienteret børnesyn.
Kostpolitik for Knolden
FORMÅL:
De gode kostvaner grundlægges i barndommen og følger os resten af livet.
Igennem sund kost og bevægelse kan vi være med til at skabe gode vaner, ligeledes er kosten et væsentligt afsæt for god trivsel hos børnene.
Personalet i Knolden arbejder ud fra en fælles pædagogisk tilgang til mad og måltider, hvilket blandt andet betyder, at måltidet tillægges en væsentlig pædagogisk værdi. I Knolden indgår de voksne i måltidet som rollemodeller for børnene.
MÅL:
- At lære børnene gode og sunde kostvaner
- At lave en varieret madplan, der dækker barnets daglige behov for energi og næring
- At mad kan spises ind og ude
- At personalet er rollemodeller og går forrest i udviklingen af madmod
- At forebygge madspild
- At skabe ro og rammer omkring måltidet, så børnene forbinder det at spise med noget rart
- At prioritere det fælles måltid, da det har stor pædagogisk betydning med hensyn til udvikling af sociale, sproglig og motoriske færdigheder og herudover er med til at bidrage til børnenes vinden omkring hygiejne.
Økologi og årstidens råvare
I Knolden har vi fokus på økologi og bæredygtighed. Vi serverer hjemmelavet, sund og nærende mad der produceres fra bunden af i eget køkken
Vores mad er 90-100% økologisk, og vi handler råvarer ind efter årstiden.
Børnenes kost er sammensat således at den følger anbefalingerne fra fødevarestyrelsen og vi bestræber os på at benytte en stor andel af plantebaserede råvare i vores måltider hvilket betyder at vi inddrager både linser og bønner i børnenes kost.
SPECIELLE HENSYN:
Er der børn med allergi eller andre specielle kosthensyn som der skal tages højde for i madlavningen, da er det vigtigt du taler med køkkenet eller det pædagogiske personale omkring dette.
Er specielkost påkrævet, vil vi altid bede om en lægeerklæring.
DANNELSE OG MADKULTUR
Børnene inddrages i borddækning, og vi snakker om maden og hvor den kommer fra.
Børnene opfordres til selv at hælde vand op, smøre, skære maden ud, og således prioritere de voksne tid til at understøtter børnenes selvhjulpenhed.
I Knolden præsenteres børnene for forskellige madvaner og madkulturer, og børnene opfordres altid til at smage.
Områdeledelse
Børnehuset Knolden er en del af Område Midtøst. Området består desuden af børnehusene Hanen, Ravnen, Klostermarken, Mælkevejen og Præstemarken samt vuggestuen Tummelumsen.
Besøg os
Hvis I kunne have lyst til at komme forbi Knolden til en rundvisning, enten for at mærke efter om det er det rigtige sted for jeres barn, eller fordi I allerede har fået tilbudt en plads, så er I meget velkomne til at ringe for at lave en aftale. Så sørger vi for at sætte tid af til at vise jer vores skønne børnehus.
Styrkede pædagogiske læreplaner
I Roskilde Kommunes dagtilbud arbejdes der ud fra Den styrkede pædagogiske læreplan og herunder det fælles pædagogiske grundlag og de seks læreplanstemaer. Dagtilbudsloven fastsætter, at den styrkede pædagogiske læreplan udgør rammen for det pædagogske arbejde i dagtilbud, og at alle elementer i det pædagogiske grundlag skal være udgangspunktet for arbejdet med det pædagogiske arbejde med børns trivsel, læring, udvikling og dannelse.
For mere information om den styrkede pædagogiske læreplan læs mere her:
Den styrkede pædagogiske læreplan - dansk version
Den styrkede pædagogiske læreplan - engelsk version
Nedenfor ses det fælles pædagogiske grundlag og de seks læreplanstemaer illustreret ved en ”læreplansblomst”:

