Markfirben får nye hjem

Markfirbenet er i stor tilbagegang i Danmark. Roskilde Kommune har sat ind på at forbedre levevilkårene for den sårbare, lokale population af markfirben, ved at skabe nye leve- og ynglesteder.

Markfirbenene er pressede

Antallet af markfirben i Danmark er desværre i tilbagegang. I Roskilde Kommune kan man heldigvis stadig være heldig at se et eksemplar, men bestandene er små og sårbare. Derfor har Roskilde Kommune startet et naturplejeprojekt, der skal skabe bedre leve- og ynglesteder for de fredede og varmeelskende firben. Det sker ved Lynghøjsøerne, Himmelsøen og langs cykelstien i Svogerslev, hvor man stadig kan være heldig at se et markfirben.

Sandbunker er markfirbenets rugemaskine

En af de måder hvorpå man kan forbedre markfirbenenes levevilkår, er ved at etablere sand- eller grusbunker. Et af de største problemer for markfirbenet er nemlig, at der ikke findes tilgængelige grusbunker og at dens leve- og ynglesteder gror til. Sand, sten og grus fungerer som en solfanger, der suger solens varme til sig. Markfirbenet er vekselvarmt, hvilket betyder at den er afhængig af varme fra solen og dens omgivelser, til at opvarme dens krop. Markfirbenet bruger således de lune grusbunker, til at varme sin krop op, så den kan klare dagens gøremål. Vigtigere endnu er det, at markfirbenet lægger sine æg i sand. Solen opvarmer sandet, og på den måde ruges æggene ud.  

Samarbejde skal der til

Samarbejde skal der til

Naturstyrelsen Midtsjælland, Vejdirektoratet og Roskilde Kommune har indgået et samarbejde om at hjælpe det trængte firben. Et af indsatsområderne er ved Lynghøjsøerne, hvor en motorvej løber lige ved siden af. Naturplejeprojektet er et godt eksempel på, at det kræver samarbejde på tværs af grænser og ejerskaber, hvis vi vil forbedre markfirbenets levevilkår. 

I kraft af samarbejdet er der, siden det første spadestik i august 2021, blevet etableret 50 grusbunker, som binder flere mindre områder sammen og giver markfirbenene mulighed for at udvide deres yngleområde.  

Roskilde Kommune udvider indsatsen med et samarbejde med Lejre Kommune, om yderligere forbedringer af levesteder for markfirben.   

Sådan er arten beskyttet

Markfirbenet er fredet i Danmark. Den må ikke samles ind eller slås ihjel. Mange af dens levesteder er beskyttede efter § 3 i naturbeskyttelsesloven. 

Markfirbenet er beskyttet ifølge EF-habitatdirektivet. Den må ikke fanges, slås ihjel eller forstyrres med vilje, og dens levesteder må ikke beskadiges eller ødelægges. 

Kilde: Miljøstyrelsen

Markfirbenet

Markfirbenet

Udseende: Markfirbenet kendes let fra det almindelige firben på sin kraftigere bygning og kortere ben. Den bliver op til 23 cm lang. Hannerne kan i april til juni kendes på den grønne farve på kroppens side.

Udbredelse og levesteder: Den findes over hele landet - mest almindelig ved kysterne. Den lever i åbne områder med løs, gerne sandet jord, hvor den ofte træffes i små kolonier. Markfirbenet er i tilbagegang - det kan skyldes, at dens levesteder gror til.  

Levevis: Markfirbenet er vekselvarm, og må skifte mellem varme og kølige steder for at regulere sin kropstemperatur. Hunnen lægger sine æg i juni i en bar plet med sand, som solen kan skinne på og derved udruge æggene. Her lægger hun sine 6-12 æg i 5-10 cm’s dybde. De klækkes normalt i august-september, men er sommeren kold, klækkes de slet ikke.

Føde: Markfirbenets mest almindelige bytte er græshopper, sommerfuglelarver og biller, som det oftest finder i umiddelbar nærhed af skjulet.

Læs mere om markfirbenet på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Her er der blevet etableret nye levesteder:

  • Himmelsøen 
  • Lynghøjsøerne 
  • Svogerslev

Kontakt Veje og Grønne områder

Rådhusbuen 1
4000 Roskilde

Mandag - fredag 

9.00 - 14.00

Du kan forvente svar inden for 10 hverdage.