Børnehuset Hørgården - en naturinstitution

I Børnehuset Hørgården er vi mere ude end inde. Vi bruger aktivt vores uderum som læringsmiljø, og vi benytter vores nærmiljø: sø, sortesti, vandløb, skov og Naturcenter Boserupgaard.

Vi følger årets gang og årstidernes forandring af naturen omkring os

I Hørgården er vi mere ude end inde. Vi bruger aktivt vores uderum som læringsmiljø. Ligesom vi benytter vores nærmiljø; sø, sortesti, vandløb, skov og Naturcenter Boserupgaard. Rundt om os har vi heste, køer, får og geder på fold.

Vi følger årets gang og årstidernes forandring af naturen omkring os.

Vi arbejder med temaer som fx fra jord til bord, hvor vi sår, dyrker og høster egne afgrøder, grøntsager og urter. Vi følger hyldetræets forandring både i vores egen have og på sorte sti. Vi høster blomsterne og laver saft. Ligesom vi senere høster bærrene til suppe eller saft.

Vores køkken har det økologiske spisemærke i guld,  hvilket betyder, at kosten er 90 -100 % økologisk. Der er fuld forplejning i åbningstiden. Som en naturlig del af hverdagen kan børnene ind i mellem være med til forarbejdningen af råvarerne, ligesom vi jævnligt laver mad over bål.

Vi ønsker at udvikle en endnu mere grøn balance med mere genanvendelse af ”skrald” og bæredygtighed.

Livet i og ved søen og i krible-krable bedet

Vi følger livet i og ved søen. Det store fugleliv, hvor især ænderne er et aktiv. Vi bruger iPads til bl.a. at lave små film, hvor også de yngste børn kan interagere med indeliv og udeliv, fx sange om ænderne, fodring af ænderne og gentagelse af ændernes lyde. Vi studerer nysgerrigt haletudsernes liv og forandring til frøer med net og akvarier som vi bringer med ned til søen.

I vores eget uderum laver vi studier af fuglelivet, hvor vi bl.a. laver foder om vinteren og hænger ud i træerne.

Vi har krible- krablebed i vores uderum og bruger mange formiddage i fordybelse på at finde regnorme, bænkebidere, edderkopper etc. under bark og i jorden. Vi har indrettet flere overdækkede uderum til studier, bl.a. et hvor børnene har malet græs og krible krable dyr på væggen.

På vores ture i nærområdet laver vi studier af dyrespor og roder i dyre ekskrementer.

Vi kan tage naturen ind. Fylde gulvene med fx efterårets blade. Tumle rundt og de yngste kan sanse og måske smage på bladene.

I Hørgården tager vi som alle andre udgangspunkt i vores pædagogiske læreplan. Forskellen er at vi oftest tager udgangspunkt i udeliv, natur og nærmiljø, og naturen er vores naturlige ramme for alle temaer.

Myretuen, sommerfuglene, sneglene og hugormene

Vi er en 0-6 års daginstitution i det gamle vandrehjem på Hørhusene. Vi er fordelt i to bygninger oppe og nede. En vuggestue Myretuen i stueetagen i hovedhuset, hvor der er 3 alders/udviklings opdelte grupper, samt tre børnehavegrupper; Sommerfuglene for de 3 til 4 årige, i Hus C Sneglene for de 4 til 5 årige og Hugormene for de 5 til 6 årige, på 1.sal i hovedhuset.

Grupperummene til de forskellige grupper er indrettet med forskellige fleksible læringsmiljøer alt efter alder, udvikling og det som interesserer børnene.

Lille legeplads til de små, og stor legeplads til de store

På vores lille legeplads ved hovedbygningen er indretningen målrettet de yngste børn med udgangspunkt i fysisk udfoldelse og leg. Der er en bakke til at løbe op og ned af, gynge, sandkasse, legehus og et hjørne, hvor der kan spilles på udendørs instrumenter. Der er endvidere et asfalteret område hvor der kan køres på cykler, scooter mv, samt et hjørne hvor der dyrkes lidt grønt.

På vores store legeplads har vi en stor bålhytte hvor der er mulighed for at spise og lave mad over bål, og hvor børnene er med til at hugge brænde. I bålhytten og i vores overdækning ved skurvognen er der også mulighed for at spille spil, tegne og læse. Vi har tipi´er og vandkanal hvor det fx er muligt at måle om vand er tungere end sand.

I tilknytning til legepladsen har vi en bygning med et værksted, hvor der kan males og eksperimenteres med forskellige materialer.

Den store legeplads er primært målrettet børnehavebørnene, men ind i mellem er der også besøg af børnene fra vuggestuen. Ligesom vuggestuen også benytter værkstedet.

Samarbejdet med forældrene

I Børnehuset Hørgården har vi daglig tæt kontakt og dialog med forældrene. Forældre er altid velkomne til, efter aftale, at være med i løbet af dagen og fx deltage i aktiviteter. Forældre er velkomne til at bidrage aktivt med viden, ideer og redskaber omkring et særligt tema.

En gang årligt tilbydes en længere samtale omkring barnets trivsel, udvikling og læring, hvor vi benytter dialogredskabet i Hjernen og Hjertet.

Vi har et FKU som er vores forældrekontaktudvalg hvor der er valg en gang årligt. FKU holder møde ca. 4 gange i løbet af året hvor der diskuteres forskellige emner fra såvel huset, forældrene som bestyrelsen.

Områdeledelse

Børnehuset Hørgården er en del af Område Midtvest. Ud over Hørgården består området af børnehusene Bella Luna, Peblingevej, Trehøje, Skovmosen, Bredgade, Bullerby og Mælkebøtten.

Læs mere om områdeledelse.

Besøg os

Grundet Corona kan vi pt. desværre ikke holde vores
åbent hus dage. Men kontakt os, så laver vi en aftale.

Rammer for dagtilbud (hent som PDF)

Kontakt Børnehuset Hørgården

Hørhusene 61
4000 Roskilde

Mandag - Torsdag 
Kl. 06.30-16.55

   

Fredag
Kl. 06.30-16.20

Vi har lukket på alle helligdage samt på enkelte andre dage - klik her og læs hvilke.