Klimaindsatser og biodiversitet

Mere og bedre natur spiller en rolle i at forebygge og afbøde konsekvenserne af klimaforandringerne.

Cases

Boserupkilen

Den grønne kile imellem Roskilde og Svogerslev, strækker sig fra Boserup Skov i nord til Lindenborgvej i syd.

Boserupkilen

Himmelev Skov

Skoven bliver i disse år meget større. 

Himmelev Skov

Klimaændringer ændrer naturen

Med klimaforandringerne, stiger temperaturerne og nedbørsmønstre ændrer sig - globalt og i Danmark. I Danmark er middeltemperaturen allerede steget ca. 1,5 grader siden 1870, og er fortsat på vej op. Vejret vil blive mere ekstremt: Nedbøren om vinteren forventes at stige, og sommeren vil byde på flere hændelser med kraftig regn, afbrudt af længere perioder med tørke. 

Klimaforandringer har konsekvenser for naturen. Fremtidige ændringer kommer måske hurtigere end planter og dyr kan følge med. Det kan betyde, at arter uddør. Samtidig kommer nye arter til, da arterne i et varmere klima flytter sig mod polerne.

Én af måderne hvorpå Roskilde Kommune vil forebygge og afbøde konsekvenser af klimaforandringerne, er ved at styrke naturen. Mere natur, fx i form af skove, vådområder og afgræssede arealer, kan understøtte et bedre
klima og afbøde konsekvenserne af klimaforandringerne.

Klimamålsætninger i Grøn Blå Strategi

Roskilde Kommune arbejder for at blive CO2-neutral som virksomhed i 2035 og CO2-neutral som geografisk område i 2040. Grøn Blå handleplan vil derfor tage afsæt i følgende målsætninger:

  • Landskaber med mulighed for mere natur fremfor landbrug. 
  • Flere træer som klimahjælpere.
  • Nye vådområder – for naturens og klimaets skyld. 
  • Lokal håndtering af regnvand kan give frodige byer.
  • Læring om klima. 
  • Lokalt engagement med globalt perspektiv.

Naturen er en del af løsningen

I klimamålsætningerne i Roskilde Kommunes Grøn Blå Strategi, hænger reduktion af drivhusgasudledning og klimatilpasning tæt sammen med mål om at styrke naturen. Ligeså gælder det, at der er et stort overlap mellem naturmålene og klimamålene i strategien.   

Den tætte sammenhæng mellem klimaforandringer og naturens tilstand er nemlig ikke kun et problem - den er også en del af løsningen. En robust natur, med høj biodiversitet, kan levere mange økosystemtjenester. Adskillige økosystemtjenester er relevante i forhold til klimatilpasning - fx træer og vådområders evne til at optage CO2 og aflaste vores byer for fremtidens øgede regnmængder. Efterhånden som klimaet forandrer sig, vil sådanne økosystemtjenester formentlig kun blive vigtigere.

 

Kilder: 

  • Viden om klima (dmi.dk) 
  • Habitats, 2013. Biodiversitet i byer – forslag til synergier mellem biodiversitet og byudvikling.