Ny bynatur ved Hyrdehøj

I samarbejde med COOP har vi lavet ny bynatur ved Hyrdehøj. Det giver nye levesteder og fødemuligheder for mange forskellige dyr. 

Biodiversiteten skranter i Danmark, og én af årsagerne er, at naturen mangler plads og er fragmenteret. Derfor giver det mening at skabe småbiotoper for biodiversiteten inde i byerne - og ikke kun i det åbne land. Småbiotoperne kan desuden fungere som spredningskorridorer for arter, hvis de grænser op til andre naturarealer. 

Derfor indgik Roskilde Kommune og COOP i 2021 et samarbejde, om at omlægge græsplænen mellem Kvickly og Holbækvej til vild natur, og således forvandle stedet til et levested, for mange flere organismer end blot mennesker og græsser.

Tidligere var arealet domineret af en monoton græsplæne, der jævnligt blev klippet. Nu er der blevet sået en særlig Roskilde Frøblanding, bestående af 31 vilde blomsterarter, som giver nektar til bier og sommerfugle, og hvoraf flere er gode værtsplanter for sommerfuglelarver. Se nogle af dem på billederne herunder.       

 

  

 

Til gavn for de kræsne sommerfuglelarver

Voksne sommerfugle får deres føde fra nektar, som de får fra mange forskellige blomster. Deres larver derimod spiser kun blade, og kan være meget kræsne. De er hvad man på biologisprog kalder 'specialister‘, fordi de kun spiser nogle helt specifikke planter. Sommerfugle lægger deres æg direkte på larvens kommende madpakke - larvens værtsplante. Derfor er det vigtigt at sørge for at disse værtsplanter findes i kommunen. Først og fremmest, så sommerfuglene kan føre deres generation videre. Og dernæst, at vi mennesker fremadrettet kan nyde synet af et væld af forskelligartede sommerfugle.

Roskilde Frøblandingen blev udsået for første gang foran Kvickly Hyrdehøj. Frøblandingen vil formentlig blive brugt mange gange fremover, til at forvilde Roskildes grønne områder.