Grundlag

Politikudviklingen er et led i kommunens kvalitetsarbejde. Processen for udvikling af den enkelte politik fastlægges i det fagudvalg, som politikområdet hører under. Alle politikker vedtages endeligt i Byrådet.

Tilsynsforpligtelser

Tilsynspolitikken på ældreområdet danner rammen for kommunens indsats med tilsyn og opfølgning for borgere, der modtager indsatser ved plejecentrene og hjemmeplejen, og sikrer derved kommunens tilsynsforpligtelser på hele ældreområdet.

Tilsynsforpligtelserne indbefatter, at Roskilde Kommune skal føre tilsyn med de kommunale opgaver og tilbud på ældreområdet og sikre, at borgerne får den hjælp, som de har krav på, og at hjælpen har den fornødne kvalitet og er i overensstemmelse med de politisk vedtagne kvalitetsstandarder. I relation hertil skal der blandt andet foretages uanmeldte tilsynsbesøg på plejehjem mv. Derudover skal der udarbejdes og offentliggøres en tilsynspolitik for alle tilbud om personlig pleje og praktisk hjælp til borgere i eget hjem (Hjemmepleje).

Der er lovgivningsmæssigt kun pligt til at lave en tilsynspolitik for hjemmeplejen, men i Roskilde Kommune bliver der gennemført tilsyn i både hjemmeplejen og på plejecentrene, og derfor omfatter tilsynspolitikken begge områder.

En samskabende proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede i marts 2022 at igangsætte en samskabende proces, der skulle nytænke tilsynet med ældreområdet, så det blev en kontrol der understøtter opgaveløsningen og er baseret på tillid, dialog og læring til gavn for borgere og fagprofessionelle.

Med udgangspunkt i denne beslutning er der sammen med relevante aktører på ældre- og sundhedsområdet udviklet en ny model for tilsyn kaldet for Samskabt Tilsyn.

Hvad er Byrådets vision – og hvad vil vi være kendt for?

Roskilde Kommunes tilsyn på ældreområdet tager udgangspunkt i den nye tilsynsmodel Samskabt Tilsyn, der er udviklet og afprøvet i Roskilde Kommune i en samskabende proces med relevante aktører på ældreområdet i 2022-2023.

Ved Samskabt Tilsyn er kontrol understøttende for de fagprofessionelle værdier og bidrager konstruktivt til opgaveløsningen, hvilket forstærker både tillid og medarbejdermotivation.

Grundantagelsen for Samskabt Tilsyn er, at der skal være fokus på det, der giver værdi og mening for borgerne.

Dette opnås gennem et aktivt samarbejde mellem borgere, pårørende, fagprofessionelle, Ældrerådet, civilsamfundsaktører og andre relevante parter om tilsynet og kvalitetsarbejdet.

Samskabt Tilsyn indeholder en samarbejdsmetode herfor, der er baseret på tillid, dialog og læring til gavn for borgere og fagprofessionelle.

Ved Samskabt Tilsyn etableres lokale kvalitetsråd på plejecentrene og i hjemmeplejen, hvor borgere, pårørende, fagprofessionelle, Ældrerådet, civilsamfundsaktører og andre relevante parter indgår i et ligeværdigt samarbejde om tilsynet, og om hvordan der skal arbejdes videre med læringen derfra. Ved etablering af kvalitetsrådene uddannes alle medlemmerne i kvalitet og forbedringsarbejde i praksis.

Gennem en samskabende proces i kvalitetsrådene sikres det, at der lokalt er fokus på det, der giver kvalitet, værdi og mening for borgerne.

I forbindelse med udviklingen af Samskabt Tilsyn blev der udviklet et Kvalitetskompas, hvori kvaliteten er defineret helhedsorienteret og med tydelige markører for, hvad der betragtes som god kvalitet. Ud fra Kvalitetskompasset drøftes kvaliteten i kvalitetsrådene, og der gennemføres årlige uanmeldte tilsynsbesøg tæt på den daglige praksis.

Samskabt Tilsyn indgår som en del af en sammenhængende kvalitetsmodel for ældreområdet, der sikrer, at læring fra tilsynene kobles til kvalitetssikringen i den generelle drift og udvikling. Dette indebærer, at der indsamles erfaringer fra de lokale kvalitetsråds arbejde med henblik på fælles læring i organisationen.

Samskabt Tilsyn er derved en integreret del af den løbende kvalitetssikring og kvalitetsudvikling på ældreområdet.

Tilsynspolitikken er vedtaget af Byrådet i Roskilde Kommune den 25.10.2023.