PFAS i Roskilde Kommune

PFAS er fundet mange steder i hele landet, og Roskilde Kommune er også kommet på landkortet.

Der er tale om fluorstoffer (PFAS), som har været brugt i bl.a. fødevareemballage, maling, tæpper, brandslukningsskum og insektmidler. Et af stofferne, som hedder PFOS, fandtes tidligere i brandskum, men bruges ikke længere som aktivt stof.

Fluorstofferne ophobes i fødekæden og kan findes som forurening i specielt fisk, men også i kød fra dyr, der har græsset på marker med meget høje niveauer af stofferne.

PFOS kan blandt andet være hormonforstyrrende, øge kolesteroltallet i blodet, give lav fødselsvægt og mindske effekten af vacciner til børn.

Det er derfor vigtigt, at man ikke får et højt niveau af PFOS i kroppen. Det er ikke det enkelte måltid, der er afgørende, men hvad der sker over længere tid. Generelt skal der ikke være PFOS i fødevarer.

Fund af PFAS i Roskilde Kommune

I Roskilde Kommune er der fundet eller mistanke om PFAS-forurening på en række lokaliteter, hvoraf de typiske er brandøvelsespladser og affaldsdeponier. I Roskilde Kommune er der, ligesom i landets øvrige kommuner, ikke et fuldt overblik over hvor der er forurening med PFAS-forbindelser.

Se en liste med lokaliteter, hvor der er mistanke om forurening med PFAS-forbindelser eller hvor der er påvist forurening

Nogle steder er der en mulig forurener, som skal stå for undersøgelser og oprensning, mens det er Region Sjælland, der har ansvaret for at undersøge og rense op, hvis det er en gammel forurening.

Grundejere, der ønsker at vide mere om forurening på deres jord, kan vælge selv at få taget prøver og handle ud fra det.

Hvis der findes forhøjede niveauer i vand eller jord, og der fx har gået dyr på markerne eller der stadig er græsning, skal Fødevarestyrelsen inddrages.

Hvis der påvises forurening i drikkevandet skal Roskilde Kommune underrettes. Ved overskridelse af grænseværdierne for drikkevand vil kommunen inddrage Styrelsen for Patientsikkerhed, ligesom styrelsen vil blive inddraget ved risiko for badevand.

Hvad sker der nu?

Da der ikke er et fuldt overblik over hvor der er forurening med PFAS-forbindelser, og der typisk ikke er taget analyser for disse stoffer hos private drikkevandsboringer, har kommunen sendt brev til alle med privat drikkevandsboring med anbefaling om, at udtage prøver for PFAS-forbindelser.

Desuden har kommunen udtaget prøver ved badevandsstationer i Roskilde Fjord. Der er ikke påvist indhold over den vejledende grænseværdi for badevand.

Region Sjælland har nu udført en række undersøgelser af punktkilder samt i overfladevand. I takt med, at kommunen modtager resultater af disse undersøgelser, kan der blive behov for opfølgning, herunder at underrette embedslæge eller Fødevarestyrelsen.

Roskilde Kommune er ved at vurdere, om der kan gives et påbud efter jordforureningsloven ved PFAS-forureninger fra punktkilder og er sammen med Fors A/S ved at afklare kilder til PFAS-forbindelser i spildevand og overfladevand.

Miljøstyrelsen har myndighedsrollen ved deponier. Da der ofte ses kraftig PFAS-forurening i perkolat og grundvand ved deponier, har Roskilde Kommune henvendt sig til Miljøstyrelsen og bedt om, at de prioriterer at tage stilling til påbud om undersøgelser og at afværge forureningen.

PFAS i Ramsødalen

I 2022 var der i kommunen især fokus på Ramsødalen, da der var et ønske om en græsningsforening her. Dette satte kommunen i foråret 2022 på pause og fik taget prøver.

Der blev ikke fundet bekymrende mængder PFAS i græsset, men der var værdier, der overskrider de gældende kriterier i sø og vandløb.

Især i Ramsømagle Sø, lige syd for Brordrup, er der fundet et højt indhold af PFAS.

Kommunen har orienteret de private lodsejere i området og afholdt informationsmøde for grundejere og drikkevandsindvindere i Ramsødalen.

Anbefalingen fra Fødevarestyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed er, at kreaturer ikke får adgang til at drikke vandet fra vandløb og søer i området.

Kommunens prøver viser, at PFAS-niveauerne i Gadstrup Mose ligger under indikatorværdien. Selvom niveauerne er lave, har kommunen sat skilte op om, at man godt kan fiske i mosen men anbefaler, at man ikke spiser fiskene derfra.

Som rekreativt område er der ingen problemer. Man kan sagtens blive ved med at gå tur, nyde søerne og se på fuglene.

Kontakt Miljø

Rådhusbuen 1
4000 Roskilde

Mandag - fredag

9.00 - 14.00

Du kan forvente svar fra os inden for 10 hverdage.