
Selvbyg på Musicon
På Musicon ønsker Roskilde Kommune, at to områder udvikles efter tysk og hollandsk forbillede om selvbyg og byggefællesskaber. Selvbyg på Musicon skal gøre det muligt for nybyggere at opføre en bolig med et stærkt personligt præg.
Mangfoldige selvbyggerboliger på Musicon
Drømmer du om at have indflydelse på de fysiske rammer i din bolig? Eller drømmer du måske endda om at bygge din egen bolig?
Så venter der en unik mulighed i den kreative bydel Musicon i Roskilde. Her arbejder Roskilde Kommune nemlig på, at der bliver plads til selvbyggere. At være selvbygger betyder, at du får indflydelse på din egen bolig fra tidlig skitse til færdigopført resultat.
Som selvbygger bliver du en del af et skabende fællesskab med plads til at udvikle og arbejde sammen. Uanset om du har hænderne skruet godt på og ønsker at "gøre-det-selv", er nysgerrig på at afprøve en alternativ boform eller drømmer om at dyrke de nære naborelationer i et lokalt fællesskab, giver selvbyg dig mulighed for det.
Bliv klogere på selvbyg
I Hal 12-kvarteret, i Musicons sydvestligste hjørne, er der udarbejdet en lokalplan for to områder med plads til hver 14 rækkehuse, der kan opføres som selvbyg. Samtidig har der været afholdt en mobiliseringsproces i foråret 2023.
Du kan orientere dig i lokalplanen, selvbyggerbogen og andet materiale fra mobiliseringsprocessen længere nede på siden og tilmelde dig interessentlisten for selvbyg. Så modtager du en mail i din indbakke, når der er nyt om næste skridt i realiseringen af selvbyg.
At være selvbygger kræver blod, sved og tårer
Som selvbygger vil du træde ind i en rolle som bygherre. Det giver dig en stor indflydelse på egen bolig, men stiller dig også med et stort ansvar for at sikre projektets fremdrift og realiserbarhed. Derfor anbefales det altid at samarbejde med relevante rådgivere, der kan hjælpe med at løfte (dele af) opgaven.
Vejen fra drøm til virkelighed vil kræve tid og arbejde og der vil uden tvivl være mange overvejelser, beslutninger, møder, aftaler og benspænd, der skal landes og løses undervejs. Men en dag vil mængden af blod, sved og tårer belønne sig med et færdigopført drømmehus, hvor morgenkaffen indtages i et køkken, du selv har designet.
Selvbygprojekterne vil også kræve tæt koordinering og samarbejde selvbyggerne imellem, da der er tale om rækkehuse, der skal sammenbygges i skel.
Bag om projektet
Roskilde Kommune har udviklet en model for selvbyg i samarbejde med en række partnere. Projektet er udviklet efter tysk og hollandsk forbillede, hvor særligt Baugruppen er et velkendt fænomen. Musicon kan blive det første sted i Danmark, hvor der opføres selvbyggerboliger, hvor beboerne træder i rollen som bygherre.
Det er vores ambition skabe nye rammer for boligudviklingen og undersøge, hvilke kreative, arkitektoniske løsninger, der kan opstå, når beboerne sætter sig for bordenden med pen og lineal i hånden. Vi tror på, at der kan komme en spændende og enestående by- og boligudvikling ud af dette.
Projektet Urbant Selvbyg har fået støtte fra Realdania og Statens Kunstfonds Boliglaboratorium. Derfor er det også en del af arbejdet at udvikle en realiseringsmodel, som kan sikre udbredelsen af selvbyg til andre danske kommuner. Find realiseringsmodellen her på siden og læs mere om boliglaboratorium her.
Følgende partnere er en del af Urbant Selvbyg-projektet:
- Tegnestuen Vandkunsten, arkitektvirksomhed med mål om at udfordre byggeriets rutiner
- COWI, rådgivningsvirksomhed, som hjælper med projektets antropologiske interesser
- Forskere Anne Romme og Morten Birk Jørgensen, Institut for Bygningskunst og Kultur, som bl.a. har beskæftiget sig med selvbyg i Holland
- Nordiq Group A/S, rådgiver af private og offentlige kunder inden for miljø, strategi og byplanlægning
- Helena Reumert Gjerding, Foldschack, Forchhammer, Dahlager & Barfod, juridisk rådgivning inden for bl.a. fællesskaber