Musicon

Musicon er en levende bydel i Roskilde. Her trives kultur, butikker og foreningsliv. Vær selv med til at skabe liv både indenfor og på pladser og veje, der inviterer til kreative ideer og leg.

Hal 12-kvarteret er det sidste større kommunalt ejede areal i bydelen, der kan udvikles til et nyt samlet kvarter.

Kvarteret ligger i den sydlige del af Musicon – ned mod Pulsen og Teknisk Skole - og mellem Rabalderstræde og Klatreskoven (som nu hedder Musiconlunden).

Fuldt udbygget vil Hal 12-kvarteret rumme en blanding af boliger, erhverv og handel, en ombygget version af skatehal 12, det ene af tre parkeringshuse og et håndværkskollegie.

Et nyt håndværkskollegie
Et nyt håndværkskollegie kan blive et markant bidrag til kvarteret. I kollegiet kan der ifølge lokalplanen komme til at bo omkring 80 håndværkerlærlinge med forskellige fagligheder. Kollegiet kan bestå af 4 bygninger med 2-3 etager.

Tre af bygningerne indeholder kollegiets boliger, fælleskøkkener og værksteder. Den fjerde bygning, Centralværkstedet, bliver kollegiets hjerte med store fællesarealer og specialværksteder.

Planlægningen af det nye kollegie er så langt fremme, at der ligger tegninger af arkitektvirksomhederne LOOP og Reværk, og der er planer om bygningsintegreret kunst af kunstnergruppen AVPD.

Håndværkskollegiet på Musicon bliver det tredje og sidste af de nye håndværkskollegier, som opføres af Fonden for Håndværkskollegier og finansieres af BRFfonden. Indflytningen kan ske i 2027.

Den Grønne Puls
Mellem håndværkskollegiets bygninger er der tegnet små stræder, som fletter sammen med, hvad der kaldes Den Grønne Puls. Det er et øst-vestgående strøg, der binder Musiconlunden i vest sammen med Rabalderparken i øst.

Den Grønne Puls er en serie af grønne byrum beregnet til både ophold og bevægelse.

Midt i Den Grønne Puls ligger Hal 11, der ifølge planen vil blive der, men ikke som en lukket hal. Man vil bruge noget af betonkonstruktionen som et delvist overdækket rum, Kvarterspladsen, der i fremtiden kan blive et centralt mødested.

Hal 12 og p-hus
Lokalplanen muliggør også en omdannelse af den eksisterende Hal 12, så hallen bevarer både sine skatefaciliteter og rå karakter, men i fornyede rammer.

Renoveringen af Hal 12 er også langt fremme i planlægningen – med støtte fra Nordea-fonden og A.P. Møller Fonden.

Bag ved Hal 12 (mod vest) er der afsat plads til et p-hus, og der kan komme en mellembygning mellem p-huset og Hal 12. Der er planer om, at en etage i p-huset kan bruges ved større skatearrangementer.

Byggeriet af p-huset er planlagt til at gå i gang i år.

Selvbyg
Vest og nord for området afsat til et p-hus har en tidligere lokalplan reserveret områder til selvbyg.

Projektet om selvbyg er udviklet efter tysk og hollandsk forbillede, hvor særligt Baugruppen er et velkendt fænomen.

Musicon kan blive det første sted i Danmark, hvor der opføres selvbyggerboliger, hvor beboerne træder i rollen som bygherre.

Projektet Urbant Selvbyg har fået støtte fra Realdania og Statens Kunstfonds Boliglaboratorium. Derfor er det også en del af arbejdet at udvikle en model, som kan udbrede selvbyg til andre danske kommuner.

Ud mod Rabalderstræde
De sidste bidder af Hal 12-kvarteret - ud mod Rabalderstræde - beskriver forslaget til lokalplan mere overordnet.

Det nævnes, at det nordøstlige delområde kan bruges til enten boliger eller erhverv. Der nævnes også et kontorbyggeri med tilhørende butik sammenbygget med Hal 12. Begge projekter kan først komme videre med en ny, detaljeret lokalplan.

Forslaget til lokalplan er i offentlig høring i efteråret 2024. Herefter skal byrådet behandle den endelige lokalplan.

Musicon er:

  • En kreativ, musisk bydel, der tillader eksperimenter
  • En bydel med høj puls og liv det meste af døgnet
  • En bydel med innovativt byggeri i høj kvalitet
  • En bydel, der bygger på oplevelsesøkonomi
  • En bæredygtig bydel baseret på grønne principper
  • En bydel med spor af den betonfabrik, der engang har været på området

Roskildes kreative bydel ligger i et tidligere industriområde mellem Roskilde Dyrskueplads og Roskilde Station. 

Der er i dag flere end 70 aktører på Musicon bestående af virksomheder, foreninger og kulturinstitutioner. 

I bydelen er der danseteater, museum, kunstskole, skatehal, spisesteder, øvelokaler og mange forskellige boligformer.

Karakteren i området er præget af de tidligere industribygninger og andre rustikke spor fra produktionen, som er inte­greret i udformningen af nye byrum og blandet med nybyggeri.

Musicon har udviklet sig til et kreativt vækstcenter i Roskilde Kommune, og bydelen tiltrækker konstant nye kreative kræfter.

Området er hjem for kulturelle flagskibe som museet Ragnarock, teatret Aaben Dans og den årlige brugerskabte kulturfestival Rabalder, ligesom Roskilde Festivals administration udvikler og planlægger Nordens største musikfestival her.

Men det er lige så meget en bydel for alle ildsjæle og iværksættere, der har lyst til at præge udviklingen. Det kan du blandt andet opleve i handelsstrøget Containerstriben, hvor der både er musikskole, mikrobryggeri, kafferisteri, merchandisebutik og mange andre små butikker.

Publikationer

Musicons erfaringskatalog

Download erfaringskataloget fra 2022

Handleplan for Musicon 2024-27

Download: Handleplan Musicon 2024 27 (PDF)