Musicon

Musicon er en levende bydel i Roskilde. Her trives kultur, butikker og foreningsliv. Vær selv med til at skabe liv både indenfor og på pladser og veje, der inviterer til kreative ideer og leg.

Selvbyg på Musicon

Drømmer du om at have indflydelse på de fysiske rammer i din bolig? Eller drømmer du måske endda om at bygge din egen bolig? Så venter der en unik mulighed i den kreative bydel Musicon i Roskilde. Her kan du nemlig blive selvbygger.

Urbant selvbyg

Fremtiden for Hal 9

Roskilde Festival har rettet henvendelse til Roskilde Kommune om muligheden for at Hal 9 skal være deres nye hovedkvarter. 

I Roskilde Festivals planer vil der fortsat være en hal på 600 m2, der ud over festivalens egne arrangementer vil kunne anvendes af andre aktører på Musicon og resten af Roskilde.

Roskilde Festival ønsker at etablere en fleksibel performance venue der kan huse musik, kunst, dans og andre publikumsrettede aktiviteter. Der lægges op til at etablere supportfunktioner samt indrette hallen med lyd og lys af høj kvalitet.

Det er også ønsket, at Hal 9 skal indeholde festivalens kontorer og værksteder.

Du kan komme med dine synspunkter på kommunens dialogplatform viskaber.roskilde.dk i uge 38 og 39, inden sagen behandles politisk igen.

I en periode var det meningen, at festivalen skulle være en del af det såkaldte Sambyggeri på Musicon sammen med Aaben Dans og Råstof Roskilde. Dette byggeri løb ind i problemer med konkurs hos entreprenøren, pause på grund af corona og stigende priser i byggeriet.

Nu ønsker Roskilde Festival at vende tilbage til en oprindelig plan om, at de skal have hovedkvarter i Hal 9.

Musicon er:

  • En kreativ, musisk bydel, der tillader eksperimenter
  • En bydel med høj puls og liv det meste af døgnet
  • En bydel med innovativt byggeri i høj kvalitet
  • En bydel, der bygger på oplevelsesøkonomi
  • En bæredygtig bydel baseret på grønne principper
  • En bydel med spor af den betonfabrik, der engang har været på området

Roskildes kreative bydel ligger i et tidligere industriområde mellem Roskilde Dyrskueplads og Roskilde Station. 

Der er i dag flere end 70 aktører på Musicon bestående af virksomheder, foreninger og kulturinstitutioner. 

I bydelen er der danseteater, museum, kunstskole, skatehal, spisesteder, øvelokaler og mange forskellige boligformer.

Karakteren i området er præget af de tidligere industribygninger og andre rustikke spor fra produktionen, som er inte­greret i udformningen af nye byrum og blandet med nybyggeri.

Musicon har udviklet sig til et kreativt vækstcenter i Roskilde Kommune, og bydelen tiltrækker konstant nye kreative kræfter.

Området er hjem for kulturelle flagskibe som museet Ragnarock, teatret Aaben Dans og den årlige brugerskabte kulturfestival Rabalder, ligesom Roskilde Festivals administration udvikler og planlægger Nordens største musikfestival her.

Men det er lige så meget en bydel for alle ildsjæle og iværksættere, der har lyst til at præge udviklingen. Det kan du blandt andet opleve i handelsstrøget Containerstriben, hvor der både er musikskole, mikrobryggeri, kafferisteri, merchandisebutik og mange andre små butikker.

Publikationer

Musicons erfaringskatalog

Download erfaringskataloget fra 2022

Handleplan for udvikling af Musicon 2023 - 2026

Download handleplan 2023-2026