Maxine elsker at skabe værdi for sine medmennesker
”Når én dør lukkes, åbnes en anden”. Citatet fra telefonens opfinder, Alexander Graham Bell, kan nemt overføres til Maxine Zille Petersens karriere.

Af Jan Mitchell
Maxine sidder i dag som psykolog i Jobhuset Fønix og Pulsen, der er en jobrettet indsats i Roskilde Kommune. Det havde hun måske ikke gjort, hvis hun ikke var blevet ramt af seneskedehindebetændelse.
Men lad os lige begynde et andet sted. Med fortællingen om, at Maxine altid har villet hjælpe sine medmennesker. Sådan var det, da hun var kosmetolog, og da hun var handicaphjælper. Det gælder også nu, hvor hun er psykolog.
- Det begyndte, da jeg var ret lille. Jeg husker, at jeg omkring syv års-alderen elskede at stå tidligt op og lave morgenmad til min familie. Dække bord og gøre det hyggeligt. Så det dér med at give omsorg til andre mennesker, det har altid fyldt meget i min bevidsthed. Og min mor havde også omsorgsarbejde. Så jeg har fået ind, at man selv får noget ved at give noget til andre. Og i alle mine job har temaet altid været det her med at skabe værdi for andre mennesker.
Maxine erkender også blankt, at hun er lidt af en nørd, der elsker at læse videnskabelige artikler.
- Og så interesserer jeg mig rigtig, rigtig meget for sundhed. For at spise sundt. Og jeg træner i fitnesscenter, og jeg kan også rigtig godt lide hudpleje og sådan nogle ting. Og så er mine børn vigtige. Jeg har to dejlige piger, der er voksne. Én på 19, og en 22. De er simpelthen så dejlige. Kreativt tænkende og ja, det er jo de to største kærligheder i mit liv, siger Maxine.
Maxine er oprindeligt uddannet kosmetolog, og hun havde engang sin egen klinik på Frederiksberg og har også arbejdet som handicaphjælper. Maxine var glad for sit arbejdsliv, men så udviklede hun en tilstand af betændelse i begge arme på grund af arbejdet. Og det ville bare ikke hele trods behandling med både binyrebarkhormon og piller.
- Især den højre arm var ret slem. Og det var ikke muligt for mig at få det til at forsvinde. Så på et tidspunkt sagde min læge til mig: Ved du hvad, Maxine! Du har jo hovedet godt skruet på. Hvorfor laver du ikke noget andet?
- Det tog jeg virkelig til mig. Jeg tænkte: Jeg har jo altid været interesseret i psykologi. Måske skulle jeg prøve, fortæller Maxine.
Omskoling med effekt
Det gjorde hun så. Altså lige efter hun havde taget en gymnasial uddannelse med et højt gennemsnit, så hun kunne komme ind på studiet.
- Det var noget af en proces, fordi jeg skulle virkelig stole på, at jeg rent faktisk havde hovedet skruet godt på. Men heldigvis gik det. Og det var bare så fantastisk at opleve, at man kunne omskole sig selv.
Når jeg går hjem fra arbejde, mærker jeg, hvor fedt det er, at jeg kan bruge min uddannelse. Jeg når ikke kun at hjælpe tre eller fire om dagen. Jeg når nogle gange at understøtte 20 menneskers proces og/eller udvikling på en dag. Det giver rigtig god mening
Erfaringen med at skifte erhverv kan Maxine Zille Petersen trække på i dag, hvor hun er ansat som psykolog i Fønix-delen af Jobhuset. Her er målgruppen blandt andet folk på sygedagpenge, som medarbejderne prøver at hjælpe til at komme tættere på arbejdsmarkedet.
- Det er typisk borgere, som har været udfordret af, at de har været sygemeldt eller er sygemeldt. Det kan være stressrelaterede lidelser, depression, angst, altså forskellige psykologiske problematikker. Det er det, jeg arbejder med. Men det kan også være fysiologiske lidelser, og nogle gange kommer jeg også ind over dér. Nogle har kroniske smerter eller er smerteplaget efter operationer. Nogle har haft en hjerneblødning, en hjernerystelse, en blodprop, eller har haft kræft eller andre somatiske lidelser. Så der kan være ting, som gør, at man er sygemeldt som borger og kan have vanskeligheder ved at genindtræde på arbejdsmarkedet, og det hjælper vi så med, fortæller Maxine.
Det foregår blandt andet i forskellige holdforløb. Og her underviser Maxine blandt andet i noget, der kaldes energiforvaltning. Kræft, stress, angst og depression er lidelser, der kan gøre, at man har et meget lavt energiniveau. Og det kan sidde som restsymptomer, hvor man har brug for nogle redskaber til at arbejde med det for at få en bedre hverdag.
- Man kan sige, at vi hjælper borgerne med at opøve deres funktionsniveau i dagligdagen. Så for eksempel på energiforvaltningsholdet, hvor jeg underviser, giver vi forskellige redskaber, man kan bruge, når man er udfordret på lav energi i dagligdagen, fortæller Maxine.
Når ud til mange borgere via holdforløb
Hun er glad for sit arbejde, men især for holdforløbene.
- Jeg kan nå ud til flere mennesker, så jeg kan gøre livet bedre for flere. Så når jeg går hjem fra arbejde, mærker jeg, hvor fedt det er, at jeg kan bruge min uddannelse. Jeg når ikke kun at hjælpe tre eller fire om dagen. Jeg når nogle gange at understøtte 20 menneskers proces og/eller udvikling på én dag. Det giver rigtig god mening, siger Maxine.
Fønix har til huse i Skt. Hans-området i Roskilde, men man arbejder tæt sammen med syge/dagpenge-rådgiverne i jobcentret på rådhuset. Og det er også derfra, borgerne henvises til Fønix.
Maxine holder meget af måden, Fønix arbejder med borgeren på.
- Vi har de her konferencer, hvor vi inddrager rådgiveren, der har borgerens sygedagpengesag, i processen. Og nogle gange kan vi have en arbejdsmediciner på. Så er der en psykolog som mig, en fysioterapeut eller en ergoterapeut. Vi kan også inddrage en virksomhedskonsulent, og vi har tilmed psykiatere tilknyttet. Vi er flere forskellige fagligheder, som samles på de her konferencer, for at give borgerne den bedst mulige indsats.

- Det er dér, jobbet giver super god mening for mig. Fordi det er meget tværfagligt, og vi er meget, meget grundige i at hjælpe borgeren bedst muligt. Og det er så etisk ordentligt. Det er det, jeg virkelig elsker ved det her virke. Det er, at der er forskellige fagpersoner, der kan forskellige ting. Samlet set kan det jo rigtig meget for borgeren. For mig er det rigtigt dejligt, at vi kan bruge hinandens fagkompetencer. Så det faglige niveau bliver højere, siger Maxine.
Psykologiske værktøjer til gavn for borgeren
- Jeg er også så privilegeret, at jeg får lov til at have en-til-en samtaler med borgere. Hvis de eksempelvis har brug for nogle beskæftigelsesrettede psykologiske samtaler. Og dér arbejder jeg meget med det, man kalder for arbejds- og organisationspsykologi. Det kan for eksempel være en borger, der er startet med at genoptrappe på arbejdet, og det er der måske en virksomhedskonsulent, der hjælper med i huset. Og så er der sommetider brug for nogle psykologiske værktøjer også, til hvordan borgeren bedre kan indgå og trives i arbejdsgangene på en arbejdsplads igen.
Så kan jeg støtte med psykologiske samtaler, så de får det bedre. Og det er for mig virkelig et job med mening. Vores arbejdsliv fylder jo enormt meget for mange af os, så det er så vigtigt, det fungerer. Også efter sygdom og ved sygdom.
Maxine understreger, at hun ikke laver behandling. Det kan man ikke i forhold til beskæftigelseslovgivningen.
- Men man må vejlede, og man må rådgive borgeren, så vi understøtter borgerne i deres proces, siger Maxine.
Maxine er 44 år, bor i Nærum og pendler mellem 40-45 minutter i bil hver vej. Hun har været i Jobhuset Fønix & Pulsen i næsten halvandet år og regner med, det fortsætter. Hun tager nemlig følelsen af at have gjort en forskel med sig hjem hver dag.
- Vi er flere ansatte, der pendler fra København for at komme herhen. Fordi det bare er en god arbejdsplads. Jeg står op om morgenen, og jeg glæder mig til at komme på arbejde. Jeg har søde borgere, og jeg har søde kolleger. Borgerne vil ofte rigtig gerne have understøttelse i deres proces, ikke? Så jeg møder ikke modstand, jeg møder medgang i mit virke. Det betyder rigtig meget, siger Maxine, der også roser sine kollegaer for at skabe rammen om en god arbejdsplads.
- Vi har en tavle i køkkenet, hvor der som inspiration står forskellige positive ting, vi kan sige til kollegaerne. Det går vi rigtig meget op i. Og så fejrer vi hinandens fødselsdag. Sådan noget, man nogle gange glemmer på andre arbejdspladser. Vi understøtter hinanden i at kunne performe. Det synes jeg også er super, super vigtigt for at have et arbejde med mening. Det kan være, jeg lige sidder og skriver et journalnotat, og så er der en af mine kollegaer, der kommer og betænker mig med en kop kaffe. Det giver rigtig, rigtig meget.
Dette medarbejder-portræt er et led i kampagnen "En hverdag med mening", hvor seje medarbejdere stiller op som Roskilde Kommunes ansigt og fortæller om deres arbejdsplads.