De mest fantastiske øjeblikke i mit liv var, da mine børn blev født. Den har vi vist hørt et par gange. Men graviditet, rollen som nybagt mor og far og babys første år kan også byde på mange udfordringer. Både for lille og stor. Og nogle gange kan det være svært at overskue og stå alene med.
Kan man få hjælp? Og hvor skal man spørge?
Måske kan Maike, Rikke og Inge hjælpe. For de er sammen på en mission for Roskilde Kommune. De skal skabe en oase for gravide og småbørnsfamilier, hvor man på ét sted kan få hjælp, vejledning og svar på spørgsmål på alt det nye, man står midt i, når man skal have barn – eller lige har fået det. Oasen hedder Familiens Hus, og den åbnede i februar i Læderstræde 6 i Roskilde.
- Den store vision for huset er, at man skaber én indgang, som er virkelig smidig for alle familierne. Men også, at den her ene indgang gør, at man ikke skal lede i øst og vest. Vi skal være med til at hjælpe borgerne på vej på tværs af alle tilbud. Det kan være, de ser mening i at komme her i huset. Det kan også være, at de ser mening i at komme et andet sted. Men så kan vi også hjælpe dem videre til det, fortæller Maike Rops, der er projektleder i Familiens Hus.
Tværfaglighed giver så meget mening
Med sin baggrund som socialrådgiver i kommunen skal hun sammen med sundhedsplejerske Rikke Jensen og familiebehandler Inge Christensen skabe rammerne i det nyåbnede Familiens Hus. Det vil være deres ansigter, man fast kommer til at møde i Læderstræde 6. Og de har alle ønsket at være en del af Familiens Hus, fordi de ser store muligheder i at skabe et bredt, tværfagligt samarbejde under ét tag, så de gravide og småbørnsfamilierne kan få bedre støtte.
-Jeg har gennem årene set andre kommuner med sundhedshuse og familiehuse, hvor der er forskellige fagligheder samlet. Og det har bare altid givet mening for mig. Ligesom det giver mening at kunne vejlede og hjælpe på vej, så eventuelle udfordringer ikke bliver for store eller vokser sig større. Det er de to ting, jeg tænker, Familiens Hus kommer til at opfylde, og derfor var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville være en del af dette. Jeg skrev faktisk om tværfaglighed i min afsluttende opgave, da jeg læste til sundhedsplejerske. Fordi det altid har optaget mig, fortæller Rikke.
Øget smidighed
Inge fra Familiecentret i Roskilde Kommune nævner også dét med at gribe ind så tidligt som muligt som argument for at være med ombord i Familiens Hus.
-Og så det dér med, at det måske bliver lidt mere smidigt. Jeg er vant til at få en sag på en borger, som jeg så skal handle på. Her er der en anden smidighed og mulighed for at gå i gang tidligere. Sådan på kryds og tværs af faglighed. Det synes jeg er mega spændende, siger hun.
Både Rikke og Inge skal i et omfang fortsat arbejde som sundhedsplejerske og familievejleder uden for Familiens Hus. Maike skal derimod bruge de fleste af sine timer i huset i Læderstræde.
-Jeg tror, at det, der gav ekstra mening for mig med at få den her nye rolle, det er, at vi får lov til at vende bøtten på hovedet. Altså prøve noget andet end det, vi plejer. Det er vildt spændende. Vi ved jo, at rigtigt mange ting fungerer i hver vores silo. Men hvad kan vi få til at fungere, når vi vender op og ned på alt? Og samtidig med, at vi også skal arbejde tæt sammen med civilsamfundsorganisationer? Hvad skal vi måske lade blive, som det er? Og hvad skal vi justere på med et bredere blik, så det kan blive endnu bedre. Og finde nye samarbejdspartnere. Det er virkelig spændende, at der er plads til, at man kan lege, udforske og prøve ting af, siger Maike.
-Man kan hurtigt sidde og blive enige sådan rent monofagligt. Men her bliver vi tvunget til at forholde os til hinandens fagligheder. Men vi bliver også inspireret. Der foregår mange ting i sundhedsplejen, jeg ikke anede noget om. Det gælder for os alle i forhold til de andres faglighed. Så vi kommer tættere på hinandens fagområde og begynder at forstå lidt mere, siger hun.
Samarbejde med frivillige
At Rikke, Inge og Maike får en hverdag med endnu mere mening er jo rigtigt fint. Men brugerne af Familiens Hus skal også have den oplevelse. Og det tror de alle tre på vil ske. Især fordi det er planen at indgå samarbejde på tværs af fagligheder og med frivillige.
Der skal nemlig også være en bemanding i Familiens Hus med frivillige – blandt andet fra organisationer som Mødrehjælpen og Red Barnet.
-Vi er meget åbne over for at få endnu flere frivillige i huset. Også enkeltpersoner, der har lyst til at gøre en forskel for målgruppen. Det er en ny måde at arbejde sammen om familierne på, som vi venter os meget af, siger Maike. Og Inge tilføjer:
-Vi håber, det bliver et levende hus, hvor frivillighedsorganisationerne også kan bruge det efter almindelig lukketid. Så der også kan være nogle temaaftener. Eller noget fællesspisning. Vi har et samarbejde med Red Barnet, som har en småbørnsklub, hvor de typisk har lavet mad. Og så har de et tema, man snakker om. Det kan også være en fra Sundhedsplejen. Eller en fra psykiatrien, der kommer og har et lille tema. Så kan børnene lege et sted, mens forældrene får mulighed for at sidde og lytte og snakke sammen om noget.
Fint at dumpe ind og få en kop kaffe
Ud over rammelagte aktiviteter i Familiens Hus lægger Maike, Inge og Rikke også vægt på, at døren er åben, og man bare kan dumpe ind. Derfor er Familiens Hus også indrettet med både dagligstuer, caféområde og aktivitetsrum. For det er helt okay bare at kigge forbi og få en kop kaffe. Måske for at få et pusterum på vej hjem fra en aktivitet. Eller for at møde andre i samme situation som en selv.
Derudover lægger sundhedsplejersken Rikke vægt på, at Familiens Hus skal være et trygt sted at komme. For alle former og typer af familier.
-Man har ikke åbnet den dør før. Og hvem er der på den anden side? Er der nogen, der ser mig og tager imod mig? Så den dér tryghed er meget vigtig for os at skabe for familierne. De kan mødes med andre, mødes med professionelle, der kan hjælpe på vej, hvis noget forstyrrer forældreskabet. Vi står klar til at tage imod, når man kommer ind, siger Rikke.
Dette medarbejder-portræt er et led i kampagnen "En hverdag med mening", hvor seje medarbejdere stiller op som Roskilde Kommunes ansigt og fortæller om deres arbejdsplads på roskilde.dk, i busskure, på Facebook, Intra og alle kommunens andre kanaler.