Kasketjongløren Jesper er landet på rette hylde i Jobcentret

Mød Jesper Carstensen, der tænder på uforudsigelighed og sociale relationer i sit job. Det fik han i rigt mål som ansat i politiet og som topdommer i håndbold. Og det får han også som virksomhedspartner i Roskilde Kommune.

Af Jan Mitchell

Jesper Carstensen har jongleret en del med erhvervskasketter gennem sit liv. Han har været uniformeret betjent ved ordenspolitiet, håndbolddommer på topplan, butikschef i Netto, ansat på et bosted og været SSP-medarbejder.

I dag er Jesper Carstensen virksomhedspartner i Jobcentret i Roskilde Kommune. Et job, han er stolt af.

- Meget. Og det er jeg, fordi jeg rent opgavemæssigt har fundet min rette hylde i forbindelse med beskæftigelsesindsatsen. Jeg synes, at man i Roskilde gør rigtig meget for sine virksomheder. Som jo er mine primære samarbejdspartnere.

Uforudsigelighed er vigtigt

Hans hverdag er præget af uforudsigelighed, og det er lige sådan, han gerne vil have det.

- Altså, hvis jeg skulle arbejde 8 til 16 og kigge i regnskaber - nu er jeg sproglig student, så det ville aldrig ske - men at have et rutinearbejde, det ville jeg ikke kunne være i. Hvis mit arbejde bliver rutine, søger jeg væk. Og det er det, jeg laver nu, på ingen måde. Det er vigtigt, du får skrevet det. Den uforudsigelighed er vigtig for mig, siger Jesper og fortsætter:

- Selvfølgelig indeholder mit job også rutiner, men lige pludselig kan en virksomhed ringe og sige, at de skal bruge en medarbejder, og så har vi så meget metodefrihed, at vi stort set kan smide, hvad vi har i hænderne, og så bliver virksomheden det vigtigste.

Besøger mange virksomheder

Som en del af jobcentret i Roskilde Kommune er Jesper overordnede opgave at få folk i arbejde. Men der er mange måder at gøre det på.

- I Roskilde har vi heldigvis valgt at fokusere rigtig meget på virksomhederne. Fordi hvis vi som jobcenter skal hjælpe ledige i job, er vi nødt til at vide, hvad der sker ude i de enkelte brancher og virksomheder. Så jeg besøger rigtig mange virksomheder på ugeplan. Og snakker om alt fra rekruttering til ansættelser fra to timer op til fuld tid. Om opkvalificering af medarbejdere. Og indsatser over for kommende medarbejdere. Og fastholdelse af medarbejdere. Vi vil selvfølgelig gerne have en jobordre med hjem, men det er ikke alfa og omega, fastslår virksomhedspartneren.

Det handler lige så meget om relationer til virksomhedsledere og -ejere. Så de husker at ringe til ham Jesper eller en af hans tre kollegaer, næste gang de har et beskæftigelsesproblem.

- Man kan som virksomhed faktisk godt bruge jobcentret, når man skal rekruttere. Det er der bare mange virksomheder, der ikke ved, siger Jesper Carstensen.

Tænder på at danne sociale relationer

Han holder meget af at komme væk fra skrivebordet og pc'en og ud i verden for at møde mennesker.

- Jeg har altid valgt job i min karriere, hvor jeg kunne få lov til at danne sociale relationer. Jeg elsker at være sammen med mennesker. Både i mit arbejde og privat. Danne relationer og blive inspireret og høre, hvad andre bøvler med. Det tænder mig helt vildt, siger Jesper.

- Jeg har jo nok et pleasergen og vil gøre andre tilfredse. Men det gør også mig selv tilfreds. Giver det mening?

Han roser sine kollegaer flere gange og fremhæver, at de er et godt team. Og det er vigtigt for Jesper Carstensen med gode kollegaer.

- Ellers kan Jesper ikke fungere, siger han.

Man kan ikke være populær hos alle

Jesper Carstensen vil gerne gøre andre tilfreds og dyrke relationer. Men han har ikke behov for, at være populær hos alle. Det har livet som politibetjent og håndbolddommer lært ham. Og af samme grund havde han ingen betænkeligheder ved at sige ja, da han blev spurgt, om han havde lyst til at stille op som Roskilde Kommunes ansigt i denne medarbejderkampagne.

- Når jeg stod ud af bilen og havde uniform på, så forventede folk, at jeg gjorde et eller andet. Det var ikke altid, de var enige med mig. Når jeg fløjtede en håndboldkamp i Aarhus Stadionhal foran 4.000 tilskuere, forventede folk også, at jeg gjorde noget. Det var heller ikke sikkert, at de dér var enige med mig. Jeg tror, at jeg via de job, jeg har haft, er blevet vant til at stå i frontlinjen. Og når man er dér, kan man ikke være populær hos alle. Så det har jeg det egentlig fint med, siger Jesper Carstensen.