Henrik bobler i det tværfaglige miljø i Jobhuset Fønix & Pulsen
Passion og engagement gennemsyrer fysioterapeuten Henrik Bjørnskovs hverdag i indsatsen for at hjælpe sygdomsramte borgere tilbage på arbejdsmarkedet i Roskilde Kommune

Af Jan Mitchell
Henrik Bjørnskov er fysioterapeut og ansat i Jobhuset Fønix & Pulsen, der er en del af Roskilde Kommunes jobindsats rettet mod sygemeldte borgere.
- Min kerneopgave er at hjælpe folk tilbage til arbejde, fortæller Henrik og uddyber, hvordan en fysioterapeut kan bidrage på den front.
- Hos de borgere, der bliver sygemeldt, for eksempel med stress, er der nogle kognitive processer, der går ned. Men der er også nogle rent kropslige processer, der går ned. Vi oplever, at nogle gange kan folk bedre forstå, når man taler til kroppen. Så vi arbejder tværfagligt med disse borgere ved både at tale til kroppen og tale til hovedet, fortæller Henrik.
Han har en dagligdag på en arbejdsplads, der tæller både psykologer, fysioterapeuter, ergoterapeuter, virksomhedskonsulent og speciallæger.
Han underviser borgere, der er henvist til Fønix fra deres jobrådgiver, og som har en hverdag og et arbejdsliv med stress, angst og depression. Det gør han sammen med en psykolog. Det foregår sådan, at psykologen kommer med sit oplæg, og Henrik supplerer med nogle kropslige indslag. Det kan fx være psykoedukation og noget med vejrtrækning, balance eller bevægelse.
- Altså, vi er forskellige typer. Nogle vil helst tales til deres hoved og have at vide, hvad de skal gøre osv. Men vi oplever, at for andre kan det være svært, hvis man er helt fyldt op i sit hoved. Så kan en kropslig indgang være meget relevant, siger Henrik Bjørnskov.
- Det er et helt tydeligt koncept i Fønix, at vi behandler ikke, vi giver råd og vejledning – det gør vi både ved samtaler, ved undervisning og ude på virksomhederne. Og jeg har så de forskellige indslag, som går ad den fysiske vej.
Naturen inddrages i undervisningen
Fønix er placeret i smukke, grønne omgivelser ved Skt. Hans i Roskilde, og derfor bruger Henrik naturen meget, når han underviser.
- Vi ligger fantastisk herude og benytter muligheden for at kunne være ude i dejlige omgivelser med borgerne.
Det tværfaglige samarbejde er helt sikkert det, der giver min hverdag mening. Jeg ved ikke, om du kan høre det, men jeg er meget stolt af mit arbejde. Jeg synes det er et virkelig stærkt tilbud, hvor man kan give folk redskaber til at håndtere deres liv videre
- Vi går ture, og ofte laver vi nogle forskellige øvelser i naturen. For det er et af mine fikspunkter, at naturen kan gå ind og hjælpe folk på en helt fantastisk måde. Når du er udenfor, er der større sandsynlighed for, at tingene falder på plads. Der er simpelthen nogle ting, som du ikke vil opleve, hvis du sidder inde i et lukket rum. Men når du kommer ud … det er noget med farverne, det er noget med den blå himmel, det er noget med de grønne træer, det er noget med vandet og det at kunne se langt. Og tilsammen giver det større sandsynlighed for, at du finder hjernero og fred, og at du finder, at tingene falder på plads. Det er der også evidens for, siger Henrik.
Han arbejder også med deltagernes vejrtrækning på sine hold, for som udgangspunkt trækker de fleste vejret for hurtigt og for overfladisk.
- Så at kunne gå ind ad vejrtrækningens vej, er en anden vej for mig til at komme ind til det kropslige. Og igen ved at finde roen i den dybe vejrtrækning, sker der fysiologisk set det, at når du trækker vejret langsommere og dybere, så er der en bedre iltning af dit blod, og det betyder, at du ganske enkelt får det bedre.
Henrik Bjørnskov oplever, at nutidens tempo har gjort, at mange mennesker har mistet det, han kalder kropsbevidsthed, og det hele foregår i stedet oppe i folks hoveder.
- Det er ikke fordi, der ikke er brug for psykologer, for det er der. Men jeg synes helt klart, at kombinationen er vores stærkeste kort herude i Fønix. Det er vores tværfaglige indsats, hvor vi faktisk både taler til kroppen og til hovedet.
En knæskade blev et vendepunkt
Henrik er 65 år og har varet ansat i Fønix i 12 år. Før det havde han en fysioterapeutisk praksis i København, hvor fokus var på den fysiske behandling.
- Men jeg er blevet rigtig glad for det her tværfaglige samarbejde. Fordi jeg synes, at man hjælper bedre, når man har to heste at spille på. Så det tværfaglige samarbejde er helt sikkert det, der i dag giver min hverdag mening. Jeg ved ikke, om du kan høre det, men jeg er meget stolt af mit arbejde, jeg synes det er et virkelig stærkt tilbud, hvor man kan give folk redskaber til at håndtere deres liv videre.
At Henrik overhovedet blev fysioterapeut, lå ikke i kortene til at begynde med. Han begyndte faktisk i Roskilde Kommune på skattekontoret i 1978, hvor han arbejdede i fire år. Efterfølgende arbejde han også med andre ting, inden han løb ind i en skade i forbindelse med et ophold i udlandet.
- Jeg fik en knæskade, hvor jeg så kom til en fysioterapeut og tænkte: Det er sgu da meget spændende det dér, fortæller han med et smil.
Passion for tennis
Om det var i forbindelse med en tenniskamp, at Henrik fik skaden, står ikke klart. Men det er et faktum, at hans helt store passion uden for joblivet er ketsjersporten med de uldne, gule bolde, der spilles på rødt grus.
- Nu lyder det måske meget hovski-snovski, men jeg har startet min egen tennisklub, sammen med 2 kammerater for 30 år siden ude i Svogerslev, hvor vi har tre baner. Jeg er formand og har været det i mange, mange år, og det er min store passion. Både at være aktiv i udførelsen af tennis og så drive klubben, siger Henrik.

Han lægger vægt på, at klubben i Svogerslev er for motionister.
- Så hvis der er nogen, der siger, at de kunne tænke sig alt muligt i klubben, siger vi: ”Så skal du søge til Roskilde. Men hvis du har nogle kammerater, du kan spille med, eller en kone, der kan lide at spille mixeddouble, så skal du melde dig ind i Svogerslev”.
- Vi har lige brugt 600.000 kr. for tre år siden, hvor vi har omlagt to af vores tre grusbaner til helårsbaner og fået lys på banerne. Så nu kan vi spille tennis på kunststofbaner udendørs hele året, beretter han stolt.
Engagement og passion er på mange måder en drivende kraft hos Henrik Bjørnskov. Derfor er nok heller ikke den store overraskelse, at han også involverer sig fagligt i sin arbejdsplads.
Engageret i arbejdsmiljø
Han er således arbejdsmiljørepræsentant (AMR) for medarbejderne i Jobhuset Fønix & Pulsen. Og de ansatte har et godt arbejdsmiljø. Det skal Henrik nok sørge for.
- Jeg er AMR i Jobhuset og sidder i HMU (hoved-medarbejder-udvalget). Jeg har altid været efter lederne, der er hovedansvarlige for det gode arbejdsmiljø. Så en god gennemsigtig ledelse, er væsentlig for et godt arbejdsmiljø. Og det har vi her i Jobhuset. Vi har en leder, som hele tiden sætter os ind i, at nu har man taget den beslutning på grund af det og det. Så vi har en fin gennemsigtighed blandt vores ledere. Og det er helt klart medvirkende til min arbejdsglæde, siger Henrik.
Den glæde prøver han at motivere hos alle kollegaer. Så når klokken nærmer sig 11.30 i Fønix-bygningen ude på Bistrup Bakke, kan du nogle gange se Henrik Bjørnskov gå rundt og minde kollegaerne om, at de skal gå til frokost.
- For mig at se er det, at du ikke holder din frokost, et tegn på, at der kan være noget, der ikke er så godt. Så jeg er meget pågående. Og det gælder også over for min teamleder og min chef. Og så er det lige meget, om det er 10 minutter, de deltager, hvis de har travlt. Men folk skal komme, og jeg er efter dem, der sidder ved deres skrivebord og spiser frokost. Det er et dårligt tegn for mig, siger Henrik.
Dette medarbejder-portræt er et led i kampagnen "En hverdag med mening", hvor seje medarbejdere stiller op som Roskilde Kommunes ansigt og fortæller om deres arbejdsplads.