Har du et forbrug af alkohol eller andre rusmidler? Måske endda et overforbrug? Ville du erkende det og sige det højt, hvis du havde? Det er en af de problemstillinger, Ivan Christensen arbejder med som tilbudsleder hos CAS i Roskilde Kommune.
Ivan Christensen var i 11 år forstander for Mændenes Hjem i København, inden han sidste år i august tiltrådte hos CAS i Roskilde. Blandt andet med en ambition om at gøre CAS mere synlig.
Behandlingstilbuddets succes afhænger i høj grad af to ting. At kommunens borgere ved, at tilbuddet eksisterer. Og at de ønsker hjælp til at skabe forandringer i forhold til deres stof – eller alkoholforbrug.
Det er stærkt at kunne bede om hjælp
For der er en stigmatisering af personer, som er afhængige af rusmidler. Og det ærgrer Ivan Christensen.
- Det her med at bede om hjælp er noget, man skal være stolt af, hvis man kan tage det skridt. Det er ikke noget at skamme sig over. Der kan være mange grunde til, at man står i en situation, hvor der er behov for at række ud og sige, at der er noget, man ikke kan klare alene. Det er i virkeligheden en stærk handling, som viser, at man ønsker at tage ansvar for sit eget liv. Fordi man ønsker at passe på sig selv og sine omgivelser, siger CAS-lederen.
Derfor lægger han også vægt på, at personer, der henvender sig til CAS, altid bliver mødt respektfuldt som ligeværdige mennesker.
- Man bliver respekteret som menneske. Man bliver respekteret for den situation, man er i. Og man bliver respekteret for at tage ansvar for sin situation og prøve at arbejde med den, siger Ivan Christensen.
Det skal være ligesom at gå til lægen
CAS har til huse i Ringstedgade i to hyggelige huse tæt ved gågaden og Bredgade. Her kan man i åbningstiden komme – lidt som hvis man skulle til lægen med en øm tå eller en irriterende hoste. Med den lille forskel, at hos CAS kan man komme anonymt og uden forudgående aftale.
Men hvornår er man overhovedet afhængig af alkohol? Eller andre rusmidler?
- Altså, der er jo nogle internationale definitioner på afhængighed. Hvis det har sociale konsekvenser. Eller hvis du drikker eller tager kokain X antal gange. Men noget af det er jo også sådan oplevelsesbaseret. Du kan have en familie, hvor faren drikker en halv flaske rødvin hver aften og ikke synes, det er et problem. Og så har du en anden familie, der synes, det er et problem, siger Ivan Christensen.
- Så det er noget med, at den enkelte eller den enkeltes omgivelser, typisk børn og ægtefælle, har en oplevelse af, at det her påvirker deres liv på en uhensigtsmæssig måde.
Vi arbejder også med yngre borgere, hvor det fx drejer sig om store krav, ensomhed og den slags, som bidrager til, at den enkelte bruger rusmidler til at håndtere tilværelsen og over tid udvikler en afhængighed. Dem vil vi også meget gerne hjælpe.
Personer fra alle samfundslag
Der er personer fra alle samfundslag blandt de ca. 400 borgere, der får enten stof- eller alkoholbehandling hos CAS i Roskilde. Borgerne er typisk Roskilde-borgere eller kommer fra en af de fire samarbejdskommuner, Greve, Lejre, Solrød og Stevns.
- Afhængighed af rusmidler findes blandt alle: Det er bankdirektøren, den studerende, håndværkeren, pensionisten, familiefaren og altså også unge mennesker. På stofdelen ser vi klart folk, der er yngre, mens gennemsnitsalderen hos vores alkoholbrugere er noget højere, fortæller Ivan Christensen og vurderer, at ca. en tredjedel er kvinder, mens to tredjedele er mænd.
CAS-lederen påpeger, at man sagtens kan gå i et behandlingstilbud samtidig med, at man har en familie og et almindeligt arbejde eller en uddannelse at passe. Og det er endda blevet lidt lettere at være i denne gruppe, da Ivan Christensen er gået i gang med at ændre på tilgængeligheden til CAS.
- Tidligere var der ikke åbent om aftenen. Det er der nu – 2 gange om ugen er der åbent til kl. 19.00. Og vi har også siden 1. april lavet en ny åbningstid om morgenen fra kl. 7 til 9 i vores medicinske behandling, hvor folk fx kan komme og få antabus eller anden medicinsk behandling. Vi vil gerne prøve at nå flere, som måske er i uddannelse eller har et arbejde, siger Ivan Christensen og tilføjer, at CAS skal være så fleksibel som muligt i forhold til at kunne tilbyde effektive behandlingsforløb, der passer ind i den enkelte borgers hverdag.
Behandling med høj faglig kvalitet
Det er også vigtigt, at man som pårørende til en rusmiddelafhængig kender til CAS, ligesom Ivan Christensen også meget gerne vil øge kendskabet til CAS hos Roskildes de praktiserende læger, som møder borgerne i deres praksis og meget gerne må henvise patienter til CAS. For Ivan Christensen har et behandlerteam, som man som borger trygt kan række ud til.
- Vi kan give en individuelt tilpasset behandling i forhold til borgerens livssituation uanset dennes alder, og uanset om man er i arbejde, er uden arbejde, i uddannelse eller hvad. Vores medarbejdere yder behandling af meget høj faglig kvalitet. Altså, de er enormt veluddannede - både i vores medicinske og i vores sociale behandling, siger Ivan Christensen.
CAS har både læger og et højt specialiseret team af sygeplejersker ansat til at kunne varetage den medicinske behandling, ligesom det er psykologer og psykoterapeuter med massiv erfaring, der varetager samtaleforløb.
Kommunens tilbud om alkohol- og stofbehandling møder konkurrence fra private leverandører. For der er frit valg for borgerne på området, og Ivan Christensen vurderer, at i omegnen af 250 Roskilde-borgere om året vælger en anden behandling end den, CAS tilbyder.
Kan behandle alle, hvis der er afhængighed
For Roskilde Kommune er det afgørende, at man som Roskilde-borger kender til CAS og de kommunale muligheder for at få god behandling. CAS er i en konkurrencesituation, hvilket bidrager til, at man fastholder fokus på faglighed og kvalitet samtidig med, at man har øje for at bruge skattekronerne mest hensigtsmæssigt.
For at fastholde den høje faglige kvalitet i behandlingen vil det fx altid være sygeplejersker, der udleverer medicin.
- Vi ved, at vi har en høj faglighed her, og det vil vi holde fast i, så vi fortsat har et gratis tilbud til borgeren med de dygtigste og mest kompetente medarbejdere.
CAS leverer både medicinsk og social behandling – altså f.eks. antabus og samtaleterapi – og ud over alkohol kan CAS yde hjælp med de fleste former for afhængighed. Det kan være afhængighed af hash, kokain, lattergas eller smertestillende opioider som Tramadol og OxyContin. Eller benzodiazepiner, der har en angstdæmpende og søvnfremkaldende virkning.
- Vi kan behandle alle, hvis der er et overforbrug eller en afhængighed og et ønske om at gøre noget ved det, siger Ivan Christensen.
- Og vi gør os umage. Rusmiddelindtag er ofte en måde at håndtere noget andet på – det vil sige, at der en årsag til at bruge rusmidler og det er den, vi arbejder med, så vi kan skabe varige positive ændringer i folks liv. For alle fortjener jo muligheden for at leve et liv, som ikke er styret af rusmidler, siger Ivan Christensen.
Tekst/foto: Jan Mitchell – Kommunikation i Roskilde Kommune