Naturovervågning

Vi registrerer og overvåger udvalgte og sårbare arter i kommunen.

Hvorfor overvåger vi naturen?

Det er vigtigt at kende naturens tilstand, når man skal prioritere i naturforvaltningen, og for at vælge den rigtige pleje, der forbedrer naturens kvalitet og øger biodiversiteten. Derfor registrerer vi naturindholdet i udvalgte områder og overvåger nogle af de mest truede arter i kommunen.

Læs mere og find rapporter om de enkelte naturområder og arter herunder. 

Planter og svampe

Botaniske interesser i Hedeland

Hedeland er kendt for at huse en række beskyttelseskrævende, ualmindelige eller sjældne plantearter. Planter, som har ringe vilkår i det dyrkede land, men som trives på den tidligere blotlagte, kalkrige mineraljord, i de gamle råstofgrave.

I rapporten kan du læse om hvilke arter du kan møde, samt hvad der er de største botaniske værdier i Roskilde Kommunes del af Hedeland. 

Botaniske Interesser I Hedeland 2016 I Roskilde Kommune

Insekter

Dagsommerfulge i Hedeland

Hedeland er et værdifuldt område for dagsommerfugle og køllesværmere. Det er levested for 26 arter af dagsommerfugle og 3 arter af Køllesværmere - desuden sjældne eller rødlistede arter, som Dværgblåfugl, Isblåfugl, Rødplettet blåfugl og Vejrandøje, samt Femplettet, Seksplettet og Grøn køllesværmer. De varmelskende sommerfugle har glæde af områdets størrelse (mere end 1000 ha udyrket land) og den store variation i både landskab og vegetation, der giver rig adgang til både føde og værtsplanter.

Dagsommerfugle I Hedeland 2017. Registrering, Trusler Og Forslag Til Forvaltning.

Padder og krybdyr

Løvfrø ved Svogerslev og Boserup

Roskilde Kommune har gennemført en undersøgelse af løvfrøens tilstedeværelse og udbredelse i udsætningsområdet i 2020, i forbindelse med løvfrøens reintroduktion til kommunen.

For første gang siden reintroduktionen, er fremgangen af antallet af kvækkende løvfrøer og dens ynglesøer ikke fortsat, dvs. at antallet er stagneret. De gennemførte naturplejetiltag har, udover at begunstige løvfrøen og den generelle biodiversitet, været til stor gavn for mange andre padder.  

Monitering Af Løvfrø I Søer Ved Svogerslev Og Boserup 2020

Løgfrø og grønbroget tudse

Løgfrø, der har været udbredt i hele landet, er gået stærkt tilbage, særligt i Øst-Danmark. Ligeså er grønbroget tudse i tilbagegang, en art der tidligere har været udbredt i den sydøstlige del af Danmark. Begge arter lider under landbrugets intensivering, hvor mange våde lavninger drænes, hvilket indskrænker både ynglemuligheder og sommeropholdssteder.

I håb om at finde restbestande af de to padder, som begge er omfattet af EU-Habitatdirektivets særlige beskyttelse, gennemførte Roskilde Kommune et overvågningsprogram i foråret 2018.

Desværre blev der hverken fundet løgfrø eller grønbroget tudse i denne eftersøgning.

Monitering Af Grønbroget Tudse Og Løgfrø I Roskilde Kommune 2018

Markfirben

Markfirbenet er omfattet af EU-Habitatdirektivets særlige beskyttelse, og der er kun begrænset viden om dets tilstedeværelse i kommunen. Derfor gennemførtes et overvågningsprogram for markfirbenet i 2017-2018.

Undersøgelsen viste, at der er en mere eller mindre sammenhængende, men fåtallig og sårbar bestand af markfirben, i området fra Darup Grusgrav langs Holbækmotorvejen mod vest til kommunegrænsen mod Lejre.

På baggrund af undersøgelsen, har Roskilde Kommune gennemført naturplejetiltag, for at sikre markfirbenets levesteder. Læs mere på siden Markfirben får nye hjem.

Monitering Af Markfirben I Roskilde Kommune 2017 2018

Padder og krybdyr i Hedeland

Der er i 2017 gennemført en systematisk registrering af padder, samt en mindre systematisk registrering af krybdyr, i Greve og Roskilde kommuner. Der er set Spidssnudet frø, Butsnudet frø, Skrubtudse, Stor vandsalamander og Lille vandsalamander. Spidssnudet frø og Stor vandsalamander, som er omfattet af Habitatdirektivets Bilag IV, er begge vidt udbredte i Hedeland. Af krybdyr er der registreret Snog og Almindelig firben. 

De største trusler mod levestederne for padder og krybdyr er tilgroning af deres levesteder, samt "forurening" af paddernes ynglevandhuller med fisk.

Forvaltningsplan For Padder Og Krybdyr I Hedeland 2017

Fugle

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2021

Roskilde Fjord er et af Danmarks vigtigste naturområder. Fjorden er yngle- og rasteplads for en lang række arter af vandfugle, hvoraf flere er fåtallige ynglefugle i Danmark. Fjorden er af samme grund vildtreservat og er desuden udpeget som internationalt beskyttet Natura 2000-område.

Fugletællingerne, som sammenfattes i denne rapport, er en videreførelse af et arbejde, der har stået på gennem flere årtier. 

Rapporten tegner et generelt billede af at ynglende vandfugle i Roskilde Fjord er i tilbagegang, med enkelte undtagelser.

Ynglende Fugle I Roskilde Fjord 2021

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2022

Roskilde Fjord er et af Danmarks vigtigste naturområder. Fjorden er yngle- og rasteplads for en lang række arter af vandfugle, hvoraf flere er fåtallige ynglefugle i Danmark. Fjorden er af samme grund vildtreservat og er desuden udpeget som internationalt beskyttet Natura 2000-område.

Fugletællingerne, som sammenfattes i denne rapport, er en videreførelse af et arbejde, der har stået på gennem flere årtier og har involveret mange forskellige aktører. Tællingerne i Roskilde Fjord har gennem årene tilvejebragt et solidt datagrundlag, som skiftende myndigheder har anvendt i bl.a. den daglige administration af Naturbeskyttelsesloven, forvaltning af Natura 2000-området m.m.

Der knytter sig desuden betydelige rekreative interesser til Roskilde Fjord, idet fjorden og dens omgivelser i vid udstrækning benyttes til forskellige former for sejlads, fiskeri m.m. Tællingerne kan være med til at sikre en passende balance mellem ”beskyttelse og benyttelse”, når der planlægges eller træffes beslutninger om f.eks. byudvikling, rekreative interesser og fritidsaktiviteter rundt ved fjorden.

Rapporten om ynglende fugle i Roskilde Fjord er blevet til på baggrund af et samarbejde mellem Nationalpark Skjoldungernes Land, Roskilde, Frederikssund og Lejre kommuner.

Roskilde Fjord Rapport 2022

Ynglefugle i Værebro Ådal

Roskilde Kommune har i 2022 fået udarbejdet en rapport om ynglefugle i Værebro Ådal, for at få en aktuel status over ådalens ynglefugle. Derudover har formålet været at kunne evaluere og evt. supplere de mange plejetiltag, som kommunen de seneste år har iværksat, for at forbedre naturforholdene i ådalen. 

Den overordnede konklusion er, at de arter af ynglefugle, som er tilknyttet lysåbne naturtyper, har bevaret eller øget deres ynglebestande siden 2008, og at naturplejen, der primært har været rettet mod at genskabe eller bevare lysåbne naturtyper, dermed har virket efter hensigten. 

Tag på vandretur i Værebro Ådal eller læs Plejeplan for Værebro Ådal-fredningen.

Ynglefugle I Værebro Ådal 2022

Ynglende og rastende fugle i Himmelsøen

Himmelsøen rummer fugleinteresser, og har de senere år bl.a. været yngleplads for fjordterne, en art som er beskyttet af EU's fuglebeskyttelsesdirektiv, og som er rødlistet, da den er i markant tilbagegang i Danmark.

Kommunen begyndte i 2017 en naturovervågning, der skal belyse Himmelsøens værdi som fugle-lokalitet før og efter gennemførelse af rekreative tiltag, færdselsregulering og naturpleje. Denne rapport sammenfatter resultaterne fra de fugletællinger, der blev gennemført i 2021.

I 2021 blev der observeret hele 7 ynglende par af fjordterner. Rapporten konkluderer desuden at naturplejen udført i 2018, har haft en positiv effekt på fuglelivet.

Ynglende Og Rastende Fugle I Himmelsøen 2021

Vandfugle i Hedeland

Rapporten beskriver forekomsten af ynglende vandfugle på 10 sø-lokaliteter i Hedeland, samt en del af kanalsystemet. De nuværende trusler og plejebehov beskrives, ud fra et ønske om at opretholde lokaliteterne som raste- og ynglelokaliteter for vandfugle. 

Det konkluderes bl.a. at søerne i Hedeland er levested for en lang række fuglearter tilknyttet vådområder. Med 17 ynglende vandfuglearter, har Hedeland udviklet sig til et alsidigt og vigtigt naturområde, der byder på mange muligheder for gode naturoplevelser. To af de registrerede arter, Rørdrum og Rørhøg, er beskyttet af EU's fuglebeskyttelsesdirektiv. 

Vandfugle I Hedeland. Registrering Og Forslag Til Forvaltning 2017

Kortlægning af naturværdier

Naturzoneringskort for Hedeland 2017

Hedeland er et stort natur- og friluftsområde beliggende i Greve, Roskilde og Høje-Taastrup kommuner. I forbindelse med udarbejdelsen af en ny udviklingsplan for Hedeland, har kommunerne ønsket at lave en naturzonering, der kan give et overblik over naturværdierne i Hedeland. Naturzoneringen er lavet på baggrund af den viden, kommunerne allerede har om naturen i Hedeland, suppleret med en række feltundersøgelser i 2017.

Naturzoneringskort For Hedeland 2017

Fotos

Knopsvane og strandskaderede af Erik Mandrup Jacobsen

Fjordterne og Tinksmed af Steen Højmark-Jensen

Kontakt Veje og Grønne områder

Rådhusbuen 1
4000 Roskilde

Mandag - fredag 

9.00 - 14.00

Du kan forvente svar inden for 10 hverdage.