Hvad er en Vild-havementor?

Hvad er en Vild-havementor?

Vild-havementorer er frivillige borgere, som deler ud af deres viden til folk, som har lyst til at gøre noget godt for biodiversiteten i deres lokalområde eller hjemme i egen have. De sætter gang i vilde projekter rundt omkring i kommunen, sammen med borgere og foreninger. Du kan læse om et af dem, længere nede på siden.      

Havementorer består både af garvede havebrugere og folk, der for nyligt har fået øjnene op for biodiversitetskrisen. Alle har taget et kursus i 7 tiltag for at skabe vild natur i haverne og den bynære natur. Du kan også selv blive en del af Roskildes Vild-havementorer! Så længe du har lysten til at lære og lære fra dig.    

For at de frivillige hænder rækker længst, har Roskildes Vild-havementorer fokus på store arealer. Gå derfor sammen med dine naboer eller grundejerforening, og få et samlet besøg af havementorerne. De er klar med tips og tricks til hvad i kan gøre i lige præcis jeres område, for at skabe bedre vilkår for biodiversiteten. 

Du er velkommen til at kontakte Vild-havementorerne for rådgivning på Havementor4000@gmail.com eller facebooksiden Vild natur - Hvor du bor.

 

Læs om de 7 tiltag der kan øge biodiversiteten i din have:

Sommerfuglespiralen - et Vild-havementor projekt

Én af de projekter de vilde havementorer har sat i gang, er etableringen af et spiralformet bed med vilde blomster i Helligkorsparken i Jyllinge.

Spiralen, der er blevet navngivet "Sommerfuglespiralen", skal være et levested for sommerfugle og insekter, og vække nysgerrighed hos forbipasserende. Havementorerne har fået hjælp fra klimaorganisationen UngEnergi, lokale Jyllinge-borgere og Roskilde Kommune til projektet. 

54 hjemmehørende blomsterarter i ét bed

Hvor der før var en helt almindelig græsplæne, er der nu et spiralformet blomsterbed på ca. 20 meter i diamater. Hele 54 forskellige hjemmehørende arter af blomster er blevet sået. Størstedelen af blomsterne er nøje udvalgt efter, at de er værter for forskellige sommerfuglelarver og insekter, mens andre blot er valgt fordi de er smukke. Alle blomsternes nektar vil dog være en lækker spise for sommerfugle.        

De fleste af blomsterne vil du kunne støde på i skov, grøftekanter og på strandenge i Roskilde; Kællingehaven, Ejby Ådal og Boserup Skov for at nævne nogle få. Det er bl.a. her at Louise, der er Vild-havementor, har gået lange ture, for at lokalisere og høste frø, som er blevet til den omfattende frøsamling til sommerfuglespiralen.     

Læs mere: Det skal du plante i din have: Planter sommerfuglene elsker

Lav din egen sommerfuglespiral:

En blomstereng behøver ikke altid være firkantet!

Det spiralformede design er en sjov og alternativ måde at anlægge en vild blomstereng på. Der er god mulighed for at tænke ud af boksen, når man vil forvilde et areal. Designet skaber nysgerrighed og tiltrækning på en anden måde, end hvis blomsterengen blot var ét sammenhængende område.

Spiralformen har flere funktioner; Plads til fordybelse på en gåtur, et sted at lege skjul, og mere praktisk: man kan komme helt tæt på blomster og insekter.

For Louise er det mindst ligeså vigtigt, at folk bliver glade for sommerfuglespiralen, så de får lyst til at passe på den og dens mangfoldighed - og måske endda inspireres til at udbrede idéen til andre steder.    

Vild-havementorerne står for at holde arealet, som vil udvikle sig med tiden. De har flere vilde projekter i støbeskeen, og senest har de snakket om at anlægge et bed med historiske betydningsfulde urter. 

Biodiversiteten i tal:

  • 70 m2 omlagt til vild blomstereng 
  • 54 hjemmehørende blomsterarter sået

Havementorerne

Har du brug for rådgivning? Lyst til at give en hånd med? Eller vil du selv være vild-havementor? Skriv til: - Havementor4000@gmail.com

Vild Natur - Hvor du bor