Udsatte og sårbare borgere skal være en del af fællesskabet i lokal fodboldklub

Nyhed

11.09.23

Sårbare borgere får nu mulighed for at blive en del af et positivt fodboldfællesskab i Røde Stjerne Roskilde. Nu er der nemlig etableret et gratis og uforpligtende fodboldtilbud til borgere, der fx kæmper med hjemløshed, misbrug eller psykisk sårbarhed.

Børn og voksne dribler hver dag rundt på fodboldbanerne i Roskilde, og sammen kan de glæde sig over fodboldens fantastiske fællesskab. Det skaber positivt socialt samvær, og det giver point på sundhedskontoen. Men det er sjældent, at mennesker, der fx er ramt af hjemløshed eller har et misbrug, dribler med, og derfor får de heller ikke glæde af de positive gevinster ved fodbolden.

Det skal der nu laves om på nu.

Roskilde Kommune, Roskildehjemmet og Røde Stjerne Roskilde har indgået et samarbejde med DBU, DBU Sjælland og OMBOLD om at opbygge et positivt fodboldfællesskab for udsatte og sårbare borgere, der kan være med til at skabe positive forandringer i borgernes liv.

Samarbejdspartnerne er gået sammen om at skabe en ugentlig fodboldtræning for mennesker i udsatte positioner, hvor fællesskabet er i fokus, og hvor der tages højde for alle spillernes fysiske-, mentale-, sociale- og fodboldmæssige niveau.

Træningen er gratis, og man behøver ikke at møde op hver gang, men man må selvfølgelig gerne.

DATO, TID OG STED
Hver tirsdag klokken 14-16 på Røde Stjerne Roskildes baner, Darupvej 50, 4000 Roskilde.

HVEM SPILLER MED?
Træningerne er for alle, der af den ene eller anden grund ikke opsøger de traditionelle idrætsforeninger.

LYDER DET SPÆNDENDE?
Kender du en, der kunne tænke sig at være med, eller har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Mikail eller Emrullah, der begge er fodboldtrænere, eller Roskildehjemmet.

  • Mikail: 53 53 52 23
  • Emrullah: 22 82 58 41
  • Roskildehjemmet: 46 36 90 00 (Tryk 1)

En klub med brede skuldre

Hos Røde Stjerne Roskilde glæder man sig til at byde de nye spillere velkommen og invitere dem ind i klubbens stærke fællesskab.

- Røde Stjerne er en fodboldklub med brede skuldre, hvor der er plads til alle. Det er hele vores klubs ånd og filosofi. Derfor vil vi selvfølgelig også gerne støtte op om dem, der har en udfordrende hverdag. Vi er sikre på, at de nye spillere og boldklubben kommer til at få meget ud af den nye træning, og vi er glade at vi kan hjælpe nogle af de udsatte mennesker her i Roskilde, fortæller Anders Haarløv, formand for Røde Stjerne Roskilde.

En aktivitet med stort potentiale

Jesper Mandrup, viceforstander på Roskildehjemmet, glæder sig til at kunne tilbyde beboerne en ny aktivitet, og han er ikke i tvivl om, at fodboldtræningen vil skabe stor værdi.

- Fodbold kan skabe fællesskab mellem beboerne og give dem positivt indhold i hverdagen. Fodbold kan naturligvis ikke løse vores beboeres udfordringer, men det kan skabe et frirum, hvor man kan give tankerne frit løb, røre sig og grine sammen med andre, og det kan skabe energi og overskud til at tage fat på andre udfordringer, siger Jesper Mandrup.

Formanden for Kultur- og Idrætsudvalget i Roskilde Kommune ser et stort potentiale i den nye fodboldaktivitet.

- I Roskilde Kommune gør vi meget for at støtte foreninger, der tager et socialt ansvar. Derfor er jeg både glad og stolt over, at vi nu er med til at understøtte et positivt fodboldfællesskab for mennesker, der har meget at kæmpe med i deres hverdag. Jeg tror og håber på, at alle parter kan udvikle sig ved at være en del af den nye fodboldtræning, siger formand for Kultur- og Idrætsudvalget, Mogens Hallager.

Et godt samarbejde er vejen til succes

Træningen i Røde Stjerne Roskilde er er del af projekt ’Inklusion i fodbold Danmark’, hvor målet er at få flere mennesker i udsatte positioner til at spille fodbold i lokale klubber. Et tæt samarbejde mellem sociale aktører, foreningsliv og kommune er nøglen til at få mennesker, der er ramt af udsathed til at blive en del af den lokale fodboldklub.

- Idræt er for alle, men i praksis er idrætten ofte lukket land for udsatte borgere, medmindre der gøres en aktiv indsats for at engagere dem. Med det store engagement og opbakning vi oplever fra Roskilde Kommune, Roskildehjemmet og Røde Stjerne Roskilde har vi de bedste forudsætninger for at få kommunens udsatte borgere inkluderet i fodboldklubben og det fællesskab, der følger med. Det kommer uden tvivl til at gøre en forskel for rigtig mange udsatte mennesker i Roskilde. Vi glæder os til samarbejdet, udtaler projektchef i OMBOLD, Camilla Aavang Poulsen.

Det er OMBOLD, DBU og DBU Bredde der, med støtte fra Nordea-fonden, står bag projektet. Ambitionen er, at mindst 360 personer, der fx kæmper med hjemløshed, stofmisbrug eller psykisk sårbarhed, bliver en del af fodboldklubberne i 12 kommuner inden 1. maj 2024. Det langsigtede mål, er at konceptet skal udbredes til kommuner i hele landet, så mennesker i udsatte positioner får bedre muligheder for at blive en del af foreningsidrætten i Danmark.