Tour de France inspirerer til interaktiv kunst i børnehøjde

Nyhed

01.07.22

Kreativt Hus for Børn i Roskilde og Museet for Samtidskunst har inviteret to kunstnere og børn fra Østervangsskolen i den cykelglade domkirkeby til at skabe et interaktivt kunstværk med udgangspunkt i Tour de France.

Et gammelt ordsprog siger, at man skal ikke gå over åen efter vand. Men hvad så med at gå under vejen efter kunst?

Det er slet ikke så mærkeligt, som det lyder. Og det er noget, man rent faktisk kan gøre. Og bør gøre, hvis man er i Roskilde og er nysgerrig på, hvordan en kulinarisk gryderet smager, når den er lavet med så forskellige ingredienser som en komponist, en femteklasse fra Østervangsskolen, Tour de France, vejrbestandig facademaling (glans 10), et børnekulturhus, en tværmediel forfatter/illustrator/grafisk designer, en betontunnel, et museum og grønne øgler.

Det hele kan i øvrigt koges ned til tre ord: Twisted Tunnel Tour. Hvilket er navnet på et interaktivt kunstværk skabt af kunstnerne Tea Bendix og Mathias Madsen Munch i tæt samarbejde med elever fra Østervangsskolen i Roskilde.

Facademaling og QR-koder

Mere konkret har kunstnere og børn arbejdet sammen om at udsmykke en gangtunnel med motiver og afmærkninger på gang-areal, vægge og lofter, der skal bruges som guide til en dans. Koreografien og musikken til dansen får man leveret på stedet via en QR-kode, man kan scanne på sin mobiltelefon.

”Det åbne værk bliver både en oplagt mulighed for aktivitet på vej til og fra skole … og giver på selve Tour de France-dagen en kærkommen afveksling for børn under ventetiden frem til cykelfeltets ankomst,” lyder det i pressemeddelelsen, der fulgte med præsentationen af Twisted Tunnel Tour, der er støttet af Tour de France-puljen og Alle Tiders Musikby.

Kunst i børnehøjde

Selve ideen er udsprunget af et frugtbart samarbejde mellem Kreativt Hus for Børn i Roskilde og Museet for Samtidskunst, hvor man har haft fokus på, hvordan samtidskunst både kan henvende sig til børn og inddrage dem i selve den kreative proces.

I forbindelse med tunnel-projekt har man taget udgangspunkt i Tour de France med ønsket om at skabe noget, der er kunst, som er lokalt forankret, som er i børnehøjde og som vil give mening for byen.

- Tour de France er en folkefest, men den er jo overstået ret hurtigt. Så vi spurgte os selv, hvordan kunne vi lave noget, der ville blive lidt længere. Og som gavnede lokalmiljøet og især børnene, fortæller projektleder Ester Beha Baunsgaard fra Museet for Samtidskunst.

Et levende kunstværk

Kreativt Hus for Børn og Museet for Samtidskunst indgik i samarbejde med Mathias Madsen Munch, der er komponist, og Tea Bendix, der arbejder kunstnerisk med tekst, tegninger, design/formgivning og performance. Sammen med elever fra Østervangsskolen gik de i gang med at udvikle og skabe det levende kunstværk, der involverer både bevægelse, musik og noget for øjet.

Ground zero for kunstprojektet er den gangtunnel under Østre Ringvej i Roskilde, der ligger ved Astersvej, hvor 2. etape af Tour de France bliver givet fri til væddeløb lørdag den 2. juli. Det er også den tunnel, eleverne benytter på vej til og fra Østervangsskolen.

Byrummet som udstillingsvindue

For Museet for Samtidskunst er det vigtigt at være tilstede ude i byen. For museet har ikke nogen udstillingslokaler mere.

- Vi rykkede ud af Det Gule Palæ sidste år og flyttede på Musicon, hvor vi fik nogle kontorlokaler. Nu er byen vores udstillingsvindue, siger Ester Beha Baunsgaard.

Hun oplever det som utroligt interessant at få lov til at løfte området ved Østervangsskolen sammen med børnene.

- Det er deres skolevej, der tit bliver udsat for hærværk. Nu har de fået lov til at prøve at sanse rummet først og tænke, hvad det var for nogle følelser, de havde omkring rummet. Gennem kunsten og musikken har de så fået lov til at ændre deres forhold til den her kommunale, lidt triste grå betontunnel, som mange af dem kører igennem på vej til skole hver morgen.

Løver, ørne, kyllinger og øgler

Sådan helt lavpraktisk begyndte projektet med en udviklingsfase, hvor kunstnerne sammen med børnene, der blev opdelt i gult, grønt, prikket og hvidt hold, undersøgte hvilke dansemoves, der bedst afspejler identiteten omkring Tour de France. De talte også om, hvilke dyremotiver man kunne forbinde med Touren, og så danner mange jo hurtigt et billede på nethinden af den løve, der hver dag overrækkes til etapevinderen. Eller en ørn fra Herning. Eller måske en kylling fra Tølløse.

- Vi har været igennem alle de dyre-metaforer, der er forbundet med Tour de France. Også dem, som Jørgen Leth og Jørn Mader har brugt. Og da vi kom til det grønne hold hos børnene, blev de ved med at snakke om øgler. Det var det dyr, de kunne se for sig, fortæller Mathias Madsen Munch, der selv er stor Tour-fan.

- Dér måtte jeg bare sige: Okay, det er 100 procent IKKE i tråd med, hvad jeg forbinder med Tour de France, men det er så det, børnene ser og bemærker ud af alt det, vi har snakket om. Så derfor fylder grønne øgler mega meget. Og det kan jo være, der er en rytter, der en dag bliver kendt som øglen, griner han.

Filmet og lagt ud på nettet

I produktionsfasen har eleverne fra Østervangsskolen tegnet deres motiver i tunnellen, og så har Tea Bendix malet dem op og givet det hele en gang graffiti-coating. Derudover har Mathias og Tea filmet børnenes danse i tunnellen, og det er efterfølgende blevet klippet til en samlet danse-video tilsat Mathias Madsen Munchs musik. Denne video er lagt ud på nettet, og man får adgang til den via en QR-kode, der findes i tunnelen.

- Da de motiver, som børnene har tegnet sammen med mig, var kommet op på væggene, kunne de se, at det, de har lavet, rent faktisk blev til noget. Nu hænger det i kommunen. Og bliver hængende, siger Tea Bendix.

Bekymring om graffiti

Det har ikke været en selvfølge. Gangtunneller har det med at tiltrække graffiti, og det var der også i tunnellen ved Astersvej. Det blev hurtigt renset væk, men efterlod en bekymring hos eleverne.

- Børnene har været så spændte og nervøse omkring, om det, vi har lavet, får lov til at blive der. Eller om nogle vil ødelægge det. Om der er respekt om det. Heldigvis ser vi meget tydeligt nu, hvor det færdige værk hænger der, at der ikke er nogen graffiti. Men det er noget, de har brugt meget tid på at tænke over, siger Tea Bendix.

Bekymring er til gengæld ikke noget, hun har oplevet fra de lokale beboere under arbejdet med Twisted Tunnel Tour. Tværtimod.

- Jeg har talt med ALLE naboer, når jeg har stået og malet, og alle har villet snakke. En mand kom hen og sagde: ”Nej, nu ryger jeg bagud af træskoene. Har det her været her hele tiden?” Alle har været glade og har bakket op. Og alle har sagt, at det løftede stedet, og de har spurgt ind til det, fortæller Tea.

Et produkt at være stolt af

Hun hæfter sig ved, at hun og Mathias i arbejdsprocessen har været igennem mange kreative processer med børnene i de uger, de sammen har arbejdet med værket.

- Vi har kigget på arkitektur og har haft nogle rigtigt gode snakke. Vi har bevæget os i arkitekturen. Vi har lavet storyboards til musikken. Vi har tegnet storyboards til koreografien. Vi har været grundigt nede i så mange ting, og det var så spændende at se, om det så også samlede sig inde i børnene til sidst. Men det synes jeg, det har gjort, siger Tea Bendix og suppleres af Mathias Madsen Munch.

- Vi håber, de får et produkt, de kan være stolte af. Det har været vigtigt for os, at de ikke har følt sig udsat. De er ikke medier til at udfylde vores kunstneriske ambitioner. Det handler om, at de kan hjælpe hinanden til at præstere noget, og så har vi kunnet hjælpe dem de sidste steps med at klippe det sammen og samle det hele til en pakke. Og vi har forhåbentlig kunnet gøre det, så de bagefter har tænkt, hold kæft hvor er vi gode, og hvor ser det fedt ud, siger han.

Vanessa, Sahil og Freja har hygget sig

Og hvad har børnene selv at sige om at være en del af en kunstnerisk proces? Vi talte med tre fra grønt hold om deres oplevelse med Twisted Tunnel Tour:

- Vi laver det her til dem, der gerne vil se Tour de France. Det er jo her i Roskilde. Så har vi malet en masse ting, som handler om Tour de France. Vi har sat nogle QR-koder op, som folk kan scanne. Når man har lyst, går man bare ned i tunnellen. Så kan man scanne QR-koden, og så kan man se den dans og høre musikken, der er der. Og så kan man kopiere det. Det har været rigtigt sjovt at være med til, og vi har fået et godt fællesskab i klassen, fortæller Vanessa.

- Vi har arbejdet på de dér danse de sidste tre uger, og vi har også tegnet nogle ting, der viser, hvordan vores bevægelser skal være. Og så har vi bare øvet og øvet, indtil vi kunne dansen. Så skulle vi også tegne, hvad der skulle op på murene. Vi valgte, at der skulle tegnes nogle øgler, fordi de er hurtige ligesom dem i den grønne trøje, supplerer Sahil.

- Jeg havde slet ikke regnet med, at vi skulle lave alt det her. Jeg troede bare, at vi skulle male noget. Til at begynde med skulle vi tegne nogle mennesker, som skulle lave noget med deres krop, som man kan efterligne, når man skal lave dansen. Det prøvede vi selv, og til sidst lavede vi en dans ud af det. Det var sjovt, siger Freja.

Et SuperMario-spil i real life

Twisted Tunnel Tour er for alle. Men først og fremmest for børnene. Hvilket også fremgår tydeligt af Mathias Madsen Munchs tanker om værket:

- Jeg ser det lidt som et SuperMario-spil. Bare i real life. Og så kan du løbe rundt dér. Hvis jeg var barn, ville jeg løbe rundt dernede og prøve at køre det på cykel og … Jeg håber, det kan blive lidt som en challenge. Men det vigtige er, at det skal komme fra børnene selv.

Men måske du og dine børn - hvis du har nogle - bare selv skal smutte en tur forbi tunnellen ved Astersvej på Østre Ringvej i Roskilde. Og se hvad du får ud af en tur i Twisted Tunnel Tour. Den interaktive kunstinstallation vil være tilgængelig fra 2. juli, hvor Tour de France besøger Roskilde, og mindst resten af sommeren.