Spejderne vender tilbage til Hedeland Naturpark

Nyhed

15.02.24

I sommeren 2026 vil 35.000 spejdere slå teltpløkker i jorden i Hedeland Naturpark, som bliver lejrplads for Spejdernes Lejr 2026. Det har Høje-Taastrup Kommune og Roskilde Kommune netop vedtaget i samarbejde med foreningen Spejderne.

”Efter lejren i 2022 blev afholdt i Hedeland Naturpark har vi modtaget overvældende mange positive tilbagemeldinger fra deltagere, frivillige og samarbejdspartnere, og vi er derfor glade for, at vi igen kan tilbyde vores spejdere en så flot kulisse til vores lejr. Forhåbentligt kan kendskabet til området også give os endnu flere muligheder for at skabe en fantastisk lejroplevelse både for vores spejdere, lokalområdet og for de tusindvis af besøgende”, fortæller Kasper Madsen, sekretariatschef for Spejderne.

”Spejdernes Lejr i 2022 var et af mine højdepunkter fra den sommer. At være på lejren og se så mange børn, unge og voksne være sammen i et fællesskab, hvor hygge og udvikling af kompetencer var i højsædet, var en stor oplevelse. Der er stor enighed i Roskilde Kommune om at gøre det her en gang til”, siger Roskilde Kommunes borgmester Tomas Breddam.

”Det er første gang, at Spejdernes Lejr afholdes samme sted som tidligere, og det tager vi som en stort skulderklap til Hedelands naturområde og til de mange aktiviteter, som både Høje-Taastrup og Roskilde Kommune kan tilbyde deltagerne og gæsterne på lejren”, siger Michael Ziegler, borgmester i Høje-Taastrup Kommune.

Lejren skaber værdi for spejdere og værtskommuner
Samarbejdsaftalen inkluderer blandt andet en betaling fra de to værtskommuner på fire millioner hver (fordelt på 2025 og 2026). De nærmere detaljer i aftalen er under udarbejdelse, men der er en forventning om, at værtskabet for Spejdernes Lejr 2026 er med til at øge kendskabet til Hedeland Naturpark og styrker værtskommunernes aktivitetstilbud for børn og unge.

I 2022 blev der afholdt over 50 aktiviteter ude i værtskommunerne såsom fx overnatning i Roskilde Domkirke og skateløb i Høje-Taastrup skatepark, ligesom lejrens fokus på at skabe partnerskaber med lokale virksomheder og foreninger kastede over 100 samarbejdsaftaler af sig. Dertil kommer, at 80.000 personer gæstede lejren i løbet af dens ni dage, og at både lejrens deltagere og gæster tog hjem med en rygsæk fuld af positive indtryk fra lejren og dens flotte omgivelser.

Om Spejdernes Lejr 2022

  • I 2022 besøgte 32.000 spejdere og 50.000 gæster Hedeland Naturpark i løbet af lejrens ni dage
  • Lejren havde en omsætning på 94 mio. kroner og over 100 lokale foreninger og leverandører samarbejdede med lejren
  • Lejren genererede over 1.000 presseklip tilsvarende en annonceværdi på over 50 mio. kroner
  • Lejren efterlod et vartegn i form af en ’Læringsspiral’ om verdensmålene og blivende infrastruktur for otte mio. kroner.

Læs mere i evalueringen af 2022-lejren her

Om Spejdernes Lejr
Spejdernes Lejr er Nordens største lejr for børn og unge med forventet 80.000 deltagere og gæster i alt. Det er fjerde gang, at lejren afholdes. Den har tidligere været afholdt i Holstebro (2012), Sønderborg (2017) og Hedeland Naturpark (2022).

Spejdernes Lejr 2022 er forankret i foreningen Spejderne, der er paraplyorganisation for landets fem officielle spejderkorps: Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig. Tilsammen tæller de fem korps mere end 70.000 medlemmer.