Nyt samarbejde skal give Roskildes unge medvind på vandet og i livet

Nyhed

30.08.23

’Ung Fjord’ er et projekt, der skal åbne unges horisont mod fritidsoplevelser og fremtidsmuligheder på vandet. Initiativet skal træne de unge i samarbejde og opgaveløsning i et miljø, der har en helt særlig evne til at rumme de unges forskelligheder.

Vikingeskibsmuseet har i snart 30 år været del af et samarbejde, hvor FGU, og forløberen Produktionsskolen, Base 4000, har uddannet unge i sejlads og maritime fag. Med projektet ’Ung Fjord’ er der nu skabt et nyt og bredere samarbejde, der vil give helt nye grupper af unge mulighed for at blive del af det inspirerende miljø ved og på fjorden:

- Vikingeskibsmuseet har lang og positiv erfaring med lokalt samarbejde omring sejladser, bådbygning og traditionelle håndværk. Vores erfaring er, at det er meget givende for alle parter, når unge mennesker kan udvikle deres kompetencer og interesse for sejlads og håndværk og samtidig bidrage til vores levende, maritime miljø på havnen i Roskilde, fortæller Maiken Maigaard, der er chef for publikumsafdelingen på Vikingeskibsmuseet.

Begejstret for bredt samarbejde

Publikumschefen understeger, at museet er meget begejstret for det nye, brede samarbejde på tværs af flere institutioner og for den lokale forankring, som projektet har:

- Da vi fik muligheden for at indgå i et samarbejde, der spænder helt fra folkeskolealderen til ungdomsskoleregi, over beskæftigelsesindsats for unge mennesker og til FGU-uddannelsen, syntes vi, at det var interessant og spændende at deltage i.

 

Det er Roskilde Ungdomsskole, Ungeguiden, FGU-Skolen Øst/FGU Roskilde og Vikingeskibsmuseet i Roskilde, der har etableret samarbejdet, der ikke bare skal give de unge ’vind i håret’, men også være med til at skabe rammerne for sociale fritidsaktiviteter og nye, pædagogiske undervisningstilbud – alt sammen med omdrejningspunkt i et miljø, der er kendetegnende for Roskildes historiske og kulturelle profil.

Ung Fjord-projektet løber foreløbigt frem til 31. december 2023, men de fire organisationer i projektet håber at kunne fortsætte samarbejdet i det nye år.

Et maritimt praksisfællesskab med plads alle

Lasse Holten Preisler, der er Ungdomsskoleleder på Roskilde Ungdomsskole, lægger vægt på, at Roskildes maritime miljø og kulturmiljøet omkring Vikingeskibsmuseet udgør en helt særlig ramme for ungdomsskolens aktiviteter:

- Det er en fantastisk mulighed for at udvikle et unikt pædagogisk undervisningstilbud i et miljø, som er kendetegnende for Roskildes historiske og kulturelle profil, understreger Lasse Holten Preisler.

Netop de anderledes rammer kan ifølge Ungdomsskolelederen bidrage til at øge de unges robusthed ved at træne samarbejde og opgaveløsning i et maritimt miljø, der giver mulighed for at rumme de unges forskelligheder, og Ung Fjord-samarbejdet vil give nye muligheder for at udvikle de unges praksiskompetencer og medvirke til dannelse af en arbejdsidentitet.

- Med dette samarbejde håber vi at give vores elever en helt unik mulighed for at arbejde i et meningsfuldt praksisfællesskab – et fællesskab, hvor der er brug for dem, og hvor de oplever, at det arbejde de udfører er vigtigt. De stifter bekendtskab med arbejdslivet, samtidig med at de lærer håndværksmæssige kompetencer, fortæller Lasse Holten Preisler.

Blikket er rettet mod fremtiden

Et af målene for projektet er netop, at de unge i Roskilde skal få øjnene op de uddannelses- og beskæftigelsesmuligheder, der findes inden for det maritime område, de klassiske håndværksfag og oplevelses-, kultur- og servicefagene, og derfor var det helt oplagt for FGU-skolen at forsætte deres mangeårige samarbejde med Vikingeskibsmuseet i Ung Fjord-projektet:

- Vi arbejder i dette projekt med fagtemaet ’Turisme, kultur og fritid’, der favner en række gode udviklingsmuligheder for vores unge. Miljøet på havnen og på museet skaber nogle unikke rammer for unge, der ikke trives i en almindelig skolehverdag, men som netop har brug for at der er højt til loftet og mulighed for at lære og arbejde i fri luft, siger Søren Elnebo Lau, direktør for FGU-Skolen Øst

Et maritimt arbejdsfællesskab 

Aktiviteterne i ’Ung Fjord’-samarbejdet giver også mulighed for at supplere en traditionel skoledag med et anderledes læringsrum og et nyt fællesskab med udgangspunkt i frilufts- og udeliv.

- FGU skal hjælpe unge videre i uddannelse og job, og især det maritime fagområde mangler arbejdskraft i fremtiden, så derfor er det en rigtig god anledning til at åbne denne mulighed for de unge.
Vi håber at flere unge vil opdage de muligheder, der ligger i en uddannelse eller et arbejde inden for det maritime område eller få lyst til at benytte sig af de gode fritidstilbud der findes i miljøet på havnen, afslutter Søren Elnebo Lau

Også Signe Weinreich, der er leder af UngeGuiden, som er Roskilde kommunale ungeindsats, ser mulighederne for at styrke indsatserne for de unge gennem samarbejdet:

- Vi ser det som en fantastisk og oplagt mulighed for at give de unge fra UngeGuiden mulighed for at blive en del af et spændende og dynamisk arbejdsfællesskab, som kan understøtte de indsatser, vi allerede har i UngeGuiden, fortæller Signe Weinreich, og fortsætter:

- I UngeGuiden har vi fokus på livsmestring og at hjælpe unge i Uddannelse og job. Samarbejdet med Vikingeskibsmuseet, FGU og Ungdomsskolen er en mulighed for at de unge kan være en konkret del af et arbejdsfællesskab og udføre konkrete arbejdsopgaver, der vil give de unge gode erfaringer som både kan være med til at afklare dem i forhold til fremtidig karrierevej og hjælpe sårbare unge til at komme videre og få et job.