Tine pakker julegaverne ind i farvestrålende genbrugsmaterialer

Kunsthåndværker Tine Strandgård har en fest med at pakke sine julegaver ind i glas, papir og pap, hun har samlet i årets løb. Et oplagt alternativ til det glittede engangsgavepapir, som belaster miljøet voldsomt, pointerer en affaldsekspert.

Når kunsthåndværker Tine Strandgård skal pakke sine julegaver ind, går hun på jagt i det emballagelager, hun i årets løb har opbygget hjemme i sit hus.

”Papæsker fra flødeboller, glas fra syltede agurker, smukke bånd fra parfumegaver – jeg gemmer det hele, for jeg kan altid bruge materialerne i nye kreative sammenhænge. Heldigvis har jeg et stort hus med plads til alt det, jeg ikke nænner at smide ud,” ler hun.

Pakker gaver ind i sylteglas

Et rengjort sylteglas er nemt at trylle om til en smuk indpakning, beskriver Tine Strandgård:   
”Indhyl glasset i et stykke silkepapir, og bind en flot sløjfe omkring – så er det klar til at ryge under træet med en lille gave i.”
Tekstiler fungerer også fint, når gavens indhold skal maskeres, erfarer hun.
”Fra mine veninder får jeg jævnligt store bunker med stofrester, som jeg omskaber til indpakningsmateriale eller dekorative gavebånd.”

Traktorslange bliver til smykker

I sit kreative virke er Tine Strandgård drevet af ambitionen om at skåne miljø og klima – og samtidig skabe skønhed af kassérbare materialer. Gamle traktorslanger har hun lavet til bl.a. smykker og julepynt. Brugte jeans upcycler hun til indkøbsnet. Og af rengjorte mælkekartoner kreerer hun små punge.
”Jeg går op i at skabe funktionelle ting og gøre hverdagsgenstande smukke ved at dekorere dem med de her aflagte materialer,” siger hun og viser en Kleenex-æske, som hun har indbundet i et stykke aflagt læder

Kendt som genbrugskvinden

I sin familie og vennekreds er Tine Strandgård kendt som kvinden, der altid kan få noget spændende ud af materialer, andre blot ville skrotte: Da hendes barnebarn for nylig holdt dåbsfest, stod kunsthåndværkeren klar ved gavebordet for at redde de skatte, der ellers var endt i skraldespanden.
”Jeg samlede alt det flotte indpakningspapir og gavebånd. Min familie og folk, der kender mig, respekterer mig for min trang til at gemme ting. De synes, det er sjovt at se materialerne indgå i nye kunstneriske sammenhænge,” siger hun.

Gavepapir belaster miljø og klima

Fra et miljøperspektiv er der god grund til at tænke grønnere i gaveindpakningen, understreger Henrik Wejdling, der er udviklingskonsulent hos det kommunale affaldsselskab AffaldPlus i Næstved.
I 2013 undersøgte han, hvor stort et ressourceforbrug der ligger bag fremstillingen af det gavepapir, vi ruller omkring og flår af pakkerne herhjemme hver jul – ud fra en antagelse om, at hver dansker gennemsnitligt anvender én rulle gavepapir på 150 gram til højtiden.
”I produktionen af den mængde gavepapir indgår en træmængde svarende til 3,4 kvadratkilometer skov. Kogningen af træet, når det skal omskabes til papirpulp, kræver 78.000 tons vand, og til indfarvningen af papiret går over 800 tons kemikalier. Læg hertil strømforbruget på 9.346 megawatt, som det kræver at koge træmassen,” oplister Henrik Wejdling.

Glittet papir kan kun bruges én gang

Papiret belaster desuden klima og miljø voldsomt, fordi det typisk kun bruges én gang.
”Det er af en så ringe kvalitet og indeholder så mange kemikalier, at det ikke i særlig høj grad kan genanvendes,” pointerer Henrik Wejdling.

Undgå dødsannoncer på julegaverne

Selv pakker han alle sine gaver ind i gamle aviser.
”Jeg morer mig med at finde avis- eller magasinsider med sjove billeder,” røber han og erkender, at indpakning i aviser kan have en lidt morbid bagside:
”På fronten af en kalendergave, jeg i år havde pakket ind i avispapir til et af mine børnebørn, var der en stor dødsannonce. Det havde jeg ikke lige set. Barnets forældre blev ikke så glade. Her skal man se sig lidt for,” opfordrer udviklingskonsulenten med et smil.

 

Fem gode råd til din grønnere gaveindpakning

  • Brug papir, der allerede er i cirkulation, f.eks. gamle aviser eller magasiner, frem for at købe nyt gavepapir.

  • Vær opmærksom på, at papir med tryksværte på kan smitte af, så undgå at pakke f.eks. sarte tekstiler ind i avispapir.

  • Toilet- og køkkenrullerør, afvaskede mælkekartoner, brugt bobleplast, papirsposer og sylteglas kan også fint anvendes som indpakningsmaterialer. Dekorér dem kreativt med f.eks. farvet papir eller lidt maling.

  • Bruger du tekstiler til indpakningen, så anvend dit gamle tøj, sengetøj eller lignende eller fund fra genbrugsbutikker. Undgå at købe nyt stof. Tekstilproduktion er nemlig forbundet med en massiv CO2-udledning, som belaster miljø og klima.

  • Bruger du engangsgavepapir, så husk, at det godt må puttes i papircontainerne i Roskilde Kommune sammen med bl.a. karton. Dit papir og karton skal være helt rent og tørt. Læg dit papir og karton løst i beholderen – ikke i poser. Klips, hæfteklammere og taperester kan du bare lade blive siddende på papir og karton. Det sorteres fra senere i processen.

    (Kilder: Henrik Wejdling AffaldPlus, kunsthåndværker Tine Strandgård og Roskilde Kommune).

 

Voxpop: De pakker julegaverne ind i genbrugsmaterialer.

Ditte Nissen Lund

- Hvordan tænker du genbrug ind i din gaveindpakning – helt konkret?

”Jeg syr gaveposer af stofrester, jeg har til overs fra andre af mine syprojekter. Eller af stof, jeg køber i genbrugsbutikker. I januar kan man her tit finde duge eller gardiner med fine julemotiver til nedsat pris.
Gennem årene har jeg fået fyldt et skab med hjemmesyede gaveposer i forskellige størrelser, som jeg bruger både i forbindelse med jul, fødselsdage og i andre gavesammenhænge. En gang imellem tjekker jeg op på beholdningen og supplerer med de størrelser gaveposer, der mangler.”

- Hvordan fik du idéen til at sy dine egne genbrugsgaveposer?

”I Facebookgruppen Nåleøjet finder jeg mange gode tips og tricks til syning. Og så talte jeg med min mor om, at det er dumt at købe og kassere store mængder engangsgavepapir hver jul. Det motiverede mig til at sy mine egne gaveposer. Projektet tager tid, men når man først har syet poserne, kan man bruge dem år efter år, og det er hurtigt at pakke ting ind i dem. Man slipper for at bakse med tape, genstridigt papir og gavebånd.”

- Hvad driver dig til at tænke genbrug ind i gaveindpakningen?

”Et ønske om at vise hensyn til miljø og klima og reducere mængden af affald.”

- Hvordan har du mere overordnet fokus på genbrug, upcycling og cirkulær økonomi i din hverdag?

”I 2021 har jeg haft som forsæt, at jeg maks. måtte købe fem stykker nyt tøj og fodtøj. Indtil nu har jeg kun købt ét par sko hele året. Legetøj og tøj, vi ikke længere bruger i familien, sælger eller donerer vi videre.
Jeg har to teenagedøtre, som også går meget op i at passe på planeten. I år giver vi - på deres opfordring - hinanden genbrugsgaver i familien. Det tager længere tid at finde det, folk ønsker sig; til gengæld er det sjovt at gå på jagt efter gode fund i genbrugsbutikker.”

Sonia D. Kirkaldy Nielsen

- Hvordan bruger du genbrugsmaterialer i din gaveindpakning?

”Jeg fik en symaskine for to år siden og er gået i gang med at lave genbrugs-gaveindpakning af stof. Stoffet finder jeg bl.a. i genbrugsbutikker.

Herudover farver jeg stof med rester fra køkkenaffald i bofællesskabet, hvor jeg bor. Også det stof bruger jeg som indpakningspapir. I år er mit mål at pakke alle mine julegaver ind i genbrugsstof."

- Hvad motiverede dig til at lave gaveindpakning af genbrugsstof?

”For et par år siden begyndte jeg at pakke gaver ind i ugeblade for at spare på gavepapiret. På nogenlunde samme tidspunkt, som jeg fik min symaskine, læste jeg på nettet om indpakning i stof. Jeg skulle lære at bruge min symaskine, og det var nemt at gå i gang med at lave indpakningsstof og samtidig blive dus med maskinen.”

- Hvilken respons har du fået fra modtagerne af gaverne, der er indpakket i stof?

”De fleste har taget positivt imod indpakningen i stof. Jeg nævner altid for modtagerne, at de meget gerne må benytte stoffet næste gang, de skal pakke en gave ind. Jeg tror dog, der er et stykke vej, før idéen for alvor bliver udbredt. Det er svært at ændre folks vaner. Men det er faktisk nemmere at pakke gaver ind i stof end i gavepapir, og det kan ofte blive pænere. Ved at pakke ind med stof viser man som giver, at man faktisk har brugt tid på indpakningen. Det har også en vis værdi.”

- Hvordan har du i dit liv mere overordnet fokus på genbrug, genanvendelse, upcycling etc.?

”For otte år siden flyttede min mand, min datter og jeg ind i et bofællesskab med solceller og jordvarme. Ved at bo 20 familier sammen er det her muligt at deles om flere ting, og man får også inspiration fra hinanden.


For tre år siden blev vi biavlere. Nu, hvor vi har vores egen bivoks, har jeg også lavet biwraps og egen læbepomade. Jeg har skåret en stor del af vores plastikposeforbrug væk ved at sy madposer og ved at bruge indkøbsnet. De sidste par måneder er jeg også begyndt at gå mere i genbrugsbutikker for at finde ting, jeg skal bruge. F.eks. udstyr til plantefarvning, stof og knapper. Det er lidt en ’skattejagt’ at finde ting, man har brug for, i genbrugsbutikker. Det er jo meget små tiltag i det store billede. Jeg er bevidst om, at jeg ikke kan ændre på verden, men jeg kan ændre på mine egne vaner.”