På Roskilde Repair Café kan du få hjælp til at fikse dine ødelagte ting

I Roskilde Repair Café på Musicon står frivillige fixere en dag om måneden klar til at hjælpe dig med at reparere dine defekte ting. Ved at få fikset dine ødelagte genstande her frem for at købe nye ting kan du skåne miljø og klima.

Håndtasker, høretelefoner, symaskiner: Listen over, hvad de frivillige fixere i Roskilde Repair Café er lykkedes med at reparere, er mangfoldig. De defekte genstande dukker lokale borgere op med på Repair Caféens månedlige åbningsdag.

”Folk kommer med alt muligt. Typisk ting, der betyder noget særligt for dem, og som de ikke nænner at smide ud. Det er rørende at se, hvor glade brugerne kan blive, når fixerne har held med at reparere deres ejendele,” oplever Cordula Göke, der er en af koordinatorerne bag Roskilde Repair Café.

Legetøjstog fik nyt liv

Et aktuelt eksempel var en kvinde, der kom med et ødelagt legetøjstog.
”Hun fik julelys i øjnene af begejstring, da en fixer fik toget til at køre, lyse og lave lyde,” beskriver Cordula Göke. 

Reparér frem for at kassere

Repair Caféen ligger i Orange Makerspaces store Hal 7 på Musicon, og den månedlige åbningsdag skifter mellem onsdag aften og søndag formiddag. Alle borgere, der har genstande, der er gået i stykker, kan komme forbi med dem. Så forsøger fixerne at identificere fejlene og udbedre skaderne.

”Med initiativet vil vi øge bevidstheden hos borgerne om, at det optimale er at forlænge en genstands levetid ved at reparere den. Kasserer man blot tingen for siden at købe en ny, belaster man klima og miljø,” pointerer Cordula Göke.

Flere ting fortjener nyt liv

Til en vis grad forstår hun borgernes incitament til at smide defekte ting ud.
”Mange vil som afsæt gerne have repareret deres varer. Men de ved måske ikke, hvor de kan få hjælp. Hos professionelle reparatører kan det være meget dyrt at få fikset ting,” erfarer hun.

Udfordringerne ved at få ting repareret skaber i hendes optik en kultur for at kassere alt for meget.
”Vi skal væk fra brug og smid ud-tankegangen,” fastslår hun.

Fikser sin bluse ved symaskinen

Denne onsdag aften, hvor Repair Caféen er åben, har Cordula Göke sat sig til en af Repair Caféens symaskiner for at fikse sin bluse.
”Personligt finder jeg det dybt frustrerende at købe nye ting og smide dem ud, fordi de går i stykker efter et år eller to. Det virker som et enormt ressourcespild,” siger hun.

Fixere står klar til at hjælpe

I Repair Caféen flankeres Cordula Göke af et hold erfarne fixere med kompetencer inden for alt fra elektronik til håndarbejde. De står klar med værktøjer til at hjælpe de borgere, der kommer for at få repareret deres ødelagte ting.

”For folk, der ikke har det fornødne udstyr derhjemme, f.eks. en symaskine, er det smart, at man gratis kan komme herind og bruge en maskine gratis. Det belaster også klimaet, hvis vi alle går ud og anskaffer os en symaskine for kun at bruge den ganske få gange om året,” påpeger Cordula Göke.

Ting fikses - og sociale fællesskaber opstår

Som en sidegevinst fremhæver hun Repair Caféernes sociale element:
”Det kan være både hyggeligt og motiverende at møde andre, der deler interessen for at reparere ting. Her opstår gode fællesskaber og konstruktiv sparring om, hvordan man bedst fikser en genstand.”

Fyr får fikset sine bukser

En ung fyr dukker op i Repair Caféens syværksted med en pose hullede jeans, han ønsker hjælp til at få lappet. Straks får han engageret hjælp fra fixeren Marianne Kjær, der også er ferm ved symaskinen. Hun viser ham, hvordan han med en lap fra en bunke med stofrester i værkstedet kan peppe de slidte bukser op med en reparation, der samtidig er dekorativ.

Ikke alt kan fikses

Det sker, at borgere, der besøger caféen med en defekt ting, må gå hjem med uforrettet sag. Printere, mobiltelefoner og computere er eksempler på ting, der kan være vanskelige at fikse, erfarer Cordula Göke.

”Tit er de ting decideret ikke designet til at kunne skilles ad og repareres. De kan være limet sammen på måder, der gør det vanskeligt at få adgang til den indre mekanik,” siger hun.

Roser ny EU-lov

Cordula Göke roser derfor den EU-lov, der trådte i kraft i foråret. Den foreskriver. at firmaer, der sælger elektroniske objekter som hvidevarer, skal garantere, at tingene har en levetid på 10 år. Produkterne skal været lavet på en måde, der gør det muligt at reparere dem, og firmaerne skal kunne levere reservedele inden for 10 års-fristen.
”At fikse ting i Repair Caféerne gør kun en minimal forskel. Emnet skal op på den politiske agenda, hvis det for alvor skal gøre en forskel for miljøet,” pointerer Cordula Göke.  

Plads til flere borgere

Sammen med sine kolleger gør Cordula Göke en stor indsats for at skabe endnu større synlighed omkring initiativet.
”I corona-perioden var Repair Caféen lukket ned; nu skal den lige løbes i gang igen. Vi gør alt, hvad vi kan for at annoncere for caféerne, bl.a. på Orange Makerspace-hjemmesiden og i relevante Facebook-grupper. Det gør os også glade, når borgere, der har fået fikset en genstand her hos os, formidler succesen videre til andre interesserede via mund til øre-metoden. De positive anbefalinger fra brugerne er faktisk den bedste omtale, vi kan få,” siger hun.

Roskilde Repair Café

Du kan holde øje med Roskilde Repair Café's aktiviteter og åbningsdage på cafeens Facebook.

Her kan du tilmelde dig fremtidige begivenheder og se, hvad andre har fået repareret når de har været på besøg. Cafeen holder holder til i Orange Makerspace, Penselstrøget 66, Musicon, 4000 Roskilde. 

 

Voxpop: Fixere og brugere hos Repair Café Roskilde

Adam Ahlstrand Christensen, Roskilde
Bruger af Roskilde Repair Café

- Hvad fik du repareret i Repair Caféen hos Orange Makerspace på Musicon?
”En bunke hullede jeans. Jeg ville gerne have dem lappet, så jeg igen kan gå i dem og herved forlænge deres levetid.”

- Hvordan var din oplevelse i Repair Caféen?
”Umiddelbart meget positiv. Jeg fik af flere fixere med kompetencer inden for syning hjælp til at få repareret bukserne, så de blev pæne og brugbare igen.
Herudover er det rigtig fint, at der i Repair Caféen findes stofrester, som jeg fik lov at bruge til at lappe mine bukser med.”

- Hvad er din erfaring med at bruge Repair Caféer?
”Jeg har kendt til konceptet i nogle år, bl.a. fra tilsvarende tiltag i København. Da jeg stod med mine hullede bukser, slog det mig at søge på en Repair Café i Roskilde. Her blev jeg opmærksom på caféen hos Orange Makerspace. Det er første gang, jeg deltager i et event her, men jeg kan sagtens finde på at komme igen en anden gang. Jeg vil også anbefale stedet til folk i mit netværk.”

- Hvordan har du mere overordnet fokus på genbrug og cirkulær økonomi i din hverdag?
”Jeg handler bl.a. i genbrugsbutikker, opsøger byttemarkeder og køber fødevarer på steder, hvor jeg som forbruger kan være med til at bekæmpe madspild.
I Roskilde savner jeg endnu flere grønne tiltag, f.eks. madbutikker, hvor man kan købe varer i løsvægt og undgå emballage, og flere steder med genbrugsbyggematerialer, -møbler og den slags ting.”

Birgit Møller Pedersen, Roskilde
Bruger af Roskilde Repair Café

- Hvad fik du repareret i Repair Caféen hos Orange Makerspace på Musicon?
”Et sæt hovedtelefoner af mærket Sennheiser.

- Hvad motiverede dig til at få høretelefonerne repareret netop her?
”Jeg er glad for høretelefonerne, som var temmelig dyre som nye. Det taget i betragtning var jeg ærgerlig over, at de pludselig ikke længere virkede. Min mand sagde: ’ud med lortet’.

Men min søn ved, hvad Orange Makerspace kan, og han opfordrede mig til at tage med ham ind på Repair Caféen i deres regi.”

- Hvordan var din oplevelse i Repair Caféen?
”Jeg fik kompetent hjælp til reparationen af en ung fixer, der var ny, engageret og hjælpsom. En ældre, erfaren fixer var med på sidelinjen. Sammen fandt de ud af, at strømforsyningen til høretelefonerne var i stykker. Det lykkedes dem at reparere den.

En anden fixer hjalp min søn med at reparere hans tv-harddiskoptager, som han var ærgerlig over var gået i udu. Pludselig virkede den også.

Både min søn og jeg følte, vi havde vundet i lotteriet ved at få fikset nogle ting, der for os har en værdi. Jeg var imponeret over fixernes kompetencer og formåen.

Det er en rigtig succeshistorie, som jeg gerne reklamerer med over for andre, der kunne have gavn af Repair Caféerne.”

- Hvordan vil du i fremtiden bruge Repair Caféen?
”Det her var første gang, jeg var der, men jeg kan sagtens finde på at opsøge stedet igen, hvis andre af mine ting går i stykker.

Jeg erfarede desuden, at fixerne gerne modtager reservedele fra f.eks. elektronik. Fremover vil jeg donere den slags til Repair Caféen frem for blot at smide det på ARGO.”

- Hvordan har du mere overordnet fokus på genbrug og cirkulær økonomi i din hverdag?
”Generelt går jeg meget ind for, at man passer på tingene og får dem repareret i stedet for at smide dem ud og købe nye.

Jeg sorterer mit affald omhyggeligt og er opmærksom, hvis der i min ejendom er noget affald, som ikke ligger i den rigtige container.”

Claus Kaae, Roskilde
Fixer i Roskilde Repair Café

- Hvad motiverer dig til at være frivillig fixer i Roskilde Repair Café?
” Min niece, der har stået for at drive landets første Repair Café på Østerbro i København, opfordrede mig til at blive frivillig i Repair Caféen her i Roskilde.
Oprindeligt er jeg uddannet håndværker. Jeg finder en spændende udfordring i at skille ting ad og samle dem igen, især når det lykkes at lokalisere og udbedre fejlene på de defekte genstande.”

- Nævn et par eksempler på ting, du har fikset for borgerne i Roskilde Repair Café?
”Jeg har bl.a. haft held med at reparere et batteridrevet legetøjstog, flere sæt høretelefoner, symaskiner, højtalere og cykler.
Med nogle højtalere er jeg stødt ind i den udfordring, at de udvendige skruer ikke umiddelbart var synlige. Det gjorde højtalerne vanskelige at skille ad, men det lykkedes mig at finde ind til skruerne bag en beklædning, der var limet på.”

- Hvad gør dig glad ved at være fixer i Repair Caféen?
”Det glæder mig, når de borgere, der kommer med defekte ting, selv viser engagement ved at prøve at deltage aktivt i reparationsprocessen. Og så er det dejligt at mærke, hvor glade folk bliver, når de ting, der betyder noget særligt for dem, bliver repareret og virker på ny.”

- Hvordan har du mere overordnet fokus på genbrug og cirkulær økonomi i din hverdag?
”Jeg er grøn ind i sjælen og går generelt meget op i at genbruge ting frem for at kassere dem. I den sammenhæng er jeg glad for at kunne bidrage til at forlænge levetiden på folks ting som fixer i Roskilde Repair Café. Jeg tror på, at det batter i den større klimasammenhæng, at vi hver især gør en lille grøn forskel.”

Hvad er en Repair Café?

Landets første Repair Café åbnede på Østerbro i København i 2013. Siden har initiativet bredt sig til en række andre byer over hele Danmark. Aktuelt er der ca. 59 Repair Caféer herhjemme. Foreningen Repair Café Danmark faciliterer tiltagene på landsplan.

Repair Caféerne er non-profit-tiltag. De drives af frivillige ildsjæle med kompetencer inden for f.eks. håndværk, syning eller elektronik. De såkaldte fixere reparerer borgernes ting gratis.
Målet er – ud fra et cirkulærøkonomisk perspektiv - at motivere borgerne til at genbruge ting, så mængden af affald reduceres.

Se mere om Repair Caféerne på www.repaircafedanmark.dk