Med kage og lakridspiber lokker Helle og Douglas lokale med ud at samle affald

Ved kysten i Jyllinge er Helle og Douglas Clark tovholdere på en affaldsindsamling, der tiltrækker 100 energiske frivillige.

Brug to timer på at befri naturen for skrald, og bliv belønnet med lækkerier og hyggeligt samvær. Det er konceptet ved affaldsindsamlingen, som Helle og Douglas Clark søndag den 26. marts foranstalter ved Jyllinges kyststrækning.
”Op mod 100 frivillige indsamlere fra lokalområdet har gjort det til en tradition at møde op de to gange årligt, hvor vi arrangerer den her affaldsindsamling. Det giver en ekstra god stemning, at folk kender hinanden i forvejen,” oplever Douglas Clark.

Affaldstænger til børn

Alt, man som deltager behøver af udstyr, er fornuftigt fodtøj og en påklædning, der passer til vejret.
”Vi uddeler affaldstænger, poser, handsker. Til børnene har vi nogle særlige minitænger. De er vældigt populære,” siger Helle Clark.

Lokale ildsjæle er vigtige

I arbejdet med at renholde den lokale natur er frivillige tovholdere som Helle og Douglas Clark uvurderlige, understreger projektleder i Roskilde Kommune Natur og Park, Kate Skjærbæk Bjerrum:
”Deres indsats er afgørende for, at vi fast kan gennemføre to årlige affaldsindsamlinger langs Roskilde Fjord.”

Samarbejder på tværs

Kate Skjærbæk Bjerrum roser alle de frivillige frontfigurer, der tager initiativ til regelmæssige affaldsindsamlinger i og omkring Roskilde:

”Alle yder de en fantastisk indsats. Det betyder, at vi lokalt får samlet affald på op til otte strækninger to gange årligt. Det sker som en del af projekt Affaldsfri Fjord, hvor Roskilde Kommune samarbejder med Lejre Kommune, Roskilde Oplevelseshavn og Nationalpark Skjoldungernes Land.”

Frivillige mobiliserer deres netværk

At tovholderne kender deres lokalområder rigtig godt, gør dem særligt værdifulde i arbejdet, uddyber Kate Skjærbæk Bjerrum.

”De ved, hvor det giver mening af samle affald, og de har typisk et stort netværk blandt andre frivillige, som de kan mobilisere til at komme med ud og samle skrald,” siger hun.

Mindre affald i dyrenes maver

Generelt bliver der desværre smidt mere affald, end kommunen har økonomiske ressourcer til at fjerne, påpeger Kate Skjærbæk Bjerrum.
”Når borgerne hjælper os med at renholde naturen, er de med til at forhindre, at der er affald, som ender i dyrenes maver,” siger hun.

Lad hundelortene ligge

På søndagsindsamlingens mødested, Fjordglimt Café og Kulturhus i Jyllinge, står Helle og Douglas Clark klar til at instruere de frivillige, der for første gang skal ud at samle affald i naturen.
”Vi fortæller dem, hvad de skal samle, og hvad de med fordel kan lade ligge. Døde dyr og hundelorte skal ikke i poserne,” pointerer Helle Clark.

Tag barnevognen med

På et stort kort udpeger Douglas Clark områdets ruter for de frivillige.

”Det er vigtigt, at alle får ruter, der matcher deres fysiske formåen. På den måde kan f.eks. familier med barne- eller klapvogne også deltage. Dem har vi en del af,” siger Helle Clark.

Børn er bidt af at sortere affald

En vigtig del af indsamlingen er at sortere det indsamlede affald korrekt i forskellige fraktioner, så det siden kan genanvendes, understreger Helle Clark. Her involverer hun de yngste deltagere.
”Vi gør en dyd ud af at forklare børnene, hvorfor de skal sortere affaldet i netop de her fraktioner. Det er skønt at se dem gå op i arbejdet med liv og sjæl,” smiler hun.

Jyllinge-kage og lakridspiber

Til de voksne indsamlere er der som belønning sandwiches, sodavand og en særlig Jyllinge-kage, som den lokale Kvickly donerer. Børnene får lakridspiber.

”Så går de rundt med dem i munden. Det ser skægt ud,” ler Helle Clark.

Forplejningen er vigtig, mener hun.
”Folk skal føle, at vi anerkender deres indsats. Det er flot, at så mange frivillige vil hive to timer ud en søndag formiddag for at hjælpe med at samle affald.”

Samler 100 kg skrald

Gennemsnitligt letter de frivillige Jyllinges natur for 100 kilo affald ved hver indsamling. Indsatsen med regelmæssige indsamlinger gør, at lokalbefolkningen også i det daglige renholder de grønne områder, oplever Helle Clark.
”Folk, der deltager i indsamlingerne, tager ansvar for naturen ved også at samle skrald, når de selv er ude at gå en tur. Det giver en betydeligt renere fjordstrækning. På den måde har indsamlingerne en længerevarende positiv effekt; det er dejligt.”

Affaldet ryger på Facebook

I Jyllinges lokale Facebook-grupper dokumenterer Helle og Douglas Clark affaldsindsamlingen i fotos og med små infotekster. Den visuelle del er vigtig, oplever de.
”Vi skaber en samhørighed ved at uploade et fællesfoto, hvor deltagerne kan se sig selv og deres medindsamlere. Affaldet afbilder vi for at synliggøre de store mængder og vise, at vi aktivt gør noget ved problemet. Det giver en positiv følelse af, at vi står sammen.”

Saml affald i Jyllinge

Affaldsindsamlingen finder sted søndag den 26. marts 2023 kl. 10.00 – 12.00. Mødestedet er Fjordglimt Café og Kulturhus, Bygaden 28, 4040 Jyllinge.

På stedet bliver man tildelt en rute, der passer til ens fysiske formåen.

Efter affaldsindsamlingen og –sorteringen er der hygge med forplejning i Fjordglimt Café og Kulturhus.
Bag affaldsindsamlingen står Helle og Douglas Clark. Det er i marts 18. gang, de som frivillige foranstalter en affaldsindsamling i lokalområdet. Roskilde Kommune støtter indsamlingen, bl.a. ved at køre ud og hente det indsamlede affald og bringe det til genbrug og genanvendelse.


Læs mere og tilmeld dig den næste indsamling i september eller marts. På siden kan du vælge en indsamling nær dig: Kort over indsamling (nationalparkskjoldungernesland.dk)

Nyd skoven, og ryd den for affald

I Boserup Skov står Allan Andersen i spidsen for en affaldsindsamling, der tiltrækker mange frivillige.

”Enlige, ældre, børnefamilier – alle kan deltage.”

Allan Andersen fra Danmarks Naturfredningsforening Roskilde glæder sig til at se en mangfoldig skare af frivillige i Boserup Skov søndag den 26. marts. Her er han tovholder på en affaldsindsamling, der tiltrækker mange frivillige.

”Målgruppen er alle lokale, der ser affald i naturen som et stort problem. Folk, som gerne vil på en skovtur med et nyt indhold - nemlig at opsamle affald,” siger han.

Snacks til de frivillige

Alt, man som deltager skal huske, er fornuftigt fodtøj og en beklædning, der kan tåle en tur i krat eller buske, hvor affaldet kan gemme sig.

”Vi uddeler gribetænger, poser og handsker til de frivillige. Folk får også en lille snack som tak for deres indsats,” røber Allan Andersen.

Motiverer børnehavebørnene

Selv er Allan Andersen drevet af at få formidlet til endnu flere roskildensere, at vi skal passe bedre på vores grønne områder, bl.a. ved at fjerne affaldet fra dem.

”Det er vigtigt, at vi sætter fokus på det enorme problem med affald i naturen ved regelmæssigt at afholde de her affaldsindsamlinger, hvor vi engagerer alle aldersgrupper – fra børnehavebørn og skoleelever til voksne. Sammen kan vi gøre meget for at befri Roskilde Kommunes natur for affald,” betoner han.

Affald genererer mere affald

Ved tidligere års indsamlinger i Boserup Skov har de frivillige fået omkring 40 kilo skrald i poserne. Undersøgelser viser, at hvis skovens besøgende ser affald ligge i naturen, er de mere tilbøjelige til selv at smide skrald, oplever Allan Andersen. Som han siger:

”Gæsterne passer bedre på en ren natur. Derfor er vores regelmæssige indsamlinger så vigtige.”

Her et udpluk af de affaldsindsamlinger, du kan dukke op til i Roskilde Kommune:

Saml affald, og lyt på lærkesang i Trekroner

Lørdag den 25. marts 2023 kl. 10.30 – 13.00 kan du hjælpe med at gøre forårsrent på de grønne områder i Trekroner. Ruten går omkring søen, langs åen, i skovbælterne og hvor der ellers trænger.
Mødestedet er træbroen ved Trekroner Sø/RUC, Universitetsparken 3, 4000 Roskilde.

Aktiviteten er for alle. Man samler affald der, hvor man har mest lyst til at gå, og man kan være med i kortere eller længere tid. Undervejs er der mulighed for selskab, underholdning i form af lærkesang og andre forårstegn. Tilmelding ikke nødvendig – bare duk op.
Medbring handsker.

Tag skraldet i Boserup Skov

Søndag den 26. marts 2023 kl. 10.00 – 12.00 kan du deltage i en affaldsindsamling i Boserup Skov. Mødestedet er P-pladsen ved Skolerne i Boserup, tæt på klatreaktiviteten ’Midgårdsormen’. 

Allan Andersen fra Danmarks Naturfredningsforening Roskilde er tovholder på indsamlingen. Tilmelding ikke nødvendig – mød bare op.

Rens Roskildes bymidte

Søndag den 26. marts 2023 kl. 10.00 – 12.00 står foreningen Grøn Hverdag i Roskilde i spidsen for en affaldsindsamling i Roskildes bymidte. Mødestedet er Gimle, Helligkorsvej 2, 4000 Roskilde. Medbring handsker, tænger og godt humør. Foreningen uddeler sække til at opsamle skraldet i. Tilmelding ikke nødvendig.

Få det fulde overblik over affaldsindsamlinger i Roskilde Kommune på: www.affaldsindsamlingen.dk - klik ind under ’Find indsamling’.

Haglskåle skæmmer naturen

Allan Andersen glæder sig over, at Boserup Skov fremstår relativt ren. 

”De fleste besøgende tager deres affald med hjem igen,” erfarer han og fremhæver ét affaldsklenodie, der skæmmer skoven:

”På indsamlingerne finder vi mange haglskåle, som stammer fra jægeres affyring af jagtpatroner. De er et problem, særligt langs kysten. Haglskålene hører ikke til i naturen og skal væk herfra,” understreger Allan Andersen.

Sorterer affaldet i de rette fraktioner

Som tovholder på affaldsindsamlingen i Boserup Skov grovsorterer han sammen med de andre frivillige skraldet i de rette fraktioner:

”Metal, glas, plastik, farligt affald og restaffald i form af våde aviser, klude og andre ting,” opremser Allan Andersen.

”Vi gør en dyd ud af at sortere affaldet, før de gode folk fra Roskilde Kommune kommer og henter det. Affald er en ressource, vi i videst muligt omfang skal genanvende. Det skal vi huske i det her indsamlingsarbejde.”

Skaber mindre affald

Også i hverdagen går Allan Andersen højt op i at håndtere sit affald korrekt.

”I mit bofællesskab har vi en gård, hvor vi sorterer vores affald optimalt i de 10 fraktioner, de kommunale regler foreskriver. Tilmed arbejder vi kollektivt på at reducere vores samlede affaldsmængde. Det er hér, vi som borgere kan gøre en stor forskel for natur, miljø og klima,” siger han.

”Sortér dit affald, mens du samler det”

Jacob Fallov er affaldsplanlægger i Roskilde Kommune. Få her hans råd til, hvordan du sorterer skraldet, du finder i naturen, så det kan genanvendes.

- Dine bedste sorteringsråd til frivillige, der deltager i affaldsindsamlinger i naturen?

”Sortér affaldet, mens du samler det. Det råd bør tovholderne ude på affaldsindsamlingerne formidle til alle deltagerne. Fordelen ved at sortere affaldet undervejs er, at du som indsamler slipper for den store ekstraopgave med at sortere, når du kommer i mål. Dér vil de fleste hellere slappe af og hygge sig med de andre indsamlere frem for at skulle have fingrene i affaldet igen. Affald, der ikke bliver sorteret korrekt, mister værdi, fordi det så ikke kan genanvendes.”

- Hvilke fraktioner skal indsamlerne sortere deres affald i?

”De overordnede kategorier er: plast, pap og papir, restaffald, tekstil, metal og eventuelt farligt affald. Sidstnævnte kategori er f.eks. brugte batterier eller gammel elektronik.”

- Hvad skal indsamlerne være særligt opmærksomme på, når de sorterer affaldet, de finder i naturen?

”Put vådt papir og pap i restaffald. Især vådt pap kan sprede skimmel, svamp og mug, der gør det uhygiejnisk. Tilmed kan det ødelægge alt det tørre papir og pap - og herved hele muligheden for at genanvende materialet.”

- Hvad med vådt plast – må det blandes med tørt?

”Vådt plast kan man til gengæld godt genanvende. Sortér det som plast, selv om det er fugtigt.”

- Og de tomme øldåser, man finder i naturen, som tit er beboede af snegle eller andre insekter?

”Selv om metaldåserne ser uhumske ud, må man gerne sortere dem som metal. De kan sagtens smeltes om, selv om der f.eks. er insekter, jord eller blade i.”

- Den fugtige klud eller det våde stykke tøj, man finder i naturen – må man sortere det som tekstil?

”For tekstilaffald gælder samme regel som for pap og papir:  Er det fugtigt eller vådt, skal du sortere det som restaffald.”

- Hvilke andre affaldstyper, man støder på i naturen, skal man sortere med særlig omhu?

”Det såkaldt. sammensatte affald med plast på ydersiden og metalfolie på indersiden. Det kan være chips- eller kaffeposer eller emballage fra chokoladebarer. Netop den type affald ligger der en del af i naturen. Plastaffald, der også indeholder metalfolie, kan ikke genanvendes. Sortér det som restaffald, selv om det umiddelbart ligner plast.”

- Dit overordnede råd til alle de gæve frivillige affaldsindsamlere?

”Selv om du føler, at du gør en forskel ved blot at samle affaldet og befri naturen for det, er det supervigtigt, at du også sorterer dit indsamlede affald. Korrekt sortering er en forudsætning for at opnå en optimal miljø- og klimagevinst i form af muligheden for at genanvende materialerne. Det affald, du har svært ved at kategorisere, fordi det måske er medtaget af at ligge længe i naturen, kan du putte i restaffald.”