Irene får lokale med ud at samle skrald i Ågerup

Som tovholder på forårets affaldsindsamling i Ågerup får Irene Vinther-Larsen 40 frivillige med ud at samle skrald. Sidegevinsten er kaffe, kage og hyggeligt samvær.

For nylig blev Irene Vinther-Larsen ringet op af en medborger i Ågerup. Han ville høre, hvornår forårets lokale affaldsindsamling finder sted.
Efter seks år i spidsen for begivenheden er Irene Vinther-Larsen blevet synonym med indsamlingen. Det har hun det fint med:
”Det er dejligt, at folk bakker op og gerne vil med ud at hjælpe med at rense landsbyen for skrald,” siger hun.

Flyers og Facebook-opslag
Affaldsindsamlingen i Ågerup søndag den 14. april er ét af mange events i Danmarks Naturfredningsforenings landsdækkende kampagne mod skrald i naturen.
Med opslag på organisationens hjemmeside og i lokale Facebook-grupper, plakater i bybilledet, mails til og motiverende snakke med tidligere års deltagere forventer Irene Vinther-Larsen at samle 40 lokale ildsjæle til den lokale indsamling.
”Jeg opfordrer tidligere års deltagere til at komme, men selvfølgelig kan jeg ikke tvinge dem,” smiler hun.

Om Irene Vinther-Larsen

Irene Vinther-Larsen er initiativtager til og tovholder på forårets lokale affaldsindsamling i Ågerup og på en mindre affaldsindsamling samme sted i efteråret. Hun er næstformand i Ågerup og Omegns Landsbyråd – et organ, der fungerer som bindeled mellem lokalbefolkningen og Roskilde Kommune. Sideløbende gør hun en stor indsats for at hjælpe lokale nydanskere ind på jobmarkedet, i foreningslivet og andre lokale aktiviteter.

Én time kan alle klare
Startstedet er Ågerup Kirkes sognegård. Her får deltagerne udleveret skraldeposer, affaldstænger og individuelle ruter.
”Strækningerne skal være overkommelige at rense for skrald. Én times frivilligt arbejde kan alle klare,” erfarer Irene Vinther-Larsen.  


Kage og hyggesnak

En vigtig del af eventet er en god forplejning af de frivillige, understreger Irene Vinther-Larsen.  
”Folk skal mærke, at vi værdsætter deres indsats. Derfor får deltagerne en goodiebag med snacks. Vi slutter med kaffe og kage i sognegården. Det styrker det lokale fællesskab, at folk her kan sludre og lære hinanden bedre at kende,” siger hun.

Skraldeindsamlingen batter
Ved hver af de seneste års indsamlinger lettede indsamlerne Ågerups grønne arealer for 150-200 kilo affald. Skraldeindsatsen gør en forskel for natur og miljø, pointerer Irene Vinther-Larsen:
”Efter indsamlingerne, hvor landsbyen fremstår ren, passer folk bedre på lokalområdet. De smider simpelthen mindre skrald,” siger hun.
Stadig ser hun dog så meget henkastet affald, at indsamlingerne er nødvendige.
”Den dag, vi indsamlere har gjort os selv arbejdsløse, er nok ikke om hjørnet,” funderer Irene Vinther-Larsen.

Bilisterne synder
Affaldssynderne er især bilister, der på vejene i og omkring Ågerup kyler tomme pizzabakker, snusdåser eller engangsbægre ud af vinduerne.
”De tror, at når de skiller sig af med skraldet på landevejene, er det væk. Sådan fungerer det jo ikke,” konstaterer Irene Vinther-Larsen. 


Flasker og dåser skader dyrene

Især henkastede dåser og flasker skaber udfordringer i den lokale fauna. Det ærgrer Irene Vinther-Larsen.
”Jeg har set snegleunger og sågar en frø forvilde sig ind i en øldåse uden at kunne komme ud igen. Splinter fra flasker og dåser på markerne kan skære poterne op på harer og rådyr og ødelægge deres maver. Det er et problem,” siger hun.


Roser de yngste deltagere

Irene Vinther-Larsen glæder sig over den positive respons, affaldstiltaget genererer i Ågerup.
”De frivillige, der går rundt og samler skrald, får et vink med på vejen fra forbipasserende bilister og cyklister. Det er skønt, at folk ser og værdsætter vores indsats,” siger hun og fremhæver de yngste indsamlere:

”Børn og unge tager budskabet om mindre affald i naturen ind ved at deltage i indsamlingerne. Derhjemme minder de måske lige deres voksne om ikke at smide skrald. På den måde batter deres indsats i særlig grad.”

Rens Roskilde

Affaldsindsamlingen, som Danmarks Naturfredningsforening iværksætter, løber af stablen den 8.-14. april 2024 med mange lokale indsamlinger. Se et udpluk af dem her:

 

Hjælp med at gøre Ågerup og omegn renere

Søndag den 14. april er der indsamling i Ågerup.

Alle interesserede kan møde op i Ågerup Kirkes sognegård, Ågerupvej 34, i tidsrummet mellem kl. 9.00 og 9.30 og få udleveret en goodiebag med lidt snacks, en pose til affald og evt. låne en affaldsgrab. 

Deltagerne får hver en rute, de skal rengøre. Affaldsindsamlingen tager maks. en time. Herefter er der kaffe og kage i sognegården.

Tilmelding kan ske til initiativtager og tovholder Irene Vinther-Larsen på: irene010149@hotmail.com eller på en sms til 2084 6487.

 

Rengør Roskilde By
Lørdag den 13. april står foreningen Grøn Hverdag bag en affaldsindsamling på de grønne arealer i Roskilde By. Mødestedet er Helligkorsvej 2, hvor deltagerne kan dukke op kl. 10.00.

Medbring selv handsker, affaldstænger og godt humør.
Initiativtagerne uddeler affaldssække.

Tilmelding er ikke nødvendig – mød bare op.

 

Saml skrald, og lyt til lærken i Trekroner
Søndag den 14. april i tidsrummet kl. 10.00 – 12.00 kan du hjælpe med at fjerne henkastet slikpapir, plast, dåser og byggeaffald ved søen, langs åen, i skovbælterne, og hvor der ellers trænger i Trekroner. Mødestedet er Universitetsparken 3.
Kom, og giv en hånd med til at rense bydelens grønne arealer for skrald.
Aktiviteten er for alle. Saml affald lige der, hvor du har mest lyst til at gå – og vær med, så længe det passer ind i din tidsplan.
Undervejs er der mulighed for hygge, socialt samvær og naturens egen underholdning som lærkesang. Medbring handsker, og få udleveret en pose til skrald.
Tilmelding er ikke nødvendig.


Boserup Skov har brug for din hjælp

Danmarks Naturfredningsforenings lokale Roskilde-afdeling inviterer søndag den 14. april kl. 10.00 – 12.00 alle interesserede til affaldsindsamling og strandrensning i og omkring Boserup Skov. Mødestedet er på parkeringspladsen ved Boserupvej 100 – ved ’Midgårdsormen’.

Deltagerne får udleveret handsker og poser til skrald og kan låne affaldstænger.
Efter turen i skoven og langs stranden mødes deltagerne for at sortere affaldet.
Der er forfriskninger til alle frivillige.

Indsamlingen organiseres i samarbejde med bl.a. Roskilde Kommune.
Tilmelding er ikke nødvendig.

 

Kom, og gør Jyllinge ren
Tag hele familien med, og hjælp med at rengøre strandene omkring Jyllinge.
Det sker søndag den 14. april i tidsrummet kl. 10.00 – 13.00.
Mødestedet er Fjordglimt Café og Kulturhus, Bygaden 28, Jyllinge.
Alle indsamlere får sandwiches, sodavand, kage og slik.
Tilmeld dig via linket på www.nationalparkbooking.dk

 

Se flere lokale indsamlingssteder på www.affaldsindsamlingen.dk