Anne tager skraldet med, når hun lufter sin hund

Anne Klein har gjort det til en fast rutine at samle skrald, når hun går ture med sin hund. Et godt initiativ, for det henkastede affald skader vores natur på flere fronter, siger en ekspert.

”Affald, der ligger smidt på jorden, skæmmer vores lokalområde. Jeg bliver så ærgerlig over at se på skraldet, at jeg samler det op.”
Sådan siger Anne Klein, der bor i Viby Sjælland og er aktiv i den lokale gruppe ’Viby Affaldsindsamling og Blomster’.

Lufter hund og samler skrald
På sine daglige hundelufteture begyndte hun for et par år siden at medbringe en pose til at putte det affald i, hun møder på sin vej.
”Cigaretskod, papir, brugte mundbind,” opremser Anne Klein.
”Jeg sørger selvfølgelig for at sortere skraldet korrekt, så f.eks. metaldåser og glasflasker ryger i de rette containere, og restaffaldet ryger for sig.”


Byen bliver pænere
Selv betragter Anne Klein det som en lille pligt i hverdagen at samle skrald, når hun alligevel går med sin hund. I den større sammenhæng betyder hver enkelt borgers indsats meget, oplever hun:

”Byen bliver simpelthen pænere og rarere at opholde sig i uden alt det skrald, der ligger og flyder.”

- Anne Klein

Synderne smider mindre skrald
Kampen mod skraldet smitter positivt af på affaldssynderne, erfarer Anne Klein
”De områder, jeg og andre frivillige fra affalds- og blomstergruppen renholder, fremstår efterfølgende pænere. Folk smider mindre skrald, når der ikke ligger så meget i forvejen. Det giver os en følelse af, at vores arbejde gør en forskel.”

Gik online under corona
Før corona mødtes medlemmerne af ’Viby Affaldsindsamling og Blomster’ jævnligt for at samle affald og plante blomsterløg, der forskønner byen. Under pandemien var det vanskeligt at samles. En af de frivillige oprettede derfor en Facebook-gruppe, så medlemmerne fortsat kunne kommunikere.

”På gruppens væg poster folk opslag i stil med: ’Se, jeg har samlet så meget affald’ – illustreret med et foto af skraldet. Det giver nogle likes. At vi i gruppen kan opdatere og inspirere hinanden skaber et incitament til at fortsætte,” siger Anne Klein.

Supermarked donerer kaffe og kage
Netop det sociale element er vigtigt, mener Anne Klein.

”Når vi er flere, der samler skrald sammen, går vi og snakker imens. Det er hyggeligt, og pludselig har vi i flokken fået samlet en masse affald.”
Hos byens handlende møder indsamlerne goodwill: Flere gange har ejeren af et af de lokale supermarkeder sponsoreret kaffe og kage til gruppen efter affaldsindsamlingerne.

”Det er med til at motivere mig og andre, at der er lidt forplejning at samles om som belønning for vores indsats,” siger Anne Klein.

Godt for lænden
Med et smil fremhæver hun et par personlige fordele ved at samle skrald:
”Jeg får lavet god lændegymnastik ved at bukke mig ned efter affaldet. På mit humør hjælper det at gøre noget aktivt ved affaldsproblemet frem for blot at gå passivt rundt og skumle over skidtet.”

Kom godt i gang med at samle affald – fem gode råd fra medlemmer af gruppen ’Viby Affaldsindsamling og Blomster

 

  1. Færdes du alligevel i naturen, f.eks. som hundelufter eller motionist, så hav altid en pose med til at opsamle det affald i, du støder på i naturen. Gør det til en vane at samle f.eks. fem stykker affald, hver gang du går en tur, og put affaldet i en skraldespand.

  2. Fællesskabet omkring affaldsindsamling er en god motivationsfaktor: Alliér dig med en ven, et familiemedlem eller en nabo, når du samler skrald – så er du godt kørende socialt.

  3. Tjek lokale Facebook-grupper og sitet www.affaldsindsamlingen.dk for at se, hvornår der er affaldsindsamlinger i dit nærområde.
  4. Ifør dig komfortabelt arbejdstøj, der godt må blive beskidt, og handsker, der skåner dine hænder mod rifter og beskytter dem mod snavs og bakterier, når du samler affald. Har du langt hår, så sæt det op med spænder eller elastikker, så håret ikke hænger fast i krat eller buskads.

  5. Brug affaldstænger, som gør det nemmere at nå det skrald, der ligger under buske, i mudder etc., og som er svært at få fat på med de bare næver.

Gør skrald til hygge
Charlotte Juul er projektleder for Danmarks Naturfredningsforenings årlige kampagne, Affaldsindsamlingen, som kører i uge 13 med affaldsindsamlinger over hele landet, arrangeret af frivillige.
”Vi har alt for meget henkastet affald i naturen. Kommunerne gør et kæmpe arbejde for at fjerne det, men befolkningen er også en vigtig medspiller. Mange gør det til en hyggedag at samle skrald med familie, venner, kolleger eller andre,” erfarer projektlederen.


Skrald skader naturen
Affaldet skal væk fra de grønne områder – af flere årsager, uddyber Charlotte Juul:
”Dels er det grimt at kigge på i naturen. Men det er også til stor skade for vores miljø, natur, biodiversitet og vores klima. Meget af det affald, vi finder derude, er engangsemballage, som folk typisk kun benytter én gang. Får vi det i stedet sorteret og behandlet korrekt, kan en del af det genbruges eller genanvendes og indgå i et cirkulært kredsløb.”

Skab mindre skrald
På sigt skal vi nedbringe de store mængder affald, vi som befolkning hvert år producerer, understreger Charlotte Juul.

”Tænk på, hvor meget emballage du har med hjem, hver gang du har været ude at handle. Det er næsten umuligt for den enkelte forbruger at leve efter princippet zero waste (nul spild red.). Men når vi taler om at kaste affald i naturen, har den enkelte et valg.”


Politikerne skal ind i affaldskampen
Danmark er det land i Europa, hvor vi som befolkning skaber allermest affald. I gennemsnit hele 845 kilo per indbygger – hvert år, oplyser Charlotte Juul

”Den kedelige rekord skal vi af med,” fastslår hun og kommer med en appel til vores folkevalgte:
”Politikerne skal tage affaldsproblemet langt mere alvorligt, end de gør i dag. De skal sætte ind med skrappere lovgivning på området. En del virksomheder arbejder seriøst på at løse miljøudfordringen, men selvfølgelig skal vi på sigt have mange flere med.”

Om Affaldsindsamlingen 2022

Danmarks Naturfredningsforening står bag Affaldsindsamlingen, der i år 2022 finder sted fra den 28. marts og frem til den 3. april med lokale indsamlinger over hele landet.


Formålet med Affaldsindsamlingen er at skabe opmærksomhed omkring, at vi i Danmark producerer alt for meget affald, og at flere hundrede tons affald hvert år ender i vores grønne områder – til skade for miljø, natur, biodiversitet og klima.


Årets indsamling sætter særligt fokus på engangskopper, som er blandt de hyppigst fundne plastiktyper i den hjemlige natur. Koppen bruges typisk kun i få minutter, før den bliver til affald. Den eksemplificerer en ressourcekrævende og klimabelastende brug og smid væk-kultur, som vi skal til livs, f.eks. ved at bruge genopfyldelige kopper – præcis som mange i dag bruger drikkedunke og indkøbsnet af stof.

På hjemmesiden www.affaldsindsamlingen.dk finder du en oversigt over de øvrige indsamlings-events i Roskilde Kommune og i resten af landet, som lokale ildsjæle arrangerer.

(Kilde: Affaldsindsamlingen/ Danmarks Naturfredningsforening og Viby Affaldsindsamling og Blomster).

Voxpop - Derfor er de frivillige

Michael Andersen

Medstifter af og aktiv i gruppen ’Viby Affaldsindsamling og Blomster’ Viby Sjælland

- Hvad driver dig til at indsamle affald i dit lokalområde?
”Fra jeg var knægt, har jeg samlet returflasker og tjent en skilling på det. Det har altid stukket mig i hjertet at se affald, som lå henkastet i naturen – til gene og skade for dyr og planter.
Som mange andre borgere i Viby Sjælland har jeg gennem længere tid harceleret over skraldet, der flyder i naturen. Min irritation og ærgrelse over, at affaldet skæmmer vores grønne lokalområder, motiverede mig til at samle skrald, når jeg alligevel er ude at lufte min hund. Det er blevet en fast rutine for mig – som for mange andre lokale beboere.”

- Hvordan engagerer du dig herudover i at forskønne lokalområdet?
”På en gåtur så jeg for et par år siden en enlig påskelilje i en lokal vejkant. Jeg tog et foto af den, publicerede det i en lokal Facebook-gruppe, satte nogle flere blomsterløg ned samme sted og opfordrede andre borgere til at gøre det samme. Det gav positiv respons – flere borgere gik ud og satte blomsterløg på byens grønne områder.

Herpå kontaktede Anne Klein fra gruppen Roskilde Kommune og bad dem donere blomsterløg til ’Viby Affaldsindsamling og Blomster’. Kommunen var positiv: Ad flere omgange modtog vi herfra blomsterløg, som vi har lagt på offentlige steder. Vi fik også affaldstænger, sække og andre redskaber til indsamling af skrald.

Gruppens overordnede mål med at lade indsatsen mod det grimme affald gå hånd i hånd med forskønnelsen af byen med smukke blomster kan jeg godt lide.

Selv har jeg anmodet kommunen om at få opsat flere affaldsspande i de lokale grønne områder, hvor der blev smidt meget affald. Ønsket blev imødekommet: Spandene kom op, og det har reduceret mængden af affald i naturen de pågældende steder.”

- Hvordan har du i din hverdag mere overordnet fokus på bæredygtighed, cirkulær økonomi, genbrug, genanvendelse og grøn livsstil?
”I min husstand har vi i mange år sorteret vores affald og kørt på den lokale genbrugsplads med det affald, der skal afleveres dér. Derudover forsøger vi at lade andre få glæde af det, vi ikke længere bruger, enten ved at sælge det i den lokale køb-salg-gruppe eller give det væk til f.eks. den lokale genbrugsbutik.”

Helena Tjørnelund

Medlem af gruppen ’Viby Affaldsindsamling og Blomster’.

Bor i Roskilde, men er født og opvokset i Viby Sjælland og har stadig familie og et grønt engagement her.

- Hvad driver dig til at indsamle affald?
”På mine forældres grund i Viby Sjælland har jeg siden min barndom samlet skrald – typisk affald, der ved uheld var fløjet af forbipasserendes trailere eller biler og ud i naturen. Det var grimt; det ville jeg gøre noget ved. Affaldet, jeg opsamler, sorterer jeg – ligesom jeg sorterer affald på min matrikel.


For et par år siden mødte jeg Anne Klein, som også samler affald lokalt. Det sociale aspekt i at løfte opgaven sammen med andre motiverer mig – det er hyggeligt. Jævnligt tager jeg derfor turen fra Roskilde, hvor jeg bor, til Viby Sjælland for at deltage i de kollektive affaldsindsamlinger her.”

- Hvordan engagerer du dig herudover i at pleje lokalområdet ud fra et grønt perspektiv?
”Jeg har været med til at sætte de blomsterløg, kommunen har doneret os.”

- Hvordan har du i din hverdag mere overordnet fokus på bæredygtighed, cirkulær økonomi, genbrug, genanvendelse og grøn livsstil?
”Jeg er en såkaldt klimatosse med stærke værdier på miljøfeltet og et stort engagement i at bevare naturen på dens egne præmisser. Vi skal sikre, at naturen er i trivsel ved at skabe større biodiversitet. Og så skal vi på udvalgte områder give naturen fred til og mulighed for selv at agere uden menneskelig indblanding. Som bekendt har vi ingen Planet B. Derfor skal vi værne om vores ressourcer og bruge dem med omtanke. Jeg ser gerne, at vi indbyggere i Danmark og i resten af den vestlige verden reducerer vores affaldsmængde, så vores klimaaftryk bliver markant mindre.”