Roskilde Ungebyråd

Roskildes Ungebyråd består af elever fra 8., 9. og 10. klasse fra skoler i Roskilde Kommune. De arbejder hvert år med en række initiativer, som de ønsker at få realiseret til glæde for børn og unge. Her på siden kan du læse mere om deres arbejde.

Ungebyrådets formål

Formålet med ungebyrådet er at:

  • arbejde med egne mærkesager
  • lære om og prøve at arbejde med demokrati og politik
  • inddrage børn og unges stemme i kommunens arbejde

Roskilde Ungebyråds arbejde

Ungebyrådet gør en forskel i Roskilde Kommune. De seneste to år har ungebyrådet blandt andet igangsat følgende indsatser:

Styrket seksualundervisning i folkeskolerne

Ungebyrådet ønsker at aftabuisere temaer som køn og seksualitet og biddrage til, at flere unge føler sig bedre rustet til at forholde sig til sig selv og andre mennesker. Derfor har de igangsat en indsats for at styrke seksualundervisningen i udskolingen. Indsatsen består af at to dele:

1) Sex & Samfund underviser alle elever i helholdsvis 7. og 9. klasse i løbet af skoleåret 2022-23.

2) Lærere og pædagoger bliver tilbudt et kursus, så de kan få nye kompetencer til at varetage seksualundervisningen fremover.

Bedre trivsel på skolerne med trivselsambassadører

Efter et år med corona, nedlukkede skoler og aflyste fritidsaktiviteter besluttede Ungebyrådet i 2020/21 at igangsætte en indsats, der skulle understøtte elevernes trivsel. Indsatsen bestod i at uddanne 10 trivselsambassadører fra mellemtrinnet og udskolingen på hver skole, gennem et uddannelsesforløb på 8 workshops.

Formålet med projektet var at sikre en bedre trivsel på Roskilde Kommunes Folkeskoler, hvor trivselsambassadørerne skulle spille en aktiv og opsøgende rolle. Uddannelsen af trivselsambassadører blev varetaget af den sociale virksomhed PLAY.

Udover at udvikle egne indsatser, så bidrager ungebyrådet også løbende med perspektiver og viden til andre projekter og indsatser i kommunen.

Fakta om ungebyrådet

  • Ungebyrådet består af to repræsentanter fra 8. 9 og/eller 10 klasse fra hver skole (folkeskoler, specialskoler, privat- og friskoler) i Roskilde Kommune
  • Repræsentanterne vælges for ét år af gangen
  • Skolerne beslutter, hvordan repræsentanterne skal vælges
  • Ungebyrådet holder 5 møder om året. Møderne foregår hovedsageligt i byrådssalen på Rådhuset
  • Ungebyrådet mødes flere gange med både Borgmesteren og Byrådet for at drøfte ungebyrådets arbejde.

Mød Ungebyrådet

I videoerne herunder præsenterer ungebyrådet deres arbejde.

Roskilde Ungebyråd på Instagram

Ungebyrådet har en Instagramprofil, hvor man kan følge med i deres arbejde. Profilen hedder roskilde_ungebyraad, og alle er velkomne til at følge med.

Brætspillet Kommunekassen

Ungebyrådet starter hvert år med at spille brætspillet Kommunekassen. Formålet med spillet er at give Ungebyrådet et indblik i de dilemmaer og prioriteringer, som politikerne kan stå over for, når de skal styre en kommunes budget. 

Ungebyrådet kan låne spillet med hjem til klassen. Man kan også printe spilleplade, regler og øvrige materialer her, hvis man har lyst til spille.

Spillet er udviklet af Roskilde Kommune og Roskilde festival.

Læs mere om Kommunekassen og find materialer til print.

Beregn brætspillet Kommunekassen

Brug beregneren herunder til at beregne, hvem der har vundet spillet. I reglerne fremgår det, hvordan man skal bruge beregneren.

Kontakt

Nanna Hedegaard Schultz

Nanna Hedegaard Schultz

nannahesc@roskilde.dk