Spørgsmål vi ofte bliver stillet
FAQ om Roskilde Kommunes affaldsordning
Gør det, fordi du kan
Det er ikke altid en dans på roser at sortere affald. Det kan være besværligt og til tider forvirrende, men det er også lærerigt og godt for vores fælles miljø. Vi gør det, fordi vi kan i Roskilde Kommune.
Gør det fordi du skal
I Danmark er det lovpligtigt at sortere affald. Det gælder selvfølgelig også i Roskilde Kommune. Du kan læse mere om Roskilde Kommunes regulativ for husholdningsaffald på roskilde.dk/regler. Her kan du læse om reglerne i detaljer og hvordan regulativet dækker almindelige husholdninger.
Gør det for miljøets skyld
Det bedste, vi kan gøre, for miljøet er at producere så lidt affald som muligt. Men vores stigende forbrug efterlader mere affald end nogensinde før. Derfor skal vi sortere så meget affald, vi kan, så vi har mulighed for at genanvende ressourcerne igen og igen.
Hvis du har dine egne beholdere på din nye adresse, skal du tilmelde dig Roskilde Kommunes affaldsordning. Flytter du i nybyggeri, skal du muligvis også tilmelde affaldsbeholdere på adressen.
Du kan købe et affaldsmærkat med teksten "Ekstra sæk til restaffald".
Affaldsmærkatet er et klistermærke, du sætter på en sæk i klar plast. Du skal selv anskaffe sækken, som skal være af en kvalitet og styrke, der gør den anvendelig til restaffald.
- Den klare sæk må maksimum være 100 liter (standard-størrelse).
- Sækken må kun indeholde sorteret restaffald.
- Den må maksimalt veje 15 kg.
Sækken med affaldsmærkatet stiller du ved siden af din affaldsbeholder. Så tager skraldemanden sækken med, næste gang han henter dit affald.
Hvis affald ikke er blevet hentet, skal du fortælle det til Affald og Genbrug. Vi kontakter renovatøren, som får direkte besked, og forsøger herefter at hjælpe dig hurtigst muligt.
Hvis din beholder er gået i stykker, er blevet beskadiget eller på anden måde er ødelagt, skal du anmelde det til Affald og Genbrug. Så udbedrer vi skaden hurtigst muligt.
Kontakt Affald og Genbrug – så finder vi sammen en løsning.
Ja. Som grundejer har du mulighed for at ændre størrelsen på din beholder til rest- og madaffald. Det kan du gøre mod en begrænset merpris.
Hvis du bor i hus eller villa
Bind en grøn biopose på din beholder til mad- og restaffald. Så lægger skraldemanden nye poser, når han henter dit affald.
Hvis du bor i rækkehus eller lejlighed
Kontakt den affaldsansvarlige, hvor du bor. Det er typisk en medarbejder på ejendomskontoret, hvis du bor i en boligforening. Så sørger han eller hun for, at du får nye poser.
Er du med i en grundejerforening med fælles affaldsløsning, er det som udgangspunkt formanden, der er den affaldsansvarlige.
Bioposerne er fremstillet af et materiale, der nedbrydes organisk. Derfor kan det nogle gange ske, at de fyldte bioposer i bunden af din beholder går lidt i opløsning og sætter sig fast. Især i vintermånederne, når det fryser. De kommer derfor ikke med ud, når beholderen bliver tømt ned i skraldebilen.
3 hjælpsomme råd
- Smid et par aviser i bunden af din beholder. Aviserne suger det meste af det kondensvand, der samler sig nederst i beholderen.
- Sørg for, at bioposen er lukket med en tæt knude. Brug fx den knude, du binder på en ballon – så lækker posen ikke. Brug også gerne en ekstra pose.
- Vask og tør din beholder, efter den er blevet tømt. Så mindsker du bioposernes mulighed for at fryse fast i gamle rester.
Nej.
Når dine affaldsbeholdere bliver tømt, sker det i specialdesignede skraldebiler med to kamre. De passer til den opdeling, der er i dine beholdere.
Skraldebilen tømmes efterfølgende ad to omgange. Først aflæsses den ene type affald og derefter den anden type affald. På denne måde kan restaffald, madaffald, glas og metal blive afleveret til særskilt behandling.
Nej.
Du må ikke flytte på rumdeleren i din affaldsbeholder. Rumdeleren er indstillet, så den passer præcis til vores skraldebiler med to kamre.
PAPPI er en betegnelse for den nye beholder til pap, papir, plast og mad- og drikkekartoner. Du vil støde på navnet PAPPI i vores selvbetjening, som f.eks. affaldskalenderen og når du modtager en notifikation fra Perfect Waste inden skraldemanden kommer og henter dit affald.
Får du en notifikation med teksten PAPPI, så er det beholderen til pap, papir, plast og mad- og drikkekartoner, der henvises til, og den du skal stille ud.
I affaldskalenderen står affaldstyperne pap, papir, plast og mad- og drikkekartoner også nævnt som PAPPI.
I sommerperioden (1. april – 31. oktober) må skraldemændene indsamle affaldet mandag-fredag i tidsrummet 06:00-18:00.
På grund af støjgener må beholderne til glas/metal først tømmes fra kl. 07:00.
I vinterperioden (1. november – 31. marts) må skraldemændene indsamle affald mandag-fredag i tidsrummet 07:00-18:00.
I visse områder i Roskilde bymidte må indsamlingen af affald påbegyndes hverdage kl. 05 (gælder dog ikke tømning af glas/metal
Her må der tømmes affald fra kl. 05

