Er du klar til at sortere mere affald?

Fra 1. maj 2022 får du flere muligheder for at aflevere endnu mere affald til genanvendelse - der starter Roskilde Kommunes nye affaldsordning nemlig.

Alle borgere skal sortere 10 typer affald

Fra 1. maj bliver det nemmere for dig at komme af med affaldet med god samvittighed. Samtidig kommer vi som kommune i mål med regeringens krav om øget hustandsnær indsamling.

Du har måske hørt, at alle borgere i Danmark skal sortere 10 typer affald. Det gælder selvfølgelig også dig, der bor i Roskilde Kommune. Derfor udvider vi sorteringsløsningerne fra 1. maj, så du får flere muligheder for at aflevere endnu mere affald til genanvendelse. Og det foregår hjemme hos dig selv.

I dag kan du aflevere madaffald, papir, glas, metal og restaffald på din egen adresse. Med de nye løsninger kan du også aflevere:

Plast

... fra fx tomme ketchupflasker, bøtter, legetøj, kødbakker og bæreposer.

Mad- og drikkekartoner

... fra fx mælk, hakkede tomater, juice og de trekantede Sun Lolly-is.

Pap

... fra fx skotøjsæsker, emballage fra nethandel, mindre flyttekasser og paprør.

Farligt affald

... som fx spraydåser, batterier, småt elektronik, maling og kemikalier.

Tekstilaffald

... fra fx hullede bukser, plettede duge og gamle lagner.

Bor du i hus eller lejlighed?

Når du modtager din nye beholder

Hvis du i dag har din egen beholder til papir og karton, bytter vi den ud med en ny beholder. Den nye beholder er delt i to rum, hvor du kan aflevere

1. Pap og papir (må blandes i samme rum i den nye beholder)
  2. Plast og mad- og drikkekartoner (må blandes i samme rum i den nye beholder)

Beholderen er lidt større

Den nye beholder fylder mere end din gamle beholder til papir og karton. Den er ca. 30 cm større. Derfor skal du være opmærksom på, at du muligvis skal udvide din standplads, dvs. det sted du placerer dine affaldsbeholdere.

Du modtager informationsmateriale om den nye ordning

Når du modtager den nye beholder, modtager du også en startpakke. Her kan du bl.a. finde en sorteringsvejledning, der fortæller dig, hvordan du skal sortere de nye affaldstyper korrekt.

Du kan få hentet din papir og karton beholder

Læs mere i den næste faktaboks.

Få din gamle beholder hentet - eller behold beholderen

Hvad sker der med den gamle beholder til papir og karton?

Når du har fået den nye beholder, tilbyder Roskilde Kommune at hente din gamle beholder. Vi kommer forbi din vej mellem 1. maj og 1. juni for at afhente din gamle beholder. Den skal altså stå lidt tid hos dig, hvor du også har den nye beholder stående.

Sådan sørger du for at din gamle beholder bliver hentet

I startpakken du modtager sammen med din nye beholder, er der en lilla 'hænger'. Det er en slip, som du skal folde ud og hænge på den gamle beholders låg. Derefter skal du placere den gamle beholder, med slip/hænger på, og placere ud til din boligs skel. Så kan vores leverandører se din beholder med hænger tydeligt, og det indikerer at du ønsker at de skal tage den med.

Hvis du ønsker at Roskilde Kommune skal afhente din gamle beholder, er det vigtigt at beholderen står ude ved skel gennem hele afhentningsperioden (1. maj – 1. juni). Du har også muligheden for selv at køre beholderen på genbrugspladsen, hvis du ikke har muligheden for at stille den frem i afhentningsperioden.

Det koster 242 kr. at få afhentet beholderen, hvis den ikke er stillet frem i tide.

Hvis du vil beholde din gamle beholder

Du kan også selv skille dig af med din gamle beholder – eller beholde den og bruge den til noget andet, fx regnvandsindsamling eller haveaffald. Men hvis du beholder den er den din, og det er dit eget ansvar at få den tømt fremover.

FAQ om den nye beholder

Ændringer du skal være opmærksom på i den nye ordning

Kontakt Affald og genbrug

Mandag - fredag

Du kan forvente svar fra os inden for 10 hverdage.