Almindelig blåfugl.

Det gør vi for biodiversiteten

Vi arbejder for at understøtte en stærkere og rigere natur, med gode forhold og livsbetingelser for vores dyr og planter. Det gør vi med udgangspunkt i Grøn Blå Strategi.

Naturen er vores helt store aktiv og vi har allerede skabt meget ny natur i Roskilde Kommune - med bl.a. nye naturområder i de tidligere grusgrave og bynære skove - der styrke både biodiversitet og de rekreative muligheder i kommunen.

Vi prioriterer højt at passe på naturen og mangfoldigheden, at pleje værdifuld natur og samtidig skabe ny natur i samarbejde med dem der bruger, lever og arbejder i landskabet.

Målsætninger

Vi vil arbejde for at understøtte en stærkere og rigere natur med gode forhold og livsbetingelser for vores dyr og planter. Det vil vi gøre med afsæt i følgende målsætninger, fra Grøn Blå Strategi:

  • Større naturområder og øget biodiversitet.
  • Bedre biodiversitet i byerne. 
  • Nye bynære naturområder. 
  • Natur skal plejes for at sikre en god naturtilstand.  
  • Biodiversitet skal understøttes både i fjorden og i vores søer, vådområder og vandløb.
  • Mere ny og urørt skov.
  • Børn fisker i sø.

    Grøn Blå Strategi og Handleplan

    Er du interesseret i at læse mere, kan du finde den fulde version af Grøn Blå Strategi og den nyeste handleplan, på linket herunder. Handleplanen indeholder de konkrete projekter og indsatser, der er igangsat,  for at leve op til målsætningerne. 

Se en håndfuld af de aktuelle naturprojekter her

  • Markfirben.
    Markfirben.
  • Der graves nye vandhuller, til gavn for bl.a. padder som løvfrøen her.
    Der graves nye vandhuller, til gavn for bl.a. padder som løvfrøen her.
  • Vindinge græsningsforening.
    Vindinge græsningsforening.
1 / 3
For at sikre biodiversiteten og sikre at sjældne arter ikke forsvinder fra kommunen, er det for nogle arter nødvendigt at lave målrettet pleje. Der er bl.a. fokus på plejetiltag for kommunens sårbare bestand af markfirben. Der er blevet etableret grusbunker forskellige steder i kommunen, hvori firbenene kan lægge deres æg.
Der arbejdes for at øge naturens kvalitet og skabe nye levesteder ved at grave vandhuller, til gavn for bl.a. padder som løvfrøen - en art der blev reintroduceret til kommunen fra 2015-2018.
Roskilde Kommune understøtter græsning som naturplejeindsats, da græssende dyr medvirker til at holde krat og træer nede, så arealerne forbliver lysåbne. Det er med til at skabe større biodiversitet.

Kontakt Byudvikling og Grøn Omstilling

#ALLE TIDERS ROSKILDE