Gul fest i Æblehaven, da Roskildes seniorhøjskoler havde cyklet til Paris

Nyhed

20.06.22

Cykling og Tour de France er ikke kun for de unge og toptrænede. Det dokumenterer seniorhøjskolerne i Roskilde med deres fantastiske arrangement ”Tour de Paris”

Der er langt til Paris. Især på cykel. Men for Seniorhøjskolens og plejecentrenes brugere i Roskilde Kommune var det præcis målet i det projekt, der går under navnet ”Tour de Paris 2022”. Her skulle man over otte dage fra 9. til 17. juni forsøge at cykle de 1.200 kilometer inden den kæmpe gule afslutningsfest i Æblehaven, der var arrangeret i samarbejde med Beboercafeen og den lokale kiosk.

Nu er det ikke sådan, at Roskilde Kommunes ældre borgere rent bogstaveligt er cyklet til den franske hovedstad. Men distancen på omkring 1.200 kilometer blev tilbagelagt hjemme i Roskilde på alt, hvad der har pedaler: Håndcykler, christianiacykler, træningscykler og rickshaws. Og det er ALLE deltageres kilometer, der lægges sammen for at nå op på distancen mellem Roskilde og Paris.

- De seniorhøjskoler og plejecentre, der deltager i hele Roskilde Kommune, indrapporterer deres kørte kilometer til os hver dag, og de skal bare køre på noget, der har pedaler. Nogle borgere kan måske ikke selv træde i pedalerne, men de skal bare være med, fortæller leder for Seniorhøjskolen Pia Schwerdtfeger.

Hun er primus motor bag cykelprojektet, men hun vil meget hellere fremhæve borgernes og personalets indsats i hele forløbet. For der er virkelig blevet knoklet på alle hylder for at nå i mål. Det var da også tydeligt ved den afsluttende fest i Æblehaven, at der var lagt en masse arbejde i cykel-arrangementet fra både personale og de ældre borgere, der virkelig så ud til at nyde det velbesøgte afsluttende pusterum, hvor der deltog omkring 250 fra Roskilde Kommunes plejecentre og seniorhøjskoler.

Ved festen i Æblehaven talt både på kryds og tværs med naboer og dem fra de andre institutioner, mens der blev langet pølser og pitabrød over disken fra to pølsevogne. Sodavand og øller gled ned i ganen til tonerne fra Anders Munch og hans guitar. Han optrådte veloplagt med Kim Larsen-numre, og det lød næsten, som var nationalskjalden selv kommet forbi for at feste med Roskilde-borgerne

Nåede meget længere end ventet

Pia Schwerdtfeger var på forhånd håbefuld og optimistisk omkring at nå målet, men, som hun sagde: Hvis vi kun når til Lolland, er det også okay. Det gjorde borgerne ikke. De nåede meget længere.

Det afslørede sundheds- og omsorgschefen i Roskilde Kommune, Betina Arendt, i sin velkomsttale til de cykelglade ældsteborgere, da hun fortalte, at det var lykkedes dem i alt at cykle fra Roskilde til Paris og tilbage til Roskilde igen. Og så lige endnu en tur til Belgien oveni. Altså tæt på tre gange de 1.200 kilometer, der er mellem domkirkebyen og den franske hovedstad, og som var målet.

Det har taget otte dage at køre ruten, og for at give borgernes indsats lidt kulør, regnede man sig frem til det sted, man hver dag var nået til på ruten, hvis man kørte 180 kilometer pr dag. Så deltagerne kom på den måde til at besøge Norderstedt (Tyskland), Bremen (Tyskland), Osnabrück (Tyskland), Arnhem (Holland), Eindhoven (Holland), Lommel (Belgien), Bruxelles (Belgien) og Proville (Frankrig), inden de sådan fiktivt nåede frem til Paris og i mål på ottende og sidste dag.

Der blev knyttet en lille informerende fortælling til hver destination på ruten. Og nok så vigtigt. Der blev lagt en kageplan. Den betød, at borgerne på de deltagende steder hver dag fik mulighed for at smage en lokal kage-specialitet, når dagens indsats med pedalerne var indrapporteret til arrangøren.

Rift om kæmpepokalerne

Tour de Paris er arrangeret gennem de seneste fem år af Seniorhøjskolen i Roskilde Kommune, men den er ekstra speciel i år, fordi den fungerer som opvarmning til Tour de France, der jo besøger Roskilde 2. juli.

Derfor var det også den helt rigtige, gule Tour-målportal, der på afslutningsdagen tog imod de sidste deltagere på målstregen i Æblehaven i Roskilde, hvor hele arrangementet kulminerede i høj stemning. Den gode stemning fik dog et ekstra nøk, der det blev tid til at udråbe årets vindere.

Der var to kæmpepokaler på spil til de steder, der havde kørt længst tilsammen. En pokal til de største plejesteder - den gik til Bernadottegården. Og en tilsvarende pokal til det af de mindre steder, der havde kørt længst. Her vandt Seniorhøjskolen Blinde og svagtseende.

Der var dog også andenpræmier til alle de øvrige deltagende steder, så ingen gik hverken tomhændet eller tom-mavet hjem.

De deltagende i Tour de Paris 2022

 • Seniorhøjskolen Æblehaven
 • Plejecenter/Seniorhøjskolen Bernadottegården
 • Seniorhøjskolen Blinde og svagtseende
 • Netværkscafeen
 • Kastanjehaven Plejecenter
 • Seniorhøjskolen Solkrogen og Gundsø Omsorgscenter
 • Hyrdehøj Plejecenter
 • Plejecenter/Seniorhøjskolen Toftehøjen
 • Træværkstedet Københavnsvej
 • Demenscenter Kristiansminde
 • Plejecenter Sct. Jørgensbjerg
 • Trekroner Plejecenter
 • Beboercafeen Æblehaven