Roskilde Kommune sætter Kurhuset på Sankt Hans til salg

Pressemeddelelse

08.01.24

Som led i planen om at omdanne Sankt Hans til Roskildes rekreative baghave sælges en række bygninger. Køber skal leve op til krav om aktiviteter og sociale funktioner.

Da Roskilde Kommune i 2021 købte den vestlige del af Sankt Hans af Region Hovedstaden, var det en central del af planen, at bygninger skal sælges fra. Nu er det Kurhus, der sættes til salg sammen med Krathus, Bygning 32, Vesterhus, Bygning 21 og Sønderport.

"Vi har hele tiden haft en ambition om, at der skal være masser af liv i Kurhuset. Her skal fællesskaber blomstre, og her er der plads til oplevelser, både til beboere, besøgende fra Roskilde og gæster udefra. Det er et særligt sted med stort potentiale", siger borgmester Tomas Breddam.

Krav om liv i bygningerne

De knap 15.000 etagemeter sættes til salg for en mindstepris på 82 mio. kr. De bydende skal forklare hvordan de vil anvende bygningerne, og der er krav om bylivsaktiviteter - som for eksempel butikker, caféer/restauranter, gallerier, værksteder eller andre former for udadvendte funktioner - og sociale funktioner med et samfundsgavnligt element, som tjener til gavn for mennesker med særlige behov.

Midlertidige flygtningeboliger to år endnu

Bygningerne har siden foråret 2022 huset en del ukrainske flygtninge som midlertidige boliger. Det er et vilkår i forhold til salget af bygningerne, at flygtningene kan blive boende frem til den 1. marts 2026.

"Forhåbentlig er situationen bedre i Ukraine til den tid. Hvis der stadig er behov, vil kommunen anvise til anden bolig", siger borgmester Tomas Breddam.

Fakta

  • Kurhus, Krathus, Bygning 32, Vesterhus, Bygning 21 samt Sønderport udgør til sammen et etageareal på knap 15.000 m2 og et grundareal på 13.300 m2.
     
  • Krathus, Bygning 32, Vesterhus og Bygning 21 er alle planlagt til boliger, mens Sønderport - ligesom Kurhus - er planlagt til offentlige, udadvendte funktioner og erhverv.
     
  • Bygningerne udbydes med en minimumspris på 82 mio. kr.
     
  • Arkitekten bag Kurhus er den berømte arkitekt Gottlieb Bindesbøll. Bygningen stod færdig i 1860, og er i dag - som den eneste bygning i området - fredet.
     
  • I de politisk vedtagne planer for udviklingen af Sankt Hans, er Kurhus udpeget til at udgøre ét af tre knudepunkter for offentlige, udadvendte funktioner og erhverv i det fremtidige bykvarter. Visionen er at skabe et bylivsmæssigt knudepunkt under overskriften Fyrtårn for mental sundhed og moderne forsamlingshus.
     
  • Ca. 170 flygtninge fra Ukraine bor i dag i midlertidige boliger i bygningerne.

Læs mere her: sankthans.roskilde.dk/boliger