Hvordan bliver fremtidens trafikanter grønne?

Nyhed

14.09.21

Det spørgsmål har en 2. g. klasse på HTX i Roskilde arbejdet med siden studiestart i år. Deres bud spænder fra gratis at låne cykler, kunstværker på ruten fra stationen til uddannelsesstedet og apps, der belønner dem, der vælger en grøn løsning.

Der er i alt syv projekter, som i denne uge udstilles på Søjlepladsen på Musicon foran Ragnarock.

Flere projekter foreslog, at de studerende skal have en nem adgang til cykler, når de kommer fra tog eller bud og skal videre til deres skoler. Der er også arbejdet med oplevelsen på ruterne til uddannelsesstederne, som fx kunne få en bestemt farve asfalt eller blive udsmykket med kunst, som de studerende selv laver. Endelig viser forslagene, at telefonerne er de studerendes helt central redskaber. Derfor er der udkast til flere forskellige apps, der belønner dem, der cykler eller går. Det kunne være med rabat i kantinen – eller ligefrem højere karakterer!

Flere biler er ikke bæredygtigt

Udstillingen blev åbnet af borgmester Tomas Breddam, som have taget klimabrillerne på:
”Den seneste klimarapport, som kom for et par uger siden, fortæller med al tydelighed, at det er nu, vi skal ændre vores vaner.
Og transport står jo sådan cirka for 25% af vores CO2 udslip, så det er et rigtigt vigtigt sted at sætte ind.
Jeg hører tit historier om, at mange unge på måske 18-19 år får en lille bil at køre rundt i.
Jeg ved ikke om det er rigtigt, men vi kan se, at antallet af biler i Danmark er steget meget de seneste 10-20 år.
Uanset hvem der har alle de nye biler, så er det ikke en bæredygtig udvikling”, sagde borgmesteren.

Studieskift giver nye transportvaner

Fremtidens trafikanter er unge mennesker i dag. Derfor er målet med projektet, at undersøge og forstå de unges transportvaner og inddrage dem, for at skabe en grøn mobilitet i fremtiden.
Mange unge har et skift i transportvaner, når de starter på en ungdomsuddannelse og at det er disse år, de unge lægger fundamentet for deres fremtidige (transport)vaner.

Forløbet er en del af Roskilde Kommunes projekt 'Fremtidens trafikanter" under Interreg-projektet Mobilitet på Tværs, som løber frem til september 2022.

Roskilde Kommune udvælger i løbet af september de mest egnede af projekterne for at arbejde videre med at realisere dem.