Nanna bytter sig til spændende planter

Som haveejer har Nanna Høegh Wenzell gjort det til en hobby at bytte planter via Facebookgrupper og på fysiske markeder. Hun nyder her at blive introduceret til nye, spændende sorter og få gode planteråd fra andre folk med grønne fingre.

Da Nanna Høegh Wenzell blev haveejer for første gang i 2012, blev hun grebet af at bytte sig til planter og frø i og omkring Gadstrup, hvor hun bor.

”Jeg meldte mig ind i Facebookgruppen ’Havdrups Haver’. Her laver medlemmerne jævnligt opslag med planter, de har i overskud. Interesserede kan komme hjem hos de private udbydere og grave planterne op. Det har jeg været flere gange, og det har fungeret rigtig fint,” fortæller Nanna Høegh Wenzell.

I et opslag fra en haveejer i en anden Facebookgruppe blev hun betaget af nogle akelejer.

”Planterne var meget flotte på fotoet, så jeg bad om at få nogle frø tilsendt. Jeg betalte blot portoen; frøene fik jeg gratis.”

Tester nye ting i haven

Nanna Høegh Wenzell har ikke en stram arkitektonisk plan for, hvordan hendes have skal dyrkes. Ser hun en iøjnespringende plante i en Facebookgruppe eller ved et af de fysiske plantebyttearrangementer, hun jævnligt deltager i, sætter hun den gerne i sin have.

”Det er en oplagt mulighed for at afprøve nogle nye ting. Jeg tager det ikke så tungt, hvis planter, jeg har byttet mig til eller fået foræret, ikke kan gro i min have. Men selvfølgelig håber jeg altid på, at planten falder godt til. Det er dejligt at se, når de nye planter trives i haven,” smiler hun.

At forære planter væk, man har i overskud, er en måde at dele sin begejstring for planten på – og samtidig glæde andre," fremhæver Nanna Høegh Wenzell

Elsker surprise-elementet

Elementet af surprise, som ligger i plantebytning, driver hende.  

”Tit støder jeg her på nogle lidt specielle planter. Sidste år byttede jeg mig f.eks. til en engelsk spinat, som er flerårig. En sort, jeg ikke kendte, men som jeg kastede mig ud i at dyrke.”

Samtidig fremhæver hun den positive ånd blandt plantebytterne:

”At forære planter væk, man har i overskud, er en måde at dele sin begejstring for planten på – og samtidig glæde andre. Byttearrangementerne er også en god mulighed for at udveksle erfaringer med andre planteinteresserede, f.eks. om, hvilke jordbundsforhold en bestemt plante kræver. Her kan være gode havefaglige guldkorn at hente.”

Sætter frø i system

Selv elsker Nanna Høegh Wenzell at eksperimentere med at tage kerner fra grøntsager og få dem til at gro i sin have. I en mappe sætter hun sirligt sine frø i system.

”Jeg tager kernerne fra f.eks. overskårne tomater og tørrer dem i kaffefiltre. Nogle frø har en lang holdbarhed. Hos andre sorter mindskes spireevnen, hvis man lader dem ligge for længe,” erfarer hun.

”Det er sjovt at fremstille sine egne frø og se dem spire og blive til planter. Som værtindegave kan man også forære en pose hjemmedyrkede frø eller en stikling fra en plante, man er særligt glad for,” opfordrer hun.

Kender du frøbiblioteket i Ågerup?

På Ågerup Bibliotek står et skuffedarium, hvor lokale kan lægge de frø, de har til overs i egen have, og tage de frø, andre har lagt, og putte dem i jorden derhjemme.

Initiativtageren til frøbiblioteket er Susanne Møller, der bor i Ågerup.

”Velkomne er alle slags spiredygtige frø, både til blomster, grønsager og krydderurter. Nogle sorter bliver udlånt meget hurtigt. Og bare rolig, der er ingen bøde, hvis du ikke afleverer frø igen efter endt sæson,” forsikrer Susanne Møller med et smil.

Frøbiblioteket er tilgængeligt i Ågerups Biblioteks åbningstid.

Tager mor med på havevandring

Nanna Høegh Wenzell deler sin grønne passion med andre i sin nære familie.

”Min mor går også meget op i haver og har netop foræret mig nogle squashfrø, hun havde i overskud. Dem glæder jeg mig til at så,” siger hun.

Med sin mor har hun deltaget i de besøgsture i private haver, som Haveselskabet jævnligt arrangerer.

”Det var hyggeligt  – også her fik jeg ny inspiration, jeg kunne bruge i min egen have,” siger Nanna Høegh Wenzell.

Prøv plantebytning – fem råd fra haveejer Nanna Høegh Wenzell

  1. Spørg indledningsvist i venne- og familienetværket, om nogen har planter, de vil bytte med – herved er du hurtigt i gang.
  2. Meld dig ind i en af landets plantebyttegrupper på Facebook, og lad dig inspirere til at prøve nogle af de planter, andre medlemmer deler ud af. Er du heldig, findes der en gruppe i dit lokalområde, hvor du kan mødes fysisk med folk og bytte planter og frø.
  3. Brug gerne Facebookgruppernes medlemmer til at sparre med, hvis du har spørgsmål om f.eks. høst og opbevaring af frø eller dyrkning af en plante med særlige behov.
  4. Duk op til de fysiske plantebyttearrangementer, som f.eks. Haveselskabet holder. Det er et oplagt sted at dele viden og blive inspireret til at prøve nye planter – og tilmed hyggeligt.
  5. Vær med til at sprede budskabet om og begejstringen ved at dele planter, så andre også får mod på at gå i gang. Ikke alt behøver at være købt fra nyt for at være godt. Lad os i endnu højere grad bruge hinanden og det, vi har ude i haverne!

Byt planter ved Vilvorde

Netop det at skabe rammen for, at haveentusiaster kan udveksle grønne erfaringer og idéer, driver Lene Dedenroth i arbejdet som formand for Haveselskabets Roskilde-Køge-afdeling.

Den anden lørdag i maj  hvert år glæder hun sig til at byde alle interesserede velkommen til det plantemarked, lokalafdelingen holder på parkeringspladsen ved Vilvorde – Roskilde Tekniske Skole.

”Her kan folk mødes og udveksle planter og viden. Vi er alle amatører, men interessen for haver har vi til fælles. Alle kan deltage,” understreger formanden.

Kom med til Haveselskabets plantemarked

Haveselskabets Roskilde-Køge afdeling holder sit plantemarked hvert år i maj måned. I år sker det på parkeringspladsen ved Vilvorde – Roskilde Tekniske Skole, Køgevej 131. Stadeholdere kan få adgang fra kl. 10.00.

Alle er velkomne til at stille op med en stand. Man vælger selv, om man vil sælge, bytte eller bortforære sine planter. De skal helst være i potter forsynet med planteskilt.

Du kan holde dig opdateret om næste års havemarked på Haveselskabets hjemmeside. Søg blot efter "Havemarked Vilvorde" og du vil kunne se, hvornår den næste begivenhed foregår. 

Se mere om Haveselskabets plantemarkedet.

Genbrug giver en god følelse

Grundfilosofien bag markedet er, at de planter, én haveejer skiller sig af med, skal gro videre i andre haver.

”Lad planterne komme flest muligt til gavn i stedet for bare at smide dem ud. Det, du selv har i overflod, kan andre få glæde af. Det giver en god følelse, at planterne bliver genbrugt, når man giver dem videre til mennesker, der værdsætter dem,” siger Lene Dedenroth.

Mød andre havemennesker

På byttemarkedet kan man høste personlige historier om planterne.

”Fortællinger som ’denne plante gror flot; den er jeg glad for lige på dét sted i min have’, kan helt sikkert inspirere andre til at prøve den,” siger Lene Dedenroth.

Det er fjerde forår, Haveselskabet holder plantemarked i Roskilde. Interessen er stor, oplever formanden, der har været med fra starten.

”Mange kommer igen hvert år, og tilmed dukker der nye deltagere op. Efter lang tid med corona-nedlukning og isolation kan det være ekstra livsbekræftende at komme ud og møde andre havemennesker face to face. Selvfølgelig afholder vi plantemarkedet i overensstemmelse med de corona-restriktioner, der på dagen gælder for foreninger,” understreger formanden.

Sådan bliver plantemarkedet en god oplevelse

Her får du fem råd fra Lene Dedenroth, formand for Haveselskabets Roskilde-Køge-afdeling:

  1. Sikr dig, at den plante, du bytter dig til, køber eller får foræret, ser sund og rask ud.
  2. Overvej hjemmefra, hvilke planter du har brug for i din have: Tænk over farvevalg og over, hvor i din have du har plads til planten. Nogle planter kræver sol, andre gror bedst i skygge. Vær forberedt på, at en lille stikling kan vokse sig kæmpestor og derfor kræver rum omkring sig.
  3. Kast dig ud i at prøve nye planter. Det er ok at være impulsiv og åben over for at afprøve ukendte sorter.
  4. Gå direkte hjem og sæt planten i jorden, så den hurtigt kommer ud at arbejde i haven – herved sikrer du bedst plantens fremtidige trivsel.
  5. Undgå at tage flere planter med hjem fra markedet, end du reelt har plads til og brug for. Får du ikke sat planterne i haven, bliver de ikke til nogen glæde eller gavn.