Morten inviterer lokale på lovligt æblerov i sin have

Mange medborgere slog til, da Morten Møbius Wilhelmsen via en lokal Facebook-gruppe inviterede folk til at komme hjem i hans have og høste de overskydende æbler. En oplagt idé - dit affald kan være andres ressource, pointerer en haveekspert.

To træer med et hav af æbler. Det var for nylig scenariet i Morten Møbius Wilhelmsens have i Roskilde.
”Min mor plejede at plukke æblerne og bruge dem til grød eller som smagsforstærker i boller i karry. Nu har hun ikke længere kræfterne, og jeg får ikke brugt æblerne. Derfor gav det god mening for mig at udbyde dem til andre,” siger Morten Møbius Wilhelmsen.

Inviterede lokale på æblerov

På Facebook lavede Morten Møbius Wilhelmsen et opslag i en lokal gruppe. Her inviterede han medlemmerne på lovligt æblerov i hans have. Mange reagerede positivt på opslaget.
”Folk kom, fyldte deres stofnet med æbler og var superglade. En dame forærede mig endda nogle hjemmestrikkede karklude som tak,” smiler Morten Møbius Wilhelmsen.

Åndssvagt at lade æbler rådne

For Morten Møbius Wilhelmsen var det en win-win-situation:
”Andre får gavn af æblerne, og jeg slipper i sidste ende for at samle dem op fra græsplænen. Det er en stor lettelse. De sociale medier kan noget, når det handler om at nå ud til mennesker, der bliver glade for det, man selv har i overskud.”
Ud fra et bæredygtighedsperspektiv glæder han sig over, at æblerne bliver spist frem for at gå til spilde.

”Det ville være åndsvagt, hvis de bare røg ned og rådnede,” siger Morten Møbius Wilhelmsen.

Den enes affald – den andens ressource

Haveekspert hos Videncentret Bolius, Berit Rørbøl, roser hans initiativ. 
”Har du overskud af frugt på træerne eller nedfaldsfrugt, du ikke selv får brugt, er det oplagt at lade andre hente det, så det ikke går til spilde. Hvad der er affald for den ene, kan være en ressource for andre,” understreger hun.

Undgå skadedyr

En ulempe ved at lade æbler ligge på jorden er desuden, at de her kan tiltrække skadedyr som mus og rotter. Saml derfor altid frugterne op, opfordrer hun.
Ophængt i træerne eller lagt på et foderbræt kan overskudsæbler komme fuglene til gavn.
”Her gør det ikke så meget, hvis æblet er lidt stødt,” siger Berit Rørbøl.

Kompostér overskudsfrugterne

Har man så mange æbler, at man umuligt kan få dem om- eller afsat, kan man kompostere dem i en beholder eller i en bunke direkte på havejorden eller –fliserne, siger haveeksperten.  
”Slå æblerne i stykker for at speede komposteringsprocessen op. Jo større overflade frugterne har, jo hurtigere nedbrydes de,” beskriver Berit Rørbøl.

Flet tørre og våde lag

I kompostbunken anbefaler hun, at man indhyller æblerne i gamle blade og grene.

”Læg skiftevis tørre og våde lag. Det fremskynder også komposteringen,” siger hun.

Kompostér Halloween-græskarrene

Samme fremgangsmåde kan man bruge til at skaffe sig af med græskar, når de kollapser efter at have pyntet op til Halloween.
”De orange frugter er gode at lægge i kompostbunken, fordi deres kødfulde lag tiltrækker insekter – til gavn for komposteringsprocessen,” fremhæver Berit.

Fjern stearinresterne

Én ting skal man dog lige huske at tjekke i græskarrene:
”Sidder der stearinrester i dem, skal man fjerne dem først, da det materiale ikke hører hjemme i kompostbunken,” siger Berit Rørbøl.

Sådan håndterer du din nedfaldsfrugt – retningslinjer fra Roskilde Kommune, Affald og Genbrug


Når sommeren går på hæld, bugner mange haver med nedfaldsfrugt.

  • Det er ikke tilladt at smide nedfaldsfrugt i din affaldsbeholder, da beholderen hurtigt bliver for tung.
  • Aflever nedfaldsfrugt som haveaffald uden emballage.
  • Du kan aflevere på genbrugspladsen eller til storskrald.

Brug nedfaldsfrugten selv – eller gi' den væk

Der findes mange gode muligheder til, hvordan du kan bruge æbler, blommer og andre frugter fra din have. De er f.eks. yderst velegnet i

  • kager
  • most
  • grød
  • kompot

(Kilde: Roskilde Kommune Affald og Genbrug)

Sådan håndterer du havens frugter - fem gode råd fra haveekspert i Videncentret Bolius, Berit Rørbøl

  1. Har du flere frugter i haven, end du selv kan bruge, er det oplagt at give dem videre til andre, f.eks. ved at sætte dem ud til vejen med et ’værsgo’-skilt eller annoncere på et socialt medie, at andre må afhente frugterne.

  2. Frugter, du ikke selv kan spise her og nu, kan nedfryses eller laves til kompot eller marmelade til senere brug. Navnlig æbler kan også gøre gavn som fuglefoder.

  3. Står du i en situation med flere frugter, end du kan om- eller afsætte, kan du kompostere dem på egen matrikel. Skær dem i mindre stykker, og læg dem i en kompostbeholder eller direkte på jorden, gerne i lag med f.eks. grene og blade. Herved effektiviserer du komposteringsprocessen, og du indkapsler æblerne, så de ikke så nemt tiltrækker skadedyr.

  4. På samme måde kan du kompostere græskar efter Halloween. Husk her at fjerne evt. stearinrester, da disse ikke nedbrydes i kompostbunken.

  5. Har frugterne synlige sygdomstegn, skal de destrueres med dit husholdningsaffald, da sygdommen kan leve videre i komposten og ødelægge den.

Hold havens frugter i et grønt kredsløb

Årstidens frugter som æbler giver det hjemlige køkken et smagfuldt pift. Brug æblerne til alt fra stærk chutney til sød kompot eller kage, opfordrer naturvejleder Kirsten Blicher Friis.

Naturvejleder og leder af Kongskilde Naturcenter ved Sorø, Kirsten Blicher Friis, ser frugterne, det danske efterår beriger os med, som en gave med et enormt kulinarisk potentiale.
”Hyldebærrene er gode at lave saft af. Og så er der lige nu de mange fantastiske æblesorter, man kan bruge i både det salte og søde køkken,” siger hun.


De lokale æbler kan noget særligt, fremhæver naturvejlederen: 

”De har syre, som giver masser af smag. Derfor egner de sig godt til madlavning. Mange kender æblegrød, æblekage og marmelade. Men man kan også lave chutney med krydderier, der forlænger produktets holdbarhed. Eller man kan lave æbleflæsk,” oplister hun.

Mostkværnen samler familierne


I sit arbejde som naturvejleder arrangerer hun bl.a. familieevents, hvor deltagerne samles om at brygge æblemost.
”Vi har en gammeldags kværn med håndsving. Her får man omsat mange æbler – også nedfaldsfrugterne kan ryge med i mosten. Saften smager skønt, og pulpen, der bliver til overs, kan man smide på kompostbunken til glæde for smådyr og fugle. At lave æblemost er en god oplevelse for familier. Det er dejligt at kunne samles om at omsætte naturens produkter til saft, der smager virkelig godt,” siger Kirsten Blicher Friis.

Læg æbler i kasser med avispapir


Selv har hun god erfaring med at få havens æbler til at holde længe. 
”Læg dem i ét lag i en kasse foret med avispapir. Sådan har jeg haft held med at opbevare æbler af den tykskrællede sort, belle de boscoop, helt frem til foråret,” siger hun.

Kompostér overskudsfrugt i egen have

Det ligger Kirsten Blicher Friis stærkt på sinde, at de frugter, naturen beriger os med, forbliver i et grønt kredsløb.
”Filmen knækker, når folk bruger energi på at samle frugterne op og forurenende ressourcer som plastik til at emballere dem i og benzin til at køre dem på genbrugsstationen med. Kan man ikke udnytte frugterne, bør man kompostere dem i haven, så fugle og insekter får glæde af dem,” fastslår hun.

Sådan få du gavn af efterårets frugter - fem gode råd fra naturvejleder Kirsten Blicher Friis

1 af 4 steps

Fra friske frugter til lækker dessert

Gør dig umage, når du kokkererer med f.eks. æbler fra haven. Vær ikke så sukkerforskrækket i den sammenhæng: Desserter som æblegrød eller æblekage kræver sukker eller et alternativt sødemiddel, ellers smager det ikke godt, og så er tiden, du bruger på at lave det, spildt.