Maria lånte en ladcykel og var solgt

For Maria Frost var lånet af en ladcykel på Cykelbiblioteket så positiv en oplevelse, at hun efterfølgende gik ud og købte én til sig selv og sine to børn.

Da Maria Frost sidste sommer flyttede ind i en lejlighed på Musicon, blev hun opmærksom på Roskildes Cykelbibliotek, der ligger lige over for ejendommen, hun nu bor i.

En spraglet container sætter rammen om tiltaget, hvor roskildensere gratis kan låne en cykel med lad, el eller folde-egenskaber i op til en uge ad gangen.

”Jeg slog et smut forbi Cykelbiblioteket og faldt i snak med Lars Johansen, som driver det. Han tilbød mig at låne en ladcykel for at se, om den opfyldte mit transportbehov i hverdagen,” fortæller Maria Frost.

Ladcykel matcher budgettet

Til daglig fragter hun sine to børn på halvandet og tre år i institution og sig selv til sit praktiksted.

”Som enlig mor under uddannelse har jeg ikke råd til at anskaffe en bil, selv om min datter rigtig gerne ville have én. En ladcykel matcher bedre mit budget,” smiler Maria Frost.

Lånecykel i god stand

På Cykelbiblioteket testede hun hen over sommeren flere forskellige ladcykler.

”Det var, mens mine børn havde fri fra institution, og jeg havde ferie fra studiet. Vi nød at kunne køre til stranden og på besøg hos venner på låne-ladcyklen, som var i fin stand,” fortæller Maria Frost.

Plads til ting, børn og venner

Hun blev så begejstret for ladcykel-konceptet, at hun i foråret valgte at købe en brugt model med fire siddepladser.

"Cyklens størrelse gør det muligt for os at tage mange ting med, når vi kører på tur; det er rart. Og så er det en fordel, at ungerne på sigt kan have et par venner med,” siger Maria Frost.

Cykelbibliotekar fiksede bremsen

Også efter at hun selv blev ladcykel-ejer, har Maria Frost haft gavn af Cykelbiblioteket.

”På min brugte ladcykel havde jeg en udfordring med bremsen, som jeg havde brug for at få strammet. Det fiksede Lars Johansen lige. Han er sød, nem at tale med og meget hjælpsom,” roser hun.

Spreder det gode cykelbudskab

I sin omgangskreds har Maria Frost delt sine positive erfaringer med Cykelbiblioteket:

”Jeg havde stor glæde af at teste ladcyklerne her og har anbefalet stedet til mange af mine venner. Flere har på min opfordring brugt biblioteket,” fortæller hun.

Børnefamilier flokkes om ladcykler

Børnefamilier flokkes om ladcykler

Netop børnefamilier er hyppige gæster på Cykelbiblioteket, beretter Lars Johansen, der driver stedet.

”De kommer her og låner en ladcykel for at se, om den opfylder hverdagens behov for at transportere børn og fragte indkøb hjem fra supermarkedet. Ladcyklerne er populære blandt den målgruppe,” beskriver han.

”Det ér det her, de vil”

Som Maria Frost bliver mange andre forældre så glade for ladcyklen, at de beslutter sig for selv at købe én, når låneperioden på Cykelbiblioteket udløber. Det mindsker risikoen for fejlinvesteringer i de dyre cykler, vurderer Lars Johansen.

”Ved at teste ladcyklen bliver børnefamilierne bekræftet i, at det ér det her, de virkelig gerne vil. De køber deres egen cykel på et oplyst grundlag. Det er en fordel, når man skal kaste så mange penge efter et transportmiddel,” uddyber han.

Sådan fungerer Roskilde Cykelbibliotek

Cykelbiblioteket ligger på Rabalderstræde 30 på Musicon. Her kan alle borgere i kommunen gratis låne en specialcykel nogle dage for at prøve, om cyklen er noget for den enkelte.

Formålet med Cykelbiblioteket er:

  • At få flere til at cykle oftere og længere.
  • At uddanne borgerne i vedligehold, sikkerhed, indstilling og valg af cykel.
  • At gøre cyklen til et reelt alternativ til bilen ved at give kommunens borgere mulighed for at afprøve forskellige specialcykler.

Prøv f.eks. en el-cykel til de længere pendlerture, en foldecykel, der nemt kan komme med bus og tog, eller en ladcykel til kørsel af børn og tungt indkøb.

Seniorer sværmer for el-cykler

En anden type låner, som tit opsøger Cykelbiblioteket, er den habile seniorcyklist, der overvejer at erstatte rugbrødsmotoren med en el-drevet.

”Cykelbiblioteket rummer forskellige typer el-cykler, som seniorerne er glade for at teste, før de beslutter sig for, om det her er en oplagt løsning for dem,” erfarer Lars Johansen.

Foldecyklen er et hit

Også foldecyklen, som pendleren let kan klappe sammen og tage med i den kollektive transport, figurerer i Cykelbibliotekets sortiment. Lars Johansen har en særlig solstrålehistorie om en låner af den type cykel:

”En fyr, der ikke havde cyklet i 42 år, kom sidste sommer herind og lånte en foldecykel. Han blev så begejstret for netop den slags cykel, at han valgte at købe én. I dag kan man møde ham rundt i hele Roskilde på foldecyklen. Han er glad for den,” smiler cykelbibliotekaren. 

Fra natur til cykler

I løbet af en arbejdsdag på Cykelbiblioteket får Lars Johansen mange spørgsmål fra borgere, der vil gå fra at låne til selv at eje en cykel. Han trækker i jobbet på sine fagligheder som både pædagog, naturvejleder og ansat i cykelbranchen.

”Fordi jeg her på Cykelbiblioteket ikke skal sælge produkterne, kan jeg helt uvildigt rådgive brugerne. Jeg ved meget om cykler og om formidling – det er et godt miks,” begrunder han sin motivation for at søge jobbet som daglig leder af Cykelbiblioteket, da Roskilde Kommune bragte stillingen i udbud forud for åbningen i foråret 2022. 

Genbruger reservedele

Selv cykler Lars Johansen 40 kilometer fra sin bopæl til biblioteket og retur, når vejret er til det. En grøn tankegang gennemsyrer hans arbejde med at istandsætte cyklerne på biblioteket, så de fremstår funktionelle.

”At vedligeholde cykler handler for mig så vidt muligt om at finde brugte reservedele og genbruge dem. Når jeg reparerer, prøver jeg at være mest muligt i genanvendelsestanken,” understreger han.

Giv batterierne nyt liv

Genbrugstilgangen bruger han også omkring batterier til el-cykler:

”Opstår der problemer med et batteri, kan man tit udskifte indmaden frem for at købe helt nyt batteri. Den proces er der firmaer, der er specialiserede i,” siger Lars Johansen

Sol rimer på cyklisme

I sommerperioden er Cykelbiblioteket åbent fire dage om ugen. Vejret spiller ind på antallet af lånere, der kigger forbi:

”Når solen skinner, kan jeg have 10-12 samtaler på en dag,” fortæller cykelbibliotekaren.

Vil ruste fremtidens cyklister

På sigt drømmer Lars Johansen om at skabe events for forskellige målgrupper i Cykelbibliotekets regi.

”Jeg planlægger at lave kurser for skoleelever med fokus på teknisk og motorisk træning – indhold, som øger de yngstes trafiksikkerhed, og som motiverer dem til at cykle resten af deres liv,” siger han.

 

Kom forbi Cykelbiblioteket

I sommerperioden fra den 1. maj og frem til den 31. oktober 2023 har Cykelbiblioteket åbent på følgende dage:

Onsdag kl. 10 - 16

Torsdag kl. 10 - 16

Fredag kl. 10 - 17

Lørdag kl. 10 - 15

Juli måned og uge 42 er ferielukket

Man kan bestille rådgivning og udlån uden for den faste åbningstid.

Læs mere på: www.cykel-bibliotek.dk