Jeppe slår på kvaliteten, når han køber trommeudstyr

Når Jeppe Schaumburg Jensen køber trommeudstyr, går han efter gear, der holder i årtier. Når noget går i stykker, får han det fikset frem for at kassere det. Flere gange har han været heldig at finde brugte instrumenter i fin stand.

Efterlever den cirkulære økonomis principper

Jeppe Schaumburg Jensen, der bor i Trekroner, navigerer som forbruger meget bevidst efter den cirkulære økonomis principper i sin hverdag: Sideløbende med sit job som webdesigner er han trommeslager, bl.a. i bandet ’A Rush of Coldplay’, der turnerer over hele landet.

Sparer op til sit drømmeudstyr

Når han køber nyt musikudstyr, prioriterer han ting af høj kvalitet. På den lange bane batter det at betale en merpris for mærkevarerne, erfarer han.

”Jeg bruger megen tid på at researche på f.eks. Youtube, inden jeg investerer i nyt gear. Tilbud jagter jeg sjældent. Jeg sparer op til de ting, jeg virkelig gerne vil have – og så køber jeg dem. Til gengæld får jeg virkelig brugt det udstyr, jeg køber. Det står ikke bare i skabet og samler støv,” understreger han.

Slog til på brugte bækkener

Et par gange har han været heldig at finde det gear, han søgte, i pæne brugtversioner.

”Dér slog jeg til – på nogle bækkener i fin stand. Selv passer jeg også godt på mit gear, så jeg kan sælge det videre eller forære det væk, når jeg en dag ikke længere har brug for det.”

Går en effekt i udu, forsøger han altid at få den fikset.

”Tre gange har min elektroniske drum pad været i stykker. Hver gang lykkedes det mig at få den repareret. Jeg har også udstyr, som er 20 år gammelt, men som fortsat fungerer fint – netop fordi det er af høj kvalitet.”

Vil sænke sit CO2-aftryk

Generelt gennemsyrer en grøn tankegang hele hans gøren og laden: I 2021 har Jeppe Schaumburg Jensen besluttet sig for at registrere og nedbringe sit CO2-aftryk. Ved årsskiftet begyndte han at indtaste alt fra indkøb af mad og materielle ting til energiforbrug ifm. el og transport i en app, der udregner CO2-aftrykket for hver aktivitet.

”Ideelt set bør hvert individ på Kloden højst udlede fem ton CO2 om året. i Vesten udleder mange af os det dobbelte. Denne viden fik mig til at sætte mit aftryk under lup og lave mit personlige CO2-regnskab – med henblik på at se, hvor jeg kan skrue ned,” beskriver han.

Går grønt til værks alene

Sin grønne livsstil er Jeppe Schaumburg Jensen alene om at praktisere. Det har han det fint med.

”Umiddelbart kender jeg ikke andre, der er så optagede af bæredygtige tiltag. På sigt planlægger jeg at formidle mine erfaringer på f.eks. Facebook – i håb om at kunne inspirere andre til at gå i samme retning,” siger han.

Forsker: Omgivelser spiller en afgørende rolle

Omgivelserne spiller en større rolle, end vi tror, når vi vil ændre vores adfærd, erfarer Pelle Guldborg Hansen, der forsker i adfærd ved Roskilde Universitet:

”Vi har en tendens til at overvurdere den personlige rolle og undervurdere miljøets betydning for, om vi lykkes med f.eks. at styre livsstilen i en retning, der matcher den cirkulære økonomis principper,” siger han.

Giv dig selv en mental udvej

”Giver man sig selv en challenge, bør der være en mental udvej. Har du besluttet at undgå at købe materielle ting i en måned, kan du f.eks. sige: ’En dag i denne måned må jeg skeje ud med et køb. Herved får du nemmere ved at overholde principperne resten af tiden,” fortæller forskeren.

Pelle: Sådan gennefører du en challenge

Din hverdag er en række vaner, du kan ændre

Forfatter, blogger og influencer Cecilie Blaksted udgav i 2020 bogen ’Challenge-metoden’. Heri guider hun med konkrete råd og eksempler fra sit eget liv læseren til, hvordan man konkret kan styre sine vaner i en mere bæredygtig retning ved at gå på en challenge, dvs. stille sig selv en udfordring og overkomme den. 

5 råd fra Cecilie Blaksted

Cirkulær økonomi

Cirkulær økonomi handler grundlæggende om at begrænse vores forbrug af nye ressourcer ved at forlænge levetiden på vores produkter længst muligt.

Cirkulær økonomi