Lokalplan 732 for bosted, boliger og gravplads på Trekroner Parkvej er endeligt vedtaget
Byrådet har vedtaget lokalplan 732 for bosted, boliger og gravplads på Trekroner Parkvej. Lokalplanen har været i offentlig høring fra den 1. oktober til den 26. november 2024. Ved vedtagelsen er der foretaget mindre ændringer og redaktionelle rettelser i lokalplanen.
Afgørelse
Roskilde
23. marts 2025
23. februar 2025
Byrådet har vedtaget lokalplan 732 for bosted, boliger og gravplads på Trekroner Parkvej.
Lokalplanen har været i offentlig høring fra den 1. oktober til den 26. november 2024. Ved vedtagelsen er der foretaget mindre ændringer og redaktionelle rettelser i lokalplanen.
Planområdet er et 3,7 ha stort areal i den nordlige ende af Trekoner Parkvej - et areal, der i dag anvendes til dyrkning af afgrøder.
Hvad er visionen for området, og hvad muliggør lokalplanen?
Lokalplanens formål er at give mulighed for et område med boliger, et område til bosted og et område til gravplads.
Siden år 2000 har Trekroner udviklet sig til en ny bydel omkring Roskilde Universitet og stationsområdet. Bydelen er formet af en ambitiøs landskabsplan, der fletter boligbebyggelse sammen med skovbælter, grønne kiler og regnvandsløsninger, og som i dag sætter scenen for naturskønne boligområder med mangfoldige boligformer, herunder en masse bofællesskaber. Trekroner nærmer sig fuld udbygning med 2.400 boliger og knap 5.000 indbyggere, og denne lokalplan vil være et yderligere bidrag til udviklingen.
Visionen for lokalplanområdet er at skabe et åbent og tilgængeligt område med grønne kiler, som skal give rekreativ værdi til både beboere og besøgende, samt skabe grobund for træer, buske og fugleliv. Boligområde og bosted placeres på den sydlige del af grunden forbundet af adgangs- og boligveje og adskilt af grønne kiler. Gravpladsen etableres som en naturlig forlængelse af fredskovkilden nord for området.
Lokalplanområdet er i dag omfattet af Lokalplan 419, der udlægger området til gravplads. En ny lokalplan muliggør udviklingen af gravplads side om side med et nyt og moderne bosted samt et boligområde med plads til rækkehuse og fælleshus. Bostedet vil blive
et moderne og tidssvarende tilbud til borgere med kognitive handicap. Det nye bosted i Trekroner skal erstatte bostedet Mariehusenes nuværende, utidssvarende faciliteter i Svogerslev.
Miljøvurdering
Roskilde Kommune har truffet afgørelse om, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering af forslag til lokalplan 732.
Hvis du vil klage
Du har mulighed for at klage over kommunes afgørelse om lokalplan 732 inden den 23. marts 2025 kl. 23.59. Se under "Klagevejledning" her på siden.
Retsvirkninger
Lokalplanen gælder nu for området, og det betyder, at der ikke må etableres forhold i strid med lokalplanens bestemmelser, medmindre kommunen giver tilladelse til det.
Materiale
Klagevejledning
Kommunens afgørelse kan efter planloven påklages til Planklagenævnet for så vidt angår retlige spørgsmål. Det vil sige om retsregler og –principper er fulgt. Der kan ikke klages over planens indhold. Klage har ikke opsættende virkning. Det betyder, at afgørelsen må udnyttes, før klagesagen er afgjort, med mindre klagenævnet bestemmer andet.
Klageberettigede er enhver med retlig interesse i sagens udfald samt af landsdækkende foreninger og organisationer, der som hovedformål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelsen af væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen jf. planlovens §§ 58 og 59.
Hvis du ønsker at klage over en afgørelse, kan du klage til Planklagenævnet via Klageportalen, som du finder et link til på hjemmesiden www.borger.dk og hjemmesiden www.virk.dk. Du logger på, ligesom du plejer - typisk med MitID. Klagen sendes gennem Klageportalen til Roskilde Kommune.
Klagefristen er 4 uger fra afgørelsens offentlige bekendtgørelse på Roskilde Kommunes hjemmeside samt Plandata. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for kommunen i Klageportalen. Det er den, når klager har godkendt og indbetalt gebyr senest kl. 23.59 på den dag, hvor klagefristen udløber.
Når du klager, skal du betale et gebyr. Du betaler gebyret med betalingskort i Klageportalen. Gebyret tilbagebetales, hvis klageren får helt eller delvist medhold.
Planklagenævnet afviser som udgangspunkt en klage, der kommer uden om Klageportalen, hvis der ikke er særlige grunde til det. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Planklagenævnet. Nævnet afgør herefter, om du kan fritages for at bruge klageportalen. Se betingelserne for at blive fritaget hjemmesiden www.naevneneshus.dk.
Kommunens og Planklagenævnets afgørelser kan indbringes for domstolene inden 6 måneder fra afgørelsens offentlige bekendtgørelse.