Plan- og Teknikudvalget elementer
Sagsid.: 00.01.00G01-0011 17
sagsfremstilling
|
Beslutninger om dagsordenen |
|
Sagsnr. 299836
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 148
Godkendt.
Sagsid.: 00.01.00P35-0006 20
sagsfremstilling
|
Plan- og Teknikudvalgets møde med FMU By, Kultur og Miljø |
|
Sagsnr. 344395
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Ifølge MED-aftalen for Roskilde Kommune skal der afholdes fællesmøde mellem de politiske udvalg og forvaltningens ForvaltningsMEDUdvalg (FMU).
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at drøftelsen med FMU gennemføres efter den nedenfor foreslåede dagsorden.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
I lighed med tidligere år skal der afholdes fællesmøde mellem de politiske udvalg og forvaltningernes ForvaltningsMedUdvalg (FMU). Forvaltningens MED-udvalg består af medlemmer, der repræsenterer hele direktørområdet By, Kultur og Miljø, dvs. kommunens kulturinstitutioner og Materielgården samt forvaltningen. Direktøren for By, Kultur og Miljø er udvalgets formand, og næstformanden er en repræsentant fra medarbejdersiden.
Forvaltningen foreslår følgende dagsorden for fællesmødet, der forventes at vare ½ time:
1. Præsentation af deltagerne
2. Budget 2022 - Det fortsatte forløb indtil 2. behandling i byrådet i oktober
3. Status på arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold på udvalgets område og i administrationen
4. Eventuelt
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 149
Drøftet.
Sagsid.: 01.00.05P16-0001 21
sagsfremstilling
|
Helhedsplan for Gundsømagle |
|
Sagsnr. 350460
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
På baggrund af henvendelse fra Gundsømagle Landsbyråd forelægger forvaltningen forslag til udarbejdelse af en samlet helhedsplan for Gundsømagle.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at arbejdet med en helhedsplan for Gundsømagle igangsættes med udgangspunkt i den beskrevne proces- og tidsplan.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
Plan- og Teknikudvalget modtog i maj måned en henvendelse fra Gundsømagle Landsbyråd med ønske om, at kommunen iværksætter udarbejdelsen af en helhedsplan for Gundsømagle. Landsbyrådet ønsker, på tilsvarende vis som Svogerslev og Vindinge, at have en helhedsplan for Gundsømagle, der kan fungere som styringsværktøj for byens fremtidige udvikling. De ønsker kun begrænset udbygning, så byen fortsat bevarer sit landsbypræg med tæt kontakt til natur og landskab.
Landsbyrådet lægger selv op til en helhedsplan med fokus på bosætning herunder flere seniorboliger, trafikale forhold, skole- og institutionsforhold, kulturtilbud, indkøbsmuligheder samt grønne områder og rekreative tilbud. Forvaltningen anbefaler, at en eventuel helhedsplan også omhandler grøn omstilling, som følge af byrådets vedtagne strategier og handleplaner for klima og energi.
Landsbyrådet ser gerne, at helhedsplanen udarbejdes snarest muligt og i samarbejde med landsbyrådet, byens borgere, foreninger, virksomheder, skoler og institutioner. De foreslår selv, at helhedsplanen igangsættes med et borgermøde, hvor lokale interessenter kan bidrage med viden og idéer. I landsbyrådets henvendelse er det angivet, at der allerede er nedsat arbejdsgrupper, der arbejder på opgradering af fællesarealet ved byens gamle skole samt med optimering af naturstier.
Gundsømagle har i de senere år gennemgået løbende udvikling blandt andet som Zebraby og med flere nye boligprojekter realiseret og planlagt. En helhedsplan er ikke en forudsætning for at fortsætte udviklingen af Gundsømagle, men en sammenhængende plan for Gundsømagle, vil bidrage til at skabe fælles forståelse og lokal forankring af den fremadrettede udvikling.
En helhedsplanproces er imidlertid særdeles ressourcekrævende, og forvaltningen er i øjeblikket underlagt et kraftigt ressourcepres fra tilsvarende opgaver i andre bysamfund samt planlægning afledt af den store aktivitet på boligmarkedet. Forvaltningen foreslår derfor en proces, der afventer til foråret 2022, og at det forudsætter, at Gundsømagle Landsbyråd fungerer som forpligtende bindeled mellem forvaltning og lokalsamfund og blandt andet bidrager med at tilrettelægge og afholde borgermøder. Den foreslåede proces ser ud som følger:
- Forår 2022: Indledende dialog med landsbyrådet om planproces.
- Forsommeren 2022: Borgerworkshop i samarbejde med landsbyrådet med indhentning af viden og idéer.
- Efterår 2022: Forvaltningen udarbejder forslag til helhedsplan i løbende dialog med landsbyråd.
- Vinter 2022/2023: Politisk behandling af forslag til helhedsplan efterfulgt af offentlig høringsperiode med borgermøde.
- Forår 2023: Endelig politisk vedtagelse af helhedsplan.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 150
Godkendt.
Bilag
Sagsid.: 01.02.05P00-0001 21
sagsfremstilling
|
Forslag til lokalplan 715 for Skousbo, etape 2 (11-punktsprogram) |
|
Sagsnr. 351356
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
En rammelokalplan for Skousbo’s etape 2 skal fastlægge den overordnede struktur for 120 boliger fordelt på rækkehuse og parcelhuse samt sikre realiseringen af Syvmosekilen og skabe adgang til Skousbo Skov. Derudover er lokalplanen byggeretsgivende for de første 70 boliger. Der reserveres grundkapitalindskud til alment byggeri inden for hele lokalplanområdet.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at
1. der udarbejdes forslag til lokalplan 715 på baggrund af vedlagte 11-punktsprogram, og
2. der reserveres kommunalt grundkapitalindskud på foreløbigt 6,2 mio. kr. til alment byggeri inden for hele lokalplanområdet.
Beslutningskompetence
Ad 1.: Plan- og Teknikudvalget
Ad 2.: Økonomiudvalget
Sagsfremstilling
En privat grundejer har henvendt sig med ønske om at påbegynde udbygningen af Skousbo’s 2. etape, der i Kommuneplan 2019 er udlagt til boligformål med plads til 120 boliger, hvoraf 50 boliger først kan udvikles i 2. halvdel af planperioden. Forvaltningen foreslår, at der udarbejdes en rammelokalplan, som omfatter en samlet disponering af de 120 boliger samt Syvmosekilens første etape og Skousbo Skov. Rammelokalplanen vil være byggeretsgivende for de første 70 boliger og stille krav til, at 25 % (svarende til 30 boliger) opføres som alment byggeri.
Udviklingen af Skousbo’s etape 2 skal supplere boligudbygningen i Viby med flere parcelhuse og senioregnede boliger, som der opleves lokal efterspørgsel på. Udvikler præsenterer et projekt, hvor de 120 boliger fordeler sig på 12 parcelhuse og 108 tæt-lave boliger, hovedsageligt i ét plan. Lokalplanen vil være byggeretsgivende for 8 parcelhuse og 62 tæt-lave boliger, hvoraf de 30 vil være almene. Endvidere vil lokalplanen være med til at sikre realiseringen af Syvmosekilens første etape, der som en blå/grøn rygrad gennem Skousbo skal bidrage til at trække naturen ind i Viby - og Viby ud i naturen. Et net af rekreative stier skal sikre adgang til både Syvmosekilen og Skousbo Skov. Lokalplanområdet vil blive vejbetjent fra Ørstedvej.
Forvaltningen foreslår, at planerne behandles i byrådet på grund af sagens almene interesse jf. delegationen.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Den anslåede udgift ved kommunalt grundkapitalindskud til alment byggeri inden for hele lokalplanområdet afholdes inden for puljen til indskud i Landsbyggefonden, som består af et årligt budget samt overførsler. Udgiften er beregnet til foreløbigt 6,2 mio. kr., svarende til 8 % af en anslået anskaffelsessum på 78 mio. kr. ved et forventet alment byggeri på ca. 3.000 etagemeter. Beløbet forventes afholdt tidligst i 2023. Med den nuværende disponering af puljen til grundkapital (efter disponering til Møllevej/Tømmergården II på 9,7 mio. kr. i 2022, som er et andet punkt på dagsorden) og det nuværende budget i overslagsårene 2022-2025, forventes der inden stillingtagen til nærværende sag en restpulje i 2023 på 5,4 mio. kr. eller 0,8 mio. kr. mindre end den forventede udgift. Såfremt puljen er uændret ved skema A godkendelse, vil den sidste restbetaling aftales udsat, så den bliver betalt af puljen i 2024, hvor der er afsat 13 mio. kr.
Byrådet vil få forelagt selvstændige sager om godkendelse af skema A og kommunalt grundkapitalindskud i almene byggerier tidligst samtidig med endelig godkendelse af lokalplanen.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 151
Indledningsvis blev de oplyst, at der er en fejl i bilaget vedr. beslutningskompetencen. Bilaget rettes i forbindelse med referatet.
Ad. 1.: Godkendt.
Bilag
Sagsid.: 01.02.05P16-0009 18
sagsfremstilling
|
Forslag til lokalplan 689 og Kommuneplantillæg 7 for boliger ved Møllevej i Jyllinge (endelig godkendelse) |
|
Sagsnr. 313325
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Forslag til lokalplan og kommuneplantillæg for nyt boligområde ved Møllevej i Jyllinge har været i offentlig høring og forelægges nu til endelig vedtagelse.
Forvaltningen foreslår, at planerne behandles i byrådet på grund af sagens almene interesse jf. delegationen.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at
1. lokalplan 689 for boliger ved Møllevej i Jyllinge og tilhørende kommuneplantillæg 7 godkendes med de foreslåede ændringer, og
2. der reserveres kommunalt grundkapitalindskud på foreløbigt 9,7 mio. kr. til alment byggeri inden for hele rammelokalplanområdet.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Plan- og Teknikudvalget vedtog den 1. marts 2021, punkt 50, at sende forslag til lokalplan 689 for boliger ved Møllevej i Jyllinge i offentlig høring i perioden den 16. marts til den 12. maj 2021. Økonomiudvalget vedtog den 2. marts 2021, punkt 90, at sende Kommuneplantillæg 7 i offentlig høring i samme periode. Der var kun en borger tilmeldt det planlagte borgermøde den 21. april 2021. Derfor blev borgermødet konverteret til et møde på Skype mellem forvaltningen og borgeren. Da høringen sluttede, var der indkommet 6 høringssvar.
Høringssvarene er behandlet i vedlagte høringsnotat og omhandler udelukkende lokalplanforslaget. Høringssvarene omhandler primært ønske om cykelsti langs Møllevej. Derudover var der ønsker til yderligere stier, bekymring for tætheden i området, ønsker til arkitektonisk facadeudtryk samt beskyttelse af grundvandet. Alle høringssvar kan ses her.
Med baggrund i bemærkningerne foreslår forvaltningen følgende ændringer i lokalplanen før endelig vedtagelse:
- Anlæg af cykelsti/fortov langs Møllevejen bliver yderligere beskrevet i lokalplanens afsnit ”Lokalplanområdet i fremtiden”.
- Der gives mulighed for større variation i facademateriale med tilføjelse af tegl.
- Lokalplanen tillægges bonusvirkning, da området omkring Bromarken forbliver i landzone. Bonusvirkningen erstatter landzonetilladelse for de anlæg i lokalplanen, der skal opføres i landzone, således at disse kan opføres uden særskilt landzonetilladelse.
Derudover er der foretaget mindre redaktionelle rettelser i lokalplan og kommuneplantillæg. Ændringerne er sket i dialog med udvikler, som er indforstået med de foreslåede ændringer.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Den anslåede udgift ved kommunalt grundkapitalindskud til alment byggeri på ejendommen afholdes inden for puljen til indskud i Landsbyggefonden, som består af et årligt budget samt overførsler. Udgiften er beregnet til foreløbigt 9,7 mio. kr., svarende til 8 % af en anslået anskaffelsessum på 122 mio. kr. ved et forventet alment byggeri på ca. 4.700 etagemeter. Beløbet forventes afholdt i 2022. Med den nuværende disponering af puljen til grundkapital og det nuværende budget i overslagsårende 2022-2025, forventes der inden stillingtagen til nærværende sag en restpulje i 2022 på 9,9 mio. kr.
Byrådet vil få forelagt en selvstændig sag om godkendelse af skema A og kommunalt grundkapitalindskud i det almene byggeri, forventeligt i løbet af efteråret 2021.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 152
Anbefales.
Bilag
Sagsid.: 13.03.00P21-0001 21
sagsfremstilling
|
Lokalplanlægning og individuelle varmepumper |
|
Sagsnr. 351147
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Forvaltningen forudser tiltagende støjgener fra individuelle varmepumper og foreslår en række principper for at fremme kollektive varmeløsninger ved lokalplanlægning for nye boligområder med tæt byggeri.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at de beskrevne principper for udarbejdelse af kommende lokalplaner vedtages med henblik på at minimere antallet af individuelle varmepumper i nye boligområder med etage- og tæt-lav byggeri.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
I forbindelse med omstilling fra fossile brændsler til mere bæredygtige energiformer vinder individuelle varmepumper frem i mange boligområder. Det sker blandt andet som led i at udfase naturgas som varmekilde inden år 2035. Ud fra en CO2-mæssig betragtning er det en gevinst og imødekommer kommunens klimamål, men de individuelle varmepumper udgør et tiltagende problem med støjgener for naboer, og de tekniske anlæg kan virke skæmmende i et boligkvarter.
Erfaringer landet over viser, at pumperne udgør potentielt alvorlige støjgener i form af den såkaldte ”cikadeeffekt”, hvor støjen forstærkes, jo flere pumper der er. Forvaltningen vurderer, at problemet er størst i boligområder som tæt-lav og etageboligbebyggelse, mens der i parcelhuskvarterer er større afstand mellem pumperne.
I planloven er der ikke længere mulighed for at stille krav om, at et givent boligområde i forbindelse med lokalplanlægning skal tilkoble sig kollektiv varmeforsyning fx fjernvarme. Denne bestemmelse blev udtaget af planloven fra 1. januar 2019.
Forvaltningen vurderer dog, at der er planlægningsmæssig begrundelse med hjemmel i planloven til aktivt at arbejde for at undgå individuelle varmepumper i støjfølsomme områder. Da det samtidig skal sikres, at et givent boligområde har adgang til varmeforsyning, foreslår forvaltningen, at lokalplanlægning indeholdende tæt-lav og etagebyggeri fremadrettet sker ud fra følgende principper:
- Forvaltningen stiller krav ved første møde med udvikler om, at denne igangsætter og betaler undersøgelse af mulighederne for at benytte fælles varmeforsyning frem for individuelle varmepumper.
- Forvaltningen opfordrer til tilkobling til fjernvarme indenfor eller nær fjernvarmeforsynede områder og faciliterer dialog mellem udvikler og Fors A/S.
- Hvor der ikke er nem adgang til fjernvarme undersøges mulighed for at etablere et lokalt fælles varmeforsyningsanlæg for bebyggelsen, og der afses den nødvendige arealreservation til teknisk anlæg i lokalplanlægningen.
- I forbindelse med igangsætning af en lokalplan indgår det i 11-punktsprogrammet under emnet Miljø, mål og politikker, hvilken varmeforsyning der arbejdes for.
Vedlagte kortbilag viser varmeforsyningsplanen i relation til kommende lokalplaner, hvor der indgår tæt-lav boliger og/eller etagebyggeri.
Af lokale eksempler med lokal kollektiv varmeforsyning kan nævnes udvikling af Kavsbjergård, hvor bygherre i samarbejde med Fors A/S arbejder for en kollektiv lokal løsning. I Vindinge Vest er bydelen varmeforsynet via et lokalt gasforsyningsanlæg, som er bygget til på sigt at kunne sammenkobles med Roskildes fjernvarmenet.
Forvaltningen henviser i øvrigt til sag på Klima- og Miljøudvalgets møde den 17. august 2021, hvor udvalget behandler sag om principbeslutning om videre fjernvarmeanalyser med henblik på at udvide fjernvarmeforsyningen i kommunen.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 153
Godkendt.
Bilag
Sagsid.: 01.02.05P16-0004 18
sagsfremstilling
|
Nye vejnavne – Lokalplan 678 for boliger og botilbud ved Kavsbjerggård |
|
Sagsnr. 305228
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
I forbindelse med den videre udvikling af boliger og botilbud ved Kavsbjerggård i Viby, er der brug for to nye vejnavne.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at ”Kavsbjerg Huse” og ”Kavsbjerg Vænge” godkendes som nye vejnavne for kommende boliger og botilbud.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
En realisering af lokalplan 678, der blev vedtaget den 28. april 2021, punkt 110, kræver etablering af en ny vejadgang fra Ørstedvej, for at sikre boliger og botilbuds til- og frakørselsforhold. Se vedlagte kort.
Forvaltningen foreslår, at de to nye veje, der forsyner kommende boliger og botilbud, navngives ”Kavsbjerg Huse”, der refererende til en samling af huse nær Kavsbjerg samt ”Kavsbjerg Vænge”. Området udstykkes fra Kavsbjerggård, og på historiske kort fremgår også betegnelsen ’Kavsbjerg’ ved et højdepunkt umiddelbart øst for lokalplanområdet.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 154
Godkendt.
Bilag
Sagsid.: 01.02.05P16-0009 18
sagsfremstilling
|
Nye Vejnavne - Lokalplan 689 for boliger ved Møllevej i Jyllinge |
|
Sagsnr. 313325
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
I forbindelse med endelig vedtagelse af lokalplan 689 for boliger ved Møllevej i Jyllinge er der behov for to nye vejnavne.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at vejnavnene Tømmermarken og Lisbethvej godkendes.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
Forvaltningen er i samarbejde med grundejerne inden for lokalplanområdet blevet enige om at foreslå vejnavnene: Tømmermarken og Lisbethvej.
Vest for lokalplanområdet ligger det nuværende Tømmergården, og den nye bebyggelse opføres på marken, der ligger i tilknytning hertil. Tømmergården og den vestlige del af den nye bebyggelse tilhører samme almene boligforening. Derfor foreslås Tømmermarken.
Den østlige del af bebyggelsen ligger øst for Bromarken, og har derfor ikke umiddelbart tilknytning til Tømmergården. Derfor foreslås Lisbethvej, der er en fortsættelse af gamle pigenavne temaet fra de øvrige boligbebyggelser langs Bromarken.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 155
Godkendt.
Bilag
Sagsid.: 01.02.05P16-0001 18
sagsfremstilling
|
Nyt vejnavn - Lokalplan 676 for parkbebyggelse ved den gamle højskole i Himmelev |
|
Sagsnr. 301884
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
I forbindelse med realisering af parkbebyggelsen ved den gamle højskole i Himmelev, lokalplan 676, er der behov for et nyt vejnavn.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at vejnavnet Margrethe Bredsdorffs Vej godkendes.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
I forbindelse med lokalplanen for området er der behov for et nyt vejnavn. Boliger med indkørsel til Thomas Bredsdorffs Alle får alle adresse på Thomas Bredsdorffs Alle. Der er derfor kun behov for ét nyt vejnavn til vejen og boligerne med indkørsel fra Nyborgvej. Forvaltningen er i samarbejde med grundejer og museet blevet enige om at foreslå vejnavnet: Margrethe Bredsdorffs Vej.
Margrethe Bredsdorff var Thomas Bredsdorffs hustru, og hun havde ansvar for skolens husholdning og var underviser. Efter Thomas Bredsdorffs død drev hun skolen videre sammen med deres søn Morten, indtil skolen blev solgt til AOF i 1930.
Margrethe planter desuden kvindeegen i 1915 sammen med driftige kvinder i Himmelev. Hun har således været en stor del af skolen sammen med sin mand Thomas, og forvaltningen finder det derfor naturligt, at hun også bliver mindet med et vejnavn i området.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 156
Godkendt.
Bilag
Sagsid.: 00.16.00A00-0003 21
sagsfremstilling
|
Evaluering af borgermøder med supplerende mulighed for digital deltagelse |
|
Sagsnr. 351662
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Evaluering af fysiske borgermøder med supplerende digitale metoder.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at fysiske borgermøder fremover i konkrete tilfælde og situationsbestemt kan suppleres med digitale inddragelsesmetoder.
Beslutningskompetence
Økonomiudvalget
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget besluttede den 3. juni 2020, punkt 219, at der i en forsøgsperiode skulle anvendes nye digitale metoder til at supplere udvalgte kommende fysiske borgermøder. Økonomiudvalget besluttede at evaluere i foråret 2021.
Plan- og Teknikudvalget besluttede den 2. juni 2020, punkt 97, at der i en forsøgsperiode anvendes nye digitale metoder til at supplere udvalgte kommende fysiske borgermøder. Af denne sag fremgår eksempler og foreløbige vurderinger af muligheder og udfordringer.
I forlængelse af de to beslutninger, har forvaltningen afprøvet flere forskellige metoder for digital inddragelse, og der er løbende sket en tilpasning og forbedring af inddragelsesmetoderne. I bl.a. Roskilde Sydby, ved Højskolegrunden og i Roskilde Bymidte (parkeringsstrategi) har der været afholdt fysiske borgermøder, suppleret med livestreaming via kommunens Facebook-profil. I Viby og ved Frederiksborgvej er der afholdt 100 % digitale borgermøder via Zoom. Og ved Roskilde Ring er borgerne blevet hørt via online meningsmålinger på sociale medier. Derudover har forvaltningen i en prøveperiode anvendt det digitale inddragelsesværktøj Citizenlab, som efterfølgende er blevet indkøbt og dermed anvendeligt i det fremadrettede arbejde.
Det er forvaltningens vurdering, at den digitale inddragelse er et godt supplement til de fysiske borgermøder, og forvaltningen har på baggrund af de mange møder også fundet en god model for afholdelse af digitale borgermøder. Særligt giver digital inddragelse potentiale for at komme i dialog med en bredere målgruppe, og metoderne er langt hen ad vejen blevet godt modtaget af borgerne. Til enkelte møder har der været op mod 100 digitale deltagere. Det er dog også forvaltningens erfaring, at det er væsentligt mere ressourcekrævende end forventet at inddrage digitalt.
En fælles erfaring fra både hybridmøderne (fysiske borgermøder suppleret med digital deltagelsesmulighed) og de 100 % digitale borgermøder er, at et velfungerende møde kræver et stort ressourcetræk og et professionelt setup, hvad angår både lyd, billede, mødestyring og parallel facilitering af spørgsmål/svar. Ved hybridmøderne har det særligt været en udfordring at opnå en god balance mellem inddragelsen af de fysisk fremmødte såvel som de digitale deltagere. Til de møder, der har fungeret bedst, har forvaltningen mødt talstærkt op, og der er gjort brug af professionelle konsulenter og - ved fysisk fremmøde – også Roskilde Hallernes faciliteter samt professionelle kameraføring og transmittering.
På denne baggrund er det forvaltningens vurdering, at borgermøder som udgangspunkt bør videreføres med det primære fokus på fysisk fremmøde, og så vidt muligt afholdt i de relevante lokalområder. I konkrete tilfælde og situationsbestemt kan der suppleres med forudgående eller samtidige digitale inddragelsesmetoder, tilpasset det konkrete emne. I forbindelse med borgermøder relateret til kommuneplantillæg og lokalplaner vil det fremgå af den politiske sag, hvis der er forslag om supplerende digital inddragelse.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Hvis det ønskes, at der ved alle borgermøder fremover både skal være mulighed for fysisk og digital deltagelse, vil det ikke kunne imødekommes inden for det nuværende driftsbudget. Det skønnes, som det blev oplyst i den nævnte sag fra Plan- og Teknikudvalgsmødet, at der vil være behov for indkøb af streamingplatform, der enkelt kan køre på kommunens hjemmeside, udstyr til optagelse mv. og mindst ét årsværk til at varetage planlægning og afvikling af den digitale del af møderne.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 157
Anbefales, idet udvalget lægger vægt på, at forvaltningen løbende udvikler metoder og overvejer mindre ressourcekrævende supplerende digitale deltagelsesformer.
Sagsid.: 02.00.00P19-0561 20
sagsfremstilling
|
Fornyet behandling af dispensation fra bebyggelsesprocent i lokalplan |
|
Sagsnr. 340628
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Planklagenævnet har ophævet Roskilde Kommunes afgørelse af 13. marts 2018 om lovliggørelse af tilbygning med dispensation fra bebyggelsesprocenten. Sagen skal derfor behandles på ny.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der gives delegation til, at forvaltningen kan træffe afgørelse i sagen efter endt naboorientering.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
Sagen har senest været forelagt Plan- og Teknikudvalget den 14. januar 2016, punkt 8, og den 7. september 2017, punkt 194.
Planklagenævnet har den 25. november 2020 ophævet Roskilde Kommunes afgørelse af den 13. marts 2018 om dispensation fra lokalplan nr. 296 til en tilbygning opført på ejendommen Strandgade 4A, 4000 Roskilde, og har hjemvist sagen til fornyet behandling. Årsagen til, at sagen skal behandles på ny er, at udregningen af bebyggelsesprocenten er sket på baggrund af et forkert bygningsreglement.
Forvaltningen har i den tidligere afgørelse anvendt beregningsregler i det bygningsreglement, som var gældende på ansøgningstidspunktet, men eftersom lokalplanen har bestemmelser om bebyggelsesprocent, skal beregningen ske efter det bygningsreglement, som var gældende på vedtagelsestidspunktet for lokalplanen. For denne sag betyder det, at bebyggelsesprocenten skulle have været beregnet efter Bygningsreglement for småhuse 1985, BR-S 85, og ikke Bygningsreglement 2015, BR15.
Præcist drejer det sig om, at et integreret udhus og et integreret teknikrum på hver ca. 6 m2 skal medregnes i etagearealet, samt at trapper i trapperum medregnes for hver etage trappen forsyner, hvilket medfører, at bebyggelsesprocenten stiger fra ca. 62 til ca. 67.
Der er derfor tale om en beregningsmæssig opgørelse i en konkret sag, som ikke ændrer på bygningens omfang, fodaftryk og indvirkning på omgivelserne, hvorfor forvaltningen beder om delegation til at træffe afgørelse i sagen.
Forvaltningen har ikke delegation til at meddele dispensation til lempeligere bebyggelsesprocent, end kommuneplanens rammer fastsætter. Kommuneplanen fastsætter bebyggelsesprocenten i området til 45. Forvaltningen kan først træffe afgørelse efter endt orientering af de omboende.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 158
Godkendt.
Lars-Christian Brask (I) kan ikke godkende indstillingen, idet han finder, at udvalget skal træffe beslutning i sagen om, at der ikke gives dispensation og at byggeriet skal fysisk lovliggøres.
Sagsid.: 05.09.00G01-0001 20
sagsfremstilling
|
Udvidelse af parkeringszonen |
|
Sagsnr. 329542
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Parkeringsforholdene omkring Skoleslagteriet har været genstand for flere henvendelser til både forvaltningen og politikere. Forskellige løsninger er blevet vendt, og det foreslås at udvide bymidtezonen til Skoleslagteriet og Tinghusvej.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at bymidtezonen udvides med henblik på at afhjælpe parkeringsudfordringerne i området ved Skoleslagteriet.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
På Byrådsmøde den 27. maj 2020, punkt 125, blev det besluttet at igangsætte Parkeringsstrategiens 1. etape om "Fleksibel og forbedret parkering i Bymidten" (indsatser 1-3). Indsatserne blev implementeret 1. maj 2021 og vil blive evalueret i foråret 2022.
Igennem længere tid har der været henvendelser om parkeringsudfordringer ved Skoleslagteriet, som er opført med en reduceret parkeringsnorm. I tilknytning til byggeriet er der opført i alt 75 parkeringspladser, og derudover er der i sommeren 2021 anlagt 35 nye offentlige p-pladser på Tinghusvej, som er delvis finansieret af p-fondmidler fra Skoleslagteriet og delvis af Roskilde Kommune. Der er krav om, at disse pladser skal være offentligt tilgængelige. Derudover anlægges der yderligere 10-12 offentlige pladser syd for Tinghuset.
Der er et stort ønske om at sikre adgang til parkering fra områdets forskellige brugere, og forvaltningen har derfor lavet en samlet vurdering af, hvordan de forskellige hensyn kan afvejes bedst muligt. Det anbefales på den baggrund, at Skoleslagteriet og Tinghusvej bliver en del af bymidtens parkeringszone, således at pladserne i området er omfattet af de generelle parkeringsregler inden for bymidtezonen.
Det betyder, at der kan parkeres på de offentlige pladser langs Tinghusvej ved at registrere via app eller automat og derved få de første to timer gratis og mulighed for yderligere tilkøb. Samtidig får man som beboer i området mulighed for at erhverve beboerlicens, som fritager for registrering og betaling. Dette giver beboerne en større fleksibilitet, da der er mulighed for at benytte de offentlige pladser i hele bymidtezonen.
Parkeringsarealet øst for Tinghuset vil ligeledes blive indlemmet i zonen. Tidsbegrænsningen ændres fra 3 til 2 timer, med mulighed for at tilkøbe ekstra parkeringstid, som i den øvrige bymidte. For at sikre primær adgang for Frivillighedscenterets brugere, vil denne parkeringsplads - på samme måde som dele af Schmeltz Plads og Stændertorvet - ikke kunne anvendes med beboerlicens i tidsrummene kl. 8-18 på hverdage og kl. 8-14 lørdag.
En mindre parkeringsplads nord for Frivillighedscentret holdes ude af bymidtezonen og vil være forbeholdt Frivillighedscentret og Tinghuset.
Der opsættes i første omgang ikke automater i området.
Forvaltningen vil løbende holde øje med parkeringssituationen og inddrage dette i den samlede evaluering af Parkeringsstrategiens 1. etape i foråret 2022.
Økonomi
Sagen har ingen budgetmæssige konsekvenser i 2021. En udvidelse af parkeringszonen kan afholdes på anlægsbudgettet for "Fleksibel og forbedret parkering".
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 159
Merete Dea Larsen (O) stillede ændringsforslag: "Denne sag viser med tydelighed, at der ikke i fremtiden kan gives dispensation fra parkeringsnormer. Såfremt der alligevel ønskes dette, skal der reserveres areal og økonomi til at etablere dette, hvis behovet alligevel opstår på et senere tidspunkt og arealet kan anvendes til andre ting der kan undværes på sigt". For stemte Merete Dea Larsen og Lars-Christian Brask. Imod stemte de øvrige udvalgsmedlemmer. Hermed faldt forslaget.
Herefter blev forvaltningens indstilling godkendt.
Merete Dea Larsen (O) kan ikke godkende, idet O mener, at der skal findes en løsning på nærliggende parkering med licenser.
Bilag
Sagsid.: 05.09.00G01-0002 21
sagsfremstilling
|
Status for parkering og senioregnede boliger på Musicon |
|
Sagsnr. 351520
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Forvaltningen giver en status på parkering og senioregnede boliger på Musicon.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at sagen drøftes.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
Plan- og Teknikudvalget besluttede på møde den 4. april 2021, punkt 111, at der gives en status for parkering og for senioregnede boliger i Musiconområdet.
Parkeringsrammerne for Musicon er opgjort af en fastsat parkeringsnorm, samt ramme for betalingsparkering og salg af licenser til borgere og erhverv. Samlet understøtter de Roskilde Kommunes ambitioner om Musicon som en grøn og kreativ bydel, hvor størstedelen af transporten foretages ved gang, cykel og kollektiv transport. Parkeringsnormen blev fastsat i 2010 af byrådet den 29. september, punkt 222, med mobilitetsplan for Musicon, samt ramme- og lokalplan 540 for Musicon. Betalings- og licensordning blev besluttet i 2019 af Plan- og Teknikudvalget den 14. januar, punkt 10, og samtidig blev det besluttet, at betalings-/licenssystem skulle fungere i en to-årig forsøgsperiode. Samlet udgør dette rammerne for parkering i Musicon.
Medio 2021 er der 440 p-pladser tilgængelige i Musiconområdet – heraf 140 p-pladser ved BEC, som kan benyttes uden for kontoråbningstid. Parkeringspladserne er tilgængelige for de nu 195 indflyttede boliger og cirka 300 arbejdspladser samt gæster til de offentlige og kulturelle formål i området. Det nye p-hus er opført og er i øjeblikket i en afsluttende testfase forud for ibrugtagning. Når p-huset efter testfasen åbner for offentligheden (forventeligt medio august), vil antallet af tilgængelige parkeringspladser være 680.
Der arbejdes løbende på at realisere yderligere parkeringshuse, og forventningen er, at næste p-hus åbner i efterår 2023, hvorefter der forventes at være i alt 1.165 p-pladser til at betjene ca. 600 boliger og ca. 390 arbejdspladser samt gæster til de kulturelle og offentlige formål. Når Musicon er helt færdigudviklet, forventes det samlede udbud af parkeringspladser at være ca. 1.340 pladser, som forventes at betjene ca. 1.000 boliger og 1.000 arbejdspladser samt gæster til de kulturelle og offentlige formål i området.
Som led i forsøgsordningen gennemføres løbende evaluering, og der implementeres løbende justeringer. Tiltag som iværksættes har til formål at lette virksomheders og borgeres møde med de nye rammer. Eksempelvis arbejdes der med etablering af flere satellitparkeringspladser, midlertidig mulighed for køb af dagsbilletter samt tiltag til fremme af grønne og bæredygtige transportmidler i området. For uddybende status se vedhæftede notat.
Forvaltningen har i foråret 2021 gennemført en analyse af antallet af opførte og planlagte boliger i Roskilde Kommune i den nuværende byrådsperiode 2018-2021. I forlængelse heraf har forvaltningen vurderet, hvor mange af de planlagte og opførte boliger, der vurderes at være senioregnede boliger. En senioregnet bolig defineres som en bolig i ét plan, max. ca. 110 m2 og med adgang fra enten stueplan eller med elevator.
Analysen viser, at der i Musiconområdet er planlagt og realiseret 573 boliger, hvoraf 55 pct. vurderes at være senioregnede.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 160
Drøftet.
Bilag
Sagsid.: 05.01.04G01-0002 21
sagsfremstilling
|
Optagelse af privat fællesvej Navervænget som offentlig |
|
Sagsnr. 350732
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
I forbindelse med anlæg af en ny vejforbindelse mellem Østre Ringvej og Navervænget skal den private fællesvej Navervænget optages som kommunevej.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at den private fællesvej på Navervænget, der er vist med rødt på vedlagte bilag, optages som kommunevej.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
I forbindelse med projekteringen af en forlængelse af Navervænget frem til rundkørslen på Østre Ringvej ved til- og frakørslen fra Holbækmotorvejens frakørsel 11 har Roskilde Kommune konstateret, at der er etableret adgang fra den nuværende vendeplads (rundkørsel) for enden af Navervænget over matrikelnumrene 22d og 22q til Dansk Støbeasfalts ejendom matrikelnummer 4l.
Denne adgang er færdselsareal for blandt andet Dansk Støbeasfalts ejendom matr. nr. 4l, men er beliggende på ejendommene 22d og 22g, der ejes af henholdsvis Fors A/S og ARGO.
Adgangen har ikke været registreret som privat fællesvej, selvom den opfylder privatvejslovens definition på en privat fællesvej (lovens § 10, nr. 3), hvorefter en privat fællesvej er en vej, der ikke er offentlig vej, men fungerer som færdselsareal for en anden ejendom end den ejendom, som færdselsarealet ligger på, når ejendommene ikke har samme ejer. Det er forvaltningens vurdering, at adgangen på den baggrund er en privat fællesvej.
Ved projekteringen af forlængelsen af Navervænget er det forudsat, at der etableres adgang til ejendommene på sydsiden af vejen over det nuværende vejareal, og at disse adgange fortsat vil have status som offentlige vejarealer (kommuneveje). Det ses også, at adgangen til Dansk Støbeasfalts ejendom i modsætning til adgangene til de to ejendomme Navervænget 5 og 7 ikke er ført frem til ejendommens skel, idet ejendommen som nævnt har adgang over matrikelnumrene 22d og 22q.
Efter vejlovens § 15 bestemmer kommunalbestyrelsen blandt andet, hvilke private fællesveje der skal optages som kommuneveje.
Det er forvaltningens vurdering, at den private fællesvej på matrikelnumrene 22d og 22q bør optages som offentlig vej, så der på en ensartet måde skabes adgang fra den nye forlængelse af Navervænget til ejendommene syd for den nye vejforbindelse frem til ejendommene.
Forvaltningen påtænker derfor under henvisning til vejlovens § 15 at bestemme, at den private fællesvej, der er vist med rødt på bilaget, optages som kommunevej. Hvis den ca. 12 meter lange private fællesvej optages som kommunevej, vil der efter optagelsen være adgang til alle ejendomme syd for den nye forlængelse af Navervænget med offentlige vejarealer frem til ejendommene.
Besluttes det at optage den private fællesvej som kommunevej, vil vejarealet efterfølgende blive udskilt af matriklen som offentligt vejareal.
Den påtænkte afgørelse har været i høring hos Dansk Støbeasfalt, Fors A/S og ARGO. Ved udløbet af høringsfristen har Dansk Støbeasfalt alene fremsendt deres bemærkninger.
Dansk Støbeasfalt bestrider, at den private fællesvej optages som offentlig vej, da Dansk Støbeasfalt ikke mener, at de drager fordel af ændringen, og da det ikke medfører en værdiforøgelse af deres ejendom.
Sagen forlægges nu med henblik på en endelig beslutning.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 161
Anbefales.
Bilag
Sagsid.: 18.15.05G01-0001 19
sagsfremstilling
|
Legepladser i kolonihaver |
|
Sagsnr. 317959
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Forvaltningen orienterer om processen omkring legepladser i kolonihaver, hvor der er indkommet en ansøgning om tilskud til etablering af legeplads.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at
1. der ydes tilskud til ansøger, i alt 54.900 kr. til etablering af projekt.
2. resterende bevilling på 145.100 kr. tilgår kassebeholdningen.
Beslutningskompetence
Ad 1: Plan- og Teknikudvalget
Ad 2: Byrådet
Sagsfremstilling
Byrådet har på mødet den 11. september 2019, punkt 211, givet en anlægsbevilling på kr. 200.000 til tilskud til etablering eller renovering af legepladser i kolonihaver.
Forvaltningen har sammen med kolonihaveforbundet gennemført en ansøgningsrunde, hvor alle kommunes kolonihaver kunne indsende forslag til projekter. Ansøgningsrunden blev afsluttet den 31. maj 2021 med et indkommet forslag, der er vedhæftet som bilag.
Forslaget opfylder kriterierne for at kunne opnå støtte, og forvaltningen anbefaler, at der gives endeligt tilsagn til ansøger.
Idet der kun indkom denne ene ansøgning er der et mindreforbrug af bevillingen svarende til 145.100 kr. Forvaltningen anbefaler, at restmidler tilgår kassebeholdningen.
Økonomi
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser i 2021, da et allerede frigivet rådighedsbeløb på 200.000 kr. nedskrives til 54.900 kr. og den resterende del af bevillingen svarende til 145.100 kr. tilgår kassebeholdningen.
Økonomiske konsekvenser anlægssager i året 2021:
Alle tal i 1.000 kr.
- = merudgift eller mindreindtægt
+ = Mindreudgift eller merindtægt
|
2021
|
Investeringsoversigt, senest vedtagne rådighedsbeløb:
|
|
Anlæg, udgifter
|
-200
|
Forslag til revideret rådighedsbeløb:
|
|
Anlæg, udgifter
|
-55
|
Ansøgning om anlægsbevilling:
|
|
Anlæg, udgifter
|
145
|
Finansiering:
|
|
Forbedring af kassebeholdningen
|
145
|
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 162
Ad 1.: Godkendt.
Ad 2.: Anbefales.
Bilag
Sagsid.: 05.03.05A08-0001 20
sagsfremstilling
|
Trafikløsninger ved jernbaneviadukten i Viby |
|
Sagsnr. 343879
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
De trafikale løsninger ved viadukten i Viby skal drøftes i lyset af Banedanmarks planer for sporrenovering.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at sagen drøftes.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede den 26. maj 2021, punkt 119, at spørgsmålet om en løsning omkring viadukten og krydset Tofthøjvej/Ørstedvej/Damgårdsvej sendes til Plan- og Teknikudvalget med henblik på videre behandling og evt. forslag til budgetblok.
Roskilde Kommune har i en årrække forventet at kunne forbedre trafikforholdene i Viby med en udvidelse af jernbaneviadukten ved Dalen-Ørstedvej.
Det har været forventet, at der kunne opnås en synergieffekt ved at samarbejde med Banedanmark, når de forventeligt skulle renovere viadukten, så omkostningerne kunne holdes nede og sporspærringerne koordineres med Banedanmarks projekt.
Banedanmark har meddelt, at de kun vil renovere jernbanesporene mellem Roskilde og Ringsted med start i 2022, og at de ikke samtidig vil hovedrenovere jernbaneviadukten i Viby. Det betyder, at en fuld udvidelse af viadukten ikke kan ske som budgetsat i 2023-2025.
På den baggrund har forvaltningen undersøgt alternativer til en fuld udvidelse af viadukten, der kan forbedre trafiksikkerheden for især bløde trafikanter igennem viadukten og i krydset øst for viadukten på kortere sigt. Forslagene fremgår af vedlagte bilag.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021. I forbindelse med budgetforhandlingerne kan der tages stilling til, om ovenstående giver anledning til ændringer i anlægsbudgettet.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 163
Drøftet.
Udvalget sender bilaget videre til budgetforhandlingerne.
Bilag
Sagsid.: 05.03.05P20-0001 18
sagsfremstilling
|
Krydsningshelle på Lindenborgvej |
|
Sagsnr. 313546
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
I forbindelse med de afsluttende anlægsarbejder på Lindenborgvej er der stillet spørgsmål til trafiksikkerheden i projektet. Forvaltningen har på den baggrund foretaget mindre justeringer.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at sagen drøftes.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
Anlægsarbejderne i forbindelse med anlæg af en krydsningshelle på Lindenborgvej ved Lynghøjsøerne er ved at blive afsluttet. I den forbindelse har forvaltningen modtaget bekymrede henvendelser om trafiksikkerheden i projektet.
Som en del af projekteringen af Roskilde Kommunes anlægsprojekter på gader, veje og pladser bliver der udført en trafiksikkerhedsrevision af en ekstern revisor. Revisionen gennemføres inden udbud af anlæg, og igen når anlægsarbejdet er udført. Revisionen, der blev udført på krydsningshellen inden udbud, har ført til mindre justeringer i anlægsarbejdet. Det forventes, at revisionen af det næsten færdiganlagte projekt vil kunne forelægges på udvalgsmødet.
Da der er lang leveringstid på lysmaster, autoværn og dynamiske færdselstavler, kan den endelige afslutning af projektet formentlig først ske i løbet af efteråret. Den kritik, der har været af projektet, tager ikke højde for disse mangler.
Det er forvaltningens vurdering, at den kritik, der har været fremført, overvejende er baseret på utryghed. På den baggrund er det bl.a. besluttet at forhøje rækværkerne, der går på langs af midterhellen i begge sider.
Af trafiksikkerhedsmæssige årsager anbefaler trafikrevisionen, at der ikke udføres egentlige fodgængerovergange på landeveje uden for bymæssig bebyggelse. Dette skyldes, at det på disse strækninger er vigtigt, at det er de krydsede trafikanter, der har vigepligten. Erfaringer viser, at der i forbindelse med fodgængerovergange opleves en falsk tryghed, der kan føre til manglende trafikal opmærksomhed fra de krydsende trafikanter.
Forvaltningen vil på mødet gennemgå trafiksikkerheden i projektet.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021, idet justeringer i projektet kan afholdes inden for anlægsbevillingen.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 164
Drøftet.
Udvalget tager til efterretning, at hegnet gøres højere, at der opsættes dynamiske tavler og opsættes fodhegn på Lynghøj-siden samt ønsker at der opsættes autoværn. Udvalget lægger vægt på fortsat arbejde for 50 km/t til kommunegrænsen.
Sagsid.: 00.01.00P35-0006 20
sagsfremstilling
|
Anmodning om optagelse af sag på dagsordenen - sikker overgang i Svogerslev |
|
Sagsnr. 344395
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Merete Dea Larsen (O) har anmodet om at få følgende sag om sikker overgang i Svogerslev på dagsordenen.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at sagen drøftes.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
Merete Dea Larsen (O) har anmodet om at få optaget følgende sag på dagsordenen:
”Dansk Folkeparti ønsker den sikre overgang i Svogerslev på dagsordenen. Fra den oprindelige sag, til de tilføjelser der er lavet i forvaltningen/lovet mundtligt er der et stykke vej, hvorfor vi syntes det er relevant at udvalget drøfter sagen og graden af sikkerhed omkring den.”
Økonomi
Ikke vurderet.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 165
Drøftet.
Sagsid.: 00.01.00P35-0006 20
sagsfremstilling
|
Anmodning om optagelse af sag på dagsordenen - bopælspligt |
|
Sagsnr. 344395
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Merete Dea Larsen (O) har anmodet om at få optaget en sag om bopælspligt.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at sagen drøftes.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
Marete Dea Larsen (O) har anmodet om at få optaget følgende sag på dagsordenen:
”Dansk Folkeparti ønsker en beslutningssag på dagsordenen vedr. omfanget af bopælspligt i kommunen. Vi ønsker dette indført i videst muligt omfang, da det ikke har de store udfordringer på nuværende tidspunkt, men har vist sig brugbart i flere sager, hvor boliger ellers kan beskæmme et område væsentligt.
Vi finder det vigtigt at en attraktiv kommune som Roskilde fortsat skal være attraktiv og at mulige boligspekulanter ikke skal kunne forringe et område. Vi mener, at vi skal sikre, at vi har de rette værktøjer til fremtiden.
Udvalget indstiller, at forvaltningen skal afklare, hvilke områder der ikke har bopælspligt, redegøre for hvordan vi få det gennemført ved tilbagevirkende kraft samt sikre at der over pr automatik indføres bopælspligt på alle opførte boliger med mindre der politisk besluttes en dispensation.”
Økonomi
Ikke vurderet.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 166
Udvalget besluttede, at der skal fremlægges en beslutningssag om bopælspligt til et kommende møde.
Bilag
Sagsid.: 00.30.00Ø00-0017 21
sagsfremstilling
|
Afsluttende fagudvalgsbehandling af budget 2022-2025 |
|
Sagsnr. 349952
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Som led i budgettidsplanen finder de afsluttende budgetdrøftelser i fagudvalgene sted i august. Plan- og Teknikudvalget skal derfor drøfte udvalgsbudgettet.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at
- driftsbudgettet, herunder takstforslag samt eventuelle ændringsforslag overføres til 1. behandlingen, og
- anlægsbudgettet, dvs., den strategiske anlægsplan samt eventuelle ændringsforslag, oversendes til 1. behandlingen
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
De afsluttende budgetdrøftelser i fagudvalgene finder sted i august, hvor fagudvalgene drøfter udvalgenes drifts- og anlægsbudget. Udvalgets samlede driftsudgifter udgør 129,9 mio. kr., ligesom der indgår anlæg for 90,8 mio. kr. og byggemodning for 122,9 mio. kr. i den strategiske anlægsplan på udvalgets område for 2022. Det samlede udvalgsbudget opdelt på fagområder samt rammerne for den videre budgetlægning fremgår af særskilt bilag.
Det samlede budget viser på nuværende tidspunkt et træk på de likvide aktiver i 2022 på 9,4 mio. kr.
Særlige forhold vedrørende Plan- og Teknikudvalget
Der henvises til det vedhæftede budgetnotat (bilag 2) for udvalgets område, som er opdateret efter udvalgets møde i juni. Heraf fremgår et overblik over udvalgets budget.
Udvalget bestilte på sit møde den 1. juni 2021, punkt 135, blokforslag vedr.:
- fastholdelse af vejkapitalen
- sagsbehandling vedr. byggesagsbehandling, lovliggørelsessager og BBR
Forslag til disse blokke fremgår af det vedhæftede budgetnotat (bilag 2).
I forlængelse af byrådets beslutning den 18. juni 2021, punkt 168, om ”Afholdelse af totalentrepriseudfor for stibro over Holbækmotorvejen” indgår der indvidere i budgetnotatet (bilag 2) et forslag til bloktekst til en mulig udvidelse af budgettet med 22 mio. kr. til et udvidet stibroprojekt med landing på sydsiden af Darupvej. Blokteksten er understøttet af et notat, som redegør for økonomien samt plan- og trafiksikkerhedsmæssige forhold. Forvaltningen bemærker, at tidsplanen for totalentrepriseudbud er justeret sådan at det endelige udbudsmateriale først færdiggøres og udsendes efter budgetvedtagelsen.
Se i øvrigt anden sag på udvalgets dagsorden om Trafikløsninger ved jernbaneviadukten i Viby.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021, da den omhandler budgetlægningen for 2022-2025.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 167
Godkendt.
Udvalget besluttede at fremsende følgende yderligere blokforslag til de videre budgetdrøftelser:
- fastholdelse af vejkapitalen (driftsblok)
- sagsbehandling vedr. byggesagsbehandling, lovliggørelsessager og BBR (2 alternativer) (driftsblokke)
- mulig udvidelse af projektet for stibro over Holbækmotorvejen (anlægsblok)
- neutralisering af produktivitetsstigningen på udvalgets område (driftsblok)
Bilag
Sagsid.: 00.13.06K07-0002 18
sagsfremstilling
|
Borgerrådgiverens beretning 2020 |
|
Sagsnr. 303137
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Borgerrådgiveren skal afgive en årlig beretning til byrådet om sin virksomhed. Beretningen skal indeholde en redegørelse for whistleblowerfunktionen. Denne beretning dækker perioden 1. januar – 31. december 2020.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at borgerrådgiverens beretning for 2020 drøftes.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
I henhold til § 7 i vedtægt for Roskilde Kommunes borgerrådgiver skal borgerrådgiveren afgive en årlig beretning til Roskilde Byråd. I beretningen skal borgerrådgiveren redegøre for sin virksomhed, herunder eventuelle konstateringer af overordnede forhold inden for borgerrådgiverens kompetence, som ikke er tilfredsstillende i kommunens sagsbehandling og borgerbetjening m.v. Borgerrådgiveren kan i den forbindelse komme med forslag og anbefalinger til Roskilde Byråd og forvaltningen. Beretningen offentliggøres.
I overensstemmelse med vedtægtens bestemmelse afgiver borgerrådgiveren hermed beretning for året 2020.
Ud over redegørelsen for borgerrådgiverens arbejde i 2020 indeholder beretningen en kort beskrivelse af borgerrådgiverens udmøntning af den tilførsel af ressourcer, der skete med sidste års budgetforlig.
Borgerrådgiverens beretning har været sat på udvalgsmøderne i august måned for at give de stående udvalg mulighed for at orientere sig i beretningen og forholde sig til, hvorvidt den giver anledning til initiativer på udvalgsområderne.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 168
Drøftet.
Bilag
Sagsid.: 05.00.00P20-0001 21
sagsfremstilling
|
Frigivelse af rådighedsbeløb – Byggemodning Sortebrødre Plads Øst |
|
Sagsnr. 346006
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Der søges om frigivelse af rådighedsbeløb på 8,8 mio. kr. til byggemodning af Sortebrødre Plads Øst.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der gives en anlægsbevilling på 8,8 mio. kr. ved frigivelse af det i budget 2021 afsatte rådighedsbeløb til igangsætning af byudvikling ved Sortebrødre Plads.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Byggemodning af Sortebrødre Plads er i fuld gang. Der er under kørebanen i østskel bygget stor bassin til forsinkelse af regnvand fra de to kommende byggerier, lagt fjernvarmeledninger og anlagt ny adgangsvej mellem Dronning Margrethes Vej og p-huset. Samtidig har Roskilde Museums arkæologer lavet udgravninger og været begejstrede over nye fund.
Mens arbejderne har stået på i den østligste del af pladsen, har færdsel til p-huset været ledt via Ved Klostermuren. Nu bliver trafikken ledt den direkte vej til p-huset langs østskel, og vi er klar til at gå videre med ledningsarbejderne på den resterende del af pladsen.
Projektet forventes startet: Marts 2021
Projektet forventet afsluttet: December 2022
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021, da der er tale om frigivelse af en del af et rådighedsbeløb afsat i budget 2021.
Økonomiske konsekvenser anlægssager i året 2021:
Alle tal i 1.000 kr.
- = merudgift eller mindreindtægt
+ = Mindreudgift eller merindtægt
|
2021
|
|
|
|
Investeringsoversigt, senest vedtagne rådighedsbeløb:
|
||||
Anlæg, udgifter
|
-8.800
|
|||
Ansøgning om anlægsbevilling:
|
||||
Anlæg, udgifter
|
-8.800
|
|||
Finansiering:
|
||||
Ændring af kassebeholdningen
|
0
|
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 169
Anbefales.
Sagsid.: 04.01.00P20-0001 21
sagsfremstilling
|
Frigivelse af rådighedsbeløb - Kultur-strøget, Bymidten 2021 |
|
Sagsnr. 348965
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Der søges om frigivelse af rådighedsbeløb til Kulturstrøget på 0,5 mio. kr. Beløbet skal bruges til indledende arbejder og forundersøgelser i forbindelse med en pladsdannelse omkring Sankt Peder Stræde.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der gives en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. ved frigivelse af det i budget 2021 afsatte rådighedsbeløb til Kulturstrøg i Roskilde Bymidte.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
I 2015 blev der udarbejdet en helhedsplan for Kulturstrøget. Med udgangspunkt i denne plan arbejdes der fortløbende på at udvikle Kulturstrøget.
I 2016 blev haven i Sankt Ols Stræde renoveret og åbnet for offentligheden. Haven benyttes nu flittigt af bl.a. skolebørn fra omkringliggende skoler.
I 2018 blev der skabt en forbindelse mellem Algade og Kulturstrøget, da der i området vest for Kreativt hus for børn blev åbnet til haven med en stor bred trappe, en vandplads og lange bænke udspændt på den store gavl mod Algade 27.
Gavlen blev i 2019 tilført en stor gavlmaleri af Mie Mørkeberg. Ligeledes i 2019 blev den nye bibliotekshave med ny indgang på sydsiden anlagt. Den nye have og indgang har i høj grad øget aktiviten i haven.
Næste skridt er at igangsættes de indledende arbejder med at skabe bedre sammenhæng mellem disse tre områder især med fokus på Sankt Peder Stræde. I helhedsplanen er skitseret en pladsdannelse, som forbinder kulturstrøget fra Klosterstien til Sankt Ols Stræde. En pladsdannelse, der kan skabe rum for ophold og leg.
Projektet forventes startet: August 2021
Projektet forventet afsluttet: December 2021
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021, da der er tale om frigivelse af rådighedsbeløb afsat i budget 2021.
Økonomiske konsekvenser anlægssager i året 2021:
Alle tal i 1.000 kr.
- = merudgift eller mindreindtægt
+ = Mindreudgift eller merindtægt
|
2021
|
Investeringsoversigt, senest vedtagne rådighedsbeløb:
|
|
Anlæg, udgifter
|
-500
|
Ansøgning om anlægsbevilling:
|
|
Anlæg, udgifter
|
-500
|
Finansiering:
|
|
Ændring af kassebeholdningen
|
0
|
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 170
Anbefales.
Sagsid.: 04.01.00P20-0002 21
sagsfremstilling
|
Frigivelse af rådighedsbeløb – Indgangsareal til hovedindgang Algade 31 |
|
Sagsnr. 350064
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Der søges om frigivelse af rådighedsbeløb til Indgangsareal til hovedindgang Algade 31 på 1 mio. kr. Beløbet skal bruges til udarbejdelse af landskabsprojekt for indgangsarealet og haven til brug for fondsansøgning, samt til senere igangsætning af anlæg.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der gives en anlægsbevilling på 1 mio. kr. ved frigivelse af det i budget 2021 afsatte rådighedsbeløb til Indgangsareal til hovedindgang Algade 31.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
I august 2018 blev Kreativ hus for børn i Algade 31 indviet, og der blev åbnet fra Algade til haven i området vest for bygningen, hvor der blev anlagt springvand til leg, en stor bænk på gavlen og trampoliner. Resten af haven og området øst for bygningen er endnu ikke renoveret.
Siden huset blev taget i brug, er der arbejdet på at skaffe fondsmidler til både en omfattende renovering og udvikling af huset, samt til udvikling af havearealerne og etablering af en nyt indgangsareal til hovedindgangen med fokus på universal design (design som er forståeligt og tilgængeligt for flest mulige mennesker). Realdania har på nuværende tidspunkt givet tilsagn om støtte til ombygning og renovering af Algade 31
En anden fond har nu vist interesse for at støtte en omlægning af indgangsarealerne i sammenhæng med resten af haven og forbindelserne til resten af Kulturstrøget. Derfor skal der nu udarbejdes et landskabsprojekt, som bl.a. kan anvendes til fondsansøgningen.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021, da der er tale om frigivelse af et rådighedsbeløb er afsat i budget 2021. Hvis der opnås fondsfinansiering til projektet, vil der blive fremlagt en senere sag med indtægts- og udgiftsbevilling på beløbet.
Økonomiske konsekvenser anlægssager i året 2021:
Alle tal i 1.000 kr.
- = merudgift eller mindreindtægt
+ = Mindreudgift eller merindtægt
|
2021
|
Investeringsoversigt, senest vedtagne rådighedsbeløb:
|
|
Anlæg, udgifter
|
-1.000
|
Ansøgning om anlægsbevilling:
|
|
Anlæg, udgifter
|
-1.000
|
Finansiering:
|
|
Ændring af kassebeholdningen
|
0
|
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 171
Anbefales.
Sagsid.: 82.09.05G00-0001 20
sagsfremstilling
|
Frigivelse af rådighedsbeløb - Trekroner B23 |
|
Sagsnr. 328895
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Der søges om frigivelse af rådighedsbeløb til byggemodning af Trekroner område B23.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der gives en anlægsbevilling på 3,2 mio. kr. ved frigivelse af det i budget 2021 afsatte rådighedsbeløb til byggemodning af Tre-kroner område B23.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Grundsalget af område B23 er afsluttet, og derfor skal vejen Hegnet færdiggøres med vandrender, asfaltslidlag, belysning mm, hvilket bør ske hurtigst muligt efter byggerierne på storparcellerne bliver færdige. Byggemodningen omfatter færdigetablering af vejen Hegnet.
De første boliger forventes ibrugtaget i efteråret 2021.
I forbindelse med færdiggørelsen af området etableres også stien Mellemgangen fra Kirkegangen til Solopgangen. Der er i kommunens strategiske anlægsplan afsat 1 mio. kr. i 2023 til etableringen af stien.
Anlæg start: September 2021
Anlæg slut: September 2023
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021, da der er tale om frigivelse af rådighedsbeløb afsat i budget 2021.
Økonomiske konsekvenser anlægssager i året 2021:
Alle tal i 1.000 kr.
- = merudgift eller mindreindtægt
+ = Mindreudgift eller merindtægt
|
2021
|
Investeringsoversigt, senest vedtagne rådighedsbeløb:
|
|
Anlæg, udgifter
|
-3.200
|
Ansøgning om anlægsbevilling:
|
|
Anlæg, udgifter
|
-3.200
|
Finansiering:
|
|
Ændring af kassebeholdningen
|
0
|
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 172
Anbefales.
Sagsid.: 82.09.05G01-0011 21
sagsfremstilling
|
Frigivelse af rådighedsbeløb - Viby bymidte, kvalitetsløft af gader og byrum |
|
Sagsnr. 351029
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Der søges om frigivelse af rådighedsbeløb til Viby bymidte, kvalitetsløft af gader og byrum.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der gives en anlægsbevilling på 1,9 mio. kr. ved frigivelse af det i budget 2021 afsatte rådighedsbeløb på i alt 1,9 mio. kr. til Viby bymidte, kvalitetsløft af gader og byrum.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
I forbindelse med færdiggørelse af det nye bibliotek og Kulturhus skal forplads og sidearealer etableres som led i kvalitetsløft af gader og byrum.
Efterfølgendes påbegyndes projektering af parkstrøget mellem Tofthøjvej og Søndergade syd for Cosmos.
Anlæg start: September 2021
Anlæg slut: December 2021
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021, da der er tale om frigivelse af rådighedsbeløb afsat i budget 2021.
Økonomiske konsekvenser anlægssager i året 2021:
Alle tal i 1.000 kr.
- = merudgift eller mindreindtægt
+ = Mindreudgift eller merindtægt
|
2021
|
Investeringsoversigt, senest vedtagne rådighedsbeløb:
|
|
Anlæg, udgifter
|
-1.900
|
Ansøgning om anlægsbevilling:
|
|
Anlæg, udgifter
|
-1.900
|
Finansiering:
|
|
Ændring af kassebeholdningen
|
0
|
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 173
Anbefales.
Sagsid.: 13.06.04P20-0001 12
sagsfremstilling
|
Frigivelse af rådighedsbeløb - Musicon, Byrum og Miljø |
|
Sagsnr. 209082
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
I forbindelse med løbende byggemodningsopgaver håndteres forekomsten af lossepladsgas på Musicon gennem rådgivning og etablering af afværgeløsninger.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der gives anlægsbevilling på 300.000 kr. ved frigivelse af det i budget 2021 afsatte rådighedsbeløb til Musicon byrum og miljø.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
På Musicon sker der løbende byggemodning og færdiganlæg af byrum i takt med byggeriernes færdiggørelse. I forbindelse med anlæg etableres der på Musicon gasafværge som udluftningsanlæg, samt barrierer for migration af lossepladsgas. Forud for hver opgave søger vores rådgivere paragraf 8 tilladelser. I år arbejdes der på kantzoner på Rabalderstræde, stier og projektering af den ny busvej ’Optakten’ fra Køgevej.
Projekterne og opgaverne forventes afsluttet april 2022.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021, da der er tale om frigivelse af rådighedsbeløb afsat i budget 2021
Alle tal i 1.000 kr.
- = merudgift eller mindreindtægt
+ = Mindreudgift eller merindtægt
|
2021
|
|
|
|
Investeringsoversigt, senest vedtagne rådighedsbeløb:
|
||||
Anlæg, udgifter
|
-300
|
|||
Ansøgning om anlægsbevilling:
|
||||
Anlæg, udgifter
|
-300
|
|||
Finansiering:
|
||||
Forbedring af kassebeholdningen
|
0
|
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 174
Anbefales.
Sagsid.: 00.30.08P20-0002 14
sagsfremstilling
|
Frigivelse af rådighedsbeløb - Musicon, Trafik og parkering |
|
Sagsnr. 256122
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Musicon er fortsat i rivende udvikling. Derfor etableres der nu stier, parkeringssystemer, parkeringspladser og forbedring af forhold for cyklister.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der gives anlægsbevilling på 2,7 mio. kr. ved frigivelse af det i budget 2021 afsatte rådighedsbeløb til Musicon, Trafik og parkering.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Som det fremgår af Handleplan for Musicon fortsætter arbejdet med etablering af stier, parkeringsforhold for både biler og cykler samt tilpasning og regulering af diverse trafikforhold i 2021.
Konkret etableres der nu cykeloverdækning på pendlerparkeringen på Darupvej, betalingsstandere og skiltning til den nye parkeringsordning, stien bag Noden, hastighedsdæmpende foranstaltninger og nogle midlertidige trafikale tiltag.
Flere af projekterne er allerede igangsat for restbudget fra 2020 og de sidste igangsættes til august 2021. Projekterne forventes afsluttet i maj 2022.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021, da der er tale om frigivelse af rådighedsbeløb afsat i budget 2021.
Økonomiske konsekvenser anlægssager i året 2021:
Alle tal i 1.000 kr.
- = merudgift eller mindreindtægt
+ = Mindreudgift eller merindtægt
|
2021
|
Investeringsoversigt, senest vedtagne rådighedsbeløb:
|
|
Anlæg, udgifter
|
-2.700
|
Ansøgning om anlægsbevilling:
|
|
Anlæg, udgifter
|
-2.700
|
Finasiering:
|
|
Ændring af kassebeholdningen
|
0
|
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 175
Anbefales.
Sagsid.: 82.09.05G01-0012 21
sagsfremstilling
|
Frigivelse af rådighedsbeløb - Fredeliggørelse af Havnevej |
|
Sagsnr. 351517
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Der søges om frigivelse af rådighedsbeløb til fredeliggørelse af Havnevej.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der gives en anlægsbevilling på 1,5 mio. kr. ved frigivelse af det i budget 2021 afsatte rådighedsbeløb til fredeliggørelse af Havnevej.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Igennem en årrække er der sket store forandringer på Roskilde Havn. Der er etableret kystsikring og et nyt Havnehus er opført. I forbindelse med den fortsatte udvikling af havnen er der et ønske om, at området omkring Havnevej fredeliggøres, for at mindske søgetrafikken i området.
Arbejdet udføres samtidig med, at der udføres nye asfaltslidlag i området, og der opnås dermed en synergieffekt.
Projektet forventes startet: September 2021
Projektet forventet afsluttet: Marts 2022
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021, da der er tale om frigivelse af rådighedsbeløb afsat i budget 2021.
Økonomiske konsekvenser anlægssager i året 2021:
Alle tal i 1.000 kr.
- = merudgift eller mindreindtægt
+ = Mindreudgift eller merindtægt
|
2021
|
Investeringsoversigt, senest vedtagne rådighedsbeløb:
|
|
Anlæg, udgifter
|
-1.500
|
Ansøgning om anlægsbevilling:
|
|
Anlæg, udgifter
|
-1.500
|
Finansiering:
|
|
Ændring af kassebeholdningen
|
0
|
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 176
Anbefales.
Sagsid.: 01.03.03P19-0059 21
sagsfremstilling
|
Orientering om landzonesag vedr. glamping i skov ved Viby |
|
Sagsnr. 349501
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Forvaltningen orienterer om afslag på ansøgning om et glampingtelt i en skov ved Viby.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
På Skovvej 6 i Viby har ejer henvendt sig til kommunen, idet ejer havde udlejet et stykke jord i sin skov til opsætning af et glampingtelt, og opbygning af en platform til teltet var påbegyndt. Ejer var kommet i tvivl om det krævede nogle tilladelser fra kommunen. Der var ikke forinden søgt landzone- og byggetilladelse. Sideløbende havde en nabo henvendt sig om samme, idet naboen var utilfreds med projektet.
Efter dialog med ejer blev der søgt landzonetilladelse til et glampingtelt til erhvervsmæssig udlejning i en midlertidig periode på 3 – 5 år. I tråd med retningslinjerne i Forslag til Roskilde Kommunes strategi for det åbne land, som er i offentlig høring frem til den 1. september 2021 og Planlovens landzonebestemmelser, meddelte forvaltningen afslag på ansøgningen den 24. juni 2021. Afgørelsen er efterfølgende blevet påklaget til Planklagenævnet inden for den gældende klagefrist, som dermed vil vurdere afgørelsens gyldighed.
Afslaget begrundes i korte træk med:
- risiko for lys og lydgener for naboer
- placeringen af glampingteltet ”alene” i naturen med ca. 200 m til nærmeste bebyggelse, hvor der jf. planloven normalt ikke skal gives tilladelse til byggeri der ligger uden tilknytning til eksisterende byggeri på ejendommen
- at der er tale om nyopførelse af byggeri til erhverv i det åbne land, hvilket er i strid med planlovens hensigt om at friholde det åbne land for byggeri, der ikke er tilknyttet jordbrugserhvervene
- stor risiko for præcedens, idet der ikke er nogle helt særlige forhold, der kan begrunde en tilladelse til et glampingtelt her, og forvaltningen derfor vil have svært ved at afvise eventuelle ansøgninger om tilsvarende andre steder i kommunen.
- placering inden for skovbyggelinjen, hvor der normalt ikke gives landzonetilladelse til nyt byggeri eller anlæg
Forvaltningen har tidligere meddelt afslag på en ansøgning om glamping et andet sted i kommunen, og har også ved telefoniske henvendelser om glamping oplyst, at der skal være helt særlige forhold tilstede, for at forvaltningen kan give landzonetilladelse til glamping.
Bolig- og Planstyrelsen har den 30. juni 2021 udsendt et notat om glamping. Her slår styrelsen fast, at glampingtelte og -hytter i det åbne land kræver landzonetilladelse, samt at kommunen skal foretage en samlet vurdering og afvejning af de hensyn, der varetages med landzonereglerne. Der lægges i notatet særlig vægt på hensyn til landskab og natur samt nabogener og risikoen for præcedens.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 177
-
Bilag
Sagsid.: 03.01.00G01-0003 18
sagsfremstilling
|
Orientering om tomme helårsboliger 1. kvartal 2021 |
|
Sagsnr. 313413
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Status på arbejdet med tomme helårsboliger i 1. kvartal 2021.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
Som opfølgning på Plan- og Teknikudvalgets ønske om en status på arbejdet vedrørende tomme boliger kan forvaltningen oplyse følgende:
Forvaltningen fokuserer indsatsen vedrørende tomme boliger på selskabs- og privatejede énfamilieshuse, stuehuse til landejendomme samt etagelejligheder. Dermed indgår boliger ejet af det offentlige, foreninger og almene boligorganisationer svarende til knap 50% ikke i indsatsen pt. Indsatsen fokuserer på boliger, der har stået tomme i mere end 180 dage og mindre end 5 år.
Antallet af boliger uden persontilmelding inden for fokusområdet opgjort pr. kvartal er:
- Den 1. januar 2021 blev der registret 252 boliger uden persontilmelding
- Den 1. april 2021 blev der registreret 275 boliger uden persontilmelding
Antallet af boliger uden persontilmelding inden for fokusområdet har i 2020 i de enkelte kvartaler ligget på 273, 267, 265 og 230. Antallet har således været på et nogenlunde jævnt niveau med et mindre dyk i slutningen af 2020.
Området administreres i overensstemmelse med administrationsgrundlaget, som blev godkendt af Plan- og Teknikudvalget den 7. november 2019 (bilag 1).
Forvaltningen har i 1. kvartal 2021 sagsbehandlet i 37 sager og er kommet i direkte dialog med flere ejere.
Der er i 7 tilfælde givet kortvarige dispensationer på maksimalt 1 år til at bringe forholdet i orden. Dispensation er givet på følgende adresser i 1. kvartal 2021.
- Hvedstrupvej 50, 4000 Roskilde – Dispensation 01.09.21 – Renovering
- Havnevej 2, 4040 Jyllinge – Dispensation 31.12.21 – Renovering
- Byvejen 54, 4130 Viby Sj. – Dispensation 30.09.21 – Renovering
- Holmevej 21B, 4000 Roskilde. – Dispensation 31.12.2021 – Renovering
- Dåstrup Kirkevej 1, 4130 Viby Sj. – Dispensation 01.09.21 – Renovering
- Møllehusvej 68, 4000 Roskilde – Dispensation 01.09.2021 – Renovering
- Helligkorsvej 24, 1.th., 4000 Roskilde – Dispensation 30.06.2021 – Renovering
Ovenstående dispensationer er personlige og kan ikke overdrages til ny ejer. Forvaltningen vil kontakte ejerne, såfremt boligerne stadig fremgår af listen ved fristens udløb.
Forvaltningen vil forelægge sager for Plan- og Teknikudvalget, såfremt der søges om dispensation udover 1 år, samt hvis dispensationen ønskes på et tvivlsomt eller uhjemlet grundlag. Eksempelvis at boligen står tom pga. længerevarende udlandsophold, sommerhuskonstruktioner m.v.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Plan- og Teknikudvalget, 01-06-2021, pkt. 142
Udsættes.
Fraværende: Merete Dea Larsen (O).
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 178
-
Sagsid.: 05.00.00P20-0003 17
sagsfremstilling
|
Orientering om status på projekter i pulje til cyklisme, trafiksikkerhed og mobilitet |
|
Sagsnr. 299552
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Der orienteres om status på fremdriften i projekter i pulje til cyklisme, trafiksikkerhed og mobilitet.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
Pulje til cyklisme, trafiksikkerhed og mobilitet blev oprettet med budget 2018 som en fast årlig pulje med en lang række projekter. Der er siden 2018 gennemført en lang række projekter. Plan- og Teknikudvalget prioriterede 12. januar 2021, punkt 12, projekterne i 2021.
Som følge af især de ekstra afsatte COVID-19 lånefinansierede projekter i 2020 i puljen har der også i 2021 været fokus på at få gennemført disse projekter. Det betyder, at nogle af de besluttede projekter i 2021 først opstartes i 2. halvår af 2021. Der er orienteret om dette på Plan- og Teknikudvalgets møde den 13. april 2021, punkt 91. Her gives en samlet status på projekterne besluttet i hvert år.
Projekter finansieret i 2021
Der er gennemført 3 mindre projekter (Skolevejsprojekt på Dr. Sofies Vej ved Klostermarkskolen), fart-kampagne og Trafiksikkerhedsplan 2021 er sendt i høring. Resten af anlægsprojekterne igangsættes i 2. halvår 2021 og forventes afsluttet i løbet af 2022-2023.
Projekter finansieret i 2020
Der er besluttet 13 projekter, hvoraf der udestår færdiggørelse af syv projekter. To projekter i Viby (krydset ved Vibyvejen og Viby station vestside) færdiggøres i august. Københavnsvej Supercykelsti er under etablering fra Østre Ringvej til kommunegrænsen, mens resten af strækningen afventer forsyningsselskabet FORS gravearbejde. Den samlede supercykelsti planlægges indviet i samarbejde med de andre kommuner i foråret 2022. Omdannelse af Ringstedgade færdiggøres i september 2021. Etablering af et cykelbibliotek forventes færdiggjort i efteråret 2021, mens krydsning af Frederiksborgvej og cykelsti på Vindingevej forventes færdig i foråret 2022.
Projekter finansieret i 2019
9 ud af 10 projekter er udført. Eneste udestående projekt er sti i Vindinge Nord, der afventer færdiggørelse af museale undersøgelser og derefter anlæg i efteråret 2021.
Projekter finansieret i 2018
Alle 18 projekter er udført.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021, da rådighedsbeløbene er frigivet.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 179
-
Bilag
Sagsid.: 01.02.05P00-0001 17
sagsfremstilling
|
Orientering om status for igangværende lokalplanprocesser |
|
Sagsnr. 288584
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Forvaltningen giver den halvårlige status for igangværende lokalplaner.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
Plan- og Teknikudvalget besluttede på mødet den 18. august 2016, punkt 159, at der skal være en halvårlig status for igangværende lokalplanprocesser.
Oversigtskort over igangværende lokalplaner i Roskilde Kommune er vedlagt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 180
-
Bilag
Sagsid.: 00.15.10P07-0001 18
sagsfremstilling
|
Orientering om kommende større sager - august 2021 |
|
Sagsnr. 301127
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Orientering om større sager i udvalget i kommende kvartal og efterfølgende periode.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
Plan- og Teknikudvalget orienteres om større sager, der skal behandles i udvalget i det kommende kvartal:
- Endelig godkendelse af Trafiksikkerhedsplan (september)
- Endelig godkendelse af vejbidragssag Navervænget (september)
- Forslag til lokalplan 705 for Klosterengen 137 i Himmelev (endelig vedtagelse) (september)
- Strategi for boligudviklingen herunder almene boliger på Sankt Hans Vest (oktober)
- Strategi for ladeinfrastruktur (oktober)
- Forslag til lokalplan 713 for p-hus ved Hal12 (til høring) (oktober)
- Helhedsplan for Risø halvøen (til høring) (november)
- Forslag til lokalplan 709 for ny afdeling M i Sankt Hans Øst (til høring) (november)
- Godkendelse af vinderforslag i arkitektkonkurrence Æblehaven/ Rønnebærparken (november/december)
Oversigt over større sager i udvalget i efterfølgende periode:
- Introduktion til Plan- og Teknikudvalgets område
- Delegationsplan for udvalgets område
- Helhedsplan for Gundsømagle og Vindinge (temadrøftelser)
- Forslag til rammelokalplan 714 for Sankt Hans Vest og kommuneplantillæg (til høring)
Næste orientering bliver på mødet i december 2021.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 181
-
Sagsid.: 00.01.00P22-0001 13
sagsfremstilling
|
Orientering om Resultater i Roskilde 2021 |
|
Sagsnr. 239364
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Resultater i Roskilde er resultater, kommunen opnår med sin indsats inden for serviceområderne. Sagen indeholder en status på mål og resultatkrav.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
Resultater i Roskilde beskriver, hvad Roskilde Kommune gerne vil måles på, og hvordan det rent faktisk går med de mål, der er opstillet. Borgere i Roskilde Kommune eller borgere, der overvejer at flytte til kommunen, kan dermed følge med i, hvordan Roskilde Kommune klarer sig på forskellige parametre. Derudover skal målene være med til at skabe fokus på resultater, og på den måde give et afsæt for løbende forbedringer på kommunens serviceområder. Målene findes og opdateres løbende på Roskilde Kommunes hjemmeside.
Resultater i Roskilde blev senest behandlet af byrådet i september 2020, og der sker fortsat opfølgning en gang årligt. Behandlingen omfatter orientering om statusfarve på resultaterne i forhold til målopfyldelse (rød, gul og grøn). Økonomiudvalget godkendte den 11. marts 2020, punkt 108, ”at byrådets behandling af ’Resultater i Roskilde’ frem mod næste byrådsperiode kun omfatter status på målopfyldelse, så der ikke tages stilling til eventuelle ændringer af resultatkrav.”
Forvaltningen orienterer her om Resultater i Roskilde i form af mål og resultatkrav, som fremgår af bilag.
På Plan- og Teknikudvalgets område indgår følgende mål:
- Kvaliteten af kommunens fysiske aktiver, herunder veje
- Sagsbehandlingstider på byggesager
- Trafiksikkerhed
Af bilag fremgår de aktuelle resultater i forhold til mål og resultatkrav inden for Plan- og Teknikudvalgets område.
Vejkvaliteten er i gul, fordi andelen af vej i lav standard er højere end det fastsatte mål, og at der ikke er bevægelse mod målet.
Trafiksikkerhed er også i gul, fordi der i 2020 er to trafikdræbte, 16 alvorligt tilskadekomne og 7 let tilskadekomne.
Sagsbehandlingstider i byggesag er i lysegrøn.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 182
-
Bilag
Sagsid.: 02.00.00K00-0003 21
sagsfremstilling
|
Orientering om sagsbehandlingstider 2. kvartal 2021 |
|
Sagsnr. 347808
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Forvaltningen fremlægger opgørelse af sagsbehandlingstider for byggesager modtaget i 2. kvartal 2021, som viser, at de gennemsnitlige sagsbehandlingstider overholder servicemålene. Vurderingen er, at det nuværende servicemål ikke kan overholdes på sigt, når det gælder enfamiliehuse.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
Byggesag
Der er i 2. kvartal 2021 modtaget 565 sager, hvilket er stigning på 37% i forhold til 2. kvartal 2020. Der modtages fortsat mange sager om lovliggørelse af byggeri, men disse indgår ikke i servicemålet for sagsbehandlingen. Der måles via Bygnings- og Boligregistret (BBR), da der ikke kan trække retvisende data fra Byg og Miljø (BOM).
Servicemålet er 40 dage målt fra sagen er fyldestgørende. Der er i 2. kvartal 2021 registreret en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 17 dage (netto) målt fra sagen er fyldestgørende til der gives tilladelse. Ved udgangen af 2. kvartal ligger der sager til sagsbehandling, som er modtaget i april 2021 som, såfremt de er fyldestgørende ved ansøgning, ikke vil overholde servicemålene.
Servicemålet er overholdt for 83% af de byggetilladelser, som er givet i denne periode.
Det betyder, at 17% af tilladelserne har haft en sagsbehandlingstid på over 40 dage. Der var en gennemsnitlig bruttosagsbehandlingstid på 71 dage i 2. kvartal målt fra ansøgningsdato til tilladelse. Denne er ikke omfattet af servicemålene.
I kvartalet har der været én klageafgørelser vedr. udstykning, hvor sagen blev hjemvist til fornyet behandling, da afgørelsen var truffet på et ukorrekt regelgrundlag.
Byggesager vedrørende erhvervs-/etagebyggeri, institutioner mv.
Der blev i 2. kvartal 2021 oprettet 175 sager om erhvervs- og etagebyggeri. Det er en væsentlig forøgelse i forhold til samme periode sidste år, men det skyldes primært, at covid-nedlukningen i 2020 medførte, at der kun indgik 116 sager i andet kvartal 2020.
Etagebolig- og erhvervsbyggesager har stor variation i projekternes størrelse og kompleksitet, og særlig de lidt større etageboligsager medfører, at sagsbehandlerne må investere mere tid til bl.a. koordinering og dialog, for at sikre et godt sagsforløb.
Servicemålet er 8 uger (56 dage) for erhvervssager målt fra sagen er fyldestgørende. Der er i 2. kvartal 2021 registreret en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 22 dage (netto) målt fra sagen er fyldestgørende til der gives tilladelse. Servicemålet overholdes i 95% af erhvervs- og etageboligsagerne. Der var en gennemsnitlig bruttosagsbehandlingstid på 50 dage i 2. kvartal målt fra ansøgningsdato til tilladelse.
I perioden har der været to klageafgørelse vedr. byggelovsklager. Det drejer sig om to etageboligsager. Nævnenes Hus har afvist klagerne, da naboerne i begge tilfælde ikke var klageberettigede.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 183
-
Sagsid.: 00.30.14Ø00-0004 20
sagsfremstilling
|
Orientering om budgetopfølgning pr. 30. juni 2021 |
|
Sagsnr. 343057
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Budgetopfølgning pr. 30. juni 2021 fremlægges til orientering.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
I Roskilde Kommune bliver de politiske udvalg præsenteret for budgetopfølgninger pr. 31. marts, 30. juni, 31. august og 31. oktober på udvalgets område.
Af bilag fremgår budgetopfølgning for hele kommunen. I budgetopfølgningerne beskrives om der for hele året forventes mer- eller mindreforbrug på kommunens serviceområder set i forhold til det oprindelige budget. Hvis der er tale om et forventet merforbrug vil det fremgå af budgetopfølgningen om der er finansiering til forbruget i form af fx overførte midler fra året før, politiske tillægsbevillinger eller om der er tale om kassetræk. Efterhånden som året skrider frem og der foreligger flere budgetopfølgninger, vil den aktuelle budgetopfølgning beskrive ændringer i det forventede forbrug siden sidste budgetopfølgning.
Figur 1. Forventede nettodriftsudgifter fordelt på fagområder (mio. kr.)
Der henvises til udvalgsafsnittet i afsnit 3 i det vedhæftede dokument. Samlet set overholder udvalget det korrigerede budget, og har derfor ikke en bevillingsmæssig udfordring.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 184
-
Bilag
Sagsid.: 00.22.02G01-0001 21
sagsfremstilling
|
Orientering om mødeplan for 2022 |
|
Sagsnr. 349849
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Resume
Plan- og Teknikudvalget orienteres om mødeplanen for 2022.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
Mødeplanen for byrådet skal jævnfør Styrelsesloven § 8 offentliggøres i begyndelsen af hvert regnskabsår.
Med udgangspunkt i mødeplanen for 2021, er der udarbejdet et forslag til mødeplan for 2022 velvidende at denne kan ændres efter det forestående kommunalvalg i november 2021.
Udvalget orienteres om den strukturelle opbygning af mødeplanen for 2022. Efter konstituering og nedsættelse af de nye udvalg efter kommunalvalget den 16. november 2021, vil udvalget få mulighed for at beslutte et nærmere bestemt mødetidspunkt. Det er således den strukturelle opbygning af mødeplanen, der her orienteres om. Byrådet vil på mødet den 1. september 2021 behandle sagen om mødeplan for 2022.
Der er taget hensyn til skoleferier, helligdage mm samt skoleferier, der er holdt mødefri.
Budgetseminaret er planlagt til at blive afholdt den 29. og 30. august, hvorefter Økonomiudvalgets 1. behandling af budgettet vil blive den 7. september og byrådets 1. behandling af budgettet den 14. september. 2. behandling i henholdsvis Økonomiudvalget og byrådet vil være den 5. oktober og 12. oktober. Høringsperioden vil være fra den 9. september til den 28. september.
Øvrige faste kendte møder så som KL-temamøder, seminarier mv. er påført kalenderen for 2022.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2021 eller 2022, da den omhandler mødetidspunkter.
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 185
-
Bilag
Sagsid.: 00.01.00G01-0011 17
sagsfremstilling
|
Meddelelser fra formanden |
|
Sagsnr. 299836
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 186
2 afholdte borgermøder: Landzonestrategi og Klosterengen
Sagsid.: 00.01.00G01-0011 17
sagsfremstilling
|
Eventuelt |
|
Sagsnr. 299836
|
Plan- og Teknikudvalget
|
Åbent punkt
|
Plan- og Teknikudvalget, 17-08-2021, pkt. 187
Landsbyrådenes Dag.
Sagsid.: 02.00.00P19-0344 21