Klima- og Miljøudvalget elementer
Sagsid.:
Beslutning
Jonas Paludan (Ø) stillede forslag om, at punkt 74 "Besparelse på udvalgsbudgettet i 2023 som følge af dyrere busdrift" oversendes til Økonomiudvalget. Forslaget blev sat til afstemning.
- 4 stemmer for: A, F og Ø
- 2 stemmer imod: C og V
- 1 undlader at stemme: B
Hermed blev forslaget godkendt, og punktet oversendes til Økonomiudvalget.
Den øvrige dagsorden blev herefter godkendt.
Sagsid.: 23-008152
Beslutning
Anbefales.Fremstilling
Resume
Forslag om delegation til forvaltningen til godkendelse af fjernvarmeprojekter i fjernvarmepotentialeområder.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at forvaltningen får delegation til at godkende projektforslag for fjernvarme i de varmeplansudpegede fjernvarmepotentialeområder i overensstemmelse med varmelovgivningens bestemmelser om, at projektet skal være det samfundsøkonomisk mest fordelagtige, og såfremt den lovbundne partshøring ikke giver anledning til væsentlige bemærkninger.
Beslutningskompetence
Økonomiudvalget
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte i november 2022, punkt 267, opdateret varmeplan, som udpegede følgende områder til fjernvarmepotentiale:
Jyllinge midt, Viby, Gadstrup/Snoldelev, Veddelev, Gundsømagle og St.Valby/Aagerup.
Forvaltningen har allerede fået kompetencen til at godkende projektforslag for fjernvarme i Veddelev jf. Økonomiudvalget 7. december 2022, punkt 417.
Fors A/S har meddelt, at de er tæt på at være klar til at begynde at indsende projektforslag til kommunens behandling.
Forvaltningen har overvejet, hvad der kan gøres for at sikre, at Fors A/S hurtigst muligt kan søge den statslige fjernvarmepulje, og borgerne i områderne kan få oplyst, om der kan arbejdes videre med fjernvarme.
Ét element vil være en meget hurtig sagsbehandling og godkendelsesproces, hvis projektforslag lever op til reglerne om mest gunstige samfundsøkonomisk projekt sammenlignet med individuelle varmepumper.
Beslutningskompetencen vedr. fjernvarmeprojekter ligger hos Økonomiudvalget.
Den hurtigste proces vil være, at forvaltningen får kompetencen til at gennemføre hele godkendelsesprocessen for de projekter, som har en positiv samfundsøkonomi sammenlignet med individuelle varmepumper. Det vil fortsat kunne være sådan, at projekter, som ikke kan godkendes, efter lovgivningen, eller hvor der er tvivl, eller hvor den lovbundne partshøring af relevante energiselskaber giver anledning til væsentlige bemærkninger, forelægges politisk.
Et alternativ kan være, at forvaltningen får kompetence til at foretage godkendelsen frem til partshøring, og at projektet, efter partshøring er gennemført, forelægges til politisk beslutning.
Et andet alternativ kan være, at kompetencen overdrages fra Økonomiudvalget til Klima- og Miljøudvalget, og at Klima- og Miljøudvalget indkaldes ekstraordinært til projektgodkendelser så hurtigt, som forvaltningens sagsbehandling af projekterne gør det muligt.
I de konkrete projektgodkendelser skal der i hvert tilfælde samtidig ske en godkendelse af, at der ses bort fra fossilt alternativt (fortsat naturgas) jf. principbeslutning i Klima- og Miljøudvalget august 2021, punkt 115.
I nogle eller alle projekter kan det også være nødvendigt at gøre en godkendelse betinget af tilsagn fra fjernvarmepuljen, ligesom forsyningsselskabet kan betinge sig en minimum-tilslutningsprocent for realisering af projektet.
Endelig afklaring af, om fjernvarmen kommer til de områder, som godkendes, vil først ske, når de betingelser der eventuelt opstilles i projektforslagene opnås, fx at projektet har været i udbud og opnået en pris, der gør projektet realiserbart.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2023.
Fjernvarmeprojekter vil dog på et senere tidspunkt kunne medføre forespørgsel om kommunal garanti for selskabets lån til etablering af fjernvarme. Kommunale bygninger i fjernvarmeområde vil endvidere skulle omlægges fra gas til fjernvarme.
Sagsid.: 23-007709
Beslutning
Anbefales.Fremstilling
Resume
Som følge af ændret lovgivning skal de kommunale genbrugspladser nu tilbyde direkte genbrug til både virksomheder, private og institutioner. ARGO har, i samarbejde med de seks kommuner der drives genbrugspladser for, udarbejdet forslag til fremtidig ordning for direkte genbrug. Forvaltningen fremlægger forslag til økonomi og praksis for genbrugspladserne under ARGO's drift.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at
- forslag til fælles principper og rammer for ordning vedrørende direkte genbrug til virksomheder, private og frivillige institutioner på de kommunale genbrugspladser godkendes, med henblik på efterfølgende offentlig annoncering og høring.
- kompetencen til endelig godkendelse delegeres til forvaltningen, såfremt høringen ikke giver anledning til væsentlige bemærkninger. Godkendelsen kan først gennemføres, når loven er vedtaget.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
I Folketingets aftale Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi, af 16. juni 2020, er det ambitionen at fremme direkte genbrug på de kommunale genbrugspladser. Dette er nu blevet konkretiseret i udkast til Bekendtgørelse om afsætning af genbrugsgenstande fra genbrugsområder på kommunale genbrugspladser udsendt 3. oktober 2022. Det betyder, at kommunerne i samarbejde med ARGO senest 1. juli 2023 skal have fastsat en ordning for, hvordan genstande fra genbrugsområder på genbrugspladserne skal afsættes vederlagsfrit til private aktører. Det bemærkes, at der tages afsæt i udkast til bekendtgørelse, som forventes vedtaget.
Den forventede ny lovgivning betyder, at borgere, virksomheder og frivillige organisationer gratis og på lige fod skal have adgang til at aftage genstande til direkte genbrug på de kommunale genbrugspladser.
ARGO har i samarbejde med de seks kommuner, som der drives genbrugspladser for, udarbejdet forslag til fremtidig ordning for direkte genbrug, som er godkendt i ARGO´s bestyrelse den 30. marts 2023. Ordningen skal politisk godkendes i hver kommune med henblik på efterfølgende offentlig annoncering og høring. Principper og rammer kan læses i vedhæftede notat.
Forslaget indebærer endvidere, at de tre eksisterende gensalgsbutikker lægges ind under det fælles genbrugspladskoncept og bl.a. skal drive materialebank for skoler, daginstitutioner og øvrige relevante offentlige institutioner i alle seks kommuner. Der gives med forslaget mulighed for, at der i den enkelte kommune kan aftales etablering af særskilt område, hvor der kan doneres direkte til specifikke frivillige organisationer. Efter en eventuel vedtagelse vil drift af direkte genbrug indgå som en del af det fælles genbrugspladskoncept, hvor opgaven er kompetenceoverdraget til ARGO.
ARGO driver genbrugspladserne efter et fælles koncept for fem kommuner, Kalundborg, Køge, Lejre, Roskilde, Stevns samt Solrød på en gæsteordning i alt seks kommuner. Opgaven er kompetenceoverdraget til ARGO, og den fælles drift og afsætning af genbrugspladserne giver store driftsmæssige og økonomiske fordele.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssig konsekvenser i 2023. Det kommunale affaldsområde drives efter hvile-i-sig-selv princippet. Ovenstående vedtagelse og implementering har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i år eller i 2024.
Med afsæt i de nuværende budgetforudsætninger for budget 2024 (ARGO-budget), vurderes det, at merudgifter på estimeret 7,0 mio. kr. årligt kan rummes indenfor genbrugspladsernes nuværende økonomi.
Merudgifter dækker eksekvering af ARGOs forslag til udbygning/modernisering af genbrugsområderne på genbrugspladserne samt vurderet behov for øget bemanding på genbrugspladserne, som dedikeret ressource til genbrugsområderne, der kan bistå med vejledning, sortering og håndtering af direkte genbrug.
Bilag
Sagsid.: 22-010517
Beslutning
Udsættes.Fremstilling
Resume
Klima- og Miljøudvalget skal træffe beslutning angående indkommende ansøgninger til Miljøpuljen 2023.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at
- begge indkommende ansøgninger bevilliges støtte på samlet 48.000 kr.
- resterende midler fra Miljøpuljen 2023 overføres til Klimafonden 2023.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
Roskilde Kommune afsætter årligt 100.000 kr. til støtte til projekter, der sætter fokus på bæredygtighed og klima. Klima- og Miljøudvalget besluttede den 3. november 2023, punkt 195, at temaerne for Miljøpuljen 2023 skulle være bæredygtig mobilitet og energieffektivisering.
Puljen blev annonceret primo januar 2023 på kommunens hjemmeside, Facebook, hos relevante samarbejdsparter, på Landsbyrådenes Dag og i Roskilde lokalavis. Fristen på puljen blev i første omgang sat til 5. marts 2023, men blev forlænget til 14. april 2023 på grund af få ansøgere. På trods af frist forlængelsen har kommunen ikke modtaget yderligere ansøgninger.
På den baggrund skal der tages stilling til de to indkommende ansøgninger, Bofællesskabet Oasen som søger penge til diverse træer og buske og Boserupgård Naturcenter som søger penge til udvikling af et fysisk inspirationshæfte jf. bilaget. Det samlede ansøgningsbeløb er på 48.000 kr., hvilket er 52.000 kr. under rammen.
Forvaltningen foreslår, at restmidlerne overføres til Klimafonden, hvor bevillingssagen vil blive forelagt i juni 2023 efter behandling i Klimarådet.
Alternativt kan restmidlerne overføres til 2024 eller bidrage til at imødegå ubalancen på årets busbudget (udvalgets budgetområde).
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2023, idet der er tale om udmøntning af det afsatte budget til Miljøpuljen.
Bilag
Sagsid.: 23-000353
Beslutning
Oversendes til Økonomiudvalget.Fremstilling
Resume
Forslag om alternative besparelser til forvaltningens tidligere forslag om højere takster på flextur.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at udvalget træffer beslutning om besparelser på udvalgets budget på 0,5-0,8 mio. kr. i 2023.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
Udvalget behandlede på mødet den 17. april 2023, punkt 61, forvaltningens forslag om ændrede takster på flextur til iværksættelse straks, for på den måde at opnå en besparelse i udvalgets busbudget allerede i indeværende år med henblik på at imødegå budgetudfordringer i busdriften. Den mulige besparelse er anslået til 0,5 mio. til 0,8 mio. kr. i 2023.
Der kunne på mødet ikke opnås flertal i udvalget til hverken ændringsforslag eller forvaltningens indstilling. Byrådet tog sagen af dagsordenen den 26. april 2023. Der udestår derfor en beslutning.
Forvaltningen vil på mødet fremlægge alternative besparelser indenfor udvalgets budget. Busbudgettet udgør ca. 76% af udvalgets budget. Flextur er den eneste besparelse, som vil kunne have virkning i indeværende år, mens besparelser i ruterne vil kunne få ca. halvt gennemslag i 2024 og fuldt gennemslag i 2025. Alternative besparelser til Flextur i 2023 vil derfor være indenfor områderne natur eller miljø/klima.
Hvis udvalget finder, at besparelsen, som hovedregel, skal findes inden for det område, der har budgetudfordringer, kan der findes en model, hvor andre områder bidrager i ét år (engangs), mens busdriften bidrager fra 2024 og frem.
Renovationsområdet skal hvile-i-sig-selv over en årrække og kan derfor ikke indgå i denne sammenhæng.
Økonomi
Sagen har ikke bevillingsmæssige konsekvenser i 2023, idet det foreslås, at udvalget finder besparelser med henblik på at modgå budgetudfordringer.
Sagsid.: 23-007703
Beslutning
Indledningsvis blev oplyst, at beslutningskompetencen i sagen er byrådet.
Anbefales.
Fremstilling
Resume
På baggrund af erfaringerne med det første år med den nye affaldsordning, som viser færre udgifter end forventet til drift af ordningen, foreslår forvaltningen reviderede gebyrer i 2023 og dermed en regulering (nedsættelse) af opkrævningen i indeværende år.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at
- udgifts- og indtægtsbudgettet til affaldsordningen i 2023 og frem reduceres med 48,9 mio. kr. til hhv. 144,2 mio. kr. og 149,1 mio. kr.
- fast gebyr for genanvendelse af plast, drikkekartoner, papir, pap, farligt affald og tekstiler ændres fra 1.212 kr. til 673 kr. for alle husstande i 2023.
- alle gebyrer, der dækker rest- og madaffald, reduceres med 37% - svarende til en reduktion fra 2.035 kr. til 1.282 kr. for en standardhusstand i 2023.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Den nye affaldsordning med 10 nationalt fastlagte fraktioner blev sat i gang pr. 1. maj 2022. Ordningen har nu fungeret i ét år, og der er indhentet værdifulde erfaringer. Ved igangsættelsen var der stor usikkerhed forbundet med forventninger til indsamlede mængder og behandlingspriser samt borgernes beholdervalg og sorteringsadfærd. Indfasningen er stadig i gang - senest med farligt-affald-skabe ved etagebebyggelser op til årsskiftet 22/23 - og der ses fortsat også ønsker om ændringer i beholderstørrelser mv.
Helt overordnet kan forvaltningen nu konstatere, at udgifterne til driften af den nye ordning er mindre end forventet. Aktuelt forventes, at der ved udgangen af 2023 vil være et mindreforbrug på ca. 49 mio. kr., efter at indkøbet af nye spande mv. er fuldt betalt, og selvom der tages højde for, at justeringer af ordningen fortsat er i gang.
Forvaltningen foreslår derfor, at udvalgte af årets gebyrer reguleres, så det kommer brugerne til gode. I praksis vil det betyde reducerede opkrævninger i 2. halvår af 2023. På denne måde sikres også et mere retvisende afsæt til budgetlægningen for 2024 på området.
Årsagerne til mindreudgifterne er især færre omkostninger til behandling af de nye fraktioner, som ikke er frasorteret og indsamlet i de budgetterede mængder, og at ordning for farligt affald fsva. fællesløsninger blev løbet fuldt i gang ultimo 2023. Desuden har omkostningsbudgettet for rest/mad-ordningen været været væsentligt overbudgetteret - en kombinationen af faldende mængder på grund af mindre forbrug samt forventet opjustering i stedet for nedjustering af mængder.
Det er Fors A/S, som forestår gebyropkrævningen på vegne af Roskilde Kommune, og de har oplyst, at den justerede opkrævning kan håndteres i indeværende års sidste opkrævninger og årsopgørelsen.
Økonomi
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser i 2023, men er udgiftsneutral, da både indtægts- og udgiftsbevilling reduceres med 48,9 mio. kr.
- Udgiftsbudgettet justeres fra 193,1 mio. kr. til 144,2 mio. kr.
- Indtægtsbudgettet justeres fra 198,0 mio. kr. til 149,1 mio. kr.
Den kommunale affaldsordning er ikke serviceudgifter. Ordningen drives efter hvile-i-sig-selv princippet, og skal inden for ordningerne og fraktioner balancere set over en kortere årrække. Der må derfor gerne være mer-/mindreforbrug i det enkelte år, og i praksis vil det ikke være realistisk at ramme helt præcis indenfor alle ordninger/fraktioner i det enkelte år.
Der er tale om nedsættelse af taksten for det nye genbrugsgebyr (plast, mad- og drikkekartoner, papir og pap) samt mad/rest-gebyret.
De foreslåede ændringer betyder for en standardhusstand, at gebyret falder fra 5.066 kr. til 3.774 kr. årligt i 2023. Når gebyrerne for 2024 fastlægges, vil forvaltningen fremlægge det fulde gebyrblad med de mindre justeringer og fremskrivninger der forventes, primært inden for de enkelte ordninger.
Samtidig oplyses, at der fortsat afventes et endeligt styresignal fra SKAT angående SKATs tilbagebetaling af moms til affaldsordningen fra tidligere år, jf. Klima- og Miljøudvalgsmøde den 30. december 2021, punkt 161.Endelig gøres opmærksom på sagen om erhverv med husholdningslignende affald, hvor nyt regulativ pt. er i høring og særlig takst forventes jf. Klima- og Miljøudvalget marts 2023, punkt 31.
Sagsid.: 23-005235
Beslutning
-Fremstilling
Resume
Forvaltningen orienterer om, hvordan de afsatte midler fra "Grøn pulje" til kildeopsporing af forurening planlægges anvendt.Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
Byrådet har på møde den 25. januar 2023, punkt 5, fastlagt udmøntning af "Grøn pulje" på 1,5 mio. kr., hvoraf der årligt er afsat 250.000 kr. til Styrket indsats ift. opsporing af forureningskilder.
Forvaltningen har nu planlagt, hvordan midlerne tænkes anvendt og vurderer, at der i 2023 er et særligt behov for fokus på kildeopsporing af PFAS-forbindelser samt afdækning af forurening, herunder:
- Kildeopsporing af kilder til PFAS-forbindelser i kloak i samarbejde med Fors A/S.
- Kildeopsporing af kilder til PFAS-forbindelser til vandløb, hvor der er påvist PFAS-forbindelser over kvalitetskriteriet.
- Prøvetagning i grusgravssøer, som anvendes til badning.
- Screening af kommunalt ejede arealer med græsning, hvor det vurderes at der er risiko for forurening med PFAS.
- Prøvetagning af kommunale institutioner ved konkret mistanke om PFAS-forurening
I vedlagte oversigt (bilag 1) fremgår det mere detaljeret, hvilket tiltag der er planlagt gennemført for de afsatte midler til kildeopsporing.
Afhængigt af resultaterne af de gennemførte undersøgelser og med forbehold for, at der fremkommer oplysninger om nye forureninger, vil der kunne ske ændringer i anvendelses af midlerne.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2023, da finansiering sker via afsatte midler til "Grøn pulje".
Bilag
Sagsid.: 22-017151
Beslutning
-Fremstilling
Resume
Budgetopfølgning pr. 31. marts fremlægges til orientering.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
I Roskilde Kommune bliver de politiske udvalg præsenteret for budgetopfølgninger pr. 31. marts, 30. juni, 31. august og 31. oktober på udvalgets område. Af bilag fremgår budgetopfølgning for hele kommunen. I budgetopfølgningerne beskrives, om der for hele året forventes mer- eller mindreforbrug på kommunens serviceområder set i forhold til det korrigerede budget og servicerammen. Hvis der er tale om et forventet merforbrug, vil finansiering heraf fremgå af budgetopfølgningen.
Figur 1: Forventet regnskab på fagområder ift. det korrigerede budget
Serviceramme
Klima- og Miljøudvalgets serviceramme udgør 101,5 mio. kr. og med et forventet regnskab på 107,8 mio. kr. overskrider udvalget servicerammen med 6,3 mio. kr.
Det tilstræbes at overføre det samme beløb til 2024, som blev overført til 2023, så der samlet set ikke bruges af rammeoverførslerne. Det vil frem mod næste budgetopfølgning blive vurderet, hvordan forbruget kan reduceres med de 6,3 mio. kr.
Derudover forberedes en politisk sag der skal modgå en del af merforbruget på busområdet
Bevillingsoverholdelse
Udvalgets samlede bevilling udgør 103,1 mio. kr. og med et forventet regnskab på 107,9 mio. kr. overskrider udvalget bevillingen med et samlet merforbrug på 4,8 mio. kr. ift. det korrigerede budget, jf. figur 1. Overskridelsen vedrører det brugerfinansierede område, og der fremlægges en sag om nye takster på renovationsområdet inden sommerferien. Fordelingen af de 4,8 mio. kr. på serviceudgifter og det brugerfinansierede område følger herunder.
Serviceudgifter
Udvalget har et korrigeret budget for serviceudgifter på 107,9 mio. kr. inkl. rammeoverførsler og øvrige tillægsbevillinger for 6,4 mio. kr. Med et forventet regnskab på 107,9 mio. kr. giver det balance.
Balancen ift. det korrigerede budget udgøres af:
- Miljø har et forventet mindreforbrug på 3,8 mio. kr., der vedrører flerårige projekter.
- Busdrift har et forventet merforbrug på 3,8 mio. kr., som skyldes forhøjede a conto betalinger, som Movia har opjusteret pga. store stigninger i energiudgifter og dermed operatørudgifterne.
Det brugerfinansierede område
Udvalget har et korrigeret budget med nettoindtægter for 4,8 mio. kr. Med et forventet regnskab hvor udgifter og indtægter i udgangspunktet forventes at balancere, giver det et merforbrug på 4,8 mio. kr. Det oprindelige budget for 2023 indeholdt en afbetaling på lån til indkøb af affaldsbeholdere i takstopkrævningen, hvilket er med til at give et nettoindtægtsbudget. Et større mindreforbrug på det brugerfinansierede område i 2022, gjorde dog at indkøb af affaldskøbere kunne finansieres inden for rammen, og der blev derfor aldrig optaget et lån.
Der vil inden sommer blive præsenteret en politisk sag med henblik på at skabe en balance over en kortere årrække mellem udgifter og indtægter, og dermed ændring af takster. Uden en politisk sag er der en foreløbig forventning om et mindreforbrug i størrelsesordenen ca. 45 mio. kr. ved årets udgang.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2023.
Bilag
Sagsid.: 22-017411
Beslutning
-
Fremstilling
Resume
Klima- og Miljøudvalget orienteres om bestyrelsesmøde i Argo den 30. marts 2023.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
Som aftalt lægges referat af bestyrelsesmøde i Argo den 30. marts 2023 frem til orientering.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2023.
Bilag
Sagsid.:
Beslutning
-Sagsid.:
Beslutning
- Kadaverplads.
- Besparelsesforslag.
- Abonnement på høringer mv. på hjemmesiden.