Klima- og Miljøudvalget elementer
Sagsid.:
Beslutning
Godkendt.Sagsid.: 20-328691F
Beslutning
Udvalget besluttede, at der afholdes et borgermøde inden endelig vedtagelse.Fremstilling
Resume
Forslag til en kyststrategi for den fremtidige administration af kystbeskyttelsesanlæg har været i offentlig høring.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at kyststrategi og miljøvurdering (bilag 1 og 2) godkendes og offentliggøres på hjemmesiden.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Klima- og Miljøudvalget har på mødet den 6. februar 2020, punkt 29, godkendt, at igangsætte en analyse af kommunens kyster, samt at igangsætte udarbejdelse af et administrationsgrundlag, herefter kaldet "Kyststrategi for behandling af sager om kystbeskyttelse".
Kyststrategiens dilemmaer har været drøftet på temamøde i Klima- og Miljøudvalget den 9. juni 2022, punkt 101 og byrådet besluttede i august 2022, punkt 193 at sende udkast til strategi i offentlig høring. Endvidere blev strategi for lovliggørelse af ikke lovlige anlæg godkendt.
Høringen er nu afsluttet og der er modtaget 3 høringssvar fra hhv. Danmarks Naturfredningsforening, Slots- og Kulturstyrelsen og Kystdirektoratet. Forvaltningens høringsnotat er vedlagt i bilag 3 og høringssvarene i bilag 4.
Høringssvarene vedrører primært en afvejning mellem hensyn til natur, behov for kystbeskyttelse og anlæggenes holdbarhed.
På baggrund af bemærkningerne, har forvaltningen opstillet to nye retningslinjer i strategien:
- Retningslinje 3, som fastlægger, at der skal anvendes geotekstil i naturlige materialer, for at hindre mikroplast i fjorden. Da det er vigtigt at dette ikke forringer anlæggets holdbarhed, skal det godtgøres at det naturlige valg er holdbart.
- Retningslinje 10, som fastlægger at beplantning på dige- og skråningsanlæg, som udgangspunkt skal ske med naturlig vegetation. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt til at opnå tæt vegetation, kan der eftersås med digegræs.
Forvaltningen vil som det fremgår i strategi for lovliggørelse, jf. byrådssag i august 2022, punkt 193, igangsætte afklaring af om grundejere langs kysten frivilligt vil fjerne gamle anlæg, som ikke har en funktion.
Forvaltningen har været i dialog med nationalparken, som har oplyst at de har de nødvendige sten til de planlagte stenrev. Der vil muligvis senere være behov for flere sten, som muligvis kan stamme fra gamle høfder.
Forvaltningen har afklaret at kommunen ejer 23 ejendomme ned til kysten. Ejendommene skal gennemgås for at fastlægge, hvilke ejendomme der er kystbeskyttelse på, og hvorvidt der er behov for fjernelse eller istandsættelse af eventuelle anlæg. Forvaltningen fremlægger særskilt sag om dette, når ejendommen er gennemgået og omkostninger hertil er fastlagt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022 og 2023.
Der er økonomi forbundet med istandsættelse eller fjernelse af kystbeskyttelsesanlæg på kommunens ejendomme samt indsamling af sten fra gamle høfder. Der vil blive udarbejdet særskilt sag vedr. udgifter, inden disse tiltag iværksættes.
Supplerende sagsfremstilling til møde i Klima- og Miljøudvalget, 12-01-2023
Høring af forslag til Kyststrategi har været offentliggjort på kommunens hjemmeside, roskilde.dk/indflydelse, i perioden 2. september til 28. oktober 2022 samt på side 2 i Roskilde Avis under rubrikken "Få indflydelse". Endvidere er materialet sendt til relevante myndigheder, foreninger og organisationer. Dette er normal praksis for denne type af planer, som har en bred interesse blandt kommunens borgere og svarer til høringsprocessen for kommunens landzonestrategi.
Strategiens retningslinjer danner udgangspunktet for forvaltningens behandling af ansøgninger og lovliggørelse af sager om kystbeskyttelse fremover. Der skal således altid ske en konkret vurdering og afvejning af hensynene i forhold til retningslinjerne. Lokalplaner har derimod bindende bestemmelser for ejendomme omfattet af lokalplanen og er derfor omfattet af en mere omfattende høringsproces, som er fastlagt i planlovens § 26.
I og med at kyststrategien er en overordnet plan, som ikke indeholder bindende bestemmelser for den enkelte ejendom, er det forvaltningens vurdering, at den enkelte ejendom ikke har en væsentlig og individuel interesse i planen, der gør, at de skal høres. En væsentlig interesse indebærer, at planen skal angå den pågældendes forhold og situation med en vis styrke eller intensitet. Herudover skal interessen være individuel, hvilket betyder, at planen skal være mere indgribende over for én ejendom end andre ejendomme, som berøres af planen. Hvis en større kreds af ejendommen berøres på samme måde, har den enkelte ejendom normalt ikke en individuel interesse i planen.
Hvis det besluttes, at en kreds af ejendommen skal høres individuelt inden godkendelse af kyststrategien, vil det ændre kommunens nuværende praksis for denne type af planer. Det vil betyde, at forvaltningen fremadrettet vil skulle høre en kreds af ejendomme individuelt inden at sådanne planer godkendes.
Sagens forløb
01-12-2022 Klima- og MiljøudvalgetMads Præstegaard (F) stillede ændringsforslag om, at forslaget lægges på høringsportalen igen, og at høringsperioden forlænges med henblik på, at borgere indenfor 100 m fra kysten gøres direkte opmærksom på høringen.
- 1 stemme for: F.
- 6 stemmer imod: A, C, V, B og Ø.
Hermed faldt forslaget.
Bent Jørgensen (V) stillede ændringsforslag om, at forslaget lægges på høringsportalen igen, og at høringsperioden forlænges med henblik på, at de mest direkte påvirkede gøres direkte opmærksom på høringen.
- 2 stemmer for: C og V.
- 5 stemmer imod: A, F, B og Ø.
Hermed faldt forslaget.
Herefter anbefaler udvalget forvaltningens indstilling.
07-12-2022 Økonomiudvalget
Udvalget besluttede at sende sagen tilbage til Klima- og Miljøudvalget.
Anna Bondo Nielsen (Ø) undlod at stemme.
Bilag
Sagsid.: 22-015728
Beslutning
Godkendt.
Fremstilling
Resume
Region Sjælland har sendt Redegørelse for revisionsbehov af Råstofplan 2020 i høring indtil den 16. januar 2023. Forvaltningen fremlægger udkast til høringssvar.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at udkast til høringssvar godkendes og fremsendes til Region Sjælland.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
Hvert 4. år skal Regionsrådet vurdere, om råstofplanen skal revideres. Derfor har Region Sjælland sendt Redegørelse for revisionsbehov af Råstofplan 2020 i høring fra den 14. november 2022 til den 16. januar 2023. I redegørelsen konkluderer Region Sjælland, at der ikke er behov for en revision af Råstofplan 2020. Det begrundes blandt andet med:
- Der er tilstrækkelige ressourcer i de allerede udlagte graveområder for sand, grus, sten, ler og kalk/kridt. Råstofplan 2020 vurderes at være tilstrækkelig robust til at sikre råstofforsyningen frem til minimum 2028
- Passende geografisk spredning af graveområder i Råstofplan 2020
- Implementering af de nye retningslinjer
- Bæredygtig råstofforsyning
- Mulighed for at udarbejde tillæg til Råstofplan 2020, hvis behovet mod forventning opstår
Det er efter forvaltningens vurdering positivt, at Region Sjælland i redegørelsen vurderer, at der frem til mindst 2028 ikke er behov for udlæg af yderligere råstofgraveområder i regionen. Der er mange gode tiltag i Råstofplan 2020, men der er dog flere væsentlige punkter i kommunens tidligere høringssvar til Råstofplan 2020, som Region Sjælland ikke indarbejdede i råstofplanen. Det handler primært om nogle grave- og interesseområder, som kommunen ønsker udtaget, samt nogle tilføjede og ændrede retningslinjer om bl.a. sekundære aktiviteter i råstofgrave, tilførsel af udefrakommende råstoffer samt efterbehandling til over grundvandsspejlet i områder med betydelig rekreative og byudviklingsmæssige interesser som fx Milen i Roskilde.
Derfor foreslår forvaltningen, at Roskilde Kommune sender vedhæftede forslag til høringssvar til Redegørelse for revisionsbehov af Råstofplan 2020. Høringssvaret fastholder ønsket om at udtage nogle graveområder samt kommunens bekymringer ved visse af Råstofplan 2020s retningslinjer. Høringssvaret opfordrer til, at Råstofplan 2022 bliver revideret i en inddragende proces, hvor kommuners og borgeres interesser bliver hørt og drøftet i en afvejning af overordnede hhv. lokale samfundsmæssige hensyn.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2023.
Bilag
Sagsid.: 22-015633
Beslutning
Anbefales med den ændring, at skrivelsen indledes med og understreger kommunens generelle anbefaling om, at der ikke graves under grundvandsspejlet i området.
Opdateret skrivelse vedlægges til Økonomiudvalgets og byrådets behandling.
Mads Præstegaard (F) og Trine Borre (C) tager forbehold.
Fremstilling
Resume
Forvaltningen har udarbejdet høringssvar til Region Sjælland og oplyst om nødvendige kommende kommunale tilladelser i forbindelse med genaktivering af ansøgning om råstofgravning på private arealer i Milen.Indstilling
Forvaltningen indstiller, at høringssvar godkendes.Beslutningskompetence
ByrådetSagsfremstilling
Region Sjælland har sendt høring om råstofgravning på private arealer i Milen. Høringsfristen udløber den 16. december 2022, hvorfor høringssvaret er sendt til regionen med forbehold for efterfølgende politisk behandling. Høringssvaret er vedlagt i bilag 1.Nymølle har søgt Region Sjælland om tilladelse til råstofgravning på private arealer i Milen vest. Nymølle og Flemming Lyngaae har tidligere søgt om tilladelse til råstofgravning i området, hvor Roskilde Kommune i 2019 har givet høringssvar under Klima- og Miljøudvalget den 5. november 2019, punkt 151, og byrådet den 29. maj 2019, punkt 134. Denne ansøgning er nu udelukkende fra Nymølle, idet den er udvidet med et mindre areal mod syd og øst. Arealet udgør 18,6 hektar mod tidligere 13,4 hektar, idet der søges om en indvinding af grus på 7.000.000 m3 over en 10 årig periode, heraf 3.000.000 m3 under grundvandsspejlet. Ifølge ansøgningen vil der blive gravet ned til 20 meter under terræn, heraf 11 meter under grundvandsspejlet.
Der søges ikke om en samtidig dispensation til tilkørsel af ren jord til opfyld efter endt råstofgravning efter § 52 i Jordforureningsloven. Hvis der graves under grundvandsspejlet, og der ikke ansøges om og meddeles dispensation til jordtilførsel, vil arealet blive efterbehandlet til en lavtliggende sø, da det kun er den eksisterende overjord fra arealet, der må benyttes til efterbehandling.
Delarealet udgør en del af Milen, og det areal som huser store events og arrangementer. Kommunen anbefaler, at der forud for kommende gravetilladelser udarbejdes en VVM redegørelse for hele Milen Vest, så der tages samlet stilling til udgravning, efterbehandling og evt. tilførsel af jord. Herunder inddrager efterfølgende arealanvendelse i området samtidig med sikring af en koordineret grundvandsbeskyttelse. Kommunens høringssvar peger bl.a. på følgende problemstillinger:
- Der skal jf. §3 i Råstofloven ligges vægt på hensynet til rekreative interesser og en hensigtsmæssig byudvikling.
- Hensynet til områdets grundvandsinteresser skal sikres. Regionen bør stille vilkår i gravetilladelsen, som sikrer mod forurening under råstofgravningen samt, at der efterfølgende skal tinglyses sprøjte- og gødningsforbud på arealet.
Afslutningsvist bemærker forvaltningen, at ved en eventuel dispensation til tilførsel af jord udefra bør regionen stiller skærpede vilkår med fokus på krav til udarbejdelse af miljøhistorik og analyse af alt jord som tilføres, herunder analyse for både gamle og nye pesticider. Endvidere at der sker en reduceret jordopfyldning, som dog samtidig sikrer en efterfølgende arealanvendelse til store events og arrangementer. Hvis dette ikke kan opnås bør der ikke meddeles tilladelse til indvinding af råstoffer under grundvandsspejlet.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2023.Bilag
Sagsid.: 22-010450
Beslutning
Udvalget valgte Trine Borre (C), Jeppe Trolle (B) og Jonas B. Paludan (Ø) til rådet.Fremstilling
Resume
I forbindelse med opkøb og udvidelse af Himmelev Skov, igangsættes en proces med borgerinvolvering og nedsættes et skovrejsningsråd med politisk deltagelse.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at Klima- og Miljøudvalget vælger to repræsentanter til deltagelse i Skovrejsningsrådet.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
Klima- og Miljøudvalget godkendte den 30. november 2021, punkt 160, "Forslag til samarbejdsaftale og miljørapport for udvidelse af Himmelev Skov."
Naturstyrelsen har, i samarbejde med Roskilde Kommune og HOFOR, opkøbt 40 ha. jord på Slæggerupvej 67 til udvidelse af Himmelev Skov. Nu går arbejdet med at planlægge for det nye skovareal i gang og samtidig inviteres lokale beboere, brugergrupper og andre interessenter ind i dialogen om udvikling af det nye skovareal. Borgerinvolveringens formål er at engagere relevante brugergrupper gennem aktiv involvering og fælles idegenerering, så udvidelsen af Himmelev Skov kommer til at ske med udgangspunkt i en stærk lokal forankring.
Processen ser således ud:
- Skovrejsningsråd (februar/marts) - Der nedsættes et råd for Himmelev Skov, med repræsentanter for Roskilde Kommune, friluftsinteresser, naturinteresser, grundejerforeninger, kulturhistoriske interesser og lokale brugere valgt på borgermødet.
- Borgermøde (april/maj) - Afholdes i foråret 2023 på arealet på Slæggerupvej 67. Projektet præsenteres, der laves markvandring på arealet, hvor der ses på struktur, biodiversitet, hydrologi mm. Efterfølgende dannes mindre dialoggrupper ud fra deltagernes interesser, hvor idéer kan udvikles i fællesskab.
- Dialoggrupper (april/maj) - De dannede grupper inviteres til at fortsætte deres arbejde efter borgermødet og give videre input til projektet, hvis de ønsker dette.
- Digital platform (april/maj) - Borgerinvolvering på platformen https://viskaber.roskilde.dk/da-DK/, hvor alle har mulighed for at holde sig orienteret og deltage med input til projektet.
- VVM-screening (efterår/vinter) - Det konkrete projekt screenes af Miljøstyrelsen.
- Tilplantning af arealet (forår 2024) - Den nye skov bliver etableret.
Naturstyrelsen har bedt Roskilde Kommune om at vælge to politiske repræsentanter til skovrejsningsrådet. Rådet giver Naturstyrelsen gode råd til den konkrete udformning af skovrejsningsprojektet, til inddragelse af interesser i projektet m.v.
På baggrund af ovenstående foreslår forvaltningen, at Klima- og Miljøudvalget vælger to repræsentanter til skovrejsningsrådet for Himmelev Skov.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2023.
Sagsid.: 12-217955F
Beslutning
Forvaltningen indstilling blev sat til afstemning.
- 6 stemmer for: A, B, C, V og Ø.
- 1 stemmer imod: F.
Hermed blev forvaltningens indstilling godkendt.
Mads Præstegaard (F) begærer sagen i byrådet.
Fremstilling
Resume
Dansk Dekommissionering (DD) har i 2019 fået meddelt et påbud om afværge og oprensning efter oplag af malm, se Klima- og Miljøudvalgets møde den 5. marts 2019, punkt 32. Forudsætningerne i påbuddet omkring økonomi har ændret sig, og forvaltningen har derfor udarbejdet et revideret varsel af påbud.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at det godkendes, at det oprindelige påbud er delvist opfyldt, og der forvarsles et nyt påbud.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
Der har siden midt i 1970erne været oplag af malm på Risø. Oplaget har medført en forurening af jord og grundvand med fluorid. Malmoplaget har været overdækket siden 2020, og er i 2022 flyttet til bassiner og overdækket, så der ikke sker yderligere udvaskning af fluorid. Derudover er der etableret en afværgepumpning, som pumper vand fra den tidligere oplagsplads til bassiner samt monitering af forurening i grundvandet ved prøveudtagning i filtersatte boringer.
DD har fjernet malmoplaget, udført den påkrævede afværgepumpning og monitering af forurening i grundvandet. Den påkrævede oprensning af jord- og grundvandsforurening er ikke udført, jf. påbud af 15. marts 2019.
DD har fremsendt nye oplysninger i sagen omkring økonomien til afværge og oprensning efter malmoplaget. I forbindelse med meddelelse af det oprindelige påbud har forvaltningen vurderet, at DD's bud på afværge og oprensning var proportionalt med miljøgevinsten. Det har efterfølgende vist sig, at afværge og oprensning ikke kan holdes indenfor det forudsatte budget på 4.7 mio.kr.. En total oprensning vurderes nu at koste ca. 50 mio. kr. Dette vurderer forvaltningen er en væsentlig ændring, og har derfor udarbejdet forslag til varsel af revideret påbud om afværge og oprensning efter oplag af malm. I det reviderede påbud stilles krav om følgende:
- Jordforurening fra den umættede zone skal renses op (bortgravning af ca. 1.700 m3 jord).
- Afværgepumpning af grundvandet i flere boringer. Oppumpet vand skal håndteres ved for eksempel rensning eller bortskaffelse.
- Årlig monitering i udvalgte boringer skal fortsætte.
Forvaltningen vurderer, at kravene i det ændrede påbud vil sikre, at når kvalitetskriterier for fluorid i både jord og grundvand er opnået, er der sket en tilstrækkelig oprensning. Oprensningen vurderes ligeledes at være proportional, således at omkostningerne står mål med miljøgevinsten.
Varsel af påbud om afværge og oprensning sendes i høring hos DD, DTU og Region Sjælland, såfremt sagen godkendes.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022 og 2023.
Sagens forløb
01-12-2022 Klima- og MiljøudvalgetForvaltningens indstilling blev sat til afstemning.
- 6 stemmer for: A, B, C, V og Ø.
- 1 stemme imod: F.
Hermed blev forvaltningens indstilling godkendt.
Mads Præstegaard (F) begærer sagen i byrådet.
07-12-2022 Økonomiudvalget
Udvalget sendte sagen videre til byrådet.
14-12-2022 Roskilde Byråd
Sagen blev taget af dagsordenen.
Fraværende: Tina Boel (F), Jeanne Bergmansen (F) deltog som suppleant. Chili Preisler-Andersen (A), Jens Børsting (A) deltog som suppleant. Pierre Kary (C), Jesper Kejlhof (C) deltog som suppleant.
Bilag
Sagsid.: 22-014454
Beslutning
Bent Jørgensen (V) stillede ændringsforslag: "Der afsættes 250.000 til at styrke arbejdet med grønt regnskab, der afsættes 250.000 til opsporing af forureningskilder herunder PFAS. De resterende midler på 1 mio. disponeres til en målrettet og fokuseret indsats for at styrke biodiversiteten. Foruden de i sagen forslåede indsatser, skal der særligt fokuseres på de større bysamfund i Roskilde med begrønning/planter mm i byrum, ved veje og kommunale institutioner og andre tiltag, der kan styrke biodiversiteten. Det kan i denne sammenhæng overvejes med en konkurrence om de bedste forslag eller på anden vis inddrage borgere, foreninger og medarbejdere til at bidrage med forslag."
Forslaget blev sat til afstemning
- 1 stemme for: V
- 5 stemmer imod: A, F, Ø, B
- 1 undlader at stemme: C
Hermed faldt forslaget.
Herefter blev forvaltningens indstilling sat til afstemning.
- 6 stemmer for: A, F, Ø, B og C
- 1 stemme imod: V
Hermed blev forslaget vedtaget.
Bent Jørgensen (V) kan ikke godkende og begærer sagen i byrådet.
Fremstilling
Resume
Forvaltningen fremlægger forslag til udmøntning af "Grøn pulje", der blev vedtaget i budget 2023.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at forslag til udmøntning af "Grøn pulje" godkendes, jf. bilag.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
På Klima- og Miljøudvalgets driftsbudget er der som noget nyt fra 2023 afsat en pulje til grønne tiltag på 1,5 mio. kr. årligt til temaerne biodiversitet, grundvandsbeskyttelse, forurening og udvikling af det Grønne Regnskab for kommunen som virksomhed mv.
Klima- og Miljøudvalget besluttede på mødet den 3. november punkt 198, at forvaltningen skulle fremlægge en plan for udmøntningen af midlerne i januar 2023. I nedenstående skema fremgår forvaltningens forslag til, hvordan midlerne udmøntes.
På samme møde besluttede udvalget, punkt 196, at Mads Christian Præstegaards (F) forslag om et biodiversitetsbrev til borgerne i kommunen medtages i forslaget til udmøntningen. Forvaltningen foreslår, at oplysning om biodiversitet til borgerne håndteres med puljen til styrkelse af biodiversitet samt ved en oplysningskampagne for puljen på kommunens hjemmeside og igennem sociale medier.
Puljen foreslås udmøntet til en række tiltag, som er nærmere beskrevet i bilaget:
- Pulje til styrkelse af biodiversitet 100.000 kr. årligt
- Styrket arbejde med Grønt Regnskab mv. 250.000 kr. årligt
- Kampagne for grundvandsbeskyttelse 100.000 kr. i 2023
- Kystadgang inderfjorden 150.000 kr. i 2023
- Yderligere midler til Klimarådets "Klima-million": 650.000 kr. i 2023 og 600.000 kr. årligt derefter
- Styrket indsats ift. opsporing af forureningskilder 250.000 kr. årligt
- Klima-sekretariatet 300.000 kr. årligt fra 2024
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2023, da sagen omhandler udmøntning af budget 2023.
Bilag
Sagsid.: 09-084744F
Beslutning
Anbefales.Fremstilling
Resume
Der er i budget 2023 afsat 10 mio. kr. til energirenovering af kommunale ejendomme. Forvaltningen søger om frigivelse af 10 mio. kr. til energirenovering.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der gives en anlægsbevilling på 10 mio. kr. ved frigivelse af det i budget 2023 afsatte rådighedsbeløb til energirenovering af kommunale ejendomme.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
I budgetperioden 2023 til 2026 er afsat 10 mio. kr. årligt til energirenovering af kommunale ejendomme.
Bevillingen i 2023 vil primært blive anvendt til følgende energisparetiltag:
- Udskiftning af ældre belysningsanlæg til ny energibesparende LED-belysning
- Etablering af varmepumper udenfor områder udlagt til fjernvarme
- Energirenovering af klimaskærm i forbindelse med vedligeholdelse og renoveringsprojekter
Der er fortsat et stort besparelsespotentiale i udskiftning af ældre belysningsanlæg. De nye belysningsanlæg bidrager samtidig til bedre trivsel og læringsmiljø, da de opfylder krav iht. nye standarder. Roskilde Kommune indgik i 2019 i projekt Lighting Metropolis under Gate 21. Under dette projekt er udskiftet lys på 7 skoler, et omsorgscenter og flere daginstitutioner. Projektet er nu afsluttet, men der arbejdes videre med etablering af LED-belysning.
Energistyrelsen åbnede i 2022 en tilskudspulje til konvertering af gaskedler til varmepumper samt renovering af klimaskærm. Roskilde Kommune har søgt puljen og fået bevilliget et tilskud på 720.000 kr. ekskl. moms til varmepumpe, vinduesudskiftning og efterisolering i Børnehuset Hyldebo i Gadstrup samt 316.335 kr. ekskl. moms til varmepumpe og renovering af varmeanlæg i Snoldelev Sognegård. Disse energisparetiltag udføres i 2023 og delfinansieres af energipuljen. Inden arbejdet med installering af varmepumper igangsættes, vil forvaltningen dog nærmere vurdere rentabiliteten i forhold til tidshorisonten for evt. fremtidig fjernvarmeudbygning i området.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser i 2023, da der er tale om frigivelse af rådighedsbeløb afsat i budget 2023.
Økonomiske konsekvenser anlægssager i 2023
Alle tal i 1.000 kr. - = merudgift eller mindreindtægt + = Mindreudgift eller merindtægt | 2023 |
Investeringsoversigt, senest vedtagne rådighedsbeløb: | |
Anlæg, udgifter | -10.000 |
| |
Ansøgning om anlægsbevilling: | |
Anlæg, udgifter | -10.000 |
| |
Finansiering: | |
Ændring af kassebeholdningen | 0 |
Sagsid.: 11-206468F
Beslutning
Anbefales.Fremstilling
Resume
Der søges frigivelse af rådighedsbeløb på 400.000 kr. afsat i budget 2023 til myndighedsbehandling inden for jordforureningsområdet.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der gives en anlægsbevilling på 400.000 kr. ved frigivelse af det i budget 2023 afsatte rådighedsbeløb til jordforurening.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Rådighedsbeløbet er afsat til myndighedsbehandling, som følge af de stadigt stigende aktiviteter på jordforureningsområdet, herunder stor interesse for byggeri på forurenede ejendomme samt mange påbudssager om at undersøge og oprense forureninger.
Dette omfatter også blandt andet myndighedsbehandling til den fortsatte udvikling af Musicon, byfortætning af Roskilde bymidte og kommende udbygning af Sct. Hans.
Projektet forventes startet: 1. januar 2023.
Projektet forventet afsluttet: 31. december 2023.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2023, da der er tale om frigivelse af beløb afsat i budget 2023.
Økonomiske konsekvenser anlægssager i 2023:
Alle tal i 1.000 kr. - = merudgift eller mindreindtægt + = Mindreudgift eller merindtægt | 2023 |
Investeringsoversigt, senest vedtagne rådighedsbeløb: | |
Anlæg, udgifter | -400 |
| |
Ansøgning om anlægsbevilling: | |
Anlæg, udgifter | -400 |
| |
Finansiering: | |
Ændring af kassebeholdningen | 0 |
Sagsid.: 21-357757F
Beslutning
-Fremstilling
Resume
I forbindelse med evaluering af Cyklistplan 2017 blev det besluttet at udarbejde et cykelregnskab. Forvaltningen præsenterer et samlet Mobilitetsregnskab 2022, som samler evalueringen af cyklistplanen med de første resultater fra indsatser under Bæredygtig Mobilitet.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
På byrådsmødet den 26. oktober 2022, punkt 248, blev det besluttet, at der skal udarbejdes et samlet mobilitetsregnskab for Roskilde Kommune. Roskilde Kommune har i de seneste år haft ekstra fokus på bæredygtig mobilitet i en mere bred forstand. Mobilitetsregnskab 2022 giver en status på målsætningerne i de gældende strategier og planer samt et overblik over de indsatser og projekter, der er udført inden for fem hovedtemaer:
- Cykling
- Biler og parkering
- Kollektiv trafik
- Delemobilitet
- Børn og unge i bevægelse
Overordnet er målet fra Roskilde Kommunes Trafik- og mobilitetspolitik om, at 50 % af alle ture skal være bæredygtige (gang, cykel og kollektiv transport), endnu ikke indfriet. Andelen af bæredygtige ture ligger på 48 %. Det skyldes blandt andet, at andelen af de samlede ture for cykling kun ligger på 14 %. Målsætningen fra Cyklistplan 2017 om, at flere skal cykle, er dermed ikke opfyldt. Til gengæld cykler flere børn til skole end tidligere, og tilfredsheden blandt cyklister er steget bredt set, hvilket kan skyldes, at der siden 2017 er etableret 45 km ny cykelinfrastruktur, og dertil meget ny cykelparkering og en lang række trafiksikkerhedsprojekter i hele kommunen.
Passagererne er for alvor på vej tilbage i den kollektive trafik i Roskilde efter Covid-19. Passagertilfredsheden i busserne er høj, hvilket blandt andet skyldes udrulningen af elbusser, hvor Roskilde Kommune har været i front.
Fossilbiler udgør stadig langt størstedelen af borgernes biler, men kommunen har været en af de første danske kommuner til at gennemføre en annonceringsproces af offentligt tilgængelige ladestandere til borgernes elbiler, hvilket har givet mange nye etablerede og planlagte ladestandere.
I sammenhæng med revision af den strategiske klima- og energiplan del af (DK2020-planen), kan de næste spor for arbejdet med bæredygtig mobilitet fastlægges. Der forelægges en plan for processen for arbejdet med revisionen for Klima- og Miljøudvalget i februar 2023. Planen skal i sidste ende godkendes af byrådet, og relevante fagudvalg inddrages undervejs.
Sagen forelægges også til orientering i Plan- og Teknikudvalget.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2023.
Bilag
Sagsid.: 22-017411
Beslutning
-Fremstilling
Referat
Klima- og Miljøudvalget orienteres om bestyrelsesmøde i Fors den 15. december 2022.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
Som aftalt lægges referat af bestyrelsesmøde i Fors den 15. december 2022 frem til orientering.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2023.
Bilag
Sagsid.:
Beslutning
VirksomhedsbesøgSagsid.: