Klima- og Miljøudvalget elementer
Sagsid.:
Beslutning
Punkt 190 udsættes til næste møde.
Herefter godkendt.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
Sagsid.: 19-328369F
Beslutning
-Fremstilling
Resume
Forvaltningen er ved at færdiggøre et udkast til ny spildevandsplan med inddragelse af de synspunkter som fremkom på den seneste temadrøftelse. Inden planen forelægges udvalget på et kommende møde med henblik offentlig høring, forelægges udvalget en status på spildevandshåndteringen i kommunen og forvaltningens afvejning mellem miljøgevinst og økonomi bl.a. ved anvendelse af separering.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
På temadrøftelsen for Klima- og Miljøudvalget den 31. marts 2022 blev den kommende spildevandsplan drøftet og udvalget udtrykte ønske om en ambitiøs plan med indsatser, som sikrede badevandskvalitet i inderfjorden på lang sigt, fortsat fokus på separatkloakering, færre overløb og rensning af både regnvand og spildevand inden udløb til recipienter. Herunder var der fokus på afvejningen af omkostninger og miljøgevinst. Forvaltningen er i gang med færdiggøre udkast til spildevandsplan 2022-2027 med inddragelse af Fors A/S.
Spildevandsplanen bygger videre på den tidligere plan og det relativt gode grundlag for spildevandhåndtering, som allerede findes bl.a. i form af Bjergmarken rensningsanlæg og mange bassiner i og omkring Roskilde by.
Planens omfang og indsatser skal afpasses, så den kan realiseres inden for forsyningens og kommunens budget i planperioden ud fra den nuværende viden.
Med udgangspunkt i vedlagte notat som bl.a. beskriver status på spildevandshåndteringen og mulighed indsatser vedrørende separering af spildevand, holder forvaltningen et oplæg på mødet, der beskriver afvejningen mellem miljøgevinst og omkostninger ved separeringsprojekter. Dette inden udkastet til plan endelig færdiggøres.
Derefter vil forvaltningen forelægge udvalget udkastet til plan med henblik på godkendelse af, at udkastet offentliggøres i 8 ugers høring.
Efter endt høring vil udvalget bliver forelagt en ny sag med indkomne bemærkninger, forvaltningens kommentarer til bemærkningerne og eventuelle justeringer af planen med henblik på endelig godkendelse i byrådet.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
Bilag
Sagsid.: 18-314904F
Beslutning
Udsættes.Fremstilling
Resume
Forvaltningen har udarbejdet en ny version af Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse, som har været i fornyet høring efter en proces med inddragelse af interessenter i en arbejdsgruppe.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at indsatsplan for grundvandsbeskyttelse (bilag 5) godkendes.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
På udvalgets mødet den 30. november 2021, punkt 166, blev det på baggrund af de indkomne høringssvar besluttet, at indsatsplanen skulle revideres, så det tydeligere fremgår, hvad der er den generelle miljøregulering, og hvad der en den målrettede grundvandsbeskyttelse i særligt sårbare områder.
På udvalgets mødet den 7. april 2022, punkt 61, blev det godkendt at forelægge Grundvandskoordinationsforum planen.
Fra december 2021 til maj 2022 er der blevet afholdt tre møder i en arbejdsgruppe, bestående af de væsentligste interessenter fra VKST, Vandværkerne, HOFOR og Region Sjælland, samt et afsluttende møde i Koordinationsforum for grundvandsbeskyttelse med alle interessenter og deltagelse fra Klima- og Miljøudvalget (bilag 2). Den endelige version af planen (bilag 1) har efterfølgende været i høring i 13 uger, og der er indkommet 14 høringssvar, som vist og gennemgået i henholdsvis bilag 3 og 4.
Høringssvarene deler sig hovedsageligt i to kategorier. Lodsejerne og VKST er bekymrede for om indsatsen med at afklare, hvorvidt der kan indgås frivillige aftaler om pesticidfri drift i GDO50/IO på sigt vil overgå til påbud. Vandværkerne har været utilfredse med processen, og vil udvide de pesticidfrie aftaler til hele GDO50 med krav om, at der skal meddeles påbud, hvis der ikke kan opnås frivillige aftaler.
Vandværkerne har i hele processen været utilfredse med ambitionsniveauet, og har derfor kontaktet Klima- og Miljøudvalget i både foråret og efteråret 2022 (se vandværkernes bilag C og D under bilag 3) med deres kritik af proces og ambitionsniveau.
Forvaltningens vurdering er, at planen i den nuværende form er ambitiøs og mere målrettet end den oprindelige plan, og at planen følger den gældende bekendtgørelse og vejledning om indsatsplaner, og herunder netop skelner mellem, hvad der er den generelle regulering, og hvad der hører til i en indsatsplan. For at imødekomme vandværkernes ønske om bedre overblik indsættes en tekst i planen, der oplister øvrig generel regulering, der sigter mod grundvandsbeskyttelse. Dette er sket efter høringen og på baggrund af vandværkernes bemærkninger. De medtagne indsatser i planen beskriver, hvor der er behov for en "særlig indsats" (målrettet regulering) med udgangspunkt i statens grundvandskortlægning og udpegede indsatsområder, og at der er foreslået en evaluering af planen hvert 2. år, herunder en opsamling på vandværkernes eventuelle vurdering af, hvor der mangler generel regulering, eller hvor den generelle regulering er for lempelig.
Evalueringen af planen omfatter planens indsats om overvågning, og kan således medvirke til at begrunde eventuelle fremtidige indsatser i planen. En vedtagelse af planen er således grundlaget for, at overvågningsindsatsen med udtagning og analyser af grundvandsprøver kan igangsættes af vandværkerne.
For at imødekomme vandværkernes bekymring vil forvaltningen umiddelbart efter indsatsplanens vedtagelse, tage initiativ til et møde, hvor det kan planlægges, hvordan der kan ske en løbende opfølgning på planens indsatser frem mod evaluering af planen 2 år efter vedtagelsen.
Det bemærkes her, at der i forhold til dybe jordvarmeboringer er afsendt brev til Miljøministeren med anmodning om at vurdere, hvorvidt den gældende regulering er tilstrækkelig til at beskytte grundvandet jf. udvalgets beslutning den 18. august 2022, under punkt 125.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
16-11-2022 Økonomiudvalget
Beslutning ikke frigivet
Bilag
Sagsid.: 21-347733F
Beslutning
Anbefales, idet det blev oplyst, at Veddelev projektforslag vil foreligge senest udgangen af februar 2023.Fremstilling
Resume
Opdateret varmeplanlægning, der udpeger fjernvarmepotentialeområder med henblik på projektforslag i 2022-23.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at vedhæftede notat "Grøn Varmeplanlægning" godkendes og dermed at nedenstående områder godkendes som fjernvarmepotentialeområder, der skal udarbejdes projektforslag for inden udgangen af 2023.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Byrådet behandlede i april 2022, punkt 111, sag om grøn varmeplanlægning, som præsenterede en række principper for varmeplanlægningen i Roskilde Kommune herunder, hvilke områder der skulle analyseres nærmere med henblik på at udarbejde projektforslag for fjernvarmeforsyning. Her blev udpeget Viby (projektforslag under udarbejdelse), Jyllinge midt (projektforslag endnu ikke igangsat) og endelig Gadstrup, som er det mindste område, hvis erfaringer fra Viby og Jyllinge viser potentiale. Det er konkret Fors A/S, der udarbejder projektforslagene.
Regeringen og KL indgik den 29. juni 2022 en aftale, som blandt andet indebærer, at kommunerne inden årets udgang, skal gennemføre varmeplanlægning for områder, der er naturgasforsynet, og senest ved udgangen af året at orientere bygningsejerne, om der vil være mulighed for fjernvarme. Se Klima- og Miljøudvalget september 2022, punkt 158.
På baggrund af den nationale aftale om fremrykning af energi/varme-planlægningen, de store omvæltninger på energimarkedet samt erfaringer med fjernvarmeprojektforslag i Vindinge og Fors' analyse sammen med borgergruppen i Veddelev, har forvaltningen og Fors A/S vurderet, at det er relevant at genbesøge den screeningsrapport, som Roskilde Kommune fik udarbejdet af Rambøll i 2021, med henblik på at vurdere, om flere områder kan udpeges som fjernvarmepotentialeområder. Som resultat af denne granskning peger Fors A/S nu på, om end med usikkerhed, at også Store Valby/Ågerup og Gundsømagle kan betragtes som fjernvarmepotentialeområde, der bør udarbejdes projektforslag for. Notat, der viser de principper, som har ligget til grund for Fors' genvurdering, findes i bilag.
Forvaltningen er enige med Fors A/S i, at det er relevant at arbejde videre med en afklaring af mulighederne for etablering af fjernvarme i de ovennævnte områder.
Samlet indebærer dette, at følgende områder udpeges til fjernvarmepotentialeområder, hvor der skal udarbejdes projektforslag inden udgangen af 2023:
- Jyllinge midt,
- Viby,
- Gadstrup/Snoldelev,
- Veddelev,
- Gundsømagle og
- St. Valby/Ågerup.
For Himmelev og Vindinge er der allerede godkendte projektforslag og dermed er disse områder udpeget til fjernvarmeområder. Se vedhæftede notat: "Grøn Varmeplanlægning".
Endvidere kan oplyses, at forvaltningen og Fors A/S er i dialog med VEKS I/S om mulighederne for at tilkoble de nordlige fjernvarmepotentialeområder til det storkøbenhavnske fjernvarmenet, som Roskilde by er en del af, og Vindinge og Veddelev vil blive en del af. Det drejer sig konkret om muligheden for, at Jyllinge samt øvrige potentialeområder i mellem Roskilde og Jyllinge kan blive tilkoblet det samlede net. Der er endnu ingen afklaring.
Ifølge den nationale aftale skal fjernvarmen i udgangspunktet være fuldt udrullet ultimo 2028, mens der inden udgangen af 2022 skal sendes brev ud til bygningsejere i naturgasområder, som har olie- eller naturgasfyr jf. BBR, om deres mulighed for fjernvarme. Forvaltningen tilstræber at sende lignende breve ud til bygningsejere med oliefyr uden for naturgasområder.
Brevene udsendes efter byrådets beslutning ultimo november, når den statslige indberetningsplatform er åben - forventeligt i første uge af december. Forvaltningen forbereder en supplerende informationsindsats på hjemmeside mv. og koordinerer løbende med Fors A/S.
Til orientering er vedhæftet de foreløbige udgaver af de breve, som skal udsendes med digital post til bygningsejere. De er udarbejdet efter skabelon udarbejdet af KL og Energistyrelsen og tilpasset lokale forhold.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022.
Det er et væsentligt signal samt vigtigt for fjernvarmeprojektets økonomiske grundlag, at Roskilde Kommune tilslutter egne bygninger til fjernvarmen i de områder, hvor det etableres.
Kommunen kan endvidere blive anmodet om kommunegaranti i forbindelse med forsyningens optagelse af lån til fjernvarmeudbygning.
Der henvises i øvrigt til anden sag på dagsordenen om indtægts- og udgiftsbevilling til kommunens indsats på området i 2022 og frem.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
16-11-2022 Økonomiudvalget
Beslutning ikke frigivet
Bilag
Sagsid.: 21-351533F
Beslutning
Udvalget finder, at følgende temaer bør indgå i udviklingen af planstrategien:
- fremme af vedvarende energi, herunder mulighed lokalt medejerskab. Det skal drøftes, om der skal foretages indledende kortlægning for vedvarende energi, og om der skal arbejdes for krav om solceller på tage ifm nybyggeri.
- fremme af bynær skov/natur, udtag af lavbundsjorde samt fremme af biodiversitet og større sammenhængende naturområder med korridorer.
- fremme af bæredygtig mobilitet og offentlig transport, bl.a. arbejde for ny station i Roskilde Vest.
Fremstilling
Resume
Arbejdet med revision af planstrategien er i gang, og som en del af processen lægges op til drøftelser i alle fagudvalg.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at udvalget drøfter fagrelevante emner i relation til planstrategien forud for Byrådets Time den 23. november.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
Byrådet vedtog på møde den 28. september 2022, punkt 234, plan for drøftelse af emner i relation til planstrategien i Økonomiudvalget og byrådet. Byrådet godkendte indstillingen med den tilføjelse, at der skal ske en drøftelse i fagudvalgene med fokus på særlige problematikker inden for de enkelte udvalgsområder i relation til planstrategien. Denne drøftelse skal foregå på fagudvalgenes møder i november forud for Byrådets Time den 23. november 2022.
Planstrategien viser den langsigtede strategiske retning for planlægningen og byudviklingen i kommunen. Der vedtages i hver byrådsperiode en planstrategi, hvor de overordnede strategiske temaer tilpasses, og hvor mulige nye planstrategiske temaer drøftes. Planstrategien peger desuden på de områder, hvor kommuneplanen skal revideres. Økonomiudvalget godkendte på møde den 15. juni, punkt 217, opsamlingen på temadrøftelsen på byrådets forårsseminar den 28.-29. april. Heri indgår en præsentation af forskellige planstrategiske emner.
Det er forskellige emner, der er relevante for de enkelte fagudvalg. I det følgende oplistes mulige emner, der kan drøftes. Listen er ikke udtømmende:
- Bolig- og institutionsudbygning
- Erhvervsudvikling
- Ungdomsboliger
- Seniorboliger
- Åben land og natur
- Vedvarende energi
- Mobilitet og infrastruktur
- Velfærdskapacitet
- Kultur- og fritidstilbud
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
Sagsid.: 22-365375F
Beslutning
Godkendt.
Trine Borre (C) og Bent Jørgensen (V) kan ikke godkende indstillingen.
Fremstilling
Resume
Et svinebrug har bedt forvaltningen om at give en forhåndstilkendegivelse af, hvorvidt man er indstillet på at anvende afvigelsesbestemmelser i forhold til lugtgeneniveauer ved behandling af en eventuel ansøgning om ny tilladelse til svinebruget. Forvaltningen indstiller, at dette afslås.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at det godkendes, at der som forhåndstilkendegivelse meddeles, at det ikke agtes at anvende fravigelsesbestemmelsen jf. § 33 i husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen ud fra sagens foreliggende oplysninger, men at der vil ske en konkret sagsbehandling, såfremt der fremsendes en ansøgning.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
Svinebruget beliggende Hastrup Bygade 22A, 4621 Gadstrup har siden 2003 haft en tilladelse til at producere 7.300 slagtesvin om året i vægtklassen 32-107 kg. Da slagteriet efterspørger tungere grise ønsker ejeren at få en ny tilladelse, som skal meddeles efter ny husdyrlovgivning. Nye tilladelser skal meddeles med udgangspunkt i staldens produktionsareal, herunder bl.a. en vurdering af lugtgeneniveauet i omgivelserne.
I den konkrete sag betyder det, at ved beregning af lugtemissionen fra den nuværende bedrift, kan lugtgenekriterierne ikke overholdes ved 19 af de nærmeste naboejendomme. Konsulenten for svinebruget har på den baggrund anmodet om en forhåndstilkendegivelse af, om kommunen ved behandling af en ansøgning om tilladelse vil anvende fravigelsesbestemmelsen jf. § 33 i husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen.
Fravigelsesbestemmelsen giver kommunen mulighed for at tillade et husdyrbrug, når:
1. lugtgeneafstanden mellem husdyrbrug og boliger er overholdt med 50% og
2. der ikke sker en forøgelse af lugtemissionen i forbindelse med fornyet tilladelse.
Forvaltningen vurderer, at ovenstående betingelser er opfyldt og har på den baggrund foretaget en konkret vurdering af den fremsendte forespørgsel, som fremgår af bilag 1.
Som det fremgår af notatets konklusion, vil de foreslåede mindre lugtreducerende tiltag på staldanlægget betyde, at ca. 10 boliger fortsat vil have en lugtpåvirkning, der vurderes at ligge væsentlig over det tilladte lugtgene-niveau (se bilag 2). Det er på den baggrund forvaltningens vurdering, at muligheden for at anvende afvigelsesbestemmelserne ikke skal benyttes ved behandling af en eventuel ansøgning om en fornyet tilladelse til husdyrbruget i den konkrete sag. Husdyrbruget kan lovligt fortsætte sin nuværende drift, hvor lugtgenekriterierne ikke anvendes. Såfremt ejer af svinebruget ønsker at søge en ny tilladelse vil forvaltningen opfordre til, at der fremsendes et nyt projekt, hvor lugtgeneniveauet kan overholdes.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
Bilag
Sagsid.: 22-364122F
Beslutning
Godkendt.Fremstilling
Resume
Ny lovgivning medfører, at det primo 2023 bliver muligt for byrådet at fastsætte kommunale regler om pligt til at udskifte eller nedlægge visse ældre fyringsanlæg i områder med kollektiv varmeforsyning.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at det godkendes, at forvaltningen udarbejder udkast til en forskrift om udskiftning eller nedlæggelse af visse ældre fyringsanlæg til senere politisk behandling.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
Den 10. maj 2022 vedtog folketinget lovgivning, hvor miljøministeren kan fastsætte regler om, at kommunalbestyrelserne kan fastsætte kommunal forskrift om pligt til at udskifte eller nedlægge visse fyringsanlæg i visse geografiske områder.
Ministeriet har udsendt en udmøntende bekendtgørelse, om kommunale forskrifter om udskiftning eller nedlæggelse af ældre brændeovne og pejseindsatse i områder med kollektiv varmeforsyning, i høring med forventet ikrafttræden den 1. januar 2023. Herefter har kommunen mulighed for at sende et udkast til en kommunal forskrift i offentlig høring til efterfølgende vedtagelse. En vedtagelse vil betyde, at der indføres en pligt til at udskifte eller nedlægge brændeovne og pejseindsatse, hvis de er installeret før juni 2008 i et område med kollektiv varmeforsyning (fjernvarme eller naturgas). Fristen for udskiftning eller nedlæggelse af en brændeovn eller pejseindsats skal fastsættes til 12 måneder efter offentliggørelsen af forskriften. Set i forhold til den nuværende energikrise, kan det politisk besluttes, hvornår forskriften skal træde i kraft.
Ministeriet har oplyst, at en kommunal ordning om udskiftning eller nedlæggelse af visse ældre fyringsanlæg vil mindske røggener i byerne, hvor de fleste mennesker bor og færdes, forbedre luftkvaliteten i nærmiljøet og derved styrke folkesundheden. Endvidere vil ordningen bidrage til en forbedret luftkvalitet og et fald i partikelemissioner ud over de kommunale grænser.
Indenrigs- og Boligministeriet vurderede i 2021, at der var ca. 700.000 brændeovne og pejseindsatser på landsplan, og at heraf er ca. 400.000 produceret før 2008. Videre vurderede ministeriet, at ca. 55 % af disse var i områder med fjernvarme eller naturgas til individuel opvarmning.
Forvaltningen vurderer, at der i Roskilde Kommune er i størrelsesordenen 8.000-9.000 brændeovne og pejseindsatser. Hvis ministeriets vurdering overføres til forholdene i Roskilde Kommune, kan det groft skønnes, at indførelse af en forskrift om udskiftning eller nedlæggelse af fyringsanlæg vil berøre i størrelsesordenen 2.500-3.000 brændeovne eller pejseindsatser.
Afsluttende skal det oplyses, at forvaltningen flere gange hvert år modtager klager over røggener fra pejse og brændeovne.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
Sagsid.: 22-010517
Beslutning
Godkendt.Fremstilling
Resume
Klima- og Miljøudvalget har besluttet, at temaet for Miljøpuljen i 2022-2023 er Bæredygtig mobilitet. Klima- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om temaet Energieffektivisering skal tilføjes som kriterium for ansøgninger til Miljøpuljen i 2023.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at temaet for Miljøpuljen i 2023 udvides til at være både Bæredygtig mobilitet" og "Energieffektivisering.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
Roskilde Kommune har i mange år haft Miljøpuljen, som efter ansøgning tildeles borgergrupper, foreninger og institutioner til lokale miljø- og klimainitiativer. Der er årligt 100.000 kr. i puljen.
Klima- og Miljøudvalget besluttede den 3. februar 2022, punkt 25, at temaet for Miljøpuljen i 2022-2023 er Bæredygtig mobilitet.
Som følge af den aktuelle europæiske energikrise, er der på europæisk og nationalt plan sat fokus på energieffektivisering i form af blandt andet energireduktion og adfærdsændringer. I det lys foreslår forvaltningen, at det prioriterede tema for Miljøpuljen i 2023 tilføjes Energieffektivisering. Formålet hermed er at give mulighed for, at Miljøpuljen også kan bruges til at støtte projekter, der arbejder med energieffektivisering i bred forstand. Roskilde Kommunes DK2020-plan fra oktober 2020 fokuserer blandt andet på energirenovering og energirigtig adfærd.
I 2022 gav Miljøpuljen støtte til projekterne "Stop madspild i Roskilde bæredygtig transport omkring madspild", Klimakaravane ophold i Roskilde samt Bæredygtig mobilitet og klimavenlige tommelrejser for gymnasieelever fra Roskilde Gymnasium.
Temaet for Miljøpuljen var i 2019-21 Energibesparende adfærd.
Når Miljøpuljen annonceres, vil forvaltningen opfordre til ansøgninger inden for de godkendte temaer. Hvis der ikke er relevante ansøgninger inden for temaerne, kan de resterende midler tildeles ansøgninger med bredere miljø- og klimatemaer. Miljøpuljen vil blive annonceret i januar 2023 og forventes uddelt inden sommerferien 2023.
Det er Klima- og Miljøudvalget, der godkender de endelige projekter på baggrund af en indstilling fra forvaltningen.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022 og 2023, da Miljøpuljen er afsat i driftsbudgettet.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
Sagsid.: 21-357757F
Beslutning
Udvalget besluttede, at temaet inddrages i udmøntningen af budgetpuljen til grønne tiltag.Fremstilling
Resume
Mads Christian Præstegaard (F) har anmodet om, at nedenstående sag optages på dagsordenen.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at sagen drøftes.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
Mads Christian Præstegaard (F) har anmodet om at få optaget nedenstående sag på Klima- og Miljøudvalgets dagsorden.
"Biodiversitetsbrev:
SF foreslår, at forvaltningen udfærdiger et kort og simpelt how2biodiversitet, rettet mod kommunens store ikke-private jordejere, som grundejerforeninger, kirkegårde, boligselskaber, andelsforeninger og større virksomheder med grønne arealer.
Brevet kan f.eks. pointere det vigtige i;
- at hække og græs kun klippes få gange om året
- at man opretter kvashegn til sit haveaffald
- at man opretter områder med blomsteregn"
Økonomi
Ikke vurderet.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
Sagsid.: 21-357757F
Beslutning
Drøftet.Fremstilling
Resume
Bent Jørgensen (V) har anmodet om, at nedenstående sag optages på dagsordenen.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at sagen drøftes.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
Bent Jørgensen (V) har anmodet om at få optaget nedenstående sag på Klima- og Miljøudvalgets dagsorden.
"Venstre anmoder om, at der udarbejdes høringssvar til den af regionen netop udsendte råstofredegørelse. Den er sendt i høring primo oktober 2022 og skal danne grundlag for en eventuel revision af råstofplan 2020. I høringssvaret er det vigtigt, at det fremgår klart, hvad Roskilde Kommunes særlige synspunkter er, og at der gøres opmærksom på hvilket fremtidige områder, der anbefales taget ud af råstofplanen. Som eksempel kan nævnes et område tæt på Svogerslev, som kommunen tidligere har anbefalet udtaget jf. byrådsbeslutning.
Økonomi
Ikke vurderet.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
Sagsid.: 21-357757F
Beslutning
Godkendt.Fremstilling
Resume
Forvaltningen fremlægger plan for udmøntning af de enkelte initiativer i budgetforliget for 2023-26 på udvalgets område.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at planen for udmøntning af budgetforligets initiativer på udvalgets område godkendes.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
På Klima- og Miljøudvalgets driftsbudget er som noget nyt tilføjet en pulje til grønne tiltag på 1,5 mio. kr. årligt til temaerne biodiversitet, grundvandsbeskyttelse, forurening og udvikling af det grønne regnskab for kommunen som virksomhed mv.
Forvaltningen vil på mødet i januar 2023 fremlægge en sag om, hvordan puljen vil kunne disponeres, herunder hvordan den kan fordeles årligt imellem de nævnte formål.
Klima- og Miljøudvalgets anlægsbudget indeholder kendte projekter som Grøn Blå Strategi, energirenovering, opkøbspulje til skov/natur samt projekter om bedre håndtering af regnvand i hhv. Viby, Æblehaven/Rønnebærparken og på Ladegårdsstien. For de enkelte anlægsposter vil der blive fremlagt sager om frigivelse af rådighedsbeløb i december 2022 og 1. kvartal 2023.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022, da sagen omhandler udmøntning af budget 2023.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
Sagsid.: 21-349044F
Beslutning
Formanden foreslog, at udvalget noterer "Drøftet" på sagen. Forslaget blev sat til afstemning. For stemte Jonas Paludan (Ø) og Jeppe Trolle (B). Imod stemte de øvrige udvalgsmedlemmer.
Hermed faldt forslaget.
Hermed faldt forslaget.
Herefter peger udvalget på følgende:
Til "Alle unge skal med": Trine Borre, Maren Ottar Hessner og Mads Christian Præstegaard.
Til "Sundhed for alle":Tina Boel.
Fremstilling
Resume
Udpegning af medlemmer til § 17, stk. 4-udvalg, der skal arbejde med de 2 signaturprogrammer "Alle unge skal med" og "Sundhed for Alle".
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der udpeges medlemmer til de 2 § 17, stk. 4-udvalg; "Alle unge skal med og "Sundhed for Alle".
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte på sit møde den 26. oktober 2022, at der nedsættes 2 § 17, stk. 4-udvalg, der skal arbejde med signaturprogrammerne "Alle unge skal med" og "Sundhed for Alle". Af sagen fremgik det ligeledes, at der efter godkendelsen af programmerne skal ske en politisk udpegning til §17, stk. 4-udvalgene.
Der skal udpeges 5 medlemmer af byrådet til hvert udvalg. Der aflønnes ikke særskilt for disse § 17, stk. 4-udvalg.
For at afspejle en så bred sammensætning af § 17, stk. 4-udvalgene foreslås processen tilrettelagt sådan, at fagudvalgene kan indstille medlemmer til § 17, stk. 4-udvalg. Fagudvalgene bedes ved sine indstillinger skele til personlig interesse og engagement i forhold til emnet. Der er ikke nogen øvre eller nedre grænse for, hvor mange medlemmer de stående udvalg kan udpege.
Økonomiudvalget vil efterfølgende samle indstillingerne til byrådet, men herudover også påtage sig rollen at sikre en bred politisk repræsentation i udvalgene samt indstille en formand for hvert udvalg.
§ 17, stk. 4-udvalgene bliver endeligt nedsat af byrådet.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
Sagsid.: 22-011671
Beslutning
Anbefales.Fremstilling
Resume
I forlængelse af sommerens politiske aftaler om fremskyndet planlægning for udfasning af gas til opvarmning blev der afsat midler til kommunernes planlægningsarbejde og borgerdialog mv.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der afsættes en indtægtsbevilling på 1,9 mio. kr. i 2022 og tilsvarende udgiftsbevilling på en ramme med fuld overførsel mellem årene til kommunens arbejde med varmeplanlægning.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Indenrigsministeriet har skrevet til kommunerne om bloktilskud øremærket til fremrykket varmeplanlægning mv. Det afregnes til kommunerne med 1/3 af beløbet i hver af månederne oktober, november og december. Roskilde Kommunes andel er 1,9 mio. kr.
Midlerne er afsat i forbindelse med den politiske aftale: "Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022" af 25. juni 2022 og den opfølgende aftale med KL: "Aftale om fremskyndet planlægning for udfasning af gas til opvarmning og klar besked til borgerne" af 29. juni 2022.
Formålet med midlerne er, at kommunerne har ressourcer til varmeplanlægning, analyser, projektbehandling, borgerdialog, understøttelse af fælles varmeforsyningsprojekter i mindre målestok samt at etablere lokale koordinationsfora mellem kommuner og lokale forsyningsselskaber, varmeproducenter mv.
I Roskilde Kommune er det tydeligt, at varmeplanlægningsopgaven og dialog med borgere, selskaber mv. i den forbindelse samt projektbehandlingsopgaven er vokset betydeligt og kræver medarbejderressourcer. Aktuelt er en række opgaver på klima/energiområdet ikke blevet løftet i dette efterår, bl.a. udvikling af ny Strategisk Klima- og Energiplan, fordi ressourcerne er blevet brugt på varmeplanlægning og borgerdialog herom. Området vil kræve endnu flere ressourcer i de kommende år. Se anden sag på dagsordenen om Grøn Varmeplanlægning.
Økonomi
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser i 2022, men er udgiftsneutral, idet der er tale om enslydende indtægts- og udgiftsbevilling i driftsbudgettet 2022. Da planlægningsindsatsen vil skulle foregå videre ind i 2023, er der behov for, at bevillingerne ligger under Klima- og Miljøudvalget, fagområdet miljø og på en ramme med fuld overførsel mellem årene.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
16-11-2022 Økonomiudvalget
Beslutning ikke frigivet
Sagsid.: 22-364737F
Beslutning
Anbefales.Fremstilling
Resume
Der aflægges regnskab for indtægter fra Nymølle Stenindustriers indvinding af råstoffer på kommunens ejendom matrikel nr. 29 Engmarken, Roskilde Jorder (Grusgraven Forsøgsgården/Svogerlev Syd).
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at
- regnskabet for indtægter i forbindelse med Nymølle Stenindustriers indvinding af råstoffer på Roskilde Kommunes ejendom matrikel 29 engmarken, Roskilde Jorder, godkendes, og
- merindtægten på 233.470 kr. anvendes til medfinansiering af erhvervelse af den resterende del af grusgraven.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Byrådet har den 28. maj 2014, punkt 242, givet en anlægsbevilling på 4 mio. kr. til indtægter i forbindelse med Nymølle Stenindustriers indvinding af råstoffer i grusgraven Svogerslev Syd. Grusgraven er nu færdigudgravet, og Roskilde Kommune har modtaget 4.233.470 kr. for
råstofferne. Der er i perioden fra 2014 til 2021 indvundet i alt 507.000 m3 råstoffer.
råstofferne. Der er i perioden fra 2014 til 2021 indvundet i alt 507.000 m3 råstoffer.
Med udgangspunkt i den aftalte rækkefølgeplan, der blev vedtaget i byrådet den 29. februar 2012, punkt 51 (lukket sag), blev der fastlagt et økonomisk grundprincip om, at indtægter fra grusgravning på kommunal jord geninvesteres i området. I forbindelse med at anlægsbevillingen blev givet, blev det besluttet at øremærke indtægterne til udvikling af området omkring Roskilde Dyrskueplads og Milen.
På den baggrund indstiller forvaltningen, at merindtægten anvendes til medfinansiering af erhvervelse af den resterende del af grusgraven Svogerslev Syd. Lukket sag om køb af grusgrav er på samme dagsorden.
Økonomi
Sagen har ingen kassepåvirkning i 2022, idet forvaltningen foreslår, at merindtægten fra salget af råstoffer anvendes til medfinansiering af erhvervelse af den resterende del af grusgraven Svogerslev Syd til rekreative og idrætsmæssige formål.
Såfremt det ikke ønskes at erhverve grusgraven, vil sagen medføre en forbedring af kassebeholdningen på 233.470 kr. i 2022.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
16-11-2022 Økonomiudvalget
Beslutning ikke frigivet
Sagsid.: 22-011894
Beslutning
-Fremstilling
Resume
Forvaltningen oplever en stigning i interessen for etablering af nye vedvarende energianlæg i Roskilde Kommune. Klima- og Miljøudvalget har som ansvarligt udvalg for energi- og varmeforsyning en stor interesse i udbredelsen af denne type af anlæg, og Klima- og Miljøudvalget orienteres derfor omkring arbejdet med planlægningen af vedvarende energianlæg.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
Vedvarende energiforsyning er et vigtigt indsatsområde i forhold til kommunens mål om CO2-neutralitet i 2040, og vedvarende energikilder som solcelleanlæg og vindmøller indgår derfor også som en del af kommunens planlægning. Planlægningen varetages politisk af hhv. Plan- og Teknikudvalget igennem lokalplanlægning og Økonomiudvalget igennem kommuneplanlægning.
Kommuneplan 2019 indeholder ikke konkrete placeringer for nye vindmøller og solcelleanlæg. I stedet er det formuleret, at placering af nye VE-anlæg skal ske ud fra en konkret afvejning af værdifulde landskaber, udpegede kulturmiljøer og naturbeskyttelsesområder samt landsbymiljøer og bynære rekreative områder. Anlæggene skal endvidere fremmes gennem lokale initiativer og partnerskaber, så der bliver skabt lokalt ejerskab og forankring. Herefter vil der gennem et tillæg til kommuneplanen og en ny lokalplan blive udarbejdet det nødvendige plangrundlag, ligesom der i de fleste tilfælde må forventes at være behov for miljøvurdering.
Forvaltningen oplever, at der er øget efterspørgsel blandt grundejere og udviklere af vedvarende energianlæg for at igangsætte planlægning for nye anlæg på konkrete placeringer. Særligt oplever forvaltningen en stor stigning i interessen for opsætning af større solcelleanlæg. Plan- og Teknikudvalget godkendte derfor på møde den 16. august, punkt 136, ny procedure for håndtering af større solcellesager. Klima- og Miljøudvalget blev på møde den 18. august 2022, punkt 142, orienteret herom.
Processen indeholder syv trin, der har til formål at sikre, at projekthenvendelserne kvalificeres på et tidligt stadie, at de bliver politisk drøftet, når de er relevante, og at de forankres lokalt, såfremt de skal realiseres. Der vil som regel altid være behov for en ny lokalplan og kommuneplantillæg samt miljøvurdering, når der skal opsættes større solcelleanlæg nye steder. Som udgangspunkt vil det påhvile projektudvikler at varetage dette arbejde i tæt samarbejde med Roskilde Kommune.
Planlægningen for nye VE-anlæg vil indgå som et tema i den fremadrettede planlægning, herunder i det igangværende planstrategiske arbejde og den efterfølgende revision af Kommuneplan 2019. På Byrådets Time den 23. november vil en temadrøftelse i det samlede byråd blandt andet give mulighed for at drøfte den fremadrettede planlægning for nye VE-anlæg.
Herudover kan det nævnes, at VEKS I/S aktuelt har et tilsagn fra Roskilde Kommune om en reservation af areal til et damvarmelager nær Energitårnet samt at der i forbindelse med planlægningen for mere fjernvarme vil være behov for arealer til store varmepumper i de byområder, der ikke kan nås med VEKS' transmissionsnet.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
Sagsid.: 21-357757F
Beslutning
-Fremstilling
Referat
Klima- og Miljøudvalget orienteres om bestyrelsesmøde i Argo den 27. september 2022.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
Som aftalt lægges referat af bestyrelsesmøde i Argo den 27. september 2022 frem til orientering.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
Bilag
Sagsid.: 21-357757F
Beslutning
-Fremstilling
Referat
Klima- og Miljøudvalget orienteres om bestyrelsesmøde i VEKS den 30. september 2022.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Sagsfremstilling
Som aftalt lægges referat af bestyrelsesmøde i VEKS den 30. september 2022 frem til orientering.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
Bilag
Sagsid.:
Beslutning
Møde om vindmøller.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
Sagsid.:
Beslutning
Organisationsjustering i forvaltningen.Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetBeslutning ikke frigivet
Sagsid.: 22-362540F
Beslutning ikke frigivetSagsid.: 21-346234F
Beslutning ikke frigivet