Byrådet elementer
Sagsid.:
Beslutning
Der blev stillet et mundtligt spørgsmål til punkt 260.
Fraværende: Claus Larsen (A), Jens Børsting deltog som suppleant.
Fremstilling
Indkomne spørgsmål
Der er ikke indgået skriftlige spørgsmål til byrådets spørgetid.
Reglerne for spørgetid
Under behandlingen af punktet ”Spørgetid”, der er første punkt på byrådets dagsorden, er der lejlighed til at stille skriftlige og mundtlige spørgsmål til byrådet. Spørgetiden kan maksimalt være ½ time, og er for den enkelte spørger begrænset til 10 minutter.
Skriftlige spørgsmål skal være underskrevet med spørgerens navn og adresse, og kan stilles om alle kommunale forhold, men skal sendes til byrådet senest 1 uge før det møde, hvor besvarelsen ønskes. Det skal klart fremgå at disse spørgsmål ønskes besvaret under byrådets spørgetid, og det forudsættes, at spørgeren er til stede i byrådet ved besvarelsen.
Mundtlige spørgsmål kan kun stilles til sager på byrådets dagsorden på det pågældende møde. Spørgsmål skal være begrænset til at angå en enkelt sag på dagsordenen. Spørgsmål kan alene stilles til byrådet, ikke til de enkelte partier eller til de enkelte medlemmer.
Spørgsmål besvares af borgmesteren eller den borgmesteren udpeger hertil.Såfremt et mundtligt spørgsmål ikke umiddelbart kan besvares, vil et skriftligt svar blive sendt til spørgeren.
For spørgetiden gælder byrådets forretningsorden § 1, stk. 6, hvorefter enhver har adgang til at overvære byrådets offentlige møder under iagttagelse af god ro og orden. Borgmesteren kan, når det to gange er henstillet til spørgeren at overholde den fornødne orden, nægte denne ordet og eventuelt udelukke den pågældende fra mødet.
Der kan ikke behandles sager i byrådets spørgetid, som vedrører personfølsomme oplysninger.
Sagens forløb
23-11-2022 Roskilde ByrådBeslutning ikke frigivet
Sagsid.:
Beslutning
Fraværende: Claus Larsen (A), Jens Børsting deltog som suppleant.Sagens forløb
23-11-2022 Roskilde ByrådBeslutning ikke frigivet
Sagsid.:
Beslutning
Der blev stillet forslag om at sende sagen tilbage til fagudvalget.
15 stemte for: A, B, F, Gitte Simoni
3 stemte imod: D, I, O
13 undlod at stemme: C, V, Ø
Forslaget blev vedtaget.
Fraværende: Claus Larsen (A), Jens Børsting deltog som suppleant.
Fremstilling
Resume
Der har været afholdt udbud for at finde en privat leverandør af personlig pleje og praktisk hjælp. Udvalget orienteres om resultatet af udbud. Fremadrettet kan visiterede borgere vælge mellem den kommunale leverandør eller den private leverandør Ajourcare til personlig pleje og praktisk hjælp.
Beslutningskompetence
Sundheds- og Omsorgsudvalget
Sagsfremstilling
I henhold til servicelovens § 91 skal kommunalbestyrelsen skabe grundlag for, at modtagere af personlig pleje og praktisk hjælp kan vælge mellem to eller flere leverandører af hjælpen, hvoraf den ene leverandør kan være kommunal.
Egedal Hjemmeservice A/S har siden 2015 været privat leverandør af hjælpen. Kontrakten med Egedal Hjemmeservice A/S udløber ultimo 2022. Der har derfor i henhold til udbudslovens afsnit III om indkøb af sociale og andre specifikke tjenesteydelser (light-regimet) været afholdt udbud med henblik på at finde en leverandør af personlig pleje og praktisk hjælp. I forbindelse med nyt udbud blev Sundheds- og Omsorgsudvalget den 9. juni 2022 orienteret om kravspecifikation og tildelingskriterier.
Roskilde Kommune har modtaget fire tilbud, hvoraf det ene ikke var konditionsmæssig. De tre konditionsmæssige tilbud er fra henholdsvis Egedal Hjemmeservice, AjourCare og Cura Pleje. Tilbuddene er blevet vurderet ud fra, at kvalitet vægter 40 % og pris 60 %. Under kvalitet er tilbudsgiverne blevet bedt om at forholde sig til følgende emner 1) overdragelse af borgere, 2) hjælp til selvhjælp, 3) kontinuitet og 4) livskvalitet samt ændring i borgerens tilstand.
På grundlag af en objektiv vurdering af den beskrevne kvalitet samt det økonomisk mest fordelagtige tilbud, har AjourCare vundet udbuddet.
I perioden efter tildeling af kontrakt er der en stand-still periode, hvor det er muligt at klage over afgørelsen. Det har ingen tilbudsgivere valgt at gøre.
AjourCare er en relativ ny leverandør af personlig pleje og praktisk hjælp og er ved at etablere sig i flere sjællandske kommuner. Firmaet er lige nu leverandør af personlig pleje og praktisk hjælp i hhv. Frederikssund, Egedal og Allerød kommuner. Forvaltningen har påbegyndt arbejdet med overgangsprocessen frem mod kontraktstart den 1. december 2022. Dette medfører bl.a. at alle involverede borgere, som i dag modtager hjælp fra Egedal Hjemmeservice, aktivt skal foretage et valg, om de ønsker at skifte til den nye private leverandør eller benytte den kommunale hjemmepleje. Der er aftalt et tæt samarbejde mellem Roskilde Kommune som myndighed og den nye private leverandør for at sikre, at de er driftsklar pr. 1. december.
Økonomi
Det afsluttede udbud forventes at medføre en merudgift, da det nuværende prisniveau hos den private leverandør af personlig pleje og praktisk hjælp er markant lavere end priserne i de tre indkomne tilbud. Den endelige merudgift kendes ikke på nuværende tidspunkt, da borgerne frem mod medio oktober vælger enten den kommunale eller private leverandør, men med det nuværende antal borgere, der benytter privat leverandør vil merudgiften være ca. 3 mio.kr. årligt. Merudgiften skal finansieres indenfor udvalgets ramme og vil betyde, at udvalget skal finde besparelser i 2023 og frem svarende til merudgiften.
Sagens forløb
06-10-2022 Sundheds- og OmsorgsudvalgetAnne Murmann (C) kunne ikke tage sagen til efterretning og begærede den i byrådet.
Torben Jørgensen (F) og Gitte Simoni begærede sagen i byrådet med bemærkning om at "På baggrund af at udbuddet medfører en merudgift på 3 mio.kr., som skal betales indenfor udvalgets ramme, begæres sagen i byrådet, for at byrådet kan afsøge mulighederne for, at der ikke skal foretages yderligere besparelser på ældreområdet."
Fraværende: Lars-Christian Brask (I). Tina Boel (F) - Torben Jørgensen (F) deltog som suppleant. Mogens Hallager (C) - Anne Fabricius Murmann (C) deltog som suppleant. 16-11-2022 Økonomiudvalget
-
Fraværende: Anna Bondo Nielsen (Ø), Jonas Paludan (Ø) deltog som suppleant.
23-11-2022 Roskilde Byråd
Beslutning ikke frigivet
Sagsid.: 22-359417F
Beslutning
Jonas Paludan (Ø) stillede forslag om, at byrådet ikke behandler sagen yderligere.
18 stemte for: A, B, F, Ø, Gitte Simoni
2 stemte imod: D, I
11 undlod at stemme: C, O, V
Forslaget blev vedtaget.
Fraværende: Claus Larsen (A), Jens Børsting deltog som suppleant.
Fremstilling
Resume
Lars Holst Kruse (D) har anmodet om, at nedenstående sag optages på byrådets dagsorden.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at sagen drøftes.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Anmodningen lyder:
"Jeg er blevet kontaktet af grundejerforeningen Engen i Jyllinge, vedrørende en tvist om erstatning for skader på grundejerforeningens veje, under opførelse af diget ved Roskilde fjord i Jyllinge.
Der er tilsyneladende problemer med de indgåede aftaler, og grundejerforeningens anmodning om sagsbehandlinger i udvalgene ØUV og PTU er tilsyneladende ikke sket, jeg ønsker derfor en drøftelse i Byrådet om hvorvidt kommunens indgåede aftaler med grundejerforeningen skal anerkendes. Jeg kan fortælle, at grundejerforeningen ikke er enige i den kompensation de har modtaget af Roskilde Kommune og jeg ønsker at byrådet beslutter om kompensationen skal forhøjes eller politisk behandles.
Bilag i forbindelse med belysning af sagen bedes tilføjes punktet ved dagsordnen, jeg foreslår ældste bilag (som jeg har kendskab til) indføres som 1. Bilag Nemlig; Frivillig aftale vedr. stormflodssikringsanlæg af 16.august 2018, udarbejdet af Mølbak Landinspektører A/S samt efterfølgende bilag og korrespondance mellem parterne."
Økonomi
Ikke vurderet.
Sagens forløb
23-11-2022 Roskilde ByrådBeslutning ikke frigivet
Sagsid.: 21-349044F
Beslutning
Godkendt med den ændring at Maren Ottar Hessner (B) indtræder i Alle Unge skal Med i stedet for Chili Preisler-Andersen (A).
Fraværende: Claus Larsen (A), Jens Børsting deltog som suppleant.
Fremstilling
Resume
Udpegning af medlemmer til § 17, stk. 4-udvalg, der skal arbejde med de 2 signaturprogrammer "Alle unge skal med" og "Sundhed for Alle".
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der udpeges medlemmer til de 2 § 17, stk. 4-udvalg; "Alle unge skal med og "Sundhed for Alle".
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte på sit møde den 26. oktober 2022, at der nedsættes 2 § 17, stk. 4-udvalg, der skal arbejde med signaturprogrammerne "Alle unge skal med" og "Sundhed for Alle". Af sagen fremgik det ligeledes, at der efter godkendelsen af programmerne skal ske en politisk udpegning til §17, stk. 4-udvalgene.
Der skal udpeges 5 medlemmer af byrådet til hvert udvalg. Der aflønnes ikke særskilt for disse § 17, stk. 4-udvalg.
For at afspejle en så bred sammensætning af § 17, stk. 4-udvalgene foreslås processen tilrettelagt sådan, at fagudvalgene kan indstille medlemmer til § 17, stk. 4-udvalg. Fagudvalgene bedes ved sine indstillinger skele til personlig interesse og engagement i forhold til emnet. Der er ikke nogen øvre eller nedre grænse for, hvor mange medlemmer de stående udvalg kan udpege.
Økonomiudvalget vil efterfølgende samle indstillingerne til byrådet, men herudover også påtage sig rollen at sikre en bred politisk repræsentation i udvalgene samt indstille en formand for hvert udvalg.
§ 17, stk. 4-udvalgene bliver endeligt nedsat af byrådet.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022.
Kultur- og Idrætsudvalget, 02-11-2022, pkt. 132
Udvalget finder, at der er tre interesserede og kvalificerede kandidater til ”Alle unge skal med” nemlig Marianne Kiærulff, Maren Ottar Hesner og Feliz Sarah Thunø samt én interesseret og kvalificeret kandidat til ”Sundhed for alle”, nemlig Mogens Hallager.
Fraværende: Rasmus Hylleberg (V).
Klima- og Miljøudvalget, 03-11-2022, pkt. 199
Formanden foreslog, at udvalget noterer "Drøftet" på sagen. Forslaget blev sat til afstemning. For stemte Jonas Paludan (Ø) og Jeppe Trolle (B). Imod stemte de øvrige udvalgsmedlemmer.
Hermed faldt forslaget.
Hermed faldt forslaget.
Herefter peger udvalget på følgende:
Til "Alle unge skal med": Trine Borre, Maren Ottar Hessner og Mads Christian Præstegaard.
Til "Sundhed for alle":Tina Boel.
Plan- og Teknikudvalget, 08-11-2022, pkt. 185
Udvalget peger på følgende:
Til 'Alle unge skal med': Trine Borre, Marianne Kiærulff, Lars Holst Kruse
Til 'Sundhed for alle': Torben Jørgensen
Til 'Sundhed for alle': Torben Jørgensen
Fraværende: Pierre Kary (C).
Skole- og Børneudvalget, 08-11-2022, pkt. 145
Skole- og Børneudvalget udpeger følgende:
- Birgitte Baktoft (Ø) til "Alle unge skal med"
- Jette Henning (A) til "Alle unge skal med"
- Chili Preisler-Andersen (A) til "Alle unge skal med"
- Trine Borre (C) til "Alle unge skal med"
- Mogens Hallager (C) til "Sundhed for alle"
- Maren Ottar Hessner (B) til "Alle unge skal med"
- Mads Præstegaard (F) til "Alle unge skal med"
- Tina Boel (F) til "Sundhed for alle"
Fraværende: Birgitte Baktoft (Ø) - Anna Bondo (Ø) deltog som stedfortræder.
Sundheds- og Omsorgsudvalget, 09-11-2022, pkt. 124
Udvalget finder, at der er én interesseret og kvalificeret kandidat til "Alle unge skal med" nemlig Filiz Thunø samt 5 interesserede og kvalificerede kandidater til "Sundhed for alle" nemlig Mogens Hallager, Gitte Simoni, Filiz Thunø, Rasmus Hylleberg og Tina Boel.
Fraværende: Lars-Christian Brask (I).
Sagens forløb
08-11-2022 Beskæftigelses- og SocialudvalgetUdvalget finder, at der er 2 interesserede og kvalificerede kandidater til "Alle unge skal med" nemlig Birgitte Baktoft og Merete Dea Larsen samt én interesseret og kvalificeret kandidat til "Sundhed for alle" nemlig Gitte Kronbak.
Fraværende: Lars-Christian Brask (I).
16-11-2022 Økonomiudvalget
Økonomiudvalget indstiller følgende deltagere til § 17, stk. 4-udvalgene.
Alle Unge skal Med:
Jette Henning (A), Chili Preisler-Andersen (A), Trine Borre (C), Marianne Kiærulff (V), Birgitte Baktoft (Ø)
Sundhed for Alle:
Filiz Sarah Thunø (A), Mogens Hallager (C), Tina Boel (F), Rasmus Hylleberg (V), Gitte Simoni
Fraværende: Anna Bondo Nielsen (Ø), Jonas Paludan (Ø) deltog som suppleant.
23-11-2022 Roskilde Byråd
Beslutning ikke frigivet
Bilag
Sagsid.: 22-363897F
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Larsen (A), Jens Børsting deltog som suppleant.
Fremstilling
Resume
Processen om et nyt vikingeskibsmuseum er i gang. De prækvalificerede arkitektteams skal have konkurrenceprogrammet den 12. december 2022, og derfor fremlægges forslag til arkitektkonkurrenceprogram om Nyt Vikingeskibsmuseum. Der skal samtidig udpeges byrådsmedlemmer til dommerkomiteen.Indstillingspunkt 1 behandles på lukket dagsorden jævnfør beslutning på Økonomiudvalgets møde den 16. november 2022 punkt 366.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at Borgmesteren udpeges som formand for dommerkomiteen og de to byrådsmedlemmer, som sidder i vikingeskibsmuseets bestyrelse udpeges som byrådets repræsentanter i dommerpanel.Beslutningskompetence
ByrådetSagsfremstilling
Byrådet godkendte på mødet den 31. august 2022, punkt 204, at der skulle holdes et offentligt borgermøde om processen for Nyt Vikingeskibsmuseum den 26. september 2022, samt at forvaltningen skulle fortsætte samarbejdet med Vikingeskibsmuseet om udarbejdelse af arkitektkonkurrenceprogram for Nyt Vikingeskibsmuseum.Der deltog ca. 200 borgere i borgermødet, som blev holdt på Klostermarkskolen. efter de fælles oplæg var der livlig debat ved de tre emneopdelte stande, og borgerne udfyldte 42 postkort med forslag og kommentarer til projektet. Responsen på projektet er overvejende positiv. Der er dog også blevet givet udtryk for bekymringer. Størstedelen af bekymringerne handler om den fortsatte offentlige adgang til fjorden og om det grønne landskab. Denne bekymring er adresseret i konkurrenceprogrammet. Der er også bekymringer om det nye byggeri kommer til at fylde for meget og om det vil tage udsigten. Der udover er der kommet ideer til hvordan museet kan levendegøre skibene, ideer til arkitektur og til inddragelse af landskabet i projektet. Se også vedhæftede bilag.
De fem arkitektteams, som skal deltage i arkitektkonkurrencen, er nu udvalgt blandt de mange kvalificerede ansøgere om prækvalificering. Selve konkurrencen skydes i gang den 12. december 2022, hvor de udvalgte arkitektteams modtager konkurrenceprogrammet.
Arkitektkonkurrencen kommer til at forløbe over to faser:
Fase 1 fra 12. december 2022 til marts 2023 er projektkonkurrence med aflevering
Fase 2 fra april 2023 til december 2023 er udbud med forhandling med de 2 - 3 vindere af første fase.
Den endelige vinder af konkurrencen forventes offentliggjort i december 2023. Herefter skal forslaget politisk behandles i byrådet inden igangsættelse af lokalplan
Dommerkomitéen vil bestå af tre repræsentanter fra byrådet, repræsentanter fra Vikingeskibsmuseet samt fagdommere.
Forvaltningen foreslår, at borgmesteren i kraft af sin rolle både som borgmester og som bestyrelsesformand for Vikingeskibsmuseet udpeges som formand for dommerkomitéen, samt at Jette Tjørnelund og Torben Jørgensen, som sidder i vikingeskibsmuseets bestyrelse udpeges som byrådet repræsentanter i dommerkomitéen.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022.Sagens forløb
16-11-2022 ØkonomiudvalgetAd. 1: Anbefales, idet Økonomiudvalget besluttede, at det skal forelægges byrådet som et lukket dagsordenspunkt.
Ad. 2: Anbefales.
Fraværende: Anna Bondo Nielsen (Ø), Jonas Paludan (Ø) deltog som suppleant.
23-11-2022 Roskilde Byråd
Beslutning ikke frigivet
23-11-2022 Roskilde Byråd
Beslutning ikke frigivet
Bilag
Sagsid.: 22-012130
Beslutning
Jette Tjørnelund (V) stillede ændringsforslag, der blev sat til afstemning: "Det skal være nemt at komme frem på cykel og i bil om vinteren. Vintertjenesten ønskes derfor fortsat med uændret serviceniveau på cykelstier og veje. Vejdrift ønskes ligeledes fastholdt på nuværende serviceniveau. Partierne vil sikre god og sikker fremkommelighed for cykler og biler samt undgå unødig øgning af trafikstøj som følge af skader og huller i vejene. Der ønskes ikke tæret på kommunens vejkapital. Forvaltningen fremlægger sag for udvalget, der belyser prioriteringer samt finansieringsbehov for at opretholde vejkapital”.
13 stemte for: C, D, I, O, V
18 stemte imod: A, B, F, Ø, Gitte Simoni
18 stemte imod: A, B, F, Ø, Gitte Simoni
Forslaget blev ikke vedtaget.
Indstillingen blev herefter godkendt.
Fraværende: Claus Larsen (A), Jens Børsting deltog som suppleant.
Fremstilling
Resume
I Roskilde Kommunes budget for 2023 er der en besparelse på vejområdets budgetpost til vintertjenesten på 5 mio. kr. Forvaltningen redegør for konsekvenserne af denne besparelse, og lægge op til politisk beslutning om håndtering.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der fortsættes med det nuværende serviceniveau for vintertjeneste.
Beslutningskompetence
Plan- og Teknikudvalget
Sagsfremstilling
Omkostningerne til vintertjenesten indgår i den samlede budgetramme for vejdriften, det betyder, at den øvrige vejdrift dækker meromkostningerne i de år hvor vinteren er dyr, og at mindre forbruget indgår i den øvrige vejdrift til fornyelser og drift af beplantninger, gaderenholdelse, fortovsgenopretninger, reparation af vejbrønde og lignende i de år hvor vinteren er billigere.
I de seneste 5 år har vintertjenesten i gennemsnit kostet ca. 13,5 mio. kr. årligt. Gennemsnittet spænder fra 8,5 mio. kr. i det billigste år til 17,5 mio. kr. i det dyreste år.
I budgettet for 2023 er der afsat ca. 15 mio. kr. til vintertjenesten.
Hvis der fortsat skal budgetteres med en buffer indenfor vinterbudgettet, således at en hård vinter ikke vil føre til budgetoverskridelser, er det forvaltningens vurdering, at en besparelse på 5 mio. kr. vil kræve, at en del af A-vejene nedklassificeres til B-veje. Samtidig vil det være nødvendigt at justere på serviceniveauet på cykelstierne, for eksempel ved at prioritere et overordnet cykelstinet, som fastholder det nuværende niveau, mens resten nedklassificeres til kun at blive glatførebekæmpet på hverdage og inden for normal arbejdstid dvs. kl. 7-15 – ligesom B-ruterne på kørebanerne.
Disse ændringer vil kræve et nyt regulativ, der skal godkendes af byrådet og politiet. Da det vil være vanskeligt at gennemføre disse ændringer midt i en vinter bl.a. på grund af indgåede aftaler med entreprenører, foreslår forvaltningen, at eventuelle ændringer først træder i kraft fra oktober 2023 i forbindelse med at vintertjenesten for vinteren 2023/24 sættes i gang.
Forvaltningen foreslår, at der fortsættes med den nuværende ordning. Merforbrug i vintre med et større forbrug end det budgetterede kan føre til budgetoverskridelse, der overføres til efterfølgende budgetår jf. budgetreglerne. Med det foreslåede budget for 2023 ville der i de seneste 5 år have været budgetoverskridelser 2 gange med henholdsvis 1,2 og 2,5 mio. kr. Ved ikke at reducere serviceniveauet på vintertjenesten betyder det i praksis, at besparelsen afholdes på den øvrige almindelige vejdrift.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022, da den vedrører udmøntning af det vedtagne budget 2023.
Sagens forløb
08-11-2022 Plan- og TeknikudvalgetV stillede ændringsforslag: "Det skal være nemt at komme frem på cykel og i bil om vinteren. Vintertjenesten ønskes derfor fortsat med uændret serviceniveau på cykelstier og veje. Vejdrift ønskes ligeledes fastholdt på nuværende serviceniveau. Partierne vil sikre god og sikker fremkommelighed for cykler og biler samt undgå unødig øgning af trafikstøj som følge af skader og huller i vejene. Der ønskes ikke tæret på kommunens vejkapital. Forvaltningen fremlægger sag for udvalget, der belyser prioriteringer samt finansieringsbehov for at opretholde vejkapital.". Dette blev sendt til afstemning:
- 3 stemte for: D, V og C
- 3 stemte imod: A og F
Hermed faldt forslaget.
Forvaltningens indstilling blev sat til afstemning:
- 3 stemte for:A og F
- 3 stemte imod: D, V og C
Hermed faldt forslaget.
A begærede herefter sagen i byrådet.
Fraværende: Pierre Kary (C).16-11-2022 Økonomiudvalget
Udvalget sendte sagen videre til byrådet.
Fraværende: Anna Bondo Nielsen (Ø), Jonas Paludan (Ø) deltog som suppleant.
23-11-2022 Roskilde Byråd
Beslutning ikke frigivet
Bilag
Sagsid.: 22-010899
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Larsen (A), Jens Børsting deltog som suppleant.
Fremstilling
Resume
Rammeaftale 2023-2024 på det specialiserede social- og undervisningsområde fremlægges til godkendelse.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at rammeaftale for 2023-2024 godkendes.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
De 17 kommunalbestyrelser i Region Sjælland og regionsrådet skal hvert andet år senest den 1. december indgå en rammeaftale på det specialiserede social- og undervisningsområde.
Rammeaftalens overordnede formål er at sikre, at der er de nødvendige tilbud og indsatser til rådighed på det specialiserede social- og undervisningsområde.
Rammeaftalen består af to dele – en udviklingsdel (behov for tilbud, faglig udvikling og fokusområder) og en styringsdel (kapacitets- og økonomistyringsdel).
Med baggrund i at rammeaftalens fokusområder fortsat er relevante og arbejdet forsinket på baggrund af COVID-19, anbefalede KKR Sjælland 22/3-2022 en proces, hvor rammeaftalen for 2021-22 forlænges, så fokusområderne for 2021-22 også gælder for den kommende to-årige periode 2023-24.
Fokusområderne er:
- styrket mellemkommunalt samarbejde
- en sammenhængende indsats for borgere med psykiske vanskeligheder
- styrket samarbejde med borgere og deres pårørende
- praksisnær metodeudvikling og vidensdeling om effekt
- afdækning af kapacitet og behov for tilbud
- bedre styringsdata og ledelsesinformation
KKR Sjælland anbefaler kommunalbestyrelserne og regionsrådet i Region Sjælland tiltræder rammeaftalen senest 1. december 2022. KKR Sjælland opfordrer til, at taksterne på det specialiserede område holdes i ro.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022.
Sagens forløb
05-10-2022 Beskæftigelses- og Socialudvalget Anbefales.
Fraværende: Lars-Christian Brask (I)
08-11-2022 Skole- og Børneudvalget
Anbefales.
Fraværende: Birgitte Baktoft (Ø) - Anna Bondo (Ø) deltog som stedfortræder.
16-11-2022 Økonomiudvalget
Anbefales.
Fraværende: Anna Bondo Nielsen (Ø), Jonas Paludan (Ø) deltog som suppleant.
23-11-2022 Roskilde Byråd
Beslutning ikke frigivet
Bilag
Sagsid.: 21-348510F
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Larsen (A), Jens Børsting deltog som suppleant.
Fremstilling
Resume
Aftenskolerne har i 2022 haft travlt med at genoprette undervisningsaktiviteter og økonomi som efterslæb af Covid-19 restriktionerne. Afholdelse af debatskabende arrangementer er for en del aftenskoler blevet udskudt, og der ønskes på denne baggrund mulighed for overførelse af uforbrugte debatskabende midler fra 2022 til 2023 med henblik på afholdelse af forsinkede arrangementer i 2023.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at overførelse af aftenskolernes debatskabende midler fra 2022 - 2023 godkendes.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Byrådet har, i henhold til Folkeoplysningslovens § 7 stk. 4 vedrørende puljen til debatskabende midler, fastsat, at den enkelte aftenskole max. kan overføre 10.000 kr. af uforbrugte debatskabende midler til næste års debatskabende pulje. Der er i alt 17 aftenskoler i kommunen.
Som følge af Covid-19 restriktionerne godkendte Kultur- og Idrætsudvalget den 2. februar 2022, punkt 22, at dispensere for reglerne for debatskabende midler, så aftenskolerne fik lov til at overføre alle uforbrugte debatskabende midler fra 2021 til 2022.
Forvaltningen har modtaget henvendelse fra aftenskolerne om muligheden for igen at overføre uforbrugte debatskabende midler fra 2022 til 2023. Aftenskolerne har i 2022 haft travlt med at genstarte aftenskoleaktiviteter og skolernes økonomi. Der har derfor ikke været tid til at afholde debatskabende arrangementer, i det omfang aftenskolerne har ønsket. Der ansøges på denne baggrund om muligheden for overførelse af uforbrugte debatskabende midler i 2022 til debat skabende arrangementer i 2023.
Forvaltningen anbefaler, at der dispenseres for reglerne for max. 10.000 kr. overførelse af uforbrugte debatskabende midler fra 2022 til 2023, så aftenskolerne gives økonomisk mulighed for at afholde udskudte debatskabende arrangementer i 2023.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022, da initiativet kan afholdes inden for det afsatte budget. Forslaget er som udgangspunkt udgiftsneutralt, idet der er tale om afholdelse af allerede budgetterede udgifter.
Fra 2021 blev der overført knap ½ mio. kr., og det forventes at beløbet er væsentligt mindre i år.
Alternativt vil midlerne tilgå kassebeholdningen.
Sagens forløb
02-11-2022 Kultur- og Idrætsudvalget Anbefales.
Fraværende: Rasmus Hylleberg (V).
16-11-2022 Økonomiudvalget
Anbefales.
Fraværende: Anna Bondo Nielsen (Ø), Jonas Paludan (Ø) deltog som suppleant.
23-11-2022 Roskilde Byråd
Beslutning ikke frigivet
Sagsid.: 22-365964F
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Larsen (A), Jens Børsting deltog som suppleant.
Fremstilling
Resume
I forbindelse med omdannelse af Skousbo-området vil forvaltningen optage flere af vejene som kommuneveje.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at de vejstrækninger i Skousbo-området, der er vist med blåt på vedhæftede kortbilag, optages som kommuneveje.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Roskilde Kommune er i gang med at omdanne Skousbo-området fra bar mark til blandet boligområde. Det er forvaltningens vurdering, at denne udvikling vil indebære en væsentlig ændring i vejenes betydning for den almene færdsel, da det forventes, at omdannelsen blandt andet medfører en større trafikmængde.
Efter vejlovens § 15 bestemmer kommunalbestyrelsen blandt andet, hvilke nye kommuneveje, der skal anlægges, og hvilke private fællesveje, der skal optages som kommuneveje.
Det er på baggrund af en samlet trafikal vurdering, herunder hensyn til den forventede kommende udvikling af Skousbo-området, forvaltningens vurdering, at de veje, der påtænkes optaget som kommuneveje, vil få en så væsentlig betydning for den almene færdsel, at de bør være offentlige veje.
Det drejer sig om de veje, der er vist med blåt på vedhæftede kortbilag, dvs. en del af Syvmose Alle inkl. de to torve i hver ende, Robinievej, Hvidpilevej samt en del af Skovly.
Sagen forelægges med henblik på en endelig beslutning om optagelse af en del af vejene i Skousbo som offentlige.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022. Der er afsat 0,35 mio. kr. i 2022, 0,65 mio. kr. i 2023 og 0,8 mio. kr. i 2024 og årene frem i afledt drift til det offentlige vejnet mv. i Skousbo.
Sagens forløb
08-11-2022 Plan- og TeknikudvalgetAnbefales.
Fraværende: Pierre Kary (C).
16-11-2022 Økonomiudvalget
Anbefales.
Fraværende: Anna Bondo Nielsen (Ø), Jonas Paludan (Ø) deltog som suppleant.
23-11-2022 Roskilde Byråd
Beslutning ikke frigivet
Bilag
Sagsid.: 21-347733F
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Larsen (A), Jens Børsting deltog som suppleant.
Fremstilling
Resume
Opdateret varmeplanlægning, der udpeger fjernvarmepotentialeområder med henblik på projektforslag i 2022-23.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at vedhæftede notat "Grøn Varmeplanlægning" godkendes og dermed at nedenstående områder godkendes som fjernvarmepotentialeområder, der skal udarbejdes projektforslag for inden udgangen af 2023.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Byrådet behandlede i april 2022, punkt 111, sag om grøn varmeplanlægning, som præsenterede en række principper for varmeplanlægningen i Roskilde Kommune herunder, hvilke områder der skulle analyseres nærmere med henblik på at udarbejde projektforslag for fjernvarmeforsyning. Her blev udpeget Viby (projektforslag under udarbejdelse), Jyllinge midt (projektforslag endnu ikke igangsat) – og endelig Gadstrup, som er det mindste område, hvis erfaringer fra Viby og Jyllinge viser potentiale. Det er konkret Fors A/S, der udarbejder projektforslagene.
Regeringen og KL indgik den 29. juni 2022 en aftale, som blandt andet indebærer, at kommunerne inden årets udgang, skal gennemføre varmeplanlægning for områder, der er naturgasforsynet, og senest ved udgangen af året at orientere bygningsejerne, om der vil være mulighed for fjernvarme. Se Klima- og Miljøudvalget september 2022, punkt 158.
På baggrund af den nationale aftale om fremrykning af energi/varme-planlægningen, de store omvæltninger på energimarkedet samt erfaringer med fjernvarmeprojektforslag i Vindinge og Fors' analyse sammen med borgergruppen i Veddelev, har forvaltningen og Fors A/S vurderet, at det er relevant at genbesøge den screeningsrapport, som Roskilde Kommune fik udarbejdet af Rambøll i 2021, med henblik på at vurdere, om flere områder kan udpeges som fjernvarmepotentialeområder. Som resultat af denne granskning peger Fors A/S nu på, om end med usikkerhed, at også Store Valby/Ågerup og Gundsømagle kan betragtes som fjernvarmepotentialeområde, der bør udarbejdes projektforslag for. Notat, der viser de principper, som har ligget til grund for Fors' genvurdering, findes i bilag.
Forvaltningen er enige med Fors A/S i, at det er relevant at arbejde videre med en afklaring af mulighederne for etablering af fjernvarme i de ovennævnte områder.
Samlet indebærer dette, at følgende områder udpeges til fjernvarmepotentialeområder, hvor der skal udarbejdes projektforslag inden udgangen af 2023:
- Jyllinge midt,
- Viby,
- Gadstrup/Snoldelev,
- Veddelev,
- Gundsømagle og
- St. Valby/Ågerup.
For Himmelev og Vindinge er der allerede godkendte projektforslag og dermed er disse områder udpeget til fjernvarmeområder. Se vedhæftede notat: "Grøn Varmeplanlægning".
Endvidere kan oplyses, at forvaltningen og Fors A/S er i dialog med VEKS I/S om mulighederne for at tilkoble de nordlige fjernvarmepotentialeområder til det storkøbenhavnske fjernvarmenet, som Roskilde by er en del af, og Vindinge og Veddelev vil blive en del af. Det drejer sig konkret om muligheden for, at Jyllinge samt øvrige potentialeområder i mellem Roskilde og Jyllinge kan blive tilkoblet det samlede net. Der er endnu ingen afklaring.
Ifølge den nationale aftale skal fjernvarmen i udgangspunktet være fuldt udrullet ultimo 2028, mens der inden udgangen af 2022 skal sendes brev ud til bygningsejere i naturgasområder, som har olie- eller naturgasfyr jf. BBR, om deres mulighed for fjernvarme. Forvaltningen tilstræber at sende lignende breve ud til bygningsejere med oliefyr uden for naturgasområder.
Brevene udsendes efter byrådets beslutning ultimo november, når den statslige indberetningsplatform er åben - forventeligt i første uge af december. Forvaltningen forbereder en supplerende informationsindsats på hjemmeside mv. og koordinerer løbende med Fors A/S.
Til orientering er vedhæftet de foreløbige udgaver af de breve, som skal udsendes med digital post til bygningsejere. De er udarbejdet efter skabelon udarbejdet af KL og Energistyrelsen og tilpasset lokale forhold.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022.
Det er et væsentligt signal samt vigtigt for fjernvarmeprojektets økonomiske grundlag, at Roskilde Kommune tilslutter egne bygninger til fjernvarmen i de områder, hvor det etableres.
Kommunen kan endvidere blive anmodet om kommunegaranti i forbindelse med forsyningens optagelse af lån til fjernvarmeudbygning.
Der henvises i øvrigt til anden sag på dagsordenen om indtægts- og udgiftsbevilling til kommunens indsats på området i 2022 og frem.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetAnbefales, idet det blev oplyst, at Veddelev projektforslag vil foreligge senest udgangen af februar 2023.
16-11-2022 Økonomiudvalget
Anbefales.
Fraværende: Anna Bondo Nielsen (Ø), Jonas Paludan (Ø) deltog som suppleant.
23-11-2022 Roskilde Byråd
Beslutning ikke frigivet
Bilag
Sagsid.: 21-349752F
Beslutning
Godkendt.
Lars Holst Kruse (D) kunne ikke tiltræde.
Fraværende: Claus Larsen (A), Jens Børsting deltog som suppleant.
Fremstilling
Resume
En privat udvikler ønsker at opføre op til 50 senioregnede lejligheder øst for Jyllingecentret.
Samtidig ønsker Jyllingecentret mulighed for at gennemføre et facadeløft af facaden mod nord ud
mod parkeringspladsen. Gennemførelse af projektet kræver lokalplan og kommuneplantillæg.
Samtidig ønsker Jyllingecentret mulighed for at gennemføre et facadeløft af facaden mod nord ud
mod parkeringspladsen. Gennemførelse af projektet kræver lokalplan og kommuneplantillæg.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at
- der udarbejdes forslag til lokalplan 717 for boliger ved og facadeløft af
Jyllingecentret på baggrund af vedlagte 11-punktsprogram, og - der reserveres kommunalt grundkapitalindskud på foreløbigt 4,5 mio.kr. til alment byggeri på ejendommen.
Beslutningskompetence
Byrådet
Indstillingens punkt 1 via Plan- og Teknikudvalget
Indstillingens punkt 2 via Økonomiudvalget
Sagsfremstilling
Plan- og Teknikudvalget vedtog på mødet den 5. oktober 2021, punkt 209, at forvaltningen skulle
indlede en fortsat drøftelse af muligheder for en ny lokalplan for det samlede
centerlokalplanområde.
indlede en fortsat drøftelse af muligheder for en ny lokalplan for det samlede
centerlokalplanområde.
På den baggrund har forvaltningen i dialog med udvikler og Jyllingecentret arbejdet videre med projektet og fremlægger nu vedlagte 11-punktsprogram, med henblik på at muliggøre opførelse af op til 50 senioregnede lejligheder på mellem 66 og 98 m2 på et areal øst for Jyllingecentret, samt en fornyelse af Jyllingecentrets facade mod nord.
Lejlighederne opføres som etagebyggeri i en til to etager med udvendig trappeadgang, som også delvist kan anvendes til ophold til boligerne på 1. sal. Boligerne placeres i grupper omkring et fælles gårdrum og har forskudte facader med terrasser, altaner og nicher, som giver gode rammer omkring det fælles gårdrum, hvor der også placeres et fælleshus. Fra gårdrummet er der gode forbindelser til Cirkuspladsen øst for bebyggelsen samt til parkeringsarealer og Jyllingecentret. I alt opføres højst 4.000 m2 byggeri.
Parkering sker på tilstødende arealer, delvist på eksisterende p-pladser ved Jyllingecentret og
delvist på nyanlagte. Mod vest ligger en dagligvarebutik med varegård. Der er i bebyggelsesplanen taget hensyn til denne, idet varegården omdisponeres, og der ind mod bebyggelsen opføres en støjskærm, som delvist beplantes.
delvist på nyanlagte. Mod vest ligger en dagligvarebutik med varegård. Der er i bebyggelsesplanen taget hensyn til denne, idet varegården omdisponeres, og der ind mod bebyggelsen opføres en støjskærm, som delvist beplantes.
Lokalplanen vil fastlægge, at mindst 25% af boligerne skal opføres som almene boliger.
Projektet omfatter endvidere et koncept for at give Jyllingecentrets facade mod nord et nyt ensartet udtryk, som samtidig vil blive tilpasset de mange forskelligartede facader og funktioner, der i dag er i Jyllingecentret.
Lokalplanområdet er omfattet af lokalplan 1.55, der ikke giver mulighed for boliger, og som heller
ikke giver mulighed for det ønskede løft af Jyllingecentrets facade. Derfor skal der udarbejdes en ny lokalplan.
ikke giver mulighed for det ønskede løft af Jyllingecentrets facade. Derfor skal der udarbejdes en ny lokalplan.
Lokalplanområdet er omfattet af kommuneplanramme 8.CB.1 - Jyllinge Bymidte, som giver mulighed for tæt-lav boliger, men ikke etageboliger. Derfor skal der udarbejdes et kommuneplantillæg.
Plan- og Teknikudvalgets behandling af sagen er derfor betinget af, at Økonomiudvalget på mødet den 2. november 2022 beslutter at igangsætte Kommuneplantillæg 23.
Forvaltningen foreslår, at selve lokalplanen behandles i byrådet sammen med
kommuneplantillægget grundet sagens almene interesse jf. delegationen. Det foreslås, at der
afholdes borgermøde i høringsperioden.
kommuneplantillægget grundet sagens almene interesse jf. delegationen. Det foreslås, at der
afholdes borgermøde i høringsperioden.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022. Den private bygherre afholder udgifter til udarbejdelse af lokalplan.
Der reserveres kommunalt grundkapitalindskud på op til 25% almene boliger. Der afsættes grundkapital på foreløbigt 2,2 mio. kr. til alment byggeri på ejendommen, beregnet som 8 % af en anslået anskaffelsessum på 28 mio. kr. ved et forventet alment byggeri på cirka 1.000 etagemeter. Beløbet reserveres af puljen til indskud i Landsbyggefonden. Byrådet vil få forelagt en selvstændig sag om godkendelse af skema A og kommunalt grundkapitalindskud i den almene del af byggeriet tidligst samtidig med endelig godkendelse af lokalplanen.
Sagens forløb
08-11-2022 Plan- og TeknikudvalgetDe blev indledningsvis oplyst, at der i indstillingens punkt 2 skulle have stået, "..foreløbigt 2,2 mio. kr..."
Ad 1.: Anbefales.
Lars Holst Kruse (D) kan ikke anbefale indstillingens punkt 1, idet Nye Borgerlige ikke mener, at det er det rette projekt til almene boliger.
Fraværende: Pierre Kary (C).16-11-2022 Økonomiudvalget
Anbefales.
Jonas Paludan (Ø) tog forbehold.
Fraværende: Anna Bondo Nielsen (Ø), Jonas Paludan (Ø) deltog som suppleant.
23-11-2022 Roskilde Byråd
Beslutning ikke frigivet
Bilag
Sagsid.: 22-010337
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Larsen (A), Jens Børsting deltog som suppleant.
Fremstilling
Resume
Roskilde Kommune har modtaget tilsagn på puljemidler fra Socialstyrelsen til at deltage i afprøvningsprojekt Act Belong Commit (ABC) gruppeforløb – sammen om at styrke mental sundhed på 1.500.000 kr. i 2022-2025.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på i alt 1.500.000 kr. fordelt som følger på projektårene: 141.250 kr. i 2022, 460.500 kr. i 2023, 452.750 kr. i 2024, 445.500 kr. i 2025.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Roskilde Kommune har fået tilsagn på 1.500.000 kr. til at deltage i afprøvning af ABC gruppeforløb sammen med 6 andre kommuner (Sorø, Aalborg, Nordfyn, Holstebro, Jammerbugt og Thisted). ABC gruppeforløb er en 20 ugers tidsafgrænset indsats, der skal styrke borgerens selvværd, mental sundhed og trivsel samt bidrage til at bryde social isolation. Indsatsen er en forskningsbaseret sundhedsfremmende indsats, hvor der er fokus på mental sundhed gennem meningsfulde aktiviteter for den enkelte og brobygning til lokalsamfundet.
Indsatsen er organiseret, som et samarbejde på tværs af social og sundhed. ABC gruppeforløb varetages derfor også af medarbejdere fra begge områder og forankres i hhv. Sundhedscentret og aktivitets- og samværstilbuddet Makers Corner.
Målgruppen for forløbene er borgere, der kan profilere af og er motiveret for at indgå i et ABC-gruppeforløb, og som er i målgruppen for hhv. §82a eller §85. Det betyder, at det er mennesker, der kan have betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer og derfor et meget varieret støttebehov.
Formålet med projektet er:
- At øge trivsel og mental sundhed hos mennesker med psykiske vanskeligheder ved at arbejde målrettet og systematisk med social inklusion og brobygning til foreningsliv, uddannelse, jobcenter og venskaber.
- At understøtte bekæmpelsen af ulighed i sundhed. Dette vil projektet understøtte ved at styrke mestrings- og sundhedskompetencer hos mennesker med psykiske vanskeligheder, samt gøre tilbud til denne målgruppe lettere tilgængelige.
- At arbejde systematisk og med afsæt i metoder der virker.
Med ABC-gruppeforløb vil der blive indsamlet viden om afprøvning og implementering helt ned på borgerniveau, så der hele tiden er fokus på det, der virker bedst i den enkeltes recovery proces.
VIVE vil evaluere projektet med henblik på at undersøge om gruppeforløbet er virksomt og bidrager til borgernes udvikling og forandring.
Økonomi
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser i 2022, 2023, 2024 og 2025, men påvirker ikke kassebeholdningen. Der gives en indtægtsbevilling og en tilsvarende udgiftsbevilling på: 141.250 kr. i 2022, 460.500 kr. i 2023, 452.750 kr. i 2024, 445.500 kr. i 2025.
Beskæftigelses- og Socialudvalget, 08-11-2022, pkt. 129
Anbefales.
Fraværende: Lars-Christian Brask (I).
Sagens forløb
09-11-2022 Sundheds- og Omsorgsudvalget Anbefales.
Fraværende: Lars-Christian Brask (I).
16-11-2022 Økonomiudvalget
Anbefales.
Fraværende: Anna Bondo Nielsen (Ø), Jonas Paludan (Ø) deltog som suppleant.
23-11-2022 Roskilde Byråd
Beslutning ikke frigivet
Sagsid.: 22-011671
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Larsen (A), Jens Børsting deltog som suppleant.
Fremstilling
Resume
I forlængelse af sommerens politiske aftaler om fremskyndet planlægning for udfasning af gas til opvarmning blev der afsat midler til kommunernes planlægningsarbejde og borgerdialog mv.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der afsættes en indtægtsbevilling på 1,9 mio. kr. i 2022 og tilsvarende udgiftsbevilling på en ramme med fuld overførsel mellem årene til kommunens arbejde med varmeplanlægning.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Indenrigsministeriet har skrevet til kommunerne om bloktilskud øremærket til fremrykket varmeplanlægning mv. Det afregnes til kommunerne med 1/3 af beløbet i hver af månederne oktober, november og december. Roskilde Kommunes andel er 1,9 mio. kr.
Midlerne er afsat i forbindelse med den politiske aftale: "Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022" af 25. juni 2022 og den opfølgende aftale med KL: "Aftale om fremskyndet planlægning for udfasning af gas til opvarmning og klar besked til borgerne" af 29. juni 2022.
Formålet med midlerne er, at kommunerne har ressourcer til varmeplanlægning, analyser, projektbehandling, borgerdialog, understøttelse af fælles varmeforsyningsprojekter i mindre målestok samt at etablere lokale koordinationsfora mellem kommuner og lokale forsyningsselskaber, varmeproducenter mv.
I Roskilde Kommune er det tydeligt, at varmeplanlægningsopgaven og dialog med borgere, selskaber mv. i den forbindelse samt projektbehandlingsopgaven er vokset betydeligt og kræver medarbejderressourcer. Aktuelt er en række opgaver på klima/energiområdet ikke blevet løftet i dette efterår, bl.a. udvikling af ny Strategisk Klima- og Energiplan, fordi ressourcerne er blevet brugt på varmeplanlægning og borgerdialog herom. Området vil kræve endnu flere ressourcer i de kommende år. Se anden sag på dagsordenen om Grøn Varmeplanlægning.
Økonomi
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser i 2022, men er udgiftsneutral, idet der er tale om enslydende indtægts- og udgiftsbevilling i driftsbudgettet 2022. Da planlægningsindsatsen vil skulle foregå videre ind i 2023, er der behov for, at bevillingerne ligger under Klima- og Miljøudvalget, fagområdet miljø og på en ramme med fuld overførsel mellem årene.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetAnbefales.
16-11-2022 Økonomiudvalget
Anbefales.
Fraværende: Anna Bondo Nielsen (Ø), Jonas Paludan (Ø) deltog som suppleant.
23-11-2022 Roskilde Byråd
Beslutning ikke frigivet
Sagsid.: 22-011845
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Larsen (A), Jens Børsting deltog som suppleant.
Fremstilling
Resume
Roskilde Kommune har i samarbejde med Slagelse Kommune og Psykiatrien Region Sjælland søgt og fået midler til projektet "Mennesker har brug for mennesker". Velux Fonden har tildelt projektet i alt 5.760.000 kr., hvoraf Roskilde Kommunes andel er 724.500 kr.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på i alt 724.500 kr. fordelt som følger på projektårene: 2023: 414.000 kr., 2024: 207.000 kr. og 2025: 103.500 kr.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Roskilde Kommune har sammen med Slagelse Kommune og Psykiatrien i Region Sjælland søgt og fået puljemidler til gennemførelse af projektet "Mennesker har brug for mennesker" fra Veluxfonden. Veluxfonden har tildelt projektet i alt 5.760.000 kr., fordelt på projektårene 2023-2025. Roskilde Kommunes andel af midlerne er 724.500 kr.
Projektets formål er at skabe et brobyggende samarbejde, der giver mennesker med psykiske lidelser og mistrivsel adgang til meningsfulde fællesskaber. Dette sker ved at afprøve en række forskellige samarbejdsmodeller sammen med de socialøkonomiske virksomheder: "Sct. Hans Have" i Roskilde og "Veteranhaven" i Slagelse. Psykiatrien Region Sjælland står for projektledelsen i projektet.
Med projektet etableres der en indsats for at bygge en bro til inkluderende fællesskaber udenfor de professionelle tilbud, der er i regi af behandlingspsykiatrien i Region Sjælland og socialpsykiatrien i kommunerne. Projektet gennemføres med udgangspunkt i de to socialøkonomiske virksomheder "Sct. Hans Have" i Roskilde og "Veteranhaven" i Slagelse. De to haver kommer til at udgøre baserne for udvikling og implementering af en samarbejdsmodel for samarbejdet mellem haverne, Roskilde og Slagelse Kommuner og behandlingspsykiatrien i Region Sjælland.
Borgere, der kommer til at deltage i projektet, støttes til at benytte fællesskaberne i haverne, eventuelt i forbindelse med støtte de modtager fra kommunen og/eller behandlingspsykiatrien.
Midlerne til Roskilde Kommune i forbindelse med projektet går til socialpædagogiske timer til deltagelse i og understøttelse af projektet.
Økonomi
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser i 2023, 2024 og 2025, men påvirker ikke kassebeholdningen. Der gives en indtægtsbevilling og en tilsvarende udgiftsbevilling i de tre projektår på: 2023: 414.000 kr., 2024: 207.000 kr. og 2025: 103.500 kr.
Sagens forløb
08-11-2022 Beskæftigelses- og SocialudvalgetAnbefales.
Fraværende: Lars-Christian Brask (I).
16-11-2022 Økonomiudvalget
Anbefales.
Fraværende: Anna Bondo Nielsen (Ø), Jonas Paludan (Ø) deltog som suppleant.
23-11-2022 Roskilde Byråd
Beslutning ikke frigivet
Sagsid.: 22-010811
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Larsen (A), Jens Børsting deltog som suppleant.
Fremstilling
Resume
Efter det første år med den nye svømmehal har vi nu et grundlag for at vurdere Roskilde Badenes økonomi. Både indtægter og udgifter ligger væsentligt over det forventede. Derfor foreslås både indtægts- og udgiftsbudget hævet med 3 mio. kr. fra 2023. Der foreslås desuden en ny lav takst for studerende fra 1. januar 2023
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at
- både indtægts- og udgiftsbudget for Roskilde Badene forhøjes med 3 mio. kr. fra 2023
- der indføres en særlig billetpris for studerende fra 1. januar 2023 svarende til de billetpriser, som er gældende for 15-17 årige og pensionister.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Godt et år efter at den nye svømmehal på Bymarken åbnede den 23. juni 2021 har vi nu et grundlag for at vurdere omkostnings- og indtægtsniveau.
Roskilde Badene har i alt haft ca. 480.000 besøgende i det første år. Ca. 330.000 individuelle besøgende, foruden en lang række skoler, foreninger, aftenskoler og kommunale tilbud. Det er langt flere end forventet og afspejler sig i højere billetindtægter end forventet. Samtidig er forbrugsudgifterne steget, hvilket især kan tilskrives stigende energipriser.
De stigende energipriser betyder, at Økonomiudvalget har besluttet en række energisparetiltag i kommunens bygninger. For svømmehallerne tages udgangspunkt i besparelser i strømforbruget, bl.a. ved at slukke saunaerne i udvalgte perioder. Som i øvrige kommunale lokaler sænkes rumtemperaturen i mødelokaler o.lign. til 19 grader. I første omgang fastholdes vandtemperaturen. Der er igangsat en teknisk gennemgang af svømmehallerne med henblik på at analysere hvor der yderligere kan spares på energien og se på mulige investeringsbehov. Til vinter udskiftes gamle varmepumper.
På trods af energisparetiltagene vurderes udgifterne i Roskilde Badene at stige i samme takt som indtægterne. På den baggrund lægges op til en bevillingssag, hvor både indtægts- og udgiftsbudgettet hæves med 3 mio. kr. fra 2023.
Efter ønske fra flere sider, bl.a. fra Folkeoplysningsudvalget, indføres en særlig billetpris for studerende til ikrafttrædelse fra 2023. Det betyder, at prisen for studerende bliver den samme som for de 15-17 årige samt pensionister.
Økonomi
Sagen har bruttobevillingsmæssige konsekvenser i 2023 på 3 mio. kr. i udgiftsbudget og ligeledes 3 mio. kr. i indtægtsbudget.
Udgiftsbudget hæves fra 26,6 mio. kr. til 29,6 mio. kr., og indtægtsbudget hæves fra 8,5 mio. kr. til 11,5 mio. kr. fra 2023. Nettobudget vil stadig være 18,1 mio. kr.
Indførelsen af studenterpriser betyder, at i stedet for at betale en normal voksenbillet til 57 kr., vil studerende kunne købe en studiebillet til 42 kr. fra 1. januar 2023.
Sagens forløb
02-11-2022 Kultur- og Idrætsudvalget Anbefales.
Fraværende: Rasmus Hylleberg (V).
16-11-2022 Økonomiudvalget
Anbefales.
Udvalget anmoder Kultur- og Idrætsudvalget om at overveje, om andre sårbare grupper kan tilgodeses ved fremtidige takstfastsættelser.
Fraværende: Anna Bondo Nielsen (Ø), Jonas Paludan (Ø) deltog som suppleant.
23-11-2022 Roskilde Byråd
Beslutning ikke frigivet
Sagsid.: 22-364737F
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Claus Larsen (A), Jens Børsting deltog som suppleant.
Fremstilling
Resume
Der aflægges regnskab for indtægter fra Nymølle Stenindustriers indvinding af råstoffer på kommunens ejendom matrikel nr. 29 Engmarken, Roskilde Jorder (Grusgraven Forsøgsgården/Svogerlev Syd).
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at
- regnskabet for indtægter i forbindelse med Nymølle Stenindustriers indvinding af råstoffer på Roskilde Kommunes ejendom matrikel 29 engmarken, Roskilde Jorder, godkendes, og
- merindtægten på 233.470 kr. anvendes til medfinansiering af erhvervelse af den resterende del af grusgraven.
Beslutningskompetence
Byrådet
Sagsfremstilling
Byrådet har den 28. maj 2014, punkt 242, givet en anlægsbevilling på 4 mio. kr. til indtægter i forbindelse med Nymølle Stenindustriers indvinding af råstoffer i grusgraven Svogerslev Syd. Grusgraven er nu færdigudgravet, og Roskilde Kommune har modtaget 4.233.470 kr. for
råstofferne. Der er i perioden fra 2014 til 2021 indvundet i alt 507.000 m3 råstoffer.
råstofferne. Der er i perioden fra 2014 til 2021 indvundet i alt 507.000 m3 råstoffer.
Med udgangspunkt i den aftalte rækkefølgeplan, der blev vedtaget i byrådet den 29. februar 2012, punkt 51 (lukket sag), blev der fastlagt et økonomisk grundprincip om, at indtægter fra grusgravning på kommunal jord geninvesteres i området. I forbindelse med at anlægsbevillingen blev givet, blev det besluttet at øremærke indtægterne til udvikling af området omkring Roskilde Dyrskueplads og Milen.
På den baggrund indstiller forvaltningen, at merindtægten anvendes til medfinansiering af erhvervelse af den resterende del af grusgraven Svogerslev Syd. Lukket sag om køb af grusgrav er på samme dagsorden.
Økonomi
Sagen har ingen kassepåvirkning i 2022, idet forvaltningen foreslår, at merindtægten fra salget af råstoffer anvendes til medfinansiering af erhvervelse af den resterende del af grusgraven Svogerslev Syd til rekreative og idrætsmæssige formål.
Såfremt det ikke ønskes at erhverve grusgraven, vil sagen medføre en forbedring af kassebeholdningen på 233.470 kr. i 2022.
Sagens forløb
03-11-2022 Klima- og MiljøudvalgetAnbefales.
16-11-2022 Økonomiudvalget
Anbefales.
Fraværende: Anna Bondo Nielsen (Ø), Jonas Paludan (Ø) deltog som suppleant.
23-11-2022 Roskilde Byråd
Beslutning ikke frigivet
Sagsid.: 20-344332F
Ad. 1-2: Godkendt.
Ad. 3-4: Anbefales.
Fraværende: Anna Bondo Nielsen (Ø), Jonas Paludan (Ø) deltog som suppleant.
Sagsid.: 22-362540F
Anbefales.
Mads Christian Præstegaard (F) tager forbehold.
Sagsid.: 22-363897F
Beslutning ikke frigivet